Κορονοϊός: Οι χώρες σχεδιάζουν τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής

Χώρες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν τον 'οδικό χάρτη' για την επιστροφή στην ομαλότητα εν μέσω κορονοϊού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
italy

Καθώς η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού ανεβάζει ταχύτητα, πολλές χώρες σχεδιάζουν μια σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, ανοίγοντας τα σύνορα και επιτρέποντας και πάλι στους πολίτες να πάνε σε εστιατόρια, καταστήματα και αθλητικούς χώρους ύστερα από ένα χρόνο και πλέον διακεκομμένων lockdown.

Ακολουθούν ο οδικός χάρτης κάποιων χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα.

Κορονοϊός: Οι χώρες σχεδιάζουν τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η Αυστραλία, που σχεδιάζει να επιτρέψει τα διεθνή ταξίδια από τα μέσα του 2022, ήρε την απαγόρευση για την είσοδο πολιτών της που επιστρέφουν από την Ινδία στις 14 Μαΐου.

ΒΕΛΓΙΟ

Το Βέλγιο σχεδιάζει να χαλαρώσει σχεδόν όλα τα μέτρα του lockdown από τις 9 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δυναμική της εμβολιαστικής του εκστρατείας και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα παραμείνει κάτω από τους 500.

tourism

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία ξανάνοιξαν στις 12 Απριλίου μαζί με τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων. Οι εσωτερικοί χώροι στον κλάδο φιλοξενίας, σε κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν και πάλι στις 17 Μαΐου. Η Βρετανία επέτρεψε και πάλι τα διεθνή ταξίδια, αλλά αυτοί που φθάνουν στη χώρα από τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Ο κανόνας της απόστασης ενός και πλέον μέτρου για τις κοινωνικές επαφές σε εστιατόρια και παμπ ίσως καταργηθεί στις 21 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

france

ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και θα επιτρέψει σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 19 Μαΐου. Το σχέδιο προβλέπει πρώτα μετάθεση της ώρας έναρξης για την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 μ.μ. (22.00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια στις 11 μ.μ. από τις 9 Ιουνίου, πριν το μέτρο καταργηθεί οριστικά στις 30 Ιουνίου.

Η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από τις 30 Ιουνίου.

Όλα τα καταστήματα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν στις 19 Μαΐου. Οι ξένοι τουρίστες με "πάσο υγείας" θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γαλλία από τις 9 Ιουνίου.

Η Disneyland στο Παρίσι θα ξανανοίξει στις 17 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανία χαλάρωσε τους περιορισμούς για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό από τις 9 Μαΐου, αίροντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους κανόνες καραντίνας καθώς και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τα κομμωτήρια, τους ζωολογικούς κήπους και τις αγορές στα καταστήματα.

Από τις 12 Μαΐου, οι επισκέπτες μπορούν να μπαίνουν στη χώρα χωρίς την ανάγκη να τίθενται σε καραντίνα, εκτός από αυτούς που φθάνουν από χώρες που θεωρούν περιοχές κινδύνου.

Οι αρχές στο Βερολίνο συμφώνησαν να άρουν τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τις αγορές από τις 19 Μαΐου καθώς και να επιτρέψουν τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων από τις 21 Μαΐου, εάν παραμείνουν χαμηλά τα κρούσματα.

Άλλες περιοχές, όπως το δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, σχεδιάζουν ένα άνοιγμα τριών φάσεων που ξεκίνησε από τις 12 Μαΐου, με τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων να ανοίγουν στις 2 Ιουνίου σε περιοχές με λιγότερα από 50 κρούσματα.

Η Βαυαρία επέτρεψε τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων και το άνοιγμα συναυλιακών χώρων, θεάτρων και κινηματογράφων από τις 10 Μαΐου σε περιοχές με χαμηλά κρούσματα. Τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ θα ξανανοίξουν από τις 21 Μαΐου. Από τις 12 Μαΐου, οι κάτοικοι της Βαυαρίας μπορούν να ταξιδέψουν στην Αυστρία.

ΗΠΑ

Στις 3 Μαΐου, οι κάτοικοι στην πόλη της Νέας Υόρκη μπόρεσαν να απολαύσουν το ποτό τους σε εσωτερικούς χώρους των μπαρ για πρώτη φορά εδώ και μήνες, μερικές ημέρες αφού ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι η πόλη αναμένεται να ανοίξει πλήρως την 1η Ιουλίου.

Το σύστημα του μετρό, που έμενε κλειστό μεταξύ 2 και 4 τα ξημερώματα για την απολύμανση των σταθμών και των συρμών, επέστρεψε σε 24ωρη λειτουργία από τις 17 Μαΐου.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε στις 3 Μαΐου εκτελεστικό διάταγμα που τερματίζει όλες τις τοπικές εντολές έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Κονέτικατ θα άρουν τους περισσότερους περιορισμούς για τη δυναμικότητα των επιχειρήσεων --όπως καταστημάτων λιανικής πώλησης, εστίασης και γυμναστήρια-- από τις 19 Μαΐου.

Η Καλιφόρνια θα ξανανοίξει πλήρως την οικονομία της στις 15 Ιουνίου εάν ο αριθμός των νοσηλειών είναι χαμηλός και σταθερός και οι προμήθειες εμβολίων επαρκούν για όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν.

spain

ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας στις 9 Μαΐου. Έκτοτε, η ευθύνη για έκτακτα μέτρα κατά της COVID εναπόκειται στις αρχές κάθε περιφέρειας.

Η Ισπανία σχεδιάζει να άρει από τις 20 Μαΐου την υποχρέωση για τους Βρετανούς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR για κορονοϊό κατά την άφιξή τους.

italy

ΙΤΑΛΙΑ

Τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν ανοίξει μερικώς στις περισσότερες περιοχές στις 26 Απριλίου, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από την 1η Ιουνίου.

Οι εξωτερικές πισίνες επαναλειτουργούν από τις 15 Μαΐου ενώ κάποιες αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.

Η Ιταλία ήρε τους περιορισμούς καραντίνας για ταξιδιώτες που φθάνουν από ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της ζώνης Σένγκεν, τη Βρετανία και το Ισραήλ από τις 15 Μαΐου, ωστόσο και πάλι θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού πριν από το ταξίδι.

Στις 18 Μαΐου, η Ιταλία μετέθεσε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 μ.μ. από τις 10 π.μ. και χαλάρωσε άλλους περιορισμούς σε περιοχές χαμηλού κινδύνου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυκτα από τις 7 Ιουνίου και θα καταργηθεί στις 21 Ιουνίου. Τα γυμναστήρια θα ξανανοίξουν στις 24 Μαΐου και τα οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.

ΚΑΤΑΡ

Το Κατάρ αποφάσισε στις 9 Μαΐου να άρει σταδιακά τα μέτρα σε τέσσερις φάσεις, ξεκινώντας στις 28 Μαΐου και τελειώνοντας στις 30 Ιουλίου.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία ήρε την πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας στις 28 Απριλίου.

Πάρκα, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια και εξωτερικές πισίνες θα ξανανοίξουν στις 19 Μαΐου, ενώ η λειτουργία των εξωτερικών χώρων σε μπαρ και εστιατόρια θα παραταθεί για δύο ώρες έως τις 8 μ.μ.. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες θα ξανανοίξουν στις 20 Μαΐου, με τα μουσεία και τους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων να αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η Πολωνία ξανάνοιξε τα εμπορικά κέντρα στις 4 Μαΐου, τα ξενοδοχεία από τις 8 Μαΐου ενώ τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 15 Μαΐου. Έως τα τέλη Μαΐου, όλα τα παιδιά θα έχουν επιστρέψει στο σχολείο, ενώ θα επιτραπούν εκδηλώσεις όπως γάμοι με έως 50 καλεσμένους.

Η χώρα μετέφερε επίσης νωρίτερα κατά μία εβδομάδα, στις 21 Μαΐου, την επαναλειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιακών χώρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, οι εσωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμούς στη δυναμικότητα στις 28 Μαΐου.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Στις 17 Μαΐου, η Σαουδική Αραβία άνοιξε τα χερσαία, τα θαλάσσια και τα εναέρια σύνορά της. Από τις 20 Μαΐου, οι ξένοι επισκέπτες που φθάνουν με πτήσεις από τις περισσότερες χώρες δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα, εάν έχουν εμβολιαστεί.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει το lockdown στις 17 Μαΐου επιτρέποντας τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα έως την 1η Ιουνίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 19 Οκτ 2021 | 15:06

Συναγερμός στην Πολυτεχνική του ΑΠΘ: Με κορονοϊό άλλοι δύο φοιτητές – Ο ένας εμβολιασμένος

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στο ΑΠΘ μετά τα τρια που διαπιστώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ συνεχίζονται τα κορονοπάρτι και ο συνωστισμός στα αμφιθέατρα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 19 Οκτ 2021 | 15:05

Κόλιν Πάουελ: Γιατί πέθανε από κορονοϊό ενώ ήταν πλήρως εμβολιασμένος- Έπασχε από πολλαπλό μυέλωμα

Ο Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 84 ετών εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Τρεις μέρες στο ψυγείο του νοσοκομείου Σερρών γιατί οι συγγενείς δεν πίστευαν ότι πέθανε από κορονοϊό

Απίστευτο αλλά αληθινό. Συγγενείς κρατούσαν στο ψυγείο του νοσοκομείου στις Σέρρες τον νεκρό άνθρωπό τους γιατί δεν πείθονταν ότι πέθανε από κορονοϊό.

ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΕΚΠΟΜΠΗ 19 Οκτ 2021 | 12:29

Ο κορονοϊός έπληξε την "Ελληνοφρένεια" - Σε καραντίνα ο Θύμιος Καλαμούκης

Χωρίς "Ελληνοφρένεια" θα είναι οι ακροατές για κάποιες ημέρες, καθώς ο Θύμιος Καλαμούκης έπεσε θύμα του κορονοϊού.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 19 Οκτ 2021 | 12:23

Τραγωδία στην Ξάνθη: Νεκρός από κορονοϊό 46χρονος πατέρας δύο παιδιών - Ηταν ανεμβολίαστος

Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες όλο και πληθαίνουν οι θάνατοι νέων ανθρώπων από κορονοϊό, οι οποίοι μάλιστα είναι ανεμβολίαστοι.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 11:24

Ψαλτοπούλου: Με σούπερ ή υβριδική ανοσία όσοι νόσησαν και έκαναν και εμβόλιο

Σημαντικός προδιαθεσιακός παράγοντας είναι η παχυσαρκία, "με λίγα παραπάνω κιλά μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα", τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 19 Οκτ 2021 | 11:01

Ερευνα: Η κολχικίνη δεν βοηθά καθόλου τους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό

Η χορήγηση της κολχικίνς σε νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό δεν οδηγεί σε μείωση των θανάτων, της διάρκειας νοσηλείας τους ή του κινδύνου να χρειαστούν διασωλήνωση.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 19 Οκτ 2021 | 11:01

Τσακρής: Φόβοι για 5.000 κρούσματα ημερησίως - Δύσκολος ο χειμώνας λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 5.000 κρούσματα ημερησίως.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Οκτ 2021 | 10:59

Πώς η μετάλλαξη Δέλτα αύξησε έως και 5 φορές τις νοσηλείες σε παιδιά και εφήβους

Καθώς η νέα μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού επικράτησε φέτος το καλοκαίρι, οι νοσηλείες σε παιδιά και εφήβους στις ΗΠΑ αυξήθηκαν έως και 5 φορές.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΠΘ 19 Οκτ 2021 | 10:15

Καμπανάκι Σαρηγιάννη: 5.000 κρούσματα την ημέρα το Νοέμβριο, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία στα κρούσματα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 19 Οκτ 2021 | 08:36

Τα εμβόλια κορονοϊού είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού παρέχουν μικρότερη προστασία στους ανθρώπους με πολλαπλό μυέλωμα, έναν καρκίνο του αίματος, επιβεβαιώνει μια νέα επιστημονική έρευνα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 08:19

Δοικητής νοσοκομείου Τρικάλων για τον θάνατο δύο νέων από κορονοϊό: "Θα είχαν σωθεί αν έρχονταν νωρίτερα"

Και οι δύο νέοι στα Τρίκαλα ήταν ανεμβολίαστοι και τονίζει ότι αν είχαν πάει νωρίτερα στο νοσοκομείο, πιθανότατα θα είχαν σωθεί.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ STANFORD 19 Οκτ 2021 | 08:08

Ιωαννίδης: Αλλες χώρες τελείωσαν με τον κορονοϊό - Στην Ελλάδα άλλος ένας χειμώνας πανδημίας λόγω προβληματικής διαχείρισης

"Οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι εάν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μεγαλύτερη σε μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευπαθείς. Το lockdown είναι κακή λύση", είπε ο κ. Ιωαννίδης.