Ο ιός του επιχείλιου έρπη διπλασιάζει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Επηρεάζουν τις ίδιες περιοχές του εγκέφαλου δείχνουν έρευνες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο ιός του επιχείλιου έρπη διπλασιάζει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Στη χρήση αντιϊκών παραγόντων για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ, στρέφονται μελέτες οι οποίες συσχετίζουν αυτή την νευροεκφυλιστική πάθηση με τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1).

Σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία ο ιός HSV-1, αυτός που προκαλεί συνήθως τον επιχείλιο έρπητα, διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η θεωρία πίσω από τη συσχέτιση του ιού HSV-1 με τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι ότι, καθώς στις μεγαλύτερες ηλικίες εξασθενεί το ανοσοποιητικό, ο ιός βρίσκει ευκαιρία να εισέλθει στον εγκέφαλο, όπου παραμένει σε λανθάνουσα μορφή.

Μπορεί όμως να ενεργοποιηθεί λόγω περιφερικής μόλυνσης , στρες ή ανασοκαταστολής.

Με την επανειλημμένη ενεργοποίηση του ιού προκαλούνται σωρευτικές βλάβες με σχηματισμό πλακών βήτα αμυλοειδούς και τοξικών προϊόντων του που οδηγούν στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τη θεωρία αυτή μελέτησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, νευροβιολόγος Ruth Itzhaki, όταν έμαθε ότι μια σπάνια λοίμωξη που ονομάζεται εγκεφαλίτιδα από έρπητα επηρέασε τις ίδιες περιοχές τους εγκεφάλου με αυτές που επηρεάζει η νόσος Αλτσχάιμερ.

"H νόσος Αλτσχάιμερ προσβάλλει περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των περιστατικών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, γι αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες. Μία πιθανότητα, που βασίζεται σε έρευνα της ομάδας μου, η οποία εμπλέκει τον ιό του απλού έρπη τύπου 1 (HSV-1) στην αιτιολογία της νόσου Αλτσχάιμερ, και υποστηρίζεται και από πρόσφατες μελέτες άλλων ομάδων, είναι η χρήση των αντιϊκών παραγόντων για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου", επισημαίνει η Ruth Itzhaki σε ανακοίνωσή της στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer & 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και Συγγενών Διαταραχών, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την έρευνα της ομάδας της κ. Itzhaki ανιχνεύτηκε DNA του ιού HSV-1 στους εγκεφάλους πολλών ηλικιωμένων και διαπιστώθηκε ότι ο HSV-1, μαζί με το γενετικό παράγοντα, το ε4 αλληλόμορφο του γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης (APOE-ε4), προσδίδει υψηλό κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% των περιπτώσεων. Βρέθηκε, επίσης, ότι ο ιός ήταν σε λανθάνουσα κατάσταση, αλλά μπορούσε να ενεργοποιηθεί και συνεπώς να γίνει επιβλαβής. Στο πλαίσιο της μελέτης συσχετίστηκε ο HSV-1 άμεσα με βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ. Φάνηκε ότι λοίμωξη HSV-1, σε κυτταρικές καλλιέργειες των νευρικών και άλλων τύπων κυττάρων και των εγκεφάλων ποντικού, προκαλεί την απόθεση βήτα - αμυλοειδούς (Αβ) και Τ (Ρ-tau) πρωτεϊνης, που αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του εγκεφάλου που έχει νόσο Αλτσχάιμερ. Ακόμη, πιο σημαντικό θεωρείται ότι τα περισσότερα από τα DNA HSV-1 σε εγκεφάλους με νόσο Αλτσχάιμερ εντοπίστηκαν ειδικά μέσα σε πλάκες αμυλοειδούς. Στη συνέχεια βρέθηκε ότι ο αντι-ερπητικός παράγοντας, ασικλοβίρη (ACV), καθώς επίσης και διάφορα άλλα αντι-ιικά, αναστέλλουν σημαντικά τον επαγόμενο από HSV1-σχηματισμό βήτα αμυλοειδούς και πρωτεϊνης Τ σε κυτταρικές καλλιέργειες.

Η νέο-ανακαλυφθείσα σχέση, μεταξύ του HSV-1 και Alzheimer, μπορεί να συμβάλλει στην εξεύρεση νέων προληπτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων για έναν συγκεκριμένο τύπο άνοιας. Γι αυτό το λόγο, σε συνεργασία με την Αγγλίδα ερευνήτρια και την Ελληνική Εταιρεία νόσου Alzheimer, θα πραγματοποιηθεί έρευνα σε δείγμα 30 ασθενών με ήπια άνοια, όπου θα εξεταστούν ασθενείς που είναι θετικοί στα αντισώματα του ιού ώστε να χορηγηθεί αντιϊκό φάρμακο και να μελετηθεί η εξέλιξη των ασθενών

Πηγή AΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 Απρ 2021 | 11:29

Ινδονησία: Εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανό το πλήρωμα του υποβρυχίου - Τελειώνει το οξυγόνο

Εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 20 πλοία έχουν κινητοποιηθεί από την Τετάρτη για να εντοπίσουν το KRI Nanggala 402, ένα υποβρύχιο 44 ετών.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ 17 Απρ 2021 | 20:48

Μένος Φουρθιώτης: "Γάζωσαν" με καλάσνικοφ το σπίτι του - Πού στρέφονται οι έρευνες [Βίντεο]

Ένας άνδρας κρατώντας καλάσνικοφ πυροβολεί προς το σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη, με τις κάμερες ασφαλείας να καταγράφουν τις κινήσεις του

ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΙΑΣ 25ΧΡΟΝΗΣ 15 Απρ 2021 | 20:02

Κυψέλη - επίθεση με καυστικό υγρό: Στενεύει ο κύκλος των ερευνών - Στο μικροσκόπιο ο βασικός ύποπτος

Κοντά στην εξιχνίαση της επίθεσης με καυστικό υγρό στην Κυψέλη βρίσκονται οι Αρχές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ 14 Μαϊ 2021 | 21:25

Νοσοκομεία: Ποια σταματάνε να είναι covid - Πότε επανέρχονται σε κανονική λειτουργία

Σταδιακά επιστρέφουν και τα νοσοκομεία σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ 14 Μαϊ 2021 | 20:43

Daily Mail - Αποκαλυπτική έκθεση: Η θεωρία της διαρροής του ιού από εργαστήριο στην Ουχάν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη

Η θεωρία της διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο πρέπει να εξεταστεί μέχρι να αποδειχτεί ότι είναι λάθος, σύμφωνα με ομάδα κορυφαίων επιστημόνων

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ LSE 14 Μαϊ 2021 | 19:59

Μόσιαλος για Pfizer: H επέκταση του διαστήματος μεταξύ των δόσεων του εμβολίου ενισχύει τα αντισώματα σε ηλικιωμένους

Πιο αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους το εμβόλιο της Pfizer όταν μεσολαβούν 12 βδομάδες μεταξύ των δόσεων, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται ο κ. Μόσιαλος.

ΣΤΟ 6Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 19:17

Άλμπερτ Μπουρλά: Και τρίτη δόση Pfizer μετά τους εννέα μήνες - Επανάληψη εμβολίου κάθε χρόνο

O Άλμπερτ Μπουρλά ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητη η τρίτη δόση Pfizer - Θα κάνουμε κάθε χρόνο εμβόλιο για τον κορονοϊό

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 14 Μαϊ 2021 | 12:13

Εμβόλια: Καλύτερη ανοσία με πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη με Pfizer ή Moderna; Τι δείχνουν οι μελέτες

Τι δείχνουν οι κλινικές μελέτες για τον συνδυασμό εμβολίων - Θα χρειαστεί και τρίτη δόση;

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 14 Μαϊ 2021 | 10:05

Τα περισσότερα παιδιά που νοσούν από κορονοϊό δεν έχουν πυρετό και βήχα

Η συχνή απουσία βήχα και πυρετού στα παιδιά με κορονοϊό απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς.

ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ 14 Μαϊ 2021 | 08:49

Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη - Νέα δεδομένα: Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού προστατεύουν τις έγκυες και τα μωρά

Κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Δεν προξενούν κάποια βλάβη στον πλακούντα, ενώ μπορεί να προστατεύουν και τα μωρά.

ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ 14 Μαϊ 2021 | 07:51

Ακτίνα αισιοδοξίας στην πανδημία: Υποχωρούν και άλλο οι δείκτες μεταδοτικότητας και θετικότητας

Οι κρίσιμοι, "σκληροί" δείκτες της πανδημίας δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Ο δείκτης Rt εκτιμάται πλέον σε 0,96. Παράλληλα συνεχίστηκε η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 13 Μαϊ 2021 | 09:19

Ερευνά - Αϋπνίες: Η μακρόχρονη χρήση φαρμάκων δεν φέρνει τελικά καλύτερο ύπνο

Ο κακός και ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, υπέρταση, κατάθλιψη κ.ά.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 13 Μαϊ 2021 | 08:15

"Πάντρεμα" εμβολίων: Με AstraZeneca πρώτη δόση και Pfizer δεύτερη αυξάνονται οι παρενέργειες

Η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid-19 αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων παρενεργειών, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, δείχνει βρετανική έρευνα