Follow us

Τραμπ: Ολες οι αγωγές και οι μηνύσεις που θα αντιμετωπίσει όταν φύγει από τον Λευκό Οίκο- Χωρίς ασυλία

Ο πρόεδρος Τραμπ είναι αντιμέτωπος με αγωγές και ποινικές έρευνες τις οποίες θα βρει μπροστά το μόλις γίνει απλός πολίτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τραμπ

Από τότε που ανέλαβε επισήμως τα προεδρικά του καθήκοντα, τον Ιανουάριο του 2017, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με αγωγές και ποινικές έρευνες.

Με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να έχει πλέον εκλεγεί πρόεδρος, σύμφωνα με όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα προβλήματα του Τραμπ με τον νόμο αναμένεται να αυξηθούν καθώς τον Ιανουάριο θα χάσει την ασυλία που παρέχει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα σε έναν εν ενεργεία πρόεδρο, λένε πρώην εισαγγελείς.

Ακολουθούν μερικές από τις αγωγές και τις ποινικές έρευνες, οι οποίες πιθανόν να καταδιώκουν τον Τραμπ μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο:

Ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης διενεργεί έρευνα εδώ και δύο χρόνια

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, ο οποίος επιβάλλει τους πολιτειακούς νόμους της Νέας Υόρκης, διενεργεί ποινική έρευνα για τον Τραμπ και τον Οργανισμό Τραμπ εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Η έρευνα ήταν αρχικά επικεντρωμένη στην τέλεση δωροδοκίας από τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2016, προς δύο γυναίκες – την ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς και το πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν Μακντούγκαλ, που και οι δύο έχουν ισχυριστεί ότι στο παρελθόν είχαν συνάψει ερωτική σχέση με το Ντόναλντ Τραμπ, κάτι το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος αρνείται.

Ο Βανς, ο οποίος είναι Δημοκρατικός, έχει αναφέρει σε δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε πρόσφατα ότι η έρευνά του έχει πλέον διευρυνθεί και πιθανόν να επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο τραπεζικής, ασφαλιστικής και φορολογικής απάτης καθώς και πλαστογράφησης επαγγελματικών αρχείων.

Ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την κίνηση του Βανς πολιτικά υποκινούμενη παρενόχληση.

Η υπόθεση έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον εξαιτίας των προσπαθειών του Βανς να αποκτήσει τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ οκτώ ετών.

Τον Ιούλιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσπάθεια του Τραμπ να μη δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος δεν έχει ασυλία από ποινικές πολιτειακές έρευνες όσο βρίσκεται στην εξουσία, αλλά πιθανόν να χρησιμοποιήσει άλλα επιχειρήματα για να αντικρούσει το αίτημα του Βανς.

Ωστόσο, νομικοί εκτιμούν ότι ο Βανς πιθανόν θα αποκτήσει τελικά πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριζε ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να παραπεμφθεί. Ο Βανς όμως δεν δεσμεύεται από αυτή την πολιτική γιατί δεν είναι ομοσπονδιακός εισαγγελέας, αλλά πιθανόν να δίσταζε να απευθύνει κατηγορίες εις βάρος του Τραμπ λόγω της αβεβαιότητας για τη συνταγματικότητα ή μη της υπόθεσης, εξηγεί ο Χάρι Σάντικ, πρώην εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

"Αυτές οι ανησυχίες θα εξαφανιστούν μόλις ο Τραμπ εγκαταλείψει την εξουσία", σημειώνει ο ίδιος.

Η έρευνα συνιστά απειλή για τον Τραμπ, λέει ο Κόρι Μπρετσνάιντερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Brown.

"Το γεγονός ότι έχουν εκδώσει εντάλματα και ότι έχουν φθάσει την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο υποδηλώνει ότι αυτή είναι μια πολύ σοβαρή ποινική έρευνα εις βάρος του προέδρου", τονίζει ο ίδιος.

Τραμπ: Ολες οι αγωγές και οι μηνύσεις που θα αντιμετωπίσει όταν φύγει από τον Λευκό Οίκο- Χωρίς ασυλία

Ερευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο Τραμπ πιθανόν να διωχθεί ποινικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπό νέο υπουργό.

Κάποιοι νομικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ πιθανόν να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφυγή ομοσπονδιακών φόρων εισοδήματος αναφερόμενοι σε ένα δημοσίευμα της New York Times σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ πλήρωσε φόρο εισοδήματος 750 δολάρια τόσο το 2016 όσο και το 2017.

Σύμφωνα με τον Νικ Άκερμαν, δικηγόρο στην νομική εταιρεία Dorsey & Whitney και πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα, ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο μέχρι να δούμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Τραμπ έχει διαψεύσει τα όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα, γράφοντας στο Twitter ότι έχει καταβάλει πολλά εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, αλλά ότι δικαιούται φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων.

Μια τέτοια δίωξη θα ήταν βαθύτατα αμφιλεγόμενη και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να αποφασίσει ότι το να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του Τραμπ δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον ακόμη και αν υπάρχουν αποδείξεις για ποινικές ευθύνες.

Ο Μπάιντεν έχει προσεγγίσει το ζήτημα αυτό πολύ προσεκτικά λέγοντας ότι δεν θέλει να εμπλακεί με την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μάλιστα τον Αύγουστο είχε δηλώσει στο National Public Radio ότι το να επιδιώξει να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του προκατόχου του θα ήταν "κάτι πολύ, πολύ ασυνήθιστο και ίσως όχι πολύ --πώς να το πω;-- καλό για την Δημοκρατία".

Δικηγόρος του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει.

Ερευνα στη Νέα Υόρκη για υπόθεση απάτης

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς έχει ανοιχτή μια έρευνα για φοροαπάτη εις βάρος του Τραμπ και της οικογενειακής επιχείρησής του, του Οργανισμού Τραμπ.

Η έρευνα της Δημοκρατικής Τζέιμς ξεκίνησε όταν ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, ο Κόεν, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι ο πρόεδρος αύξανε τις αξίες ακινήτων για να γλιτώσει χρήματα σε δάνεια και ασφάλειες και τις μείωνε για να περιορίσει τους φόρους ακίνητης περιουσίας.

Ο Οργανισμός Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι η υπόθεση είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Η έρευνα είναι αστική, δηλαδή πιθανόν να καταλήξει στην επιβολή προστίμου και όχι σε ποινή κάθειρξης.

Μελάνια Τραμπ

Η αγωγή της δημοσιογράφου Τζιν Κάρολ

Η Ι.Τζιν Κάρολ, μια πρώην δημοσιογράφος του περιοδικού Elle, κατέθεσε το 2019 αγωγή εις βάρος του Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμιση όταν ο πρόεδρος διέψευσε τις αιτιάσεις της ότι την βίασε τη δεκαετία του 1990 μέσα σε ένα κατάστημα της Νέας Υόρκης και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται για να αυξήσει τις πωλήσεις του βιβλίου της.

Τον Αύγουστο, πολιτειακός δικαστής επέτρεψε να προχωρήσει η υπόθεση, που σημαίνει ότι οι δικηγόροι της μπορούν να επιδιώξουν να λάβουν δείγμα DNA από τον Τραμπ για να το συγκρίνουν με ένα φόρεμα που η ίδια λέει ότι φορούσε μέσα στο κατάστημα.

Η αγωγή της Σάμερ Ζερβός

Ο Τραμπ έχει κατηγορηθεί με αγωγή και από την Σάμερ Ζερβός, μια παίκτρια το 2005 στο ριάλιτι σόου που παρουσίαζε εκείνος, το "The Apprentice,” η οποία υποστηρίζει ότι ο Τραμπ την φίλησε παρά την θέλησή της σε μια συνάντηση το 2007 και αργότερα την θώπευσε μέσα σε ένα ξενοδοχείο.

Όταν ο Τραμπ την χαρακτήρισε ψεύτρα, εκείνη απάντησε με αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι έχει ασυλία επειδή είναι πρόεδρος.

Η υπόθεση έχει παγώσει ενώ ένα εφετείο της πολιτείας της Νέας Υόρκης επανεξέταζε μια απόφαση του Μαρτίου 2019 που ήθελε τον Τραμπ να πρέπει να παραπεμφθεί για την υπόθεση όσο βρίσκεται στην εξουσία. Το επιχείρημά του περί ασυλίας δεν θα ισχύει πλέον όταν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗ" 30 Ιουν 2022 | 10:56

Νέα Υόρκη: Εν ψυχρώ εκτέλεση 20χρονης την ώρα που πήγαινε βόλτα το μωρό της με το καροτσάκι [βίντεο]

Το θύμα, η 20χρονη κοπέλα, διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά της. Το μωρό της είναι σώο και αβλαβές, πρόσθεσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

ΣΤΗ ΝΤΟΧΑ 30 Ιουν 2022 | 10:17

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ το ξεπάγωμα κεφαλαίων

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν θα συζητήσουν σήμερα τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέψει να αποδεσμευτούν κεφάλαια, μετά τον εξαιρετικά φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ 29 Ιουν 2022 | 22:08

Πόλο: Στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος η Εθνική - 16-11 τις ΗΠΑ [Βίντεο]

Με φανταστική άμυνα που της επέτρεψε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της για πάνω από 10 λεπτά, η Ελλάδα νίκησε τις ΗΠΑ 16-11 και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 29 Ιουν 2022 | 20:36

Η Ελλάδα ζητά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ - Επίσημο αίτημα στην Ουάσινγκτον

Η Αθήνα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 29 Ιουν 2022 | 15:31

Ο Ερντογάν θα ζητήσει νέα F16 από τον Μπάιντεν- Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ παίζει φιλοτουρκικά και στηρίζει το αίτημα

Η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ 29 Ιουν 2022 | 07:38

Τραγωδία στις ΗΠΑ: 8χρονος σκότωσε κοριτσάκι ενός έτους παίζοντας με το πιστόλι του πατέρα του

Ένα αγόρι οκτώ ετών σκότωσε βρέφος ενός έτους και τραυμάτισε ακόμη ένα παιδί δύο ετών το σαββατοκύριακο στη Φλόριντα - Συνελήφθη ο πατέρας.

Η ΜΙΚΡΗ ΑΠΤΟΗΤΗ 28 Ιουν 2022 | 13:46

Σάλος με τη Νάνσι Πελόζι: Εσπρωξε μικρό κοριτσάκι για να βγει φωτογραφία

Βίντεο αποκαλύπτει μια όχι και τόσο κολακευτική πλευρά για τη Νάνσι Πελόζι - Σπρώχνει κοριτσάκι για να μην την επισκιάσει σε φωτογράφηση.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ 28 Ιουν 2022 | 11:24

ΗΠΑ: Φρένο στην εφαρμογή της απαγόρευσης των αμβλώσεων βάζει προσωρινά μια δικαστής της Λουιζιάνας

Δικαστής της Λουιζιάνας ανέστειλε χθες προσωρινά την ισχύ των νόμων που απαγορεύουν στις γυναίκες σε αυτήν την πολιτεία τις αμβλώσεις.

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ EDA 28 Ιουν 2022 | 10:54

Θεσσαλονίκη: Παραλαβή 180 τεθωρακισμένων τροχοφόρων Μ1117 από τις ΗΠΑ [εικόνες]

Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles - EDA).

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 28 Ιουν 2022 | 07:28

Σοκ στις ΗΠΑ: 46 μετανάστες νεκροί μέσα σε φορτηγό στο Σαν Αντόνιο - Τους άφησαν να σκάσουν μέσα στη ζέστη

Ανάμεσα στους νεκρούς δεν υπάρχουν παιδιά, ωστόσο πολλά θύματα κατά τις πληροφορίες που δόθηκαν ήταν έφηβοι και νέοι.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Ιουν 2022 | 23:37

ΗΠΑ: Τρένο εκτροχιάστηκε στο Μιζούρι - Αναφορές για τραυματίες

Η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Λος Άντζελες - Σικάγο, εκτροχιάστηκε "μετά τη σύγκρουση με απορριμματοφόρο", σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ 27 Ιουν 2022 | 15:23

Η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές αποκάλυψε τον βιασμό της σε ηλικία 20 ετών: Τουλάχιστον είχα την επιλογή της άμβλωσης...

Αποκαλύψεις έκανε η Αμερικανίδα βουλευτής των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, τονίζοντας ότι αν ήταν έγκυος από τον βιαστή της, τουλάχιστον θα είχε την επιλογή της άμβλωσης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 27 Ιουν 2022 | 14:06

Πέθανε ο Mr Ray-ban: Ο ιδρυτής της εταιρείας οπτικών Luxottica - Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο στο Μιλάνο

Η ζωή του ιδρυτή της κορυφαίας εταιρείας οπτικών που μεταξύ άλλων κατασκευάζε τα περίφημα γυαλιά Ray-ban.