Σύμφωνα με την Αστυνομία, η σπείρα δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2025 και κατηγορείται για τετελεσμένες και απόπειρες απάτης κατ’ εξακολούθηση, με το παράνομο οικονομικό όφελος να ξεπερνά τα 3.400.000 ευρώ. Παράλληλα, ερευνάται και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Πώς δρούσε η οργάνωση
Η εγκληματική ομάδα είχε αναπτύξει οργανωμένη δομή με διακριτούς ρόλους. Ο βασικός πυρήνας λειτουργούσε τηλεφωνικά κέντρα στη Δυτική Αττική, από όπου τα μέλη επικοινωνούσαν με ανυποψίαστους πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τηλεφωνικούς καταλόγους.
Οι δράστες συστήνονταν ως υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ και ενημέρωναν ψευδώς τα θύματά τους ότι υπήρχε διαρροή ρεύματος στο σπίτι τους. Εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και την αναστάτωση των ηλικιωμένων, τους έπειθαν ότι για να αποφευχθεί δήθεν κίνδυνος πυρκαγιάς ή βραχυκυκλώματος, έπρεπε να συγκεντρώσουν χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή και να τα τοποθετήσουν μέσα σε αλουμινόχαρτο ή λεκάνες.
Στη συνέχεια, τα θύματα λάμβαναν οδηγίες να αφήσουν τα αντικείμενα είτε κοντά στην εξώπορτα είτε ακόμη και εκτός της οικίας τους, σε σημεία που υποδείκνυαν οι δράστες τηλεφωνικά. Τότε αναλάμβαναν δράση οι λεγόμενες "ομάδες πεδίου", οι οποίες μετέβαιναν στα σπίτια και παραλάμβαναν τα τιμαλφή.

Οι διάλογοι με θύματα
Χαρακτηριστικοί του θράσους των μελών της σπείρας, κυρίως Ρομά, είναι οι διάλογοι με τα θύματά τους, όπως τους κατέγραψε η ΕΛΑΣ.
"Για να γίνει άμεσα το μπλακάουτ και να μη διαρκέσει πολύ, θέλω λίγο να πάρετε μία τσάντα, μία σακούλα δηλαδή, πλαστική, χάρτινη, ό,τι έχετε. Και να τοποθετήσετε μέσα το μπολ με τα κοσμήματα.
Σας παρακαλώ, κυρία μου, πρέπει να γίνει σωστά η διαδικασία για να μην εντοπιστούν, εάν εντοπιστούν από τη διαρροή του ρεύματος τα χρυσαφικά κοσμήματα θα προκαλέσουν ραδιενέργεια" ακούγεται να λέει ένας από τους δράστες.
Σε άλλη περίπτωση, υποψήφιο θύμα της απάτης υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά όταν της ζητείται να βάλει τα χρήματα σε ένα μπολάκι.
-Θα σας πω εγώ τι θα κάνουμε κυρία μου, όπως είπα θα γίνει κάποιο μπλακάουτ και μπορεί να πάρετε φωτιά, θα σας χτυπήσει ρεύμα, γι' αυτό βάλτε στη λεκάνη ό,τι χρυσαφικά και χρήματα έχετε για να μη σας χτυπήσει το ρεύμα.
-Καλά με δουλεύετε;
-Τι είναι αυτά που λέτε κυρία μου;
-Ε, γιατί με δουλεύετε;
-Άμα θέλετε καλέστε το 11500 για πληροφορίες.

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ και συλλήψεις
Η δράση της οργάνωσης τερματίστηκε στις 6 Μαΐου 2026, έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, με τη συνδρομή ομάδων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε σπίτι όπου αποθηκεύονταν προσωρινά τα κλεμμένα τιμαλφή και συνελήφθησαν επτά άτομα, τα οποία φέρονται να είχαν ενεργό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, είτε ως επιχειρησιακά μέλη είτε ως υποστηρικτές.
Κατασχέσεις
Από τις έρευνες των αστυνομικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
- 23 κινητά τηλέφωνα
- 6 κάρτες SIM
- φορητός υπολογιστής
- τραπεζική κάρτα
- το ποσό των 2.580 ευρώ
- κοσμήματα και ρολόγια
- καταγραφικό σύστημα
- εξοπλισμός δικύκλου και τσαντάκι τύπου delivery
- 12 κλειδιά οχημάτων
- μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης
- τρία αυτοκίνητα και δύο δίκυκλα που χρησιμοποιούνταν στις μετακινήσεις της οργάνωσης.
Έρευνα για "ξέπλυμα" χρήματος
Σύμφωνα με την οικονομική έρευνα των Αρχών, τα μέλη της οργάνωσης εμφανίζονταν χωρίς δηλωμένα εισοδήματα ή επαγγελματική δραστηριότητα, ενώ ορισμένοι είχαν δηλώσει ακόμη και μηδενικά εισοδήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις. Ωστόσο, φέρονται να διατηρούσαν πολυτελή τρόπο ζωής και να κατείχαν οχήματα και πλήθος κινητών τηλεφώνων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ σε βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί πιθανή εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις, καθώς και το συνολικό ύψος της ζημιάς που προκάλεσαν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
