Follow us

Ελαιόλαδο το "χρυσάφι" της ελληνικής γης - Εναντίον 100 ασθενειών

Λάδι ελιάς κατά των γηρατειών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ελαιόλαδο το 'χρυσάφι' της ελληνικής γης - Εναντίον 100 ασθενειών

Το ελαιόλαδο έχει θεραπευτικές ιδιότητες και όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ελαιολάδου-Λιπαρών Υλών της Τεχνολογίας Τροφίμων, Απ. Κυριτσάκης, «το ελαιόλαδο δρα κατά των επιβλαβών ελεύθερων ριζών συμβάλλει στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, το οποίο είναι αυτό που συνδέεται με 50 ίσως και 100 ασθένειες».

Οι ελιές Καλαμών με την χαρακτηριστική ονομασία «Βαλσαμικές» μελετήθηκαν από το ΕΚΠΑ και το 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο και η πρώτη κλινική μελέτη σε 20 υγιείς εθελοντές, όπως ανακοινώθηκε στο «Συνέδριο Διεθνούς εταιρίας Ελαιοκανθάλης» στην αρχαία Ολυμπία, λόγω της υψηλής τυροσόλης και της υδροξυτυροσόλης που περιέχουν αύξησαν σε ποσοστό 95% την καλή χοληστερόλη(ΗDL) επηρεάζοντας καθοδικά την κακή (LDL), καθοριστικοί παράγοντες στα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Ο μέσος όρος αυτών των δυο συστατικών παγκοσμίως στις ελιές είναι 134 mg/kg και 244 mg/kg. Στις συγκεκριμένες ελιές ανιχνεύτηκαν τιμές έως και 2000 mg τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης και των παραγώγων τους! Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι οι συγκεκριμένες βιολογικές ελιές συλλέγονται με το χέρι, δεν υπόκεινται σε καμία χημική επεξεργασία, παρά μόνο στη φυσική ζύμωση-ωρίμανση. Με πέντε μόνο ελιές μας καθημερινά ένας οργανισμός υπερκαλύπτει την συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Την περίοδο αυτή διεξάγεται μία δεύτερη διευρυμένη μελέτη στοχευμένη και πάλι στο λιπιδαιμικό προφίλ. Γίνεται σε τρία ελληνικά νοσοκομεία, σε 100 συνολικά ασθενείς-εθελοντές, οι οποίοι καταναλώνουν πέντε από τις συγκεκριμένες ελιές κάθε μέρα. Πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπως και οι Ισπανοί αναμένουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.

Ελαιόλαδο εναντίον 100 ασθενειών

Τα τελευταία 2-3 χρόνια οι έρευνες για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και κυρίως οι φαινόλες βρίσκονται στο επίκεντρο μελετών για το πόσο ωφέλιμες είναι στον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι ειδικοί επιστήμονες που επισημαίνουν ότι η ελληνική ελαιοκομία πρέπει να αναδείξει περισσότερο αυτό το ισχυρό ατού που διαθέτει. Η αξία των φαινολών ώθησε τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτριο Γερασόπουλο να μελετήσει την διαδικασία μεταποίησης-ελαιοποίησης σε ελαιοτριβεία για να διαπιστώσει ότι στην κάθετη φυγοκέντριση τα νερά που περίσσευαν μαζί με λίγη «σάρκα» ελιάς, ήταν πλούσια σε φαινόλες προτείνοντας έτσι στους ελαιοπαραγωγούς να τα επιστρέφουν στην διαδικασία για να εμπλουτίζουν το τελικό ελαιόλαδο με υψηλότερα ποσοστά του πολύτιμου αυτού συστατικού.

Ελαιόλαδα ισχυρά σε αντιοξειδωτικές ουσίες για την μεσογειακή διατροφή που κερδίζει ολοένα έδαφος σε όλο τον κόσμο ενταγμένα στο παγκόσμιο ρεύμα της χρήσης λειτουργικών τροφίμων που αντανακλά εξ ολοκλήρου σχεδόν στην γνωστή φράση του Ιπποκράτη «φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας».

O ομότιμος καθηγητής του ΑΤΕΙ - Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ελαιολάδου-Λιπαρών Υλών της Τεχνολογίας Τροφίμων, Απ. Κυριτσάκης, ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την προώθηση της αξίας του ελαιόλαδου στον κόσμο. Έχει γράψει επίσης βιβλία για το ελαιόλαδο κι έχει ταξιδέψει στην Αμερική και σε άλλες χώρες για το προβάλλει το «θαύμα» της Ελλάδας και της Μεσογείου. Ως πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες- παράρτημα Υγείας και Αγροτικών Τροφίμων μιλάει επί ώρες για τα πολύτιμα συστατικά του: Την ελαιοκανθάλη, την ελαιασίνη, την ελευρωπαίνη, τις βιταμίνες, τις φαινόλες και τις δεκάδες αντιοξειδωτικές ουσίες του που δρουν προληπτικά και ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Το ελαιόλαδο δρα κατά των επιβλαβών ελεύθερων ριζών συμβάλλει στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και το οξειδωτικό στρες είναι αυτό που συνδέεται με 50 ίσως και 100 ασθένειες» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυριτσάκης.

Σε ένα από τα βιβλία του που κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα και συνέγραψε με την σύζυγό του Ελευθερία Καραμεσίνη, επισημαίνουν την τροφική, θρεπτική και βιολογική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό και εξηγούν γιατί το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 ωφελιμότερων ειδών διατροφής. Ο ίδιος προσέχει στο extra παρθένο ελαιόλαδο περισσότερο το... άρωμα και το χρώμα απ' ότι άλλα γνωστά χαρακτηριστικά πχ την οξύτητα.

«Είναι ένας φυσικός φρουτο-χυμός» λέει ο κ. Κυριτσάκης «αλλά υπάρχει γι' αυτόν έλλειμμα ενημέρωσης και προβολής. Δείτε μόνο τι γίνεται σήμερα με τη διαφήμιση (δύο εισαγόμενων προϊόντων) του μουρουνέλαιου και του υαλουρονικού οξέος... Η Ελλάδα έχει έλλειμμα προβολής στο εξωτερικό για το ελαιόλαδο και ως χώρα έχει την ανάγκη να μιλούν οι ειδικοί για την δύναμή του, αυτοί που το γνωρίζουν καλά από το δέντρο έως την κατανάλωση και τη χημεία του. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προβολή, συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού... Να μην περιμένουμε τους Ιταλούς για την παραγωγή. Είμαστε καλοί και άριστοι στην παραγωγή του, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε. Ας το εμπεδώσουμε. Είναι τρόφιμο, αποτελεί τη βάση φαρμάκων, είναι ελιξίριο υγείας και μακροζωίας. Είναι πλέον στο DNA της παράδοσης, των εξαγωγών και της οικονομίας...».

Πριν από λίγο καιρό ο κ. Κυριτσάκης παρουσίασε νέα δεδομένα για τα πολύτιμα συστατικά του ελαιολάδου τονίζοντας τη σημασία του για την μακροζωία.

Λάδι ελιάς κατά των γηρατειών

Η πρόωρη γήρανση συνδέεται με το οξειδωτικό στρες γιατί προκαλεί μείωση του μήκους των τελομερών στα χρωματοσώματα του ανθρώπου. Όμως οι φαινόλες της καλής ποιότητας ελαιολάδου παρεμποδίζουν αυτή την μείωση και συμβάλλουν στη φυσιολογική γήρανση. Ακόμη η υδροξυτυροσόλη(μία από τις φαινόλες) που συναντάται στο ελαιόλαδο ενεργοποιεί το ένζυμο τελομεράση το οποίο αυξάνει το μήκος των πολυμερών επιδρώντας έτσι θετικά στην μακροζωία.

Οι έρευνες που έχουν γίνει για τα οφέλη του ελαιολάδου από το 1970 έως σήμερα υπολογίζονται σε περισσότερες από 2.000.

Για τους Έλληνες τα συμπεράσματα των ερευνών αναφορικά με την υγεία έλκουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες στον κόσμο οι Έλληνες είναι αυτοί που το καταναλώνουν περισσότερο. Σύμφωνα με στοιχεία του Νorth American Olive Oil Association, οι Έλληνες καταναλώνουν 24 lt/άτομο κατά μέσο όρο, οι Ισπανοί 15 lt/άτομο και οι Ιταλοί 13 lt/άτομο.

Η χρήση του ελαιολάδου έχει ερευνηθεί στη διατροφή (ωμό και στο μαγείρεμα) ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών, ως βασικό συστατικό στην δημιουργία ιαμάτων σε συνδυασμό με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (χαρακτηριστικότερο αυτών το βαλσαμόλαδο), στην σαπωνοποιία και παλιότερα ως καύσιμο.

Παιδική ηλικία, ανάπτυξη, αθλητισμός, χολή, δέρμα, καρδιά και χοληστερίνη

Οι έρευνες έχουν συνδέσει την ωφελιμότητα του ελαιόλαδου στην ανάπτυξη εγκεφάλου-σκελετού κατά την παιδική ηλικία, με την αθλητική δραστηριότητα (διατροφή αθλητή και έντονη άσκηση), με το πεπτικό σύστημα (καταπραΰνοντας μάλιστα πολλά εντερικά σύνδρομα), από το 1887 θεωρείται θεραπευτικό κατά της χολολιθίασης, προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και τα εγκαύματα κι έχει δεκάδες άλλες χρήσεις.

Το λάδι της ελιάς είναι η κύρια πηγή διατροφικού λίπους στη μεσογειακή διατροφή και επιδημιολογικές έρευνες την περασμένη δεκαετία για τις ιδιότητες των μονοακόρεστων λιπιδίων έδειξαν ότι προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξάνοντας την καλή χοληστερίνη και μειώνοντας την «κακή». Μία απ' αυτές στο Parc de Recerca Biomedica de Barcelona έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές νόσους-εγκεφαλικό επεισόδιο. Τακτική πρόσληψη ελαιολάδου βοηθά στη μείωση φλεγμονής, ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας (εσωτερικά τοιχώματα αγγείων, θρόμβωσης μεταβολισμού των υδατανθράκων), βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας, προστατεύει το συκώτι, από την ελκώδη κολίτιδα κι από την νόσο Αλτσχάιμερ.

Για τον καρκίνο μια παλιότερη έρευνα του καθηγητή Δ. Τριχόπουλου, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ είχε καταλήξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν ελαιόλαδο περισσότερο από μία φορά ημερησίως έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού, έναντι εκείνων που καταναλώνουν σπανίως. Στη Μεσόγειο που παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση ελαιόλαδου υπάρχουν χαμηλές συχνότητες ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, ωοθηκών, ενδομήτριου).

Για τον σακχαρώδη διαβήτη, σε κλινικές παρατηρήσεις το λάδι ελιάς φαίνεται ότι έχει δυναμικό ρόλο στην διατήρησή του σε χαμηλά επίπεδα κυρίως σε άτομα που δεν εξαρτώνται από την ινσουλίνη.

Ανάμεσα στις μελέτες που έχουν γίνει υπάρχει και αυτή της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που διαπίστωσε πως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και να μειώσει την στυτική δυσλειτουργία, ενώ άλλες μελέτες κατέληξαν ότι συμβάλλει στη θεραπεία του έλκους του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου και διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ pixabay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Horror, arthouse δράματα και must επανεκδόσεις στις νέες ταινίας της εβδομάδας

Δείτε τις ταινίες που παίζουν τα σινεμά τις επόμενες μέρες.

05 Σεπ 2025 | 15:45

Κοιμήθηκες λίγο; Τρεις τρόποι για να ανταπεξέλθεις μέσα στη μέρα σου και να έχεις ενέργεια

Σου έχει τύχει να ξυπνήσεις το πρωί και να νιώθεις σαν να μην κοιμήθηκες καθόλου;

ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ! 05 Σεπ 2025 | 07:58

4+1 τρόποι αποτοξίνωσης μετά τις διακοπές - Πώς θα επανέλθετε πλήρως

Με αυτούς τους πέντε απλούς τρόπους, η μετάβαση από το ανέμελο καλοκαίρι στην απαιτητική καθημερινότητα γίνεται πιο ήπια και αναζωογονητική.

ΕΡΕΥΝΑ 05 Σεπ 2025 | 06:20

Ποια τρόφιμα μας προσθέτουν κιλά και μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: επιδείνωση ποιότητας σπέρματος, αύξηση βάρους, διαταραχές στις τιμές χοληστερίνης και πίεσης.

ΕΛΠΙΔΑ 04 Σεπ 2025 | 18:55

Economist: Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν έναν νέο, ισχυρό τρόπο πρόληψης του καρκίνου

Τα κύτταρα με ελαττωματικό DNA μπορούν να εμποδιστούν να εξελιχθούν σε πλήρως ανεπτυγμένους καρκίνους μέσω της δραστηριότητας των υγιών κυττάρων γύρω τους

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 04 Σεπ 2025 | 06:10

Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη - Εντοπίζονται σε προχωρημένο στάδιο

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ 03 Σεπ 2025 | 06:22

Καρκίνος του δέρματος: Τι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που εμφάνισε ο γνωστός σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ

Ο πασίγνωστος σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση καρκίνου του δέρματος.

02 Σεπ 2025 | 15:47

Βλέπεις θολά μόλις ξυπνάς το πρωί; 10 αιτίες που σου συμβαίνει αυτό

Μάθε γιατί βλέπεις θαμπά το πρωί και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 02 Σεπ 2025 | 06:22

Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι: Ποια τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αποφυγή αλατιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ 30 Αυγ 2025 | 08:31

Η υψηλή "καλή" χοληστερίνη δεν είναι πάντα... καλή: Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

Η "καλή" χοληστερόλη (HDL) έχει συνδεθεί με προστασία της καρδιάς, επειδή βοηθά στη μεταφορά της περίσσειας χοληστερόλης στο ήπαρ, όπου διασπάται

29 Αυγ 2025 | 22:56

Το θαυματουργό ρόφημα που πίνουν τα μοντέλα για καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα

Δεν είναι ούτε detox ούτε superfood powder — είναι το πιο απλό ρόφημα που βοηθά πραγματικά την επιδερμίδα να παραμείνει καθαρή.

29 Αυγ 2025 | 14:15

Πώς δουλεύει το σώμα σου; Τα πιο σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό - Πλήρης οδηγός

Από το ασβέστιο μέχρι το σελήνιο, μάθε πώς τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία κρατούν το σώμα σου σε ισορροπία – και πού θα τα βρεις.

29 Αυγ 2025 | 10:30

Επιστημονικά αποδεδειγμένο: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας - ακόμα και αν έχεις το "γονίδιο του Αλτσχάιμερ"

Νέα έρευνα δείχνει πώς η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να "νικήσει" ακόμη και την πιο ισχυρή γενετική προδιάθεση.

28 Αυγ 2025 | 11:10

5 "καλές" συμβουλές ύπνου που μπορούν να επιδεινώσουν την αϋπνία – Και τι να δοκιμάσεις αντ’ αυτών

Όταν το "σωστό" sleep hygiene γυρίζει μπούμερανγκ: γιατί κάποιες κλασικές συμβουλές χειροτερεύουν την αϋπνία σου και τι να κάνεις στη θέση τους.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 28 Αυγ 2025 | 06:10

PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται, τι προκαλούν

Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940 και έκτοτε κατέκλυσαν τη βιομηχανία και την καθημερινότητά μας.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 27 Αυγ 2025 | 20:35

Τοποθετούνται απινιδωτές σε μετρό και ταξί

Οι απινιδωτές θα συνδέονται με κεντρικό τεχνικό σύστημα άμεσης βοήθειας, το οποίο θα παρέχει οδηγίες εξ αποστάσεως για τη διαχείριση του περιστατικού και θα ειδοποιεί αν απαιτείται η συνδρομή άλλης μορφής βοήθειας

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 27 Αυγ 2025 | 14:00

Ελληνικά αυγά: Βρέθηκαν χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα - Τι δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ

Η ανησυχία του κοινού και των επιστημόνων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια για την παρουσία των χημικών ουσιών PFAS στα τρόφιμα

27 Αυγ 2025 | 10:55

Πώς μπορείς να προστατευτείς από τον διαβήτη – Ο απλός συνδυασμός που προτείνουν οι επιστήμονες

Μικρές καθημερινές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

26 Αυγ 2025 | 10:53

3 σημάδια που δείχνουν ότι η επιδερμίδα σου έχει ανάγκη από μια ισχυρή ρουτίνα αντιγήρανσης

Άκου τις ανάγκες της επιδερμίδας σου και χάρισέ της την κατάλληλη φροντίδα.

26 Αυγ 2025 | 10:00

7 τροφές που καίνε λίπος χωρίς να χάνεις μυς - Μια διατροφολόγος προτείνει

Ποιες τροφές σε βοηθούν να χάσεις λίπος και να διατηρήσεις τους μυς σου με ασφάλεια και αποτελεσματικά.

26 Αυγ 2025 | 09:25

Γιατί κάποιοι άνθρωποι "γερνούν" πιο γρήγορα - Οι 6 τύποι ανθυγιεινής γήρανσης σύμφωνα με έρευνα

Πάνω από 400 γονίδια ρίχνουν φως στο γιατί άλλοι διατηρούνται νεανικοί, ενώ κάποιοι εμφανίζουν νωρίτερα τα σημάδια της ηλικίας.

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 26 Αυγ 2025 | 06:15

Οι 4+1 χρυσοί κανόνες για να τρώμε σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Η σωστή διατροφή πρέπει πάντα να στηρίζεται σε 5 βασικές αρχές, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ιατρικής του Harvard.

25 Αυγ 2025 | 11:00

Το μυστικό κινέζικης ιατρικής για επίπεδο στομάχι: Πώς να νικήσεις το φούσκωμα σε 5 λεπτά

Μάθε το τρικ της Dr. Felice Chan που ανακουφίζει άμεσα το φούσκωμα και ξελαφρώνει το στομάχι σου.

ΣΥΧΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:20

Ανησυχία από τη μαζική γαστρεντερίτιδα στην Τζια - Τι είναι ο νοροϊός και τι προκαλεί

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 24 έως 48 ώρες μετά τη μόλυνση - O ιός αυτός είναι σύμφωνα με τα δεδομένα και η αιτία για τη μαζική γαστρεντερίτιδα στην Τζια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Αυγ 2025 | 08:40

Πού κρύβεται η ζάχαρη: Ακόμη και σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και φαίνονται υγιεινά

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αρκετές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και κατάθλιψη.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 20 Αυγ 2025 | 18:30

Γεωργιάδης: "Παρέα με Ουρά" - Σκύλοι θεραπείας δίπλα σε ογκολογικούς ασθενείς στο Μεταξά

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτηση του στο Χ κάνει λόγο για μια συγκινητική και σπουδαία δράση

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Αυγ 2025 | 06:36

Πότε έχει πραγματικά σημασία η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα

Αν και είναι σημαντικό να προσέχουμε τις τυπωμένες ημερομηνίες σε ορισμένα τρόφιμα, εκτιμάται ότι ενάμιση εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο εξαιτίας της σύγχυσης γύρω από τις ημερομηνίες.

19 Αυγ 2025 | 12:41

Ποια τυριά έχουν λιγότερο αλάτι; Η λίστα με τα πιο "καθαρά" και τα πιο αλμυρά

Πώς να ξεχωρίζεις τα τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και πώς να απολαμβάνεις με μέτρο τα πιο αλμυρά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 18 Αυγ 2025 | 14:43

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για 5 συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την καρδιά

Τα προϊόντα αυτά προωθούνται ως συμπληρώματα διατροφής και είναι πιθανόν να έχουν διακινηθεί και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, λέει ο ΕΟΦ.

18 Αυγ 2025 | 11:27

Νέα μελέτη: 30λεπτη προπόνηση φρενάρει την πρόοδο του καρκίνου κατά 30%

Μια μόνο δυνατή προπόνηση μπορεί να ενεργοποιήσει "χημικά μηνύματα" των μυών που βάζουν φρένο στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

18 Αυγ 2025 | 11:25
14 Αυγ 2025 | 11:04

Πώς να αποφύγεις τις πτώσεις μετά τα 60 – Οι καλύτερες ασκήσεις ισορροπίας

Μάθε πώς η καθημερινή άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ισορροπία σου, να προλάβει πτώσεις και να σου χαρίσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στην κίνηση.

14 Αυγ 2025 | 10:57

Πού "κρύβονται" τα μικρόβια το καλοκαίρι: Τα πιο επικίνδυνα σημεία - εστίες μόλυνσης

Πώς το καλοκαίρι γίνεται περίοδος υψηλού κινδύνου για λοιμώξεις - Και τι να κάνεις.

13 Αυγ 2025 | 14:16

Ζήσε μέχρι τα 100: Τι τρώνε, πώς κινούνται και ποιοι είναι οι κανόνες των μακροβιότερων στον κόσμο

Ανακάλυψε τα μυστικά των Blue Zones και μάθε πώς μικρές αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητά σου μπορούν να σου χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής.

ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ 12 Αυγ 2025 | 20:16

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τη δυνατότητα που δίνεται σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με το ΕΣΥ

Ιδιώτες ιατροί όλων των ειδικοτήτων δύνανται να συνεργάζονται με νοσοκομεία/φορείς του δημοσίου συστήματος υγείας για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων

11 Αυγ 2025 | 14:21

Τοπικό πάχος ή κάτι άλλο; Η χρόνια πάθηση που μοιάζει αλλά κρύβει κάτι πολύ πιο σοβαρό

Όσα πρέπει να ξέρεις για την πάθηση που επηρεάζει κυρίως γυναίκες και δεν φεύγει με δίαιτα ή γυμναστική.

11 Αυγ 2025 | 13:08

Δεν φταίει μόνο η διατροφή – Το βραδινό λάθος που σαμποτάρει το αδυνάτισμα (και τον ύπνο)

Μπορεί να κάνεις κάτι χωρίς να το καταλαβαίνεις – και να εμποδίζεις το σώμα σου να αλλάξει.

ΣΤΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 10 Αυγ 2025 | 11:19

Σπάνια επέμβαση για θρομβοεκτομή στέφθηκε με επιτυχία για 15χρονη - Το μήνυμα Γεωργιάδη

Είναι ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής, στον οποίο διενεργήθηκε θρομβεκτομή σε πνευμονική εμβολή στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα πιο σπάνια Πανευρωπαϊκά

09 Αυγ 2025 | 08:00

Φόβος για τον τοκετό; 2 παράγοντες που βοηθούν τις γυναίκες να γεννούν με σιγουριά

Πώς μια νέα έρευνα ρίχνει φως στους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία της εγκύου πριν τον τοκετό.