Πως το περπάτημα σώζει όσους είναι άνω των 65 και ο μύθος της ασπιρίνης

Νέα μελέτη δείχνει ότι για τους άνω των 65 η μέτρια άσκηση, δηλαδή γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον δυόμιση ώρες την εβδομάδα είναι σωτήριο. Ο μύθος της ασπιρίνης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Νέα μελέτη δείχνει ότι για τους άνω των 65 η μέτρια άσκηση, δηλαδή γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον δυόμιση ώρες την εβδομάδα, μειώνει σημαντικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε ποσοστό 35%.

Δηλαδή τα άτομα αυτής της ηλικίας που είναι πιο ευάλωτα, τόσο για έμφραγμα όσο και για εγκεφαλικό, όταν κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους λίγο ταχύ περπάτημα την ημέρα, μειώνουν πάρα πολύ τον καρδιαγγειακό θάνατο.

Όσον αφορά στην ασπιρίνη που μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρείτο πανάκεια για την καρδιά,τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Ρώμη επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στην Ευρώπη, ότι δε συστήνεται η χορήγηση ασπιρίνης σε ανθρώπους που δεν έχουν καρδιαγγειακό νόσημα.

Εν τω μεταξύ όπως προέκυψε από το ιδιο συνέδριο οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τις σημαντικές αυτές ειδήσεις έδωσε, στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή "104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ" ο έγκριτος καρδιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Δημήτρης Ρίχτερ, που συμμετείχε στο Ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όσοι έχουν κάνει θεραπείες για καρκίνο, πρέπει να ελέγχουν συστηματικά την καρδιά τους

Όπως αναφέρει ο κ. Ρίχτερ, δημοσιεύτηκαν οι καινούργιες οδηγίες πρόληψης καρδιαγγειακής νόσου και λιπιδίων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. «Για πρώτη φορά αναφέρεται ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν περάσει καρκίνο και έκαναν ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακό νόσημα.Συνήθως, ειδικά στην ακτινοβολία, αυτό ξεκινάει περίπου μία δεκαετία μετά και είναι καλό να ελέγχονται πιο συχνά για την καρδιά τους και τους παράγοντες κινδύνου. Διότι, φαίνεται ότι είτε η ακτινοβολία,είτε η χημειοθεραπεία, δρουν αρνητικά στα αγγεία της καρδιάς μας. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι αυτό συμβαίνει με τη χημειοθεραπεία άμεσα στον καρδιακό μυ, όταν είναι τοξική η δόση του φαρμάκου. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει και μία δράση λειτουργική, που επιδεινώνει το ενδοθήλιο. Και πια έχουμε αρκετά στοιχεία, ώστε να υπάρχει επίσημη σύσταση αυτοί οι άνθρωποι να ελέγχονται τακτικότερα και συστηματικότερα».

Κατά 50% επιπλέον μείωση της χοληστερίνης με μία ένεση το μήνα

Νεότερα δεδομένα προκύπτουν σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και για τη θεραπεία της χοληστερίνης.«Σχετικά με τα φάρμακα της χοληστερίνης ακούσαμε καινούργια στοιχεία για τις ενέσεις που γίνονται μία φορά το μήνα (αναστολείς του PSCK9). Ο ασθενής, αφού πάρει στατίνες, αφού πάρει εζετιμίμπη, παίρνει επιπρόσθετα αυτά τα φάρμακα, που του ρίχνουν άλλο ένα 50% τη χοληστερίνη. Ήδη, κυκλοφορούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σύντομα αναμένονται και στην Ελλάδα. Οπότε, έχουμε προόδους και είμαστε συνεχώς σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Απλά χρειαζόμαστε και τη βοήθεια του κόσμου, πρώτον στο να αφυπνιστεί και να είναι συνεπής στις εξετάσεις του, ειδικά μετά από μία ηλικία, και δεύτερον, να κάνει πρόληψη που είναι τρομερά σημαντική για τη ζωή του.Δηλαδή, να μην καπνίζει,να μην παχαίνει και να περπατάει.

Η συσκευή CPAP (για την υπνική άπνοια) δεν μειώνει τελικά τα καρδιαγγειακά

Καινούργια στοιχεία προέκυψαν από το συνέδριο και σχετικά με τη μάσκα που χρησιμοποιούν,όσοι υποφέρουν από υπνική άπνοια, σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ.«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι πνευμονολόγοι κάνουν μελέτη ύπνου και χορηγούν, μία συσκευή, που ονομάζεται CPAP (continuous positive airway pressure - συνεχή θετική πίεση αεραγωγών), την οποία βάζει ο ασθενής ενώ κοιμάται και όταν διακόπτεται η αναπνοή του,αυτή δίνει αέρα, ώστε να μπορεί να αναπνέει φυσιολογικά. Επειδή, έτσι διορθώνεται αυτή η παθολογία. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι αυτό θα μείωνε και τα καρδιαγγειακά. Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στην Ρώμη, που είναι και το μεγαλύτερο καρδιολογικό συνέδριο στον κόσμο με 35.000 συνέδρους, είδαμε ότι η χορήγηση αυτής της μάσκας για δυόμιση χρόνια, ναι μεν μείωσε τις άπνοιες, αλλά δεν μείωσε τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το γιατί, δεν το ξέρουμε. Πιθανόν, να μην είναι τόσο σημαντικό;Πιθανόν, επειδή οι ασθενείς ρυθμίζουν και την υπέρταση τους δεν υπάρχει πια τόσο μεγάλος κίνδυνος; Αν, πάντως, κάποιος έχει συμπτώματα υπνικής άπνοιας και πρωινή υπνηλία χρειάζεται τη συσκευή για την ποιότητα ζωής του.Όμως, δεν θα γλυτώσει τα καρδιαγγειακά συμβάντα χρησιμοποιώντας τήν. Θα συνεχίσει να ασχολείται με την χοληστερίνη, την πίεση, το βάρος, το κάπνισμα και όλους τους κλασσικούς παράγοντες κινδύνου.Η υπνική άπνοια σε κάθε περίπτωση προκαλεί υπέρταση, αρρυθμίες, και σχετίζεται άμεσα με την πρωινή υπνηλία, επειδή οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν δεν αναπνέουν κανονικά τη νύχτα, ξυπνάνε και νυστάζουν.Συνηθέστερα εμφανίζεται σε καπνιστές και παχύσαρκους».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ 26 Μαϊ 2020 | 09:40

Κορονοίός: Τι είναι τα ορολογικά τεστ αντισωμάτων - Πού θα χρησιμοποιηθούν

Ανιχνεύουν την παρουσία αντισωμάτων στο αίμα, όταν ο οργανισμός αποκρίνεται σε μία συγκεκριμένη λοίμωξη.

ΤΙ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ 26 Μαϊ 2020 | 08:21

Νέα έρευνα: Το γονίδιο της άνοιας διπλασιάζει τον κίνδυνο για τον κορονοϊό

Εντόπισαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 για όσους έχουν στο γονιδίωμά τους δύο ελαττωματικά αντίγραφα του γονιδίου ΑΡΟΕ με την ονομασία e4.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ 26 Μαϊ 2020 | 07:52

"Πάγο" και στη χρήση του Avigan για την αντιμετώπιση του κορονοϊού βάζει η Ιαπωνία

Τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης δεν προσέφεραν επαρκείς αποδείξεις ότι το Avigan είναι αποτελεσματικό.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Μαϊ 2020 | 22:00

Ηχηρό "καμπανάκι" ΠΟΥ για κορονοϊό: Άμεση δεύτερη κορύφωση σε περιοχές που η πανδημία υποχωρεί

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 25 Μαϊ 2020 | 20:36

"Βόμβα" από ΠΟΥ: Αναστέλλει τις δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορονοϊό

Η απόφαση ακολουθεί τη δημοσίευση μελέτης στο "The Lancet" που κρίνει αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση χλωροκίνης

Η ΔΥΣΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ 25 Μαϊ 2020 | 09:03

Δέκα λόγοι που τα "διαβατήρια ανοσίας" είναι κακή ιδέα

Φανταστείτε έναν κόσμο που για να βρείτε δουλειά, στέγη ή δάνειο, εξαρτάται από ένα τεστ αίματος.

ΤΙ ΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 25 Μαϊ 2020 | 08:42

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι θεραπείες που μελετούν οι επιστήμονες - Ποιες πάνε καλά

Η στρατηγική για την ταχεία ανάπτυξη φαρμάκων εναντίον του SARS-CoV-2.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΡΙΝ 24 Μαϊ 2020 | 17:48
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 24 Μαϊ 2020 | 15:58

Το καλοκαίρι μπορεί να "νικήσει" τον κορονοϊό; - Τι ισχύει για μπάνια σε θάλασσα και πισίνα

Επισημαίνει ότι ο συγχρωτισμός, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 23 Μαϊ 2020 | 12:10

Η Τεχεράνη εκπαιδεύει σκύλους να ανιχνεύουν τον κορoνοϊό - video

Τα σκυλιά μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα θετικά και αρνητικά δείγματα σε περίπου 65,4% των περιπτώσεων

ΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 23 Μαϊ 2020 | 08:44

Νέα μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη: Δεν δίνει εγγυήσεις ότι ο ασθενής θα επιβιώσει

Το φάρμακο, το οποίο είχε αναπτυχεί άλλοτε κατά του Έμπολα χωρίς αποτέλεσμα, προκάλεσε εξάλλου λιγότερες παρενέργειες από το ψευδοφάρμακο.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 22 Μαϊ 2020 | 18:14

Ερευνα "βόμβα" για κορονοϊό: H υδροξυχλωροκίνη που συστήνει ο Τραμπ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση "The Lancet" - Ο Αμερικανός Πρόεδρος αιφνιδίασε τους πάντες παραδεχόμενος ότι παίρνει το φάρμακο προληπτικά

ΔΕΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ 22 Μαϊ 2020 | 10:32

Σουηδική έρευνα: Το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων είναι απίθανο να αυξήσει τη θνητότητα από κορονοϊό

Σύμφωνα με σουηδική επιστημονική ανασκόπηση όλων των διεθνών δεδομένων.