Ο διακεκριμένος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μόχσεν Φαχριζαντέχ κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμούς που υπέστη σε ένοπλη επίθεση, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον αναζωογονήσει και πριν από λίγα λεπτά, αυτός ο διευθυντής και επιστήμονας πέτυχε το υψηλό καθεστώς μαρτυρίου μετά από χρόνια προσπάθειας και αγώνα", αναφέρει δήλωση των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν που μεταδόθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Τί γνωρίζουμε για τον ιρανό επιστήμονα
Ο Φαχριζαντέχ, όπως αναφέρει το Reuters, είχε εδώ και πολύ καιρό περιγραφεί από δυτικούς, ισραηλινούς και Ιρανούς εξόριστους εχθρούς του Ιράν ως ηγέτης ενός κρυφού προγράμματος ατομικής βόμβας που σταμάτησε το 2003. Ο Ιρανός επιστήμονας θεωρήθηκε ευρέως εκτός της χώρας ως ηγετική προσωπικότητα στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Ιράν αρνείται τη συμμετοχή του.
Μια σημαντική έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου το 2011 προσδιόρισε τον Φαχριζαντέχ ως κεντρική προσωπικότητα για ύποπτη ιρανική εργασία για την ανάπτυξη τεχνολογίας και δεξιοτήτων που απαιτούνται για ατομικές βόμβες, και πρότεινε ότι μπορεί να έχει ακόμη ρόλο σε τέτοια δραστηριότητα. Πιστεύεται ότι είναι ανώτερος αξιωματικός των ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΔΟΑΕ) ήθελε εδώ και πολύ καιρό να συναντήσει τον Φαχριζαντέχ στο πλαίσιο έρευνας για το κατά πόσον το Ιράν πραγματοποίησε παράνομη έρευνα για πυρηνικά όπλα.
Χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι ότι θα άκουγε το αίτημα, το Ιράν αναγνώρισε την ύπαρξη του επιστήμονα πριν από αρκετά χρόνια, αλλά είπε ότι ήταν αξιωματικός του στρατού που δεν συμμετείχε στο πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή με γνώση του θέματος.
Μια εξόριστη ιρανική ομάδα αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI), τον Μάιο του 2011 εξέδωσε μια έκθεση με αυτό που υποστήριξε ότι ήταν μια φωτογραφία του με σκούρα μαλλιά και γένια. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση της εικόνας

Το NCRI ανέφερε στην έκθεση ότι ο Φαχριζαντέχ γεννήθηκε το 1958 στην ιερή σιιτική μουσουλμανική πόλη του Κομ, ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης και κατέχει διδακτορικό πυρηνικής μηχανικής.
"Θα εκδικηθούμε τις δολοφονίες"
Λίγη ώρα πριν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδωσαν ότι ο επιστήμονας, ο θεωρούμενος ως αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια επίθεσης στα περίχωρα της Τεχεράνης.
Μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης.
Ένας στρατιωτικός σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ με στόχο να προκαλέσει πόλεμο. Τις τελευταίες ημέρες της πολιτικής ζωής του (…) συμμάχου τους (σ.σ. του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) οι σιωνιστές (σ.σ. το Ισραήλ) επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στο Ιράν και να προκαλέσουν κανονικό πόλεμο", έγραψε στο Twitter ο διοικητής Χοσεΐν Ντεγάν.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, προειδοποίησε ότι μια "τρομερή εκδίκηση" περιμένει εκείνους που ευθύνονται για τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου Ιρανού επιστήμονα. "Οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι υπεύθυνοι και οι δράστες αυτής της θρασύδειλης επίθεσης πρέπει να γνωρίζουν ότι μια τρομερή εκδίκηση τους περιμένει", έγραψε στο Twitter ο Μπαγερί.
Ο στρατηγός χαρακτήρισε "βαρύ και πικρό πλήγμα" τον θάνατο του πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ιρανοί "δεν θα ησυχάσουν μέχρι να καταδιώξουμε και να τιμωρήσουμε" τους υπεύθυνους".
Το Ισραήλ, ο "υπ’ αριθμόν 1" εχθρός της Τεχεράνης, είναι πιθανόν να εμπλέκεται στη δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη. "Αυτή η δειλία –με σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Ισραήλ– δείχνει την απελπισμένη πολεμοκαπηλία των δραστών" έγραψε στο Twitter ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. "Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσουν την επαίσχυντη τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάσουν αυτήν την ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας", πρόσθεσε.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την επίθεση, ανέφερε νωρίτερα ένας αξιωματούχος. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε επίσης να σχολιάσει το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πανίσχυρος Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, σκοτώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης που το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε "αμυντική" ενέργεια.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr