Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική και μαγειρική. Μία από τις δραστικές ενώσεις του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων. Ωστόσο, η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητά της. Ένας τρόπος για να αυξήσεις την απορρόφηση της κουρκουμίνης είναι να τη λάβεις με μια πηγή λίπους, όπως το ελαιόλαδο.
Παρακάτω θα δούμε γιατί η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή, πώς η λήψη της με λίπος μπορεί να βελτιώσει την απορρόφησή της και τα οφέλη από αυτήν.
Γιατί η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή;
Η κουρκουμίνη είναι μια ένωση πολυφαινόλης που είναι υπεύθυνη για το λαμπερό κίτρινο χρώμα του κουρκουμά. Ενώ η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό λόγω της χαμηλής διαλυτότητάς της στο νερό. Ωστόσο, η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαλυθεί σε λίπη και έλαια.
Όταν η κουρκουμίνη καταναλώνεται μόνη της, μεταβολίζεται γρήγορα και αποβάλλεται από τον οργανισμό, γεγονός που περιορίζει τις θεραπευτικές της δυνατότητες. Ωστόσο, όταν η κουρκουμίνη καταναλώνεται με μια πηγή λίπους, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να απορροφηθεί πιο εύκολα από τον οργανισμό και να φτάσει στους ιστούς-στόχους.
Διάβασε τη shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr