
Από τη Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγο-διατροφολόγο, με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία (getactive.gr, createhealth.gr, createhealth_bymarselou)
Ανήκοντας στις ρευματικές παθήσεις, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι ένα ακόμα αυτοάνοσο νόσημα, που προκαλεί φλεγμονή, προσβάλλει τις αρθρώσεις, αλλά και όργανα, όπως το δέρμα, τα νεφρά, η καρδιά κ.ά., και συνήθως εμφανίζει δερματικά χαρακτηριστικά εξανθήματα σε μάγουλα και μύτη, μεταξύ άλλων.
Όπως όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, έτσι και αυτό χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή, αφού ο οργανισμός επιτίθεται σε κάποιο από τα όργανά του. Λόγω της εξειδίκευσής μου στα αυτοάνοσα και στη φλεγμονή, ως κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, έχω διαχειριστεί πολλές τέτοιες καταστάσεις δίνοντας τον χώρο και τον χρόνο στην κατάλληλη εξατομικευμένη διατροφή να βοηθήσει.
Φυτική διατροφή και φλεγμονή των νεφρών
Ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στα αυτοάνοσα νοσήματα γενικά αλλά και συγκεκριμένα, με τη διατροφή να είναι πολύ βασικό κομμάτι αυτής της νοοτροπίας. Στην περίπτωση του ερυθηματώδους λύκου η φλεγμονή των νεφρών είναι μια συχνή συνέπεια και, παρόλο που έχουμε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και στεροειδή στη φαρέτρα μας, η φλεγμονή των νεφρών που προκαλείται από λύκο μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου, που σημαίνει αιμοκάθαρση, ακόμα και θάνατο.
Εκτός κι αν γεμίσεις το πιάτο σου με τις πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές που υπάρχουν και η νεφρική σου λειτουργία βελτιωθεί τόσο πολύ, που δε θα χρειάζεται πλέον αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, σύμφωνα με case studies. Μια παρόμοια περίπτωση ασθενούς παρουσιάστηκε με υποχώρηση των συμπτωμάτων και φυσιολογική νεφρική λειτουργία, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου ο ασθενής παρέκκλινε από τη διατροφή και τότε τα συμπτώματά του επανεμφανίζονταν στη συνέχεια.
Η αποφυγή των προϊόντων ζωικής προέλευσης
Πέρα από τις αντιφλεγμονώδεις τροφές, ακόμα και μόνο η διακοπή των προϊόντων ζωικής προέλευσης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ερευνητές έβαλαν τυχαία ανθρώπους να αφαιρέσουν το κρέας, το αβγό και τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους, χωρίς να αυξήσουν σημαντικά την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, και διαπίστωσαν ότι, κάνοντας μόνο αυτό, μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελεί δείκτη φλεγμονής, σχεδόν κατά 1/3 μέσα σε 8 εβδομάδες.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr