Τραμπ: Ολες οι αγωγές και οι μηνύσεις που θα αντιμετωπίσει όταν φύγει από τον Λευκό Οίκο- Χωρίς ασυλία

Ο πρόεδρος Τραμπ είναι αντιμέτωπος με αγωγές και ποινικές έρευνες τις οποίες θα βρει μπροστά το μόλις γίνει απλός πολίτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τραμπ

Από τότε που ανέλαβε επισήμως τα προεδρικά του καθήκοντα, τον Ιανουάριο του 2017, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με αγωγές και ποινικές έρευνες.

Με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να έχει πλέον εκλεγεί πρόεδρος, σύμφωνα με όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα προβλήματα του Τραμπ με τον νόμο αναμένεται να αυξηθούν καθώς τον Ιανουάριο θα χάσει την ασυλία που παρέχει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα σε έναν εν ενεργεία πρόεδρο, λένε πρώην εισαγγελείς.

Ακολουθούν μερικές από τις αγωγές και τις ποινικές έρευνες, οι οποίες πιθανόν να καταδιώκουν τον Τραμπ μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο:

Ο Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης διενεργεί έρευνα εδώ και δύο χρόνια

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, ο οποίος επιβάλλει τους πολιτειακούς νόμους της Νέας Υόρκης, διενεργεί ποινική έρευνα για τον Τραμπ και τον Οργανισμό Τραμπ εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Η έρευνα ήταν αρχικά επικεντρωμένη στην τέλεση δωροδοκίας από τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2016, προς δύο γυναίκες – την ηθοποιό πορνογραφικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς και το πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν Μακντούγκαλ, που και οι δύο έχουν ισχυριστεί ότι στο παρελθόν είχαν συνάψει ερωτική σχέση με το Ντόναλντ Τραμπ, κάτι το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος αρνείται.

Ο Βανς, ο οποίος είναι Δημοκρατικός, έχει αναφέρει σε δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε πρόσφατα ότι η έρευνά του έχει πλέον διευρυνθεί και πιθανόν να επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο τραπεζικής, ασφαλιστικής και φορολογικής απάτης καθώς και πλαστογράφησης επαγγελματικών αρχείων.

Ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την κίνηση του Βανς πολιτικά υποκινούμενη παρενόχληση.

Η υπόθεση έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον εξαιτίας των προσπαθειών του Βανς να αποκτήσει τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ οκτώ ετών.

Τον Ιούλιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσπάθεια του Τραμπ να μη δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος δεν έχει ασυλία από ποινικές πολιτειακές έρευνες όσο βρίσκεται στην εξουσία, αλλά πιθανόν να χρησιμοποιήσει άλλα επιχειρήματα για να αντικρούσει το αίτημα του Βανς.

Ωστόσο, νομικοί εκτιμούν ότι ο Βανς πιθανόν θα αποκτήσει τελικά πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριζε ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να παραπεμφθεί. Ο Βανς όμως δεν δεσμεύεται από αυτή την πολιτική γιατί δεν είναι ομοσπονδιακός εισαγγελέας, αλλά πιθανόν να δίσταζε να απευθύνει κατηγορίες εις βάρος του Τραμπ λόγω της αβεβαιότητας για τη συνταγματικότητα ή μη της υπόθεσης, εξηγεί ο Χάρι Σάντικ, πρώην εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

"Αυτές οι ανησυχίες θα εξαφανιστούν μόλις ο Τραμπ εγκαταλείψει την εξουσία", σημειώνει ο ίδιος.

Η έρευνα συνιστά απειλή για τον Τραμπ, λέει ο Κόρι Μπρετσνάιντερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Brown.

"Το γεγονός ότι έχουν εκδώσει εντάλματα και ότι έχουν φθάσει την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο υποδηλώνει ότι αυτή είναι μια πολύ σοβαρή ποινική έρευνα εις βάρος του προέδρου", τονίζει ο ίδιος.

Τραμπ: Ολες οι αγωγές και οι μηνύσεις που θα αντιμετωπίσει όταν φύγει από τον Λευκό Οίκο- Χωρίς ασυλία

Ερευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο Τραμπ πιθανόν να διωχθεί ποινικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπό νέο υπουργό.

Κάποιοι νομικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ πιθανόν να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διαφυγή ομοσπονδιακών φόρων εισοδήματος αναφερόμενοι σε ένα δημοσίευμα της New York Times σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ πλήρωσε φόρο εισοδήματος 750 δολάρια τόσο το 2016 όσο και το 2017.

Σύμφωνα με τον Νικ Άκερμαν, δικηγόρο στην νομική εταιρεία Dorsey & Whitney και πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα, ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο μέχρι να δούμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Τραμπ έχει διαψεύσει τα όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα, γράφοντας στο Twitter ότι έχει καταβάλει πολλά εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, αλλά ότι δικαιούται φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων.

Μια τέτοια δίωξη θα ήταν βαθύτατα αμφιλεγόμενη και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα μπορούσε να αποφασίσει ότι το να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος του Τραμπ δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον ακόμη και αν υπάρχουν αποδείξεις για ποινικές ευθύνες.

Ο Μπάιντεν έχει προσεγγίσει το ζήτημα αυτό πολύ προσεκτικά λέγοντας ότι δεν θέλει να εμπλακεί με την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μάλιστα τον Αύγουστο είχε δηλώσει στο National Public Radio ότι το να επιδιώξει να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του προκατόχου του θα ήταν "κάτι πολύ, πολύ ασυνήθιστο και ίσως όχι πολύ --πώς να το πω;-- καλό για την Δημοκρατία".

Δικηγόρος του Τραμπ δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει.

Ερευνα στη Νέα Υόρκη για υπόθεση απάτης

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς έχει ανοιχτή μια έρευνα για φοροαπάτη εις βάρος του Τραμπ και της οικογενειακής επιχείρησής του, του Οργανισμού Τραμπ.

Η έρευνα της Δημοκρατικής Τζέιμς ξεκίνησε όταν ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, ο Κόεν, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι ο πρόεδρος αύξανε τις αξίες ακινήτων για να γλιτώσει χρήματα σε δάνεια και ασφάλειες και τις μείωνε για να περιορίσει τους φόρους ακίνητης περιουσίας.

Ο Οργανισμός Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι η υπόθεση είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Η έρευνα είναι αστική, δηλαδή πιθανόν να καταλήξει στην επιβολή προστίμου και όχι σε ποινή κάθειρξης.

Μελάνια Τραμπ

Η αγωγή της δημοσιογράφου Τζιν Κάρολ

Η Ι.Τζιν Κάρολ, μια πρώην δημοσιογράφος του περιοδικού Elle, κατέθεσε το 2019 αγωγή εις βάρος του Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμιση όταν ο πρόεδρος διέψευσε τις αιτιάσεις της ότι την βίασε τη δεκαετία του 1990 μέσα σε ένα κατάστημα της Νέας Υόρκης και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται για να αυξήσει τις πωλήσεις του βιβλίου της.

Τον Αύγουστο, πολιτειακός δικαστής επέτρεψε να προχωρήσει η υπόθεση, που σημαίνει ότι οι δικηγόροι της μπορούν να επιδιώξουν να λάβουν δείγμα DNA από τον Τραμπ για να το συγκρίνουν με ένα φόρεμα που η ίδια λέει ότι φορούσε μέσα στο κατάστημα.

Η αγωγή της Σάμερ Ζερβός

Ο Τραμπ έχει κατηγορηθεί με αγωγή και από την Σάμερ Ζερβός, μια παίκτρια το 2005 στο ριάλιτι σόου που παρουσίαζε εκείνος, το "The Apprentice,” η οποία υποστηρίζει ότι ο Τραμπ την φίλησε παρά την θέλησή της σε μια συνάντηση το 2007 και αργότερα την θώπευσε μέσα σε ένα ξενοδοχείο.

Όταν ο Τραμπ την χαρακτήρισε ψεύτρα, εκείνη απάντησε με αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι έχει ασυλία επειδή είναι πρόεδρος.

Η υπόθεση έχει παγώσει ενώ ένα εφετείο της πολιτείας της Νέας Υόρκης επανεξέταζε μια απόφαση του Μαρτίου 2019 που ήθελε τον Τραμπ να πρέπει να παραπεμφθεί για την υπόθεση όσο βρίσκεται στην εξουσία. Το επιχείρημά του περί ασυλίας δεν θα ισχύει πλέον όταν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 18:06

Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου με Πομπέο: "Λυπάμαι που υποστηρίζετε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας"

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν μπορούσε να κρύψει τα... νεύρα του απαντώντας στον Μάικ Πομπέο με επίθεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ GETTY 01 Δεκ 2020 | 08:28

Κορονοϊός: Συγκλονίζει η φωτογραφία γιατρού που αγκαλιάζει ηλικιωμένο ασθενή - Η απελπισία σε ένα καρέ

Η φωτογραφία έγινε σύμβολο της απελπισίας των ασθενών με κορονοϊό και της συμπόνιας του υγειονομικού προσωπικού.

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 01 Δεκ 2020 | 08:22

Κορονοϊός: Ξεκίνησε παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων που "ίσως να σώσουν ζωές"

Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τους περισσότερους ανθρώπους μέχρι τα μέσα του 2021.

Ο ΔΡ. ΣΚΟΤ ΑΤΛΑΣ 01 Δεκ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε αμφιλεγόμενος σύμβουλος του Τραμπ για το ρόλο του στην πανδημία του κορονοϊού

Ο Δρ. Άτλας αμφισβητήθηκε έντονα από την επιστημονική κοινότητα και ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας

ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 30 Νοε 2020 | 22:59

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Η Αριζόνα επικύρωσε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τον Ντόναλντ Τραμπ και στην Αριζόνα με διαφορά μόλις 10.457 ψήφων σε σύνολο περίπου 3,5 εκατομμυρίων.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ 30 Νοε 2020 | 13:40

Πάιατ: Πολυετής η διαδικασία για να πάρει η Ελλάδα μαχητικά F-35

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, λέει ο αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ διαψεύδοντας δημοσιεύματα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 30 Νοε 2020 | 09:51

Τζένιφερ Ψάκι: Η 41χρονη ομογενής από τη Μεσσηνία νέα εκπρόσωπος Τύπου του Τζο Μπάιντεν

Η Τζένιφερ Ψάκι είναι μία από τις επτά γυναίκες που θα κατέχουν τις ανώτερες θέσεις στην ομάδα επικοινωνίας του Μπάιντεν.

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 30 Νοε 2020 | 09:10

Με κάταγμα ο Μπάιντεν: Τραυματίστηκε ενώ έπαιζε με τον σκύλο του - Θα χρειαστεί νάρθηκα για εβδομάδες

Ο Τζο Μπάιντεν, το Σάββατο, τραυματίστηκε στον αστράγαλό του την ώρα που έπαιζε με ένα από τα σκυλιά του.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ 30 Νοε 2020 | 07:23

Νέα Υόρκη: Παρά την πανδημία τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν στις 7 Δεκεμβρίου

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν στην συνέχεια, σε ημερομηνία που δεν έχει καθορισθεί.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ DAILY BEAST 29 Νοε 2020 | 10:09

"Σατανικό" σχέδιο Τραμπ: Θα δηλώσει υποψήφιος για τις εκλογές του 2024 στην ορκομωσία Μπάιντεν

Ο Τραμπ συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την ήττα του από τον Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΝΟΘΕΙΑΣ 28 Νοε 2020 | 11:21

ΗΠΑ: "Την πάτησε" ο Τραμπ - Η επανακαταμέτρηση που ζήτησε στο Ουισκόνσιν αύξησε το προβάδισμα Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν επικράτησε στις εκλογές των ΗΠΑ εξασφαλίζοντας 306 εκλέκτορες - αρκετούς περισσότερους από τους 270 που χρειαζόταν - έναντι 232 του Τραμπ.

27 Νοε 2020 | 22:02

ΗΠΑ: "Σφαλιάρα" σε Τραμπ από Εφετείο - Επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια

Άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ

ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟΣ «ΠΥΡΕΤΟΣ» ΣΤΙΣ ΗΠΑ 27 Νοε 2020 | 16:26

ΗΠΑ: Black Friday με εικόνες απίστευτου συνωστισμού εν μέσω κορονοϊού [Εικόνες]

Στην εποχή του κορονοϊού υπάλληλοι ‘ρυθμίζουν’ την κίνηση και μετρούν τη θερμοκρασία των πελατών, οι οποίοι συνωστίζονται θυμίζοντας εικόνες του παρελθόντος