Follow us

Η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη έκανε εκπομπή το πάθος της για τη μαγειρική

Η δημοσιογράφος Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη μας κερνά γεύσεις και αρώματα από την ελληνική γη, κάθε μεσημέρι μέσα από την εκπομπή «Γεύσεις από Ελλάδα» στην ΕΡΤ2.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη έκανε εκπομπή το πάθος της για τη μαγειρική

Για κάποιους η μαγειρική είναι μια αναπόφευκτη αγγαρεία και το φαγητό μια σημαντική απόλαυση ή απλά ένα μέσο επιβίωσης. Για την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη είναι τρόπος ζωής και έκφρασης συναισθημάτων. Εκείνη εκφράζει τον έρωτα, την αγάπη, τη χαρά και τη λύπη της μέσω της μαγειρικής. Μια σχέση ζωής που γεννήθηκε στη Σάμο και την Πάτμο, τα νησιά που μεγάλωσε.

Παιδί ήταν ακόμα όταν μαγείρεψε το πρώτο της παιδικό παστίτσιο με σβολιασμένη μπεσαμέλ, σε μια γωνία του εστιατορίου της γιαγιάς της στην Πάτμο. Εκεί έμαθε να ξεχωρίζει τα καλά υλικά της ημέρας, τους θησαυρούς της ελληνικής γης που έφερναν κάθε πρωί οι προμηθευτές. Από τις καλόγριες στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού έμαθε πώς φτιάχνονται απίθανα φαγητά με λίγα υλικά. «Με το τίποτα» που λένε οι νοικοκυρές.

Η ίδια δηλώνει δημοσιογράφος, νοικοκυρά και μαγείρισσα.

Η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη έκανε εκπομπή το πάθος της για τη μαγειρική

Την Ολυμπιάδα την γνώρισα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της ΕΡΤ το 2011 ως δημοσιογράφο και αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών. Εργαστήκαμε μαζί στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής NETWEΕK με την Ελλη Στάη. «Δέσαμε» απ' την αρχή όπως «δένει» το αλεύρι και το γάλα δημιουργώντας μια σφιχτή και κρεμώδη μπεσαμέλ.

Εγώ της έμαθα να πίνει καφέ, ενώ εκείνη έφερνε τα... συνοδευτικά, αχνιστά και λαχταριστά κατευθείαν από τον φούρνο της. «Εφτιαξα μερικά κουλουράκια βρώμης» έλεγε, «δεν είναι τίποτα». Ποτέ οι συνταγές της Ολυμπιάδας δεν είναι «τίποτα». Γιατί σε ό,τι μαγειρεύει βάζει και λίγη από την ψυχή της. Όπως ακριβώς κάνει κάθε μεσημέρι μέσα από την εκπομπή της «Γεύσεις από Ελλάδα» στη 1:30 μ.μ. από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Μιας εκπομπής με γεύσεις και μυρωδιές από την υπέροχη ελληνική κουζίνα που τόσο αγαπά.

Σε κάθε εκπομπή η Ολυμπιάδα και οι καλεσμένοι της μας παρουσιάζουν ένα υλικό, την ιστορία του, τη διατροφική του αξία και γευστικούς τρόπους για να το μαγειρεύουμε και να το προσφέρουμε στους αγαπημένους μας.

Βλέποντάς την να εξωτερικεύει το πάθος της για τη μαγειρική - που μέχρι πρόσφατα απολάμβαναν μόνο οι αγαπημένοι της άνθρωποι - και να το μοιράζεται με το κοινό, αποφάσισα να της κάνω μερικές ερωτήσεις. Και ήξερα ότι θα απαντήσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο, πασπαλίζοντας τα λόγια με συναισθήματα, γεύσεις και μυρωδιές από την υπέροχη ελληνική κουζίνα που τόσο αγαπά.

Η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη έκανε εκπομπή το πάθος της για τη μαγειρική - εικόνα 2

-Τι είναι για σένα η μαγειρική;

Η μαγειρική είναι το μέσο μου για να επικοινωνώ με τους ανθρώπους. Είναι ο τρόπος μου για να δείξω σε έναν άντρα το πόσο τον έχω ερωτευτεί, σε ένα παιδί το πόσο το έχω αγαπήσει, στους φίλους μου το πόσο σπουδαίοι είναι για μένα. Η μαγειρική είναι η γλώσσα μου για να πω «ευχαριστώ», «σ’ αγαπώ» ή ακόμη και να εκφράσω αρνητικά συναισθήματα. Το φαγητό που μαγειρεύω έχει πάντοτε μια χροιά που οι άνθρωποι της ζωής μου την ξέρουν πια και καταλαβαίνουν αυτό που θέλω να τους πω. Λατρεύω τους διαλόγους των ομοτράπεζων. Είναι ο τρόπος για να γνωριστείς και να μελετήσεις τις όποιες σχέσεις σου με τους ανθρώπους. Το να τρως γύρω από ένα τραπέζι με άλλους μπορεί να είναι μια καθημερινή συνήθεια ενδεχομένως, αλλά με πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που νομίζουμε.

Η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη έκανε εκπομπή το πάθος της για τη μαγειρική - εικόνα 3

-Πότε γεννιέται αυτή η σχέση; Θυμάσαι πότε μαγείρεψες για πρώτη φορά (έστω και ως παιχνίδι, τι αναμνήσεις έχεις ως παιδί από τη μητέρα, τη γιαγιά σου…).

Μεγάλωσα στα νησιά του ανατολικού αιγαίου. Την Σάμο και την Πάτμο, εκεί μοιράζονταν τα καλοκαίρια και οι χειμώνες μου. Η γιαγιά μου είχε ένα εστιατόριο στην Πάτμο το ονομαστό τότε «Κοχύλι». Είχε μια μεγάλη κουζίνα που στο βάθος της με άφηναν κάθε μέρα να παίζω με τα ζυμάρια και τα υλικά. Εκεί μαγείρεψα για πρώτη φορά ένα παιδικό παστίτσιο με σβολιασμένη μπεσαμέλ. Πριν πάω στην πρώτη δημοτικού. Η γιαγιά μου είναι μια εξαιρετική μαγείρισσα με μεγάλο πάθος για την τροφή, δεν υπάρχει περίπτωση το φαγητό της να είναι μέτριο. Όποιος φάει από τα χέρια της ποτέ δεν το ξεχνάει. Η μητέρα μου δεν είχε καλή σχέση με τη μαγειρική, αυτό όμως για μένα ήταν το ενδιαφέρον! Έκανε τα απαραίτητα για εμένα και για τον αδερφό μου, εγώ λάτρευα τα φαγητά της γιαγιάς μου και για να με κερδίσει μια μέρα αποφάσισε να μπει «σοβαρά» στην κουζίνα. Μέρες προετοιμάζονταν ψυχολογικά για να το φαγητό που θα μαγείρευε. Θυμάμαι ήταν μεσημέρι Παρασκευής και γυρίσαμε με τον αδερφό μου από το σχολείο. Το φαγητό της μοσχομύριζε από τον δρόμο. Όταν γεύτηκα την πρώτη μπουκιά από το «κοτόπουλο μαρένγκο» της τότε τα κατάλαβα όλα. Κρύφτηκα στην αγκαλιά της και έκλαιγα από χαρά και συγκίνηση γιατί μέχρι τότε τα 12 μου χρόνια δεν είχα φάει ωραιότερο φαγητό. Όταν μαγειρεύεις με αγάπη και στόχο να προσφέρεις και να επικοινωνήσεις τότε το φαγητό είναι μαγικό! Μπορεί η γιαγιά μου να ήταν η σπουδαία μαγείρισσα στην οικογένεια, η μητέρα μου όμως ήταν αυτή που μου έδωσε το αληθινό νόημα της μαγειρικής, αυτή ήταν που με έδεσε με την τροφή και την προσφορά της.

Η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη έκανε εκπομπή το πάθος της για τη μαγειρική - εικόνα 4

-Ο ιδιαίτερος δεσμός σου με την Πάτμο έχει επηρεάσει αυτή τη σχέση;

Αν την έχει επηρεάσει λέει; πάρα μα πάρα πολύ. Είμαι πάρα πολύ τυχερή που μεγάλωσα σε νησί. Τα ωραιότερα αρώματα τα έχω μυρίσει εκεί. Τα πρωινά που άνοιγε το εστιατόριο και οι προμηθευτές έφερναν τα υλικά της ημέρας. Έμαθα να ξεχωρίζω τα καλά λαχανικά, να μαθαίνω για τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα όστρακα, το κρέας. Τα απογεύματα μετά το μπάνιο στη θάλασσα πήγαινα στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού, στις καλές μου τις καλόγριες και έμπαινα στην κουζίνα τους και στις «ευλαβικές» τους μαρμίτες έβλεπα να μαγειρεύονται απίθανα φαγητά με λίγα υλικά. Εκεί κατανόησα την απλότητα που συνάδει με την σπουδαιότητα στην μαγειρική. Λατρεύω το αλάδωτο κοκκινιστό κριθαράκι της νηστείας είναι φαγητό gourmet! Την σούπα με ταχίνι της Μεγάλης Παρασκευής και τα κουλουράκια για τον καφέ της Κυριακής μετά τη λειτουργία. Τα ερεθίσματα ήταν πολλά και σπουδαία και αυτό το χρωστάω στη ζωή που έζησα στην αγαπημένη μου Πάτμο.

Η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη έκανε εκπομπή το πάθος της για τη μαγειρική - εικόνα 5

Γεύσεις από Ελλάδα» ο τίτλος της εκπομπής. Πώς θα περιέγραφες τη γεύση της Ελλάδας;

Η γεύση της Ελλάδας είναι το μεγαλείο του ελαιολάδου όταν παντρεύεται με τα λαχανικά της. Η Ελλάδα έχει γεύση από φρεσκοκομμένη καλοκαιρινή κατακόκκινη ντομάτα, ρίγανη και ελαιόλαδο. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό;

-Παρουσιάζεις μια εκπομπή μαγειρικής που εκτός από γευστικές συνταγές, παρέχει στον τηλεθεατή ενημέρωση για τον πλούτο της ελληνικής γης αλλά και διατροφικές συμβουλές από ειδικούς. Περιέγραψε μας αυτό το τρίπτυχο.

Με ενδιαφέρει η πληροφορία και η γνώση. Δημοσιογράφος είμαι. Είμαστε μια ομάδα - γιατί η τηλεόραση είναι ομαδικό σπορ - που ταιριάξαμε σε αυτό και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές εκπομπές μαγειρικής ελληνικών και ξένων δικτύων. Όλες μου αρέσουν και από όλες έχω μάθει. Ως τηλεθεατής μου έλειπε η παραπάνω γνώση. Έτσι λοιπόν όλοι συμφωνήσαμε να αφιερώνουμε κάθε μέρα σε ένα υλικό. Στις «Γεύσεις από Ελλάδα» κάθε υλικό έχει την τιμητική του. Το μαγειρεύουμε με απλούς και ιδιαίτερους τρόπους για όλη την οικογένεια, μαθαίνουμε την ιστορία του με στοιχεία από την ελληνική λαογραφία και παράδοση, την μυθολογία και τις αληθινές ιστορίες. Έπειτα τη διαδρομή του από το χωράφι ή την θάλασσα μέχρι το πιάτο μας, έρχονται στο στούντιο Έλληνες παραγωγοί και καλλιεργητές από όλη τη χώρα, για μας δώσουν την πληροφορία, να μας μεταφέρουν την εικόνα και τέλος δεν ασχολούμαστε μόνο με τις θερμίδες του υλικού αλλά πως μπορούμε να το καταναλώσουμε σωστά, πως να πάρουμε τα οφέλη του συνδυαστικά με άλλα τρόφιμα και πως να το δώσουμε στα παιδιά μας σωστά.

Η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη έκανε εκπομπή το πάθος της για τη μαγειρική - εικόνα 6

-Γιατί αποφάσισες να επικεντρωθείς αποκλειστικά στην ελληνική κουζίνα;

Γιατί η ελληνική κουζίνα είναι ανεξάντλητη, είναι μαγική! Έχουμε εξαιρετικά προϊόντα, γόνιμο έδαφος, καθαρές θάλασσες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γαστρονομικά υπερέχει από οποιαδήποτε άλλη. Είμαι αυστηρή σε αυτό και απόλυτη. Ποια άλλη χώρα έχει τέτοιες γεύσεις; Σε ποια άλλη χώρα γίνονται φαγητά μόνο με δύο υλικά; η ιστορία και οι συνθήκες αυτής της χώρας από την αρχαιότητα, την τουρκοκρατία μέχρι τα νεότερα χρόνια έδωσαν υπέροχους συνδυασμούς και συγκλονιστικές συνταγές. Εδώ μπορείς να γευτείς υπέροχα φαγητά «με το τίποτα» που λένε οι νοικοκυρές, εδώ μπορείς να ζήσεις την εμπειρία της γαστρονομίας. Και χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει ως κορωνίδα τη γεύση. Μου αρέσει πολύ που οι φίλοι μου από το εξωτερικό γνωρίζουν για την καμπάνια της Ελλάδας που αφορά στο ελληνικό πρωινό.

Η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη έκανε εκπομπή το πάθος της για τη μαγειρική - εικόνα 7

-Δεδομένου ότι η εκπομπή είναι αφιερωμένη σε ένα υλικό κάθε φορά, ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό και ποια η συνταγή που λατρεύεις να μαγειρεύεις για τους αγαπημένους σου;

Αγαπάω πάρα πολύ το μέλι της Καλύμνου. Η καταγωγή μου είναι και από την Κάλυμνο, από την πλευρά του πατέρα μου. Τα τελευταία χρόνια έχω εξελίξει μια συνταγή που μαγειρεύω για τους αγαπημένους μου. Είναι ένα μπριάμ με μέλι Καλύμνου και άρωμα εσπεριδοειδών. Σε ένα ταψί κόβω σε ίσους κύβους δύο κιλά με όποια λαχανικά βρω φρέσκα. Συνήθως είναι μανιτάρια πλευρώτους, πατάτες, λευκές γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια, καρότα, σελινόριζα και κοκκάρια (το μικρό κρεμμύδι). Φτιάχνω μια σάλτσα με 1 κούπα λευκό ξηρό κρασί, 2 κ.σ. μέλι Καλύμνου, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και φρέσκο κόλιανδρο, τον χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι και τον χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Την σάλτσα αυτή την χτυπάω στο μπλέντερ μέχρι να γίνει κρέμα και περιχύνω τα λαχανικά. Ψήνω στον φούρνο στους 170 βαθμούς για μία ώρα. Γίνεται ένα πολύ ωραίο φαγητό που συνήθως το συνοδεύω με λίγο φρέσκο στραγγιστό γιαούρτι και μια φρυγανισμένη φέτα πολύσπορο ψωμί.

Η Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη έκανε εκπομπή το πάθος της για τη μαγειρική - εικόνα 8

- Εχεις γράψει πολλά χιλιόμετρα πίσω απ' τις κάμερες. Πώς είναι να βρίσκεσαι ξαφνικά μπροστά απ' αυτές, στη θέση της παρουσιάστριας;

Α! δεν είμαι παρουσιάστρια... Είμαι ένας άνθρωπος που μεταφέρει άμεσα τις πληροφορίες στον τηλεθεατή. Όμως κατανοώ την ερώτηση. Έχω συνηθίσει να είμαι ο άνθρωπος που οργανώνει μια εκπομπή και που είναι «το αυτί» του παρουσιαστή. Είναι πολύ σημαντικό στην τηλεόραση να έχεις κάνει όλες τις «δουλειές» από όλα τα πόστα. Μόνο τότε ξέρεις τη λειτουργία, τις δυσκολίες, τις αγωνίες όλης της ομάδας. Δεν βρέθηκα ξαφνικά πουθενά. Κάθε μέτρο στη διαδρομή μου το περπάτησα συνετά, έτσι κάνω και τώρα. Με ενδιαφέρει να κάνω τη δουλειά μου όποια και αν είναι αυτή είτε είμαι αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών, είτε παρουσιάζω μια εκπομπή. Είμαι μια δημοσιογράφος που είναι νοικοκυρά και μαγείρισσα. Αυτό είμαι. Όλα τα άλλα έρχονται και παρέρχονται.

Η εκπομπή «Γεύσεις από Ελλάδα» μεταδίδεται καθημερινά στη 1:30 μμ από την ΕΡΤ 2.

Facebook: Γεύσεις από Ελλάδα

Για να δείτε όλες τις εκπομπές «Γεύσεις από Ελλάδα» στο webtv της ERT2 πατήστε εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι οι καλύτεροι στην Αθήνα

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 23 Οκτ 2025 | 06:30

Ελπίδα στους καρκινοπαθείς δίνουν τα εμβόλια mRNA- Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους

Ασθενείς με καρκίνο που είχαν κάνει εμβόλιο mRNA για την Covid, πριν ξεκινήσουν ανοσοθεραπεία, έζησαν σημαντικά περισσότερο σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

22 Οκτ 2025 | 22:42

Πυκνός μαστός: Τι ακριβώς σημαίνει & απαντήσεις σε βασικές απορίες

Μπορώ μέσω της αυτοεξέτασης να καταλάβω εάν έχω πυκνούς μαστούς και άλλες συχνές ερωτήσεις.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ 22 Οκτ 2025 | 20:32

Κορονοϊός: Το εμβόλιο mRNA έδωσε επιπλέον ζωή σε καρκινοπαθείς - Πυροδοτεί ανοσολογική αντίδραση κατά της νόσου

Η παρατήρηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα πολυαναμενόμενο καθολικό εμβόλιο κατά του καρκίνου

22 Οκτ 2025 | 16:15

Φυσική χαλάρωση: 4 βασικά βότανα για ηρεμία + πώς να τα καταναλώσεις

Μάθε πώς κάποια αρχαία βότανα μπορούν να μειώσουν το άγχος, να βελτιώσουν τον ύπνο σου και να γεμίσουν ενέργεια τη μέρα σου.

21 Οκτ 2025 | 12:15

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 20 Οκτ 2025 | 19:25

"Δεν συνειδητοποιούμε πόσα κρατάμε μέσα μας!": Ενα "Scream Club" επιτρέπει να αποβάλει κανείς το στρες... ουρλιάζοντας

Τα δύο τρίτα των νέων στη Βρετανία βιώνουν ή έχουν ήδη βιώσει προβλήματα ψυχικής υγείας, που συνδέονται κυρίως με τις σπουδές ή με οικονομικά προβλήματα

20 Οκτ 2025 | 12:30

3 αντικείμενα μπάνιου που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεσαι – Μια ειδικός εξηγεί γιατί

Τι κρύβουν τα αντικείμενα του μπάνιου σου και γιατί καλό είναι να προσέχεις.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ 20 Οκτ 2025 | 06:31

Επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου σταματά την ανάπτυξη όγκων χωρίς να βλάπτει υγιή κύτταρα

Μια νέα, ελπιδοφόρα θεραπεία υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου. Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ 19 Οκτ 2025 | 12:27

Σε κρίση η ψυχική υγεία των εργαζομένων: Ανησυχητικά τα σημάδια σωματοποίησης

Η κούραση και η μειωμένη αντοχή κυριαρχούν και, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους δηλώνουν ότι βιώνουν ένα επαγγελματικό burnout

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ; 19 Οκτ 2025 | 11:38

Όταν φταίει πάντα ο άλλος - Οι αιτίες πίσω από τη δυσκολία στις σχέσεις

Το ζήτημα της ευθύνης είναι καίριο και δυσκολεύει τις σχέσεις των ανθρώπων

18 Οκτ 2025 | 09:00

Λιγότερη ζάχαρη: Η στροφή της βιομηχανίας τροφίμων σε πιο υγιεινές λύσεις

Η αλλαγή αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα προϊόντα διαίτης.

Η ΕΡΕΥΝΑ 18 Οκτ 2025 | 08:52

Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια - Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ

Η μελέτη για τη σχέση χοληστερίνης και άνοιας βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε Αγγλία, Δανία και Φινλανδία

17 Οκτ 2025 | 11:46

Μακροζωία 101: Οι συνήθειες που ενισχύουν το σώμα και το μυαλό σου

Απλές καθημερινές συνήθειες για μακροζωία που αυξάνουν την ενέργεια, βελτιώνουν τη συγκέντρωση και κρατούν το σώμα σου υγιές.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Οκτ 2025 | 06:30

Μόνο οι 6 στις 10 αξονικές τομογραφίες που γίνονται στην Ελλάδα είναι πραγματικά αναγκαίες

Εφόσον οι γιατροί χρησιμοποιούν τις αξονικές τομογραφίες μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται, οι ασθενείς λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα και εκτίθενται σε λιγότερη ακτινοβολία.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 16 Οκτ 2025 | 20:48

Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για 4 κατηγορίες

Καθημερινά στον ΕΟΔΥ καταγράφονται περιστατικά σοβαρής νόσησης και νεκρών από κορονοϊό, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Οκτ 2025 | 17:24

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφονται σποραδικές περιπτώσεις διασωληνώσεων και θανάτων

16 Οκτ 2025 | 16:18

Η σωστή διατροφή ξεκινά από το καλάθι μας

Οι υγιεινές επιλογές δεν ξεκινούν από την κουζίνα, αλλά πολύ νωρίτερα— από τη στιγμή που κάνουμε τις αγορές μας.

16 Οκτ 2025 | 12:25

8 λάθη που κάνεις με τη διαλειμματική νηστεία και δεν έχεις αποτέλεσμα

Μάθε ποια λάθη σαμποτάρουν τη διαλειμματική νηστεία σου και πώς να δεις πραγματικά αποτελέσματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2025 | 06:26

Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex και PET/CT - Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Τα χρονικά διαστήματα επανάληψης πολλών συνηθισμένων διαγνωστικών εξετάσεων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ορίζει απόφαση του υπουργείου Υγείας.

16 Οκτ 2025 | 06:12

Νέες οδηγίες για χρόνια δυσκοιλιότητα: 5 τρόφιμα που βοηθούν πραγματικά

Πέντε τροφές που οι ειδικοί προτείνουν τώρα για να ανακουφίσεις τη δυσκοιλιότητα, βασισμένες σε επιστημονικές αποδείξεις.

15 Οκτ 2025 | 14:30

Φυσικό αντιιικό από την κουζίνα: Το αρωματικό μπαχαρικό που δείχνει ισχυρή δράση σε νέα μελέτη

Ένα κοινό συστατικό της κουζίνας φαίνεται να ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού απέναντι στους ιούς.

15 Οκτ 2025 | 14:25

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει το στόμα - 3 συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει και τη στοματική σου υγεία. Δες ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξεις.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ 15 Οκτ 2025 | 14:04

Ο ΕΟΦ απαγορεύει συμπλήρωμα διατροφής που έχει υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Το συμπλήρωμα διατροφής έχει υποστεί επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία χωρίς αυτό να δηλώνεται στην επισήμανσή του

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 15 Οκτ 2025 | 06:28

Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

Περίπου το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας βρίσκεται γύρω από το έντερο.

14 Οκτ 2025 | 15:18

EINAΠ: Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου

H EΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να δώσουν το παρόν στα δικαστήρια

14 Οκτ 2025 | 12:24

Κεφάλαιο "Τριχόπτωση" : Πότε είναι φυσιολογική και πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Αυτό το beauty brief θα σου εξηγήσει τα πάντα γύρω από την τριχόπτωση.

14 Οκτ 2025 | 10:54

Πέρα από τη βιταμίνη C - 5 τροφές που ενισχύουν φυσικά το ανοσοποιητικό σου

Ξέχνα τα κλασικά ποτήρια πορτοκαλάδας. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ποιες τροφές βοηθούν πραγματικά το σώμα σου να αντέξει τον χειμώνα.

13 Οκτ 2025 | 12:10

Πώς να καταλάβεις τη θρόμβωση πριν να είναι αργά – Αυτά είναι ύπουλα συμπτώματα

Μάθε να αναγνωρίζεις τα αρχικά σημάδια της θρόμβωσης και πάρε μέτρα πριν προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 13 Οκτ 2025 | 06:40

Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία από το Harvard

Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει πέντε απλές, ρεαλιστικές και διαχρονικές συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της υγείας και της καθημερινότητάς μας.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ 12 Οκτ 2025 | 10:14

Από το τραύμα στην απόλαυση: Ενας διαφορετικός δρόμος να αντιμετωπίσουμε τα ψυχικά τραύματά μας

Κάτω από κάθε τραύμα, υπάρχει πάντοτε μια αδάμαστη δύναμη ζωής - Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τραύμα μας

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ 12 Οκτ 2025 | 10:00

Κρίταμο για το ταξίδι, χαρούπι για απώλεια βάρους και τσάι του βουνού για δυνατή μνήμη - Τα "παραμελημένα" φυτά

Τα παραπάνω είναι λίγες μόνο περιπτώσεις από τα παραμελημένα και υποχρησιμοποιούμενα φυτά

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ 11 Οκτ 2025 | 08:14

Διαλειμματική νηστεία: Εκτός από την απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

Πολλοί διαπιστώνουν, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ότι με τον καιρό, οι έντονες λιγούρες μειώνονται και η σχέση τους με το φαγητό γίνεται πιο ισορροπημένη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 10 Οκτ 2025 | 20:30

Αύγουστος Κορτώ: Δεν επιλέξαμε την αρρώστια μας κι ούτε οφείλουμε να ντρεπόμαστε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο Αύγουστος Κορτώ μίλησε για το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές ασθένειες

10 Οκτ 2025 | 17:07

Maria Branyas Morera: Αυτό έτρωγε καθημερινά και έζησε 117 χρόνια - με κύτταρα 23 χρόνια νεότερα

Το σώμα της υπεραιωνόβιας Maria Branyas Morera, που "έφυγε" σε ηλικία 117 ετών, δόθηκε για επιστημονική μελέτη και αποκάλυψε μυστικά μακροζωίας που εντυπωσιάζουν την επιστημονική κοινότητα.

10 Οκτ 2025 | 12:45

Ο καλύτερος και ο χειρότερος χυμός φρούτων για την υγεία – Τι λένε οι ειδικοί

Μάθε ποιοι χυμοί φρούτων ενισχύουν την υγεία σου, ποιοι κρύβουν κινδύνους και πώς να τους πίνεις σωστά, σύμφωνα με τον διατροφολόγο.

10 Οκτ 2025 | 12:42

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Γιατί οι πιο ικανοί άνθρωποι νιώθουν "άδειοι" και θλιμμένοι;

Μάθε πώς να αναγνωρίζεις την υπαρξιακή θλίψη και να ξαναβρείς χαρά και νόημα στη ζωή σου.

09 Οκτ 2025 | 12:05

Απώλεια βάρους: Πόσο γρήγορα μπορείς να χάσεις κιλά και τι επηρεάζει το αποτέλεσμα

Μάθε πώς το φύλο, η ηλικία και η διατροφή επηρεάζουν την ταχύτητα απώλειας κιλών και πώς να χάσεις βάρος με ασφάλεια.

09 Οκτ 2025 | 12:02

Πρωτεΐνη vs. φυτικές ίνες: Τι πρέπει να προτεραιοποιήσεις στη διατροφή σου;

Δύο τεράστια trends στη διατροφή που υπόσχονται κορεσμό, ενέργεια και υγεία – εσύ ποιο θα διάλεγες;

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 09 Οκτ 2025 | 10:40

Η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση ήπατος από χοίρο σε άνθρωπο - Ο ασθενής επέζησε για 171 ημέρες

Επρόκειτο για βοηθητική ξενομεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε ζωντανό άνθρωπο-λήπτη, την οποία έκανε μια ομάδα γιατρών σε νοσοκομείο της Κίνας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 09 Οκτ 2025 | 06:52

Αυτές είναι οι 5 τροφές που κρατούν ζωντανή τη μνήμη μας μετά τα 50

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να συμβάλουν στη διατήρηση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 08 Οκτ 2025 | 06:23

Ακόμα και ένα light αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να δημιουργήσει λίπος στο ήπαρ

Τα αναψυκτικά με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

06 Οκτ 2025 | 13:45

Κουρκουμάς + μέλι: Μπορεί να έχει φαρμακευτική δράση; Τι απαντά ο ειδικός;

Ανακάλυψε πώς ο κουρκουμάς με μέλι μπορεί να μειώσει φλεγμονή και πόνο σύμφωνα με κλινικό φαρμακοποιό.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ 06 Οκτ 2025 | 06:13

Το σημείο που έχουμε περισσότερο λίπος στο σώμα μας, συνδέεται με διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Η περιοχή του σώματος όπου συσσωρεύεται το λίπος μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ 04 Οκτ 2025 | 08:00

Απεργία πείνας: Πόσο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φαγητό

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματάμε να τρώμε; Πόσο αντέχει ο ανθρώπινος οργανισμός χωρίς να λαμβάνει τροφή;

ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 03 Οκτ 2025 | 16:50
03 Οκτ 2025 | 15:35

Κάδμιο στο κακάο: Μπορεί να φύγει με το βράσιμο η καρκινογόνα ουσία;

Πώς η φθινοπωρινή σου συνήθεια, το ρόφημα κακάο, μπορεί να κρύβει κινδύνους και τι πρέπει να προσέχεις.

03 Οκτ 2025 | 10:51

Η Haleon γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου και αναδεικνύει τη δύναμη που κρύβει κάθε χαμόγελο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου, η εταιρεία υλοποιεί μια ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο "Η Δύναμη του Χαμόγελου".

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 03 Οκτ 2025 | 06:10

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στους νέους

Οι διαγνώσεις καρκίνου σε νεαρότερες ηλικίες γίνονται όλο και πιο συχνές.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 02 Οκτ 2025 | 18:53

1566: Η πολυκαναλική απάντηση στην πολυφωνία της υγείας

Με χιούμορ και αμεσότητα, το τηλεοπτικό σποτ του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζει τον νέο, ενιαίο αριθμό επικοινωνίας για υπηρεσίες υγείας

02 Οκτ 2025 | 13:00

Είναι το σιμιγδάλι καλό για απώλεια βάρους αν κάνω δίαιτα;

Πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες – Έτσι το σιμιγδάλι σε κρατάει χορτάτη και αδύνατη.

02 Οκτ 2025 | 12:37

Viral δίαιτες: Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν υιοθετήσεις τη διατροφή Carnivore

Σε δελεάζει η ιδέα μιας "πρωτεϊνικής" δίαιτας χωρίς υδατάνθρακες; Εάν ναι και πριν αποφασίσεις να δοκιμάσεις την carnivore diet, μάθε τι πραγματικά είναι, πώς λειτουργεί και τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 02 Οκτ 2025 | 06:20

Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό προειδοποιούν - Αυτά είναι τα ανησυχητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, πριν κάποιος υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη καρδιαγγειακή νόσο, σχεδόν πάντα εμφανίζονται προειδοποιητικά σημάδια.

ΠΡΟΣΟΧΗ 01 Οκτ 2025 | 17:15

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος και τέσσερα νέα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν τέσσερα νέα εγχώρια κρούσματα και ένας θάνατος

01 Οκτ 2025 | 16:18

Τι να κάνω όταν έχω ταχυκαρδία; 6 τεχνικές που λειτουργούν άμεσα

Η καρδιά σου χτυπά πιο γρήγορα από το συνηθισμένο; Μάθε πώς να ηρεμήσει με ασφαλείς και εύκολες τεχνικές, όπως προτείνουν κορυφαίοι καρδιολόγοι.

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 01 Οκτ 2025 | 16:04

RSV: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού

Το μήνυμα της εκστρατείας της ΕΠΕ είναι: "Εμβολιασμός κατά του RSV - Μικρή Απόφαση… Μεγάλο βήμα Πρόληψης! Ενημερώσου από τον γιατρό σου"

01 Οκτ 2025 | 10:37

Σπουδαία διεθνής διάκριση για Έλληνα χειρουργό μεταμόσχευσης μαλλιών

Η ανάθεση της Προεδρίας του επιστημονικού Οργανισμού στον Δρ. Βεκρή πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του Οργανισμού.

01 Οκτ 2025 | 07:01

Sensodyne Clinical White: Η νέα εποχή στη λεύκανση και την προστασία των ευαίσθητων δοντιών

Η Sensodyne Clinical White έρχεται να προσφέρει μια νέα εμπειρία στοματικής φροντίδας.

01 Οκτ 2025 | 06:35

Πορτοκάλια, σκόρδο, εχινάτσια: Σε προστατεύουν από το κρυολόγημα και τη γρίπη;

Τι πραγματικά λειτουργεί για να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου δυνατό αυτή τη σεζόν;

30 Σεπ 2025 | 13:00

"Είμαι 49 + αυτές είναι οι 5 τροφές που δεν τρώω ποτέ": Τι αποκαλύπτει διατροφολόγος

Οι 5 τροφές που αποφεύγει η διατροφολόγος Άρια Τσιάκα και γιατί μπορεί να θέλεις να κάνεις το ίδιο μετά τα 40.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΦΕΛΗ 29 Σεπ 2025 | 17:10

Νέα μελέτη: Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί επιβραδύνουν τη γήρανση

Η έρευνα ενισχύει την άποψη ότι η κοινωνική ζωή αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγεία.

29 Σεπ 2025 | 11:40

Αθόρυβα και χωρίς πόνο: Τα 5 πρώιμα σημάδια καρκίνου του εντέρου στους νέους

Απλά σημάδια στο σώμα σου που δεν πρέπει να αγνοήσεις – ειδικά αν είσαι κάτω των 50.

29 Σεπ 2025 | 11:30

Δίαιτα Okinawa: Το μυστικό των αιωνόβιων από το νησί της Ιαπωνίας - Πώς φτάνουν τα 100;

Πώς η διατροφή της Okinawa – μία από τις διάσημες Blue Zones – συμβάλλει στη μακροζωία και την υγεία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 29 Σεπ 2025 | 06:22

Ερευνα: Σε ποια ηλικία ξεκινάμε να γερνάμε απότομα - Πότε ακριβώς αρχίζει η βιολογική φθορά

Η γήρανση, ως μια εκφυλιστική διαδικασία που συντελείται σε πολλά όργανα και βιολογικά επίπεδα, παραμένει ένα από τα πιο βαθιά αναπάντητα ερωτήματα

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 28 Σεπ 2025 | 14:05

Ευθειασμός του αυχένα: Σχεδόν 4 στους 10 ταλαιπωρούνται από πόνους - Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Ο ορθοπεδικός φυσικοθεραπευτής Κωσταντίνος Δανάλης μιλά αναλυτικά για τους προδιαθεσικούς παράγοντες, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του ευθειασμού αυχένα

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 27 Σεπ 2025 | 13:07

Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κρήτη: 60χρονος στο νοσοκομείο με συμπτώματα μηνιγγίτιδας

Πρόκειται για άνδρα 60 ετών σε ανοσοκαταστολή από χωριό του Δήμου Ηρακλείου

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΕΡΕΥΝΑ 27 Σεπ 2025 | 08:37

Το μυστικό μακροζωίας της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο: Γονίδια, καλές συνήθειες και... γιαούρτι

Η Ισπανίδα Μαρία Μπράνιας Μορέρα έφτασε στην εντυπωσιακή ηλικία των 117 ετών

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 26 Σεπ 2025 | 06:24

Ποιοι τύποι καρκίνου αυξάνονται ραγδαία και εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε άτομα κάτω των 50

Η αύξηση είναι τόσο έντονη που ερευνητές μιλούν πλέον για μια νέα "γενιά καρκίνου πρώιμης ηλικίας", με αιτίες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

25 Σεπ 2025 | 11:30

Ιώσεις όλο τον χρόνο: Οι 8 καλύτεροι τρόποι να προστατευτείς (χωρίς φάρμακα)

Με αυτά τα 8 απλά βήματα δε θα αρρωσταίνεις πλέον.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ LANCET 25 Σεπ 2025 | 10:09

Ανησυχητικά στοιχεία: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από καρκίνο από το 1990 και μετά

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μεγάλη αυτή αύξηση θα συνεχιστεί μέχρι το 2050.

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ 25 Σεπ 2025 | 06:35

Καρκίνος του προστάτη: Ποια συμπτώματα μπορούν να μας μπερδέψουν - Πότε πρόκειται για καλοήθη υπερπλασία ή προστατίτιδα

Σε αρκετούς άνδρες, ο καρκίνος συχνά διαγιγνώσκεται μόνο όταν παρουσιαστούν οι πρώτες ενοχλήσεις.

Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ 24 Σεπ 2025 | 18:23

Μυτιλήνη: Πρωτοποριακή επέμβαση -Τοποθετήθηκε αισθητήρας στην καρδιά 58χρονου, που προειδοποιεί για επερχόμενα προβλήματα

Η λεπτή επέμβαση διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, ενώ η συσκευή εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 20.000 ευρώ και η προμήθειά της καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ.

24 Σεπ 2025 | 13:00

Το πρωινό που οι επιστήμονες συνιστούν για υγιή εγκέφαλο - Μόνο 2 συστατικά

Οι δύο αυτές τροφές μπορούν να γίνουν το καθημερινό σου πρωινό "όπλο" ενάντια στη γήρανση του εγκεφάλου.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΡΑΜΠ 24 Σεπ 2025 | 10:34

ΠΟΥ διαψεύδει Τραμπ: Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αυτισμού και της χρήσης παρακεταμόλης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Προς το παρόν, δεν έχει τεκμηριωθεί καμία συνεπής συσχέτιση μεταξύ του αυτισμού και της χρήσης παρακεταμόλης, τόνισε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

ΜΕΛΕΤΕΣ 24 Σεπ 2025 | 06:19

Παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη: Πόσο ασφαλής είναι - Οι "θεωρίες" Τραμπ για την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα παιδιά με αυτισμό σε βιολογικό ή γενετικό επίπεδο.