Follow us

Ελαιόλαδο: Τα "μυστικά" της ποιότητας και ποιο ελαιόλαδο επιλέγουμε για ποια χρήση

Αυτή είναι η εποχή που στην αγορά κυκλοφορεί το αγουρέλαιο, ένα ξεχωριστό ελαιόλαδο με μοναδική γεύση και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ελένη Δασκαλάκη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Άλτις

Αν δεν γνωρίζετε το αγουρέλαιο, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να σας "συστηθεί". Το αγουρέλαιο είναι το πρώτο λάδι που βγαίνει από τη συγκομιδή της ελιάς, γι’ αυτό και σε κάποιες περιοχές το αποκαλούν πρωτόλαδο ή φρέσκο λάδι αφού είναι το λάδι της Νέας Σοδειάς. Ξεχωρίζει από το μοναδικό πράσινο χρώμα του, την έντονα φρουτώδη γεύση του από αρώματα φρεσκοκομμένης άγουρης ελιάς, αλλά και για τη σπανιότητα που το χαρακτηρίζει, αφού δεν το βρίσκουμε όλο το χρόνο στην αγορά. Το αγουρέλαιο αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Για να απολαύσουμε όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά καλό είναι να το χρησιμοποιούμε ωμό, π.χ. στα λαδερά, στα όσπρια ή απλά σε μια φέτα φρέσκο ψωμί ως ένα μεσογειακό και υγιεινό σνακ.

Ελαιόλαδο: Τα "μυστικά" της ποιότητας και ποιο ελαιόλαδο επιλέγουμε για ποια χρήση

Ωστόσο, θα ήταν άδικο να στρέψουμε τους προβολείς μόνο στο "σπάνιο" αγουρέλαιο και να μη μιλήσουμε ευρύτερα για το ελαιόλαδο, την απόλυτη βάση της ελληνικής διατροφής.

Ελαιόλαδο, το απόλυτο μεσογειακό προϊόν

Μπορεί να ξέρετε ότι στη χώρα μας αγαπάμε το ελαιόλαδο, και πιθανώς αυτό είναι ένα από τα μυστικά ευζωίας και μακροζωίας, αλλά ίσως να μην ξέρετε τους παρακάτω εντυπωσιακούς αριθμούς:

  • Στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 11-12kg ελαιόλαδο κατά κεφαλήν το χρόνο, έχοντας τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στον κόσμο!
  • Η Ελλάδα είναι η 3η ελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο με πάνω από 450.000 οικογένειες να παράγουν ελαιόλαδο.

Άλτις

Ελαιόλαδο παντού! Αλλά ποιο ελαιόλαδο;

Το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, στις σαλάτες, στα ψητά, στις πίτες, στα ντιπ, στις μαρινάδες, σε "πειραγμένα" σάντουιτς και σνακ - αποτελεί απαραίτητο συστατικό σε κάθε σπίτι. Μιλάμε φυσικά για το ελαιόλαδο. Παρότι όμως αναφερόμαστε σε αυτό με το βασικό του όνομα, το κάθε ελαιόλαδο είναι διαφορετικό όχι μόνο ως προς τα γευστικά του χαρακτηριστικά αλλά και για τη "σωστή" χρήση που θα τα αναδείξει.

Τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού ελαιολάδου

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και προτιμάται τόσο για τη γεύση όσο και για τα οφέλη του στην υγεία μας. Ωστόσο δεν έχουν όλα τα ελαιόλαδα την ίδια ποιότητα και γεύση, αφού υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλουν σε αυτό.

Για να είμαστε σίγουροι πως το ελαιόλαδο που καταναλώνουμε είναι υψηλής ποιότητας και αδιαμφισβήτητης γνησιότητας επιλέγουμε επώνυμο τυποποιημένο ελαιόλαδο το οποίο έχει εμφιαλωθεί σε συσκευασίες που διασφαλίζουν τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του και είναι σύμφωνο με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.

Επιλέγοντας το Άλτις, το Νο1 τυποποιημένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, νιώθουμε σίγουροι ότι για την παραγωγή κάθε μπουκαλιού τηρούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής από το λιοτρίβι μέχρι και το τελικό συσκευασμένο προϊόν.

Το Άλτις πρώτο απέκτησε τη διαπίστευση της μεθόδου οργανοληπτικής αξιολόγησης, γεγονός που αποδεικνεύει τη βαθιά γνώση και εμπειρία της καταξιωμένης αυτής ομάδας που σκοπό έχει την εύρεση του πιο γευστικού και ποιοτικού ελαιολάδου.

Το Άλτις συνεχίζει από το 1967 μέχρι και σήμερα να καλύπτει περισσότερα από 25.000 km χαρτογραφώντας και αξιολογώντας ελαιώνες σε όλη την Ελλάδα επιλέγοντας να συσκευάσει τα υψηλότερης ποιότητας ελαιόλαδα. Στο δυναμικό της εταιρείας περιλαμβάνεται εξειδικευμένη ομάδα γευσιγνωστών οι οποίοι πραγματοποιούν εκατοντάδες γευστικές δοκιμές προκειμένου να εξασφαλίσουν το άριστο οργανοληπτικό προφίλ του ελαιολάδου που θα τυποποιηθεί.

Κάτι ακόμα που κάνει το Άλτις να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου μέσω της online πλατφόρμας του, μέσω της οποίας εμείς οι καταναλωτές μπορούμε να μάθουμε την ακριβή προέλευση του ελαιολάδου που χρησιμοποιείται για την τυποποίηση των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων Π.Γ.Ε Χανιά & Π.Ο.Π Καλαμάτα.

Οι ποικιλίες του ελαιολάδου και πώς θα αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας

Χάρη στην πλήρη γκάμα προϊόντων που καλύπτουν όλα τα γευστικά προφίλ, κάθε ένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το Άλτις που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις του.

Άλτις 3

Κλασικό: Διαχρονική επιλογή για τους λάτρεις της απαλής γεύσης ή και τους λιγότερο μυημένους. Το κλασικό ελαιόλαδο διακρίνεται για τη διακριτική ντελικάτη γεύση, το φίνο άρωμα του και το λαμπερό, καθαρό χρώμα του.

Πώς θα το απολαύσουμε: Προτείνεται για καθημερινή χρήση στη μαγειρική, καθώς αναδεικνύει απολαυστικά τις παραδοσιακές συνταγές, δίνοντας ξεχωριστή γεύση στα λαδερά, τα όσπρια αλλά και σε όλα τα εποχιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Εξαιρετικό παρθένο Παραδοσιακό: Ελαιόλαδο με πλούσια, γεμάτη γεύση και ιδιαίτερο άρωμα από τις καλύτερες σοδειές της ελληνικής γης. Διακρίνεται για την πλούσια, γεμάτη και ισορροπημένη γεύση του.

Εξαιρετικό παρθένο Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ): Πρόκειται για ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, μοναδικό για τη γεύση και το άρωμά του που μας ταξιδεύει γευστικά στα Χανιά της Κρήτης, εκεί όπου παράγεται από εκλεκτές σοδειές της περιοχής!

Εξαιρετικό παρθένο Καλαμάτα (ΠΟΠ): Ένα ακόμη εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, από τους ξακουστούς ελαιώνες της Καλαμάτας που διατηρεί ατόφιο το άρωμα του φρεσκοκομμένου πράσινου καρπού, το χρυσοπράσινο χρώμα και την ντελικάτη φρουτώδη γεύση του.

Πώς θα τα απολαύσουμε: Όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά στη σαλάτα, στη μαγειρική, με λαχανικά και όσπρια, με ψάρι και κρέας, σε ψητά φαγητά αλλά και σε ντρέσινγκ. Το ποιο θα επιλέξει ο καθένας από εμάς είναι θέμα προσωπικού γούστου στη γεύση!

Άλτις 4

Εξαιρετικό παρθένο Αγουρέλαιο: Το βρίσκουμε μόνο αυτή την εποχή του χρόνου σε περιορισμένη ποσότητα και ξεχωρίζει για τα φρέσκα αρώματα και τη μοναδική του γεύση.

Πώς θα το απολαύσουμε: Ωμό στις σαλάτες και στο ψωμί, καθώς επίσης προτείνεται η προσθήκη του στο τέλος του μαγειρέματος ώστε να παίρνουμε όλα τα ευεργετικά του στοιχεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

5 άχαστες γευστικές στάσεις στον Πειραιά: Φαγητό, ποτό και εμπειρίες που δεν χάνεις

Ο Πειραιάς δεν μιλάει μόνο ελληνικά, αλλά εντάσσει και άλλες κουζίνες στο γαστρονομικό του χάρτη. Να που θα φάμε και θα πιούμε στην επόμενη έξοδό μας.

29 Σεπ 2025 | 11:40

Αθόρυβα και χωρίς πόνο: Τα 5 πρώιμα σημάδια καρκίνου του εντέρου στους νέους

Απλά σημάδια στο σώμα σου που δεν πρέπει να αγνοήσεις – ειδικά αν είσαι κάτω των 50.

29 Σεπ 2025 | 11:30

Δίαιτα Okinawa: Το μυστικό των αιωνόβιων από το νησί της Ιαπωνίας - Πώς φτάνουν τα 100;

Πώς η διατροφή της Okinawa – μία από τις διάσημες Blue Zones – συμβάλλει στη μακροζωία και την υγεία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 29 Σεπ 2025 | 06:22

Ερευνα: Σε ποια ηλικία ξεκινάμε να γερνάμε απότομα - Πότε ακριβώς αρχίζει η βιολογική φθορά

Η γήρανση, ως μια εκφυλιστική διαδικασία που συντελείται σε πολλά όργανα και βιολογικά επίπεδα, παραμένει ένα από τα πιο βαθιά αναπάντητα ερωτήματα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 28 Σεπ 2025 | 14:05

Ευθειασμός του αυχένα: Σχεδόν 4 στους 10 ταλαιπωρούνται από πόνους - Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Ο ορθοπεδικός φυσικοθεραπευτής Κωσταντίνος Δανάλης μιλά αναλυτικά για τους προδιαθεσικούς παράγοντες, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του ευθειασμού αυχένα

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 27 Σεπ 2025 | 13:07

Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κρήτη: 60χρονος στο νοσοκομείο με συμπτώματα μηνιγγίτιδας

Πρόκειται για άνδρα 60 ετών σε ανοσοκαταστολή από χωριό του Δήμου Ηρακλείου

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΕΡΕΥΝΑ 27 Σεπ 2025 | 08:37

Το μυστικό μακροζωίας της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο: Γονίδια, καλές συνήθειες και... γιαούρτι

Η Ισπανίδα Μαρία Μπράνιας Μορέρα έφτασε στην εντυπωσιακή ηλικία των 117 ετών

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 26 Σεπ 2025 | 06:24

Ποιοι τύποι καρκίνου αυξάνονται ραγδαία και εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε άτομα κάτω των 50

Η αύξηση είναι τόσο έντονη που ερευνητές μιλούν πλέον για μια νέα "γενιά καρκίνου πρώιμης ηλικίας", με αιτίες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

25 Σεπ 2025 | 11:30

Ιώσεις όλο τον χρόνο: Οι 8 καλύτεροι τρόποι να προστατευτείς (χωρίς φάρμακα)

Με αυτά τα 8 απλά βήματα δε θα αρρωσταίνεις πλέον.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ LANCET 25 Σεπ 2025 | 10:09

Ανησυχητικά στοιχεία: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από καρκίνο από το 1990 και μετά

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μεγάλη αυτή αύξηση θα συνεχιστεί μέχρι το 2050.

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ 25 Σεπ 2025 | 06:35

Καρκίνος του προστάτη: Ποια συμπτώματα μπορούν να μας μπερδέψουν - Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

Σε αρκετούς άνδρες, ο καρκίνος συχνά διαγιγνώσκεται μόνο όταν παρουσιαστούν οι πρώτες ενοχλήσεις.

Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ 24 Σεπ 2025 | 18:23

Μυτιλήνη: Πρωτοποριακή επέμβαση -Τοποθετήθηκε αισθητήρας στην καρδιά 58χρονου, που προειδοποιεί για επερχόμενα προβλήματα

Η λεπτή επέμβαση διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, ενώ η συσκευή εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 20.000 ευρώ και η προμήθειά της καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ.

24 Σεπ 2025 | 13:00

Το πρωινό που οι επιστήμονες συνιστούν για υγιή εγκέφαλο - Μόνο 2 συστατικά

Οι δύο αυτές τροφές μπορούν να γίνουν το καθημερινό σου πρωινό "όπλο" ενάντια στη γήρανση του εγκεφάλου.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΡΑΜΠ 24 Σεπ 2025 | 10:34

ΠΟΥ διαψεύδει Τραμπ: Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και της χρήσης παρακεταμόλης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Προς το παρόν, δεν έχει τεκμηριωθεί καμία συνεπής συσχέτιση μεταξύ του αυτισμού και της χρήσης παρακεταμόλης, τόνισε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

ΜΕΛΕΤΕΣ 24 Σεπ 2025 | 06:19

Παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη: Πόσο ασφαλής είναι - Οι "θεωρίες" Τραμπ για την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα παιδιά με αυτισμό σε βιολογικό ή γενετικό επίπεδο.

23 Σεπ 2025 | 15:20

Το μπαχαρικό που έχει 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μούρα

Μάθε ποιο μπαχαρικό ξεπερνά τα πιο διάσημα μούρα και γιατί αξίζει να το βάλεις στο καθημερινό σου μενού.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 22 Σεπ 2025 | 23:59

Γεωργιάδης: Πρώτο το ΚΑΤ στην ανάρτηση ραντεβού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε "θερμά συγχαρητήρια στην Διοίκηση και τους εργαζομένους" του νοσοκομείου

22 Σεπ 2025 | 14:00

Το φρούτο που έχει 50 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι – Kαι δεν το ξέρεις

Η φύση έχει κρύψει σε ένα μικροσκοπικό φρούτο μια από τις πιο δυνατές πηγές βιταμίνης C.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Σεπ 2025 | 14:11

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου τα ραντεβού με όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στο 1566

Στην ανάρτηση προστέθηκε και το βίντεο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του νέου αριθμού 1566.

20 Σεπ 2025 | 10:00

40% πιο πολλές πιθανότητες άνοιας - Τι επιταχύνει τη φθορά του εγκεφάλου;

Νέα μελέτη του Mayo Clinic αναδεικνύει παράγοντες που επηρεάζουν τη μνήμη και τη νοητική σου υγεία με την πάροδο των χρόνων.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Σεπ 2025 | 08:07

Μανία με την πρωτεΐνη: Πότε η υπερκατανάλωση μπορεί να μας κάνει κακό τελικά

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά, καθώς συμβάλλει στη δόμηση και την αποκατάσταση των μυών, στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών, αλλά και στη γενικότερη καλή λειτουργία του οργανισμού

19 Σεπ 2025 | 22:01

Στοματικά μικρόβια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος

Έχει ήδη παρατηρηθεί ότι όσοι έχουν κακή στοματική υγεία είναι πιο ευάλωτοι στον καρκίνο του παγκρέατος

ΕΟΜ 19 Σεπ 2025 | 19:09

Χρονιά ρεκόρ το 2024 για τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ελλάδα

Το 2024 υπήρξε η 4η συνεχόμενη χρονιά με αυξητικό αποτύπωμα

19 Σεπ 2025 | 12:40

Πώς θα καταλάβεις τη νόσο Lyme; Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι που προειδοποιεί

Η Bella Hadid στο νοσοκομείο μάς θυμίζει γιατί πρέπει να αναγνωρίζεις έγκαιρα τα συμπτώματα.

MAYO CLINIC 19 Σεπ 2025 | 06:32

Μελέτη αποκαλύπτει τις κρυφές αιτίες εμφραγμάτων σε μικρότερες ηλικίες και ειδικά στις γυναίκες

Όταν οι γυναίκες πάθαιναν έμφραγμα, οι υποκείμενες αιτίες συχνά διαγιγνώσκονταν με λάθος τρόπο.

18 Σεπ 2025 | 12:48

Τα 10 πιο καρκινογόνα καθημερινά τρόφιμα - σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Δεν είναι όλα τα τρόφιμα τόσο αθώα όσο φαίνονται.

GUARDIAN 18 Σεπ 2025 | 06:10

Σταγόνες για την πρεσβυωπία αντί για γυαλιά ή χειρουργείο - Τι δείχνει νέα μελέτη

Τα γυαλιά πρεσβυωπίας ή η χειρουργική επέμβαση συνήθως λύνουν το πρόβλημα, ωστόσο πολλοί θεωρούν τα γυαλιά άβολα, ενώ η επέμβαση δεν είναι επιλογή για όλους.

17 Σεπ 2025 | 18:21

Scientiffic Nutrition: Αυτό είναι το brand με supplements που αξίζει κάθε αθλητής & μόλις έφτασε στην Ελλάδα

Είσαι pilates girl ή gym freak; Η Scientiffic Nutrition ορίζει τη νέα εποχή της διατροφής με supplements που ξέρουν τις ανάγκες σου

17 Σεπ 2025 | 13:45

Brain fog ή Αλτσχάιμερ; Eιδικός αποκαλύπτει 5 βασικές διαφορές που πρέπει να ξέρεις

Πώς ξεχωρίζεις τη θολούρα του μυαλού από τα πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ – και γιατί η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 17 Σεπ 2025 | 11:00

Σημαντικό βήμα: Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική στην Ελλάδα μετά από καρκίνο του ενδομητρίου

Πρόκειται για εξέλιξη που επισφραγίζει το υψηλό ιατρικό επίπεδο στην Ελλάδα στον τομέα της γυναικολογικής ογκολογίας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

16 Σεπ 2025 | 12:30

Το χειρότερο φρούτο για το έντερο - Γιατί βλάπτει το πεπτικό, σύμφωνα με γιατρό του Harvard

Μπλε μούρα, ρόδια ή υπερώριμες μπανάνες; Ο Dr. Saurabh Sethi εξηγεί ποια φρούτα ενισχύουν ή βλάπτουν την υγεία του εντέρου σου.

16 Σεπ 2025 | 12:25

Τόνος σε νερό ή σε λάδι; Ποιες είναι οι σημαντικές διαφορές και τι να επιλέξεις

Μάθε πότε να βάζεις τόνο σε νερό και πότε σε λάδι στο πιάτο σου.

15 Σεπ 2025 | 14:43

Instahealth.gr: Η νέα πλατφόρμα που φέρνει την υγεία στο σπίτι σας

Το instahealth.gr δημιουργήθηκε για να προσφέρει σε κάθε ασθενή τη δυνατότητα να βρει άμεσα και εύκολα πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας

15 Σεπ 2025 | 12:15

Πώς να επιλέξεις ψωμί ολικής αλέσεως - Το καλύτερο για καλή πέψη και ενέργεια

Πώς το σωστό ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει την πέψη σου, να σου δώσει ενέργεια και να προστατεύσει την υγεία σου με απλούς τρόπους.

15 Σεπ 2025 | 12:00

Μυαλό "ξυράφι": 5 βασικές θρεπτικές ουσίες που σταματούν τη γήρανση εγκεφάλου

Πώς η διατροφή σου μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλο δυνατό και τη μνήμη σε φόρμα, σύμφωνα με τον ειδικό.

15 Σεπ 2025 | 06:19

Πώς η βιταμίνη D3 μπορεί να "παρατείνει" τη νεότητα των κυττάρων

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση μειώνοντας τη φλεγμονή, μια διαδικασία που συχνά οδηγεί σε βλάβες στο DNA.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ 13 Σεπ 2025 | 14:08

Αλλαγές στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης – Οι τρεις νέες συστάσεις

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Μαδρίτη και έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "European Ηeart Journal"

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 13 Σεπ 2025 | 08:10

Ποιες τροφές καταπολεμούν το φούσκωμα και βοηθούν τη χλωρίδα του εντέρου

Συμβάλλουν στη μείωση του φουσκώματος, στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και στη μείωση του άγχους.

12 Σεπ 2025 | 23:00

Πέντε λόγοι για να μην πίνεις νερό από πλαστικά μπουκάλια

Προστάτεψε τον εαυτό σου και τον πλανήτη.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 11 Σεπ 2025 | 19:07

Περίπου 1.000.000 Έλληνες ζουν με την ημικρανία - Τα αίτια που την προκαλούν

Παγκοσμίως, η ημικρανία είναι η 2η αιτία αναπηρίας και η 1η για γυναίκες 15-49 ετών - Παραμένει υποδιαγνωσμένη, υποθεραπευμένη και υποχρηματοδοτούμενη

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 11 Σεπ 2025 | 16:23

"Καμπανάκι" από το ECDC για τον μύκητα Candidozyma auris: Εξαπλώνεται ραγδαία στα νοσοκομεία της Ευρώπης - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ο μύκητας C. Auris είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για άτομα που είναι ήδη άρρωστα, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνοντας από 29% έως 62%.

ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ 2.000 ΑΤΟΜΩΝ 11 Σεπ 2025 | 14:50

"Θερίζει" ο καρκίνος του προστάτη: Πρώτος σε συχνότητα στη χώρα μας και τρίτος στην Ευρώπη

Υπενθυμίζει ότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί μία από τις συχνότερες κακοήθειες στους άνδρες παγκοσμίως.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 11 Σεπ 2025 | 06:24

Δέκα διατροφικοί μύθοι που πρέπει να ξεχάσουμε μια για πάντα

Πρόκειται για μερικές μόνο από τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχουμε πάνω σε θέματα διατροφής, όπως μεταδίδουν οι ΝΥΤ.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 10 Σεπ 2025 | 16:14

Νέα μελέτη: Ο COVID-19 και η γρίπη μπορεί να "ξυπνούν" καρκινικά κύτταρα

"Η ιογενής λοίμωξη επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων", σύμφωνα με τον John Alcorn, καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ

09 Σεπ 2025 | 17:18

Σταμάτα να πίνεις εμφιαλωμένο νερό από μπουκάλι που έχει ζεσταθεί - Διατρέχεις αυτούς τους 4 κινδύνους

Το εμφιαλωμένο νερό που ζεστάθηκε μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία σου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 08 Σεπ 2025 | 15:35

Θεσσαλονίκη: Η παχυσαρκία απειλεί την καρδιά και τη ζωή – Νέος δείκτης για την εκτίμησή της

Στην Ελλάδα, το 62% του ενήλικου πληθυσμού εμφανίζει αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος και το 27% πάσχει από παχυσαρκία.

ΠΡΟΛΗΨΗ 06 Σεπ 2025 | 08:00

Πώς θα μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου: 5 αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε σήμερα

Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 68.000 νέες διαγνώσεις και σχεδόν 33.000 θάνατοι από καρκίνο.

05 Σεπ 2025 | 15:45

Κοιμήθηκες λίγο; Τρεις τρόποι για να ανταπεξέλθεις μέσα στη μέρα σου και να έχεις ενέργεια

Σου έχει τύχει να ξυπνήσεις το πρωί και να νιώθεις σαν να μην κοιμήθηκες καθόλου;

ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ! 05 Σεπ 2025 | 07:58

4+1 τρόποι αποτοξίνωσης μετά τις διακοπές - Πώς θα επανέλθετε πλήρως

Με αυτούς τους πέντε απλούς τρόπους, η μετάβαση από το ανέμελο καλοκαίρι στην απαιτητική καθημερινότητα γίνεται πιο ήπια και αναζωογονητική.

ΕΡΕΥΝΑ 05 Σεπ 2025 | 06:20

Ποια τρόφιμα μας προσθέτουν κιλά και μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: επιδείνωση ποιότητας σπέρματος, αύξηση βάρους, διαταραχές στις τιμές χοληστερίνης και πίεσης.

ΕΛΠΙΔΑ 04 Σεπ 2025 | 18:55

Economist: Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν έναν νέο, ισχυρό τρόπο πρόληψης του καρκίνου

Τα κύτταρα με ελαττωματικό DNA μπορούν να εμποδιστούν να εξελιχθούν σε πλήρως ανεπτυγμένους καρκίνους μέσω της δραστηριότητας των υγιών κυττάρων γύρω τους

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 04 Σεπ 2025 | 06:10

Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη - Εντοπίζονται σε προχωρημένο στάδιο

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ 03 Σεπ 2025 | 06:22

Καρκίνος του δέρματος: Τι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που εμφάνισε ο γνωστός σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ

Ο πασίγνωστος σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση καρκίνου του δέρματος.

02 Σεπ 2025 | 15:47

Βλέπεις θολά μόλις ξυπνάς το πρωί; 10 αιτίες που σου συμβαίνει αυτό

Μάθε γιατί βλέπεις θαμπά το πρωί και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 02 Σεπ 2025 | 06:22

Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι: Ποια τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αποφυγή αλατιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.