Φως στα αόρατα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ΣΚΠ, πραγματοποιεί σειρά δράσεων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φως στα αόρατα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Φως στα αόρατα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης "ρίχνει" η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (30 Μαΐου). Η κόπωση, το μούδιασμα, η θολή όραση, οι διαταραχές της ούρησης, η κατάθλιψη, είναι κάποια από αυτά τα αόρατα συμπτώματα για την αντιμετώπιση των οποίων, ασθενείς, απευθύνονται σε διάφορες ειδικότητες γιατρών πριν καταλήξουν στον νευρολόγο που θα διαγνώσει την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Ωστόσο, η ύπαρξη τέτοιων συμπτωμάτων δεν σημαίνει πάντα ότι ο ασθενής έχει ΣΚΠ.

Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ΣΚΠ, πραγματοποιεί σειρά δράσεων προς ενημέρωση του κοινού .Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη (11:00-19:00), εκδήλωση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης πραγματοποιείται στον πεζόδρομο Ικτίνου-Τσιμισκή, ενώ αύριο θα διεξαχθεί (20:20-21:00) ποδηλατοδρομία από την Πλατεία Αριστοτέλους προς τον Λευκό Πύργο, ο οποίος θα φωταγωγηθεί. Εκστρατεία ενημέρωσης θα γίνει αύριο και στην Αθήνα (Athens Metro Mall 10Q00-18:00) ενώ στα Τρίκαλα θα φωτιστεί η γέφυρα της πόλης. Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί δράση μαθητών με αναμμένα ρεσό στο Περιστύλιο των Ανακτόρων.

'Οπως ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ,ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Αναστάσιος Ωρολογάς, τα φάρμακα, έχουν καταφέρει να “φρενάρουν” τη νόσο (η οποία είναι γνωστή εδώ και 150 χρόνια) σε ποσοστό 80%. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 15 φάρμακα.

"Το πιο σημαντικό στην αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι ότι γίνεται παγκόσμια καμπάνια ευαιθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τα αφανή συμπτώματα της νόσου αλλά και της οικογένειας και του περιβάλλοντος των πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση καθώς και των κυβερνώντων για την βελτίωσης της ζωής των ασθενών", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, Peer Baneke. Παράλληλα επισήμανε ότι αρχικά τα αφανή συμπτώματα της νόσου οδηγούν τους ασθενείς όχι σε νευρολόγους αλλά σε άλλες ειδικότητες όπως οφθαλμίατρους, ουρολόγους , ορθοπαιδικούς κλπ με συνέπεια να ταλαιπωρούνται μέχρι να διαγνωστεί η ΣΚΠ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης , Νίκος Νίτσας, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους γιατρούς να ξέρουν και να αναγνωρίζουν όλα αυτά τα αόρατα συμπτώματα της νόσου. Παράλληλα, σημείωσε, ότι ο ΙΣΘ προγραμματίζει δράση ευαισθητοποίησης για τα ΑμεΑ ώστε να μπορέσει η πόλη να γίνει φιλική προς τα άτομα αυτά. "Στο εξωτερικό είναι φυσιολογικό να βλέπει κανείς να κυκλοφορούν στο δρόμο άνθρωποι με αναπηρικά καροτσάκια. Εδώ στην πόλη μας δεν το βλέπουμε αυτό , γιατί η πόλη μας δεν είναι φιλική . Φταίμε όλοι, γιατί για κάνουμε εύκολη τη δική μας ζωή, κάνουμε δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων που έχουν κινητικά προβλήματα", πρόσθεσε ο κ Νίτσας.

Η ιδέα να αποτελέσουν τα αόρατα συμπτώματα της ΣΚΠ το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας ανήκει στην Δήμητρα Καλογιάννη η οποία πάσχει από Πολλαπλή Σκλήρυνση και παράλληλα είναι μέλος των διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας για την ΣΚΠ. Μιλώντας για τα δικά της αόρατα συμπτώματα η κα Καλογιάννη ανέφερε ότι από τα μαθητικά της χρόνια είχε κόπωση , μούδιασμα, τρέμουλο στο κεφάλι, θολή όραση , κατάθλιψη και προβλήματα στο ουροποιητικό . "Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι στο σχολείο κανείς δεν με ήθελε στα ομαδικά παιχνίδια γιατί ήμουν η χειρότερη , εξαιτίας αυτών των συμπτωμάτων", πρόσθεσε η κα Καλογιάννη.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ PEXELS

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ 01 Ιουν 2020 | 09:37

Ενα απλό τεστ αίματος δείχνει τη φυσική κατάσταση που έχει κάποιος πριν και μετά την άσκηση

Οι ερευνητές εργάζονται, με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 31 Μαϊ 2020 | 17:18
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΗ 30 Μαϊ 2020 | 17:47

Σοβαρές πνευμονικές επιπλοκές έχουν χειρουργεία σε ασθενείς με κορονοϊό

Ένας στους τέσσερις (24%) ασθενείς με Covid-19 που χειρουργήθηκαν (είτε εμφάνισαν επιπλοκές είτε όχι), πέθαναν στον επόμενο μήνα.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ 29 Μαϊ 2020 | 20:21
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ 29 Μαϊ 2020 | 19:57

Νοσοκομεία στις ΗΠΑ σταματούν την υδροξυχλωροκίνη, μετά τις μελέτες ότι ίσως αυξάνει τη θνησιμότητα

Τα νοσοκομεία του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, επίσης σταμάτησαν να συστήνουν την υδροξυχλωροκίνη

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ 15 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:04

Η "μάχη" του εμβολίου για τον κορονοϊό - Κούρσα ταχύτητας να ετοιμαστεί έως το τέλος του χρόνου

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αισιόδοξες, αλλά προειδοποιούν ότι τα προβλήματα είναι "κολοσσιαία".

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Μαϊ 2020 | 11:23

Ερευνα ΕΚΠΑ: Οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοίό

Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, κατά την περίοδο της επιδημίας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 29 Μαϊ 2020 | 11:16

Κορονοϊός - Ανοσία της αγέλης: Τι έχουν δείξει οι έρευνες αντισωμάτων μέχρι τώρα

Ακόμη και να υπάρξει τελικά ανοσία "αγέλης", μερικοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν από τον κορονοϊό.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Μαϊ 2020 | 10:30

Έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο: Οδηγεί σε απώλεια δοντιών και σε παθήσεις των πνευμόνων ή της καρδιάς

Η βλαβερή δράση συμβαίνει είτε με χρήση νικοτίνης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είτε όχι.

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 29 Μαϊ 2020 | 09:25

Κορονοϊός: Οι μάσκες μέσα στο σπίτι εμποδίζουν την εξάπλωση, αλλά μόνο πριν εμφανιστούν συμπτώματα

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρακτική της μάσκας μέσα στο σπίτι ήταν κατά 79% αποτελεσματική.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 29 Μαϊ 2020 | 08:32
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 29 Μαϊ 2020 | 07:51
ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 13:53

Έρευνα του ΑΠΘ: Από τις 6 Μαΐου "εξαφανίστηκε" ο κορονοίός στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Οι μετρήσεις του ΑΠΘ επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης της Ελληνικής Πολιτείας για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.