Ο Ιρανός αξιωματούχος Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ σχολίασε σήμερα (14/6) ότι η ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού, και συγκεκριμένα στη συνοικία Νταχίγια, θέτει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο και την αξιοπιστία των ΗΠΑ όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στην περιοχή.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είτε δεν διαθέτουν την απαραίτητη βούληση είτε αδυνατούν να διασφαλίσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Όπως ανέφερε, εάν οι δεσμεύσεις αυτές δεν μπορούν να τηρηθούν στην πράξη, η συνέχιση της υφιστάμενης διαδικασίας καθίσταται αδύνατη.
"Η επίθεση των Σιωνιστών στην Νταχίγια έδειξε για άλλη μια φορά ότι η Αμερική είτε δεν έχει τη βούληση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της είτε δεν έχει την ικανότητα να το πράξει", ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου και ανώτατος διαπραγματευτής της Τεχεράνης, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ.
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι "δίνοντας το πράσινο φως στο καθεστώς, δεν μπορείτε να κερδίσετε παραχωρήσεις", χαρακτηρίζοντας παράλληλα "ξεπερασμένη" την τακτική του "καλού και κακού αστυνομικού".
Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Γκαλιμπάφ τόνισε ότι "αν δεν έχεις τη θέληση και την ικανότητα να τηρήσεις τις δεσμεύσεις σου, δεν έχει νόημα να μιλάμε για συνέχιση της πορείας".
تجاوز صهیونیستها به ضاحیه باردیگر نشان داد آمریکا یا ارادهای برای اجرای تعهدات خود ندارد یا توان آن را. با چراغ سبز نشان دادن به رژیم نمیتوانید امتیاز بگیرید. بازی پلیس بد و پلیس خوب قدیمی شده است.
— محمدباقر قالیباف | MB Ghalibaf (@mb_ghalibaf) June 14, 2026
اگر اراده و توان اجرای تعهدات خود را ندارید، سخن گفتن از ادامه مسیر ممکن نیست.
Η επίθεση του Ισραήλ στην Νταχίγια
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποίησαν πλήγματα σε εγκατάσταση υποδομής της Χεζμπολάχ στη συνοικία Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Σύμφωνα με κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Ισραέλ Κατς, "οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έπληξαν στόχους τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στην περιοχή Νταχίγια της Βηρυτού, σε απάντηση στα πυρά της Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών εδαφών".
"Το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί πυρά που στρέφονται εναντίον των εδαφών του", σημειώνεται χαρακτηριστικά στη δήλωση.
Από την πλευρά τους, οι IDF ανέφεραν ότι τα πλήγματα ήταν στοχευμένα και αφορούσαν κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, από την επιδρομή έχασε τη ζωή του ένα άτομο, ενώ τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν.
Νωρίτερα, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ είχαν εκραγεί σε ισραηλινό έδαφος.
Παράλληλα, στο διπλωματικό πεδίο, διαπραγματευτές από το Κατάρ μετέβησαν το πρωί στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο προσπαθειών για την οριστικοποίηση συμφωνίας που στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, την αποστολή φέρεται να ηγείται στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν και του πρωθυπουργού του Κατάρ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
