Το γάλα είναι από τις πιο βασικές τροφές στη διατροφή σου. Από μικρή το συνδέεις με την ανάπτυξη, την ενέργεια και την καλή υγεία των οστών, και όχι άδικα. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όλα απαραίτητα για το σώμα και τον εγκέφαλό σου. Σήμερα, όμως, οι επιλογές στο ράφι δεν περιορίζονται πια μόνο στο κλασικό αγελαδινό, καθώς το κατσικίσιο έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, επειδή πολλοί το θεωρούν πιο "φιλικό" προς το πεπτικό σύστημα και πιο φυσικό. Αν αναρωτιέσαι ποιο είναι τελικά καλύτερο για σένα, ήρθε η ώρα να δεις τι πραγματικά τα ξεχωρίζει, σύμφωνα με τον διατροφολόγο Ευμένη Καραφυλλίδη (@karafillidies_nutrition).
Τι σου προσφέρει το αγελαδινό και τι το κατσικίσιο γάλα
Αν και τα δύο είναι πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές που κάνουν τη διαφορά στην πέψη, στη γεύση και στην ανεκτικότητα.
1. Το αγελαδινό γάλα περιέχει κυρίως α-καζεΐνη S1, μια πρωτεΐνη που σχετίζεται συχνότερα με αλλεργίες και δυσανεξίες, ενώ το κατσικίσιο έχει μικρότερη ποσότητα αυτής και περισσότερη α-καζεΐνη S2, κάνοντάς το πιο "μαλακό" και συνήθως πιο εύπεπτο. Αν έχεις πλήρη αλλεργία στην καζεΐνη, όμως, κανένα από τα δύο δεν είναι κατάλληλο.
2. Όσον αφορά τη λακτόζη, το κατσικίσιο περιέχει ελαφρώς λιγότερη, οπότε μπορεί να γίνει πιο ανεκτό σε άτομα με ήπια δυσανεξία, ενώ για πιο σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχουν επιλογές χωρίς λακτόζη ή φυτικά ροφήματα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr