Follow us

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Ο μάγειρας είχε δώσει αριθμούς ελληνικών πολεμικών πλοίων και στρατιωτών

Στην αρχική κατάθεσή του ο μάγειρας είχε αποκαλύψει όλα τα στοιχεία που έδινε στον Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου. Μέχρι και τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων αποκάλυπτε.

"Παρασύρθηκα και πείστηκα να το κάνω", "Στα επόμενα δύο ταξίδια μου στο Καστελόριζο του μετέφερα τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, πόσα ήταν αυτά και τον αριθμό που έφεραν στην πλώρη τους", "… του είπα 60 έως 70 (φαντάροι) πρέπει να ήταν μέσα στο καράβι". Αυτές ήταν μερικές από τις αναφορές του 56χρονου μάγειρα στην αρχική του κατάθεση στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου αφού ξεκίνησε με την φράση "αποδέχομαι τις κατηγορίες που μου αποδίδονται".

Άρχισε να απομακρύνεται από τον 35χρονο Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου αφού μίλησε με την… γυναίκα του! "(…) Κατόπιν αυτών μίλησα με τη γυναίκα μου και της ανέφερα όσα είχαν γίνει με τον υπάλληλο του προξενείου και ίδια μου είπε ότι έκανα μεγάλο λάθος και να αποφύγω αυτόν τον άνθρωπο -πράγμα που είχα ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνομαι και εγώ ίδιος".

Μάλιστα κλείνοντας εκείνη την κατάθεση είχε αναφέρει: "… θέλω να σας πω ότι την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε με ρώτησε αν ξέρω άλλους Έλληνες μουσουλμάνους οι οποίοι δουλεύουν σε άλλα πλοία που πηγαίνουν Καστελόριζο προκειμένου αυτός να έρθει σε επαφή μαζί τους. Εγώ του απάντησα ότι υπάρχουν κι άλλα παιδιά, όμως δε γνώριζα τα στοιχεία τους".

Ωστόσο μετά την σύλληψή του, στους δικαστικούς λειτουργούς, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν έδωσε καμία πληροφορία στρατιωτικού περιεχομένου στον συγκατηγορούμενο του.

Η γειτόνισσα και ο γάμος

Ο 56χρονος μάγειρας ξεκινούσε την κατάθεσή του με την αρχική γνωριμία του με τον γραμματέα: "… Αύγουστο του τρέχοντος έτους, χωρίς ακριβώς να θυμάμαι την ημερομηνία μου τηλεφωνεί στο κινητό μου τηλέφωνο ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο μουσουλμάνος με καταγωγή από την Κομοτηνή. Το κινητό μου τηλέφωνο το βρήκε από μία γειτόνισσα μου στην Κομοτηνή, η οποία είχε έρθει στη Ρόδο για ένα γάμο και του μίλησε για μένα. Όταν με πήρε, την πρώτη φορά κανονίσαμε και πήγαμε για καφέ στο κέντρο της Ρόδου όπου και γνωριστήκαμε. Και μιλήσαμε για προσωπικά θέματα. Μετά από λίγες μέρες μου τηλεφώνησε εκ νέου, βρεθήκαμε και πήγαμε βόλτα στην παραλία".

Τα πλοία και ο πεθερός του

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο μάγειρας περιγράφει τις συναντήσεις και τις ερωτήσεις του γραμματέα: "… άρχισε να με ρωτάει πάνω στην κουβέντα για τα πολεμικά πλοία που συναντάμε και βλέπουμε στο Καστελόριζο κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί. Εγώ τότε του απάντησα γενικά ότι κάποιες φορές βλέπουμε πολεμικά πλοία και κάποιες όχι. Μετά από μία εβδομάδα μου τηλεφώνησε πάλι και ήρθε και με πήρε από το καράβι με το αυτοκίνητό του και πήγαμε και ήπιαμε καφέ για μισή ώρα στον πεθερό του που διατηρεί ένα ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής μου μού ζήτησε πλέον ξεκάθαρα κάθε φορά που θα βρίσκομαι στο Καστελόριζο να του τηλεφωνώ και να του δίνω τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί με τους αριθμούς που έφεραν αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μου τόνισε ότι τις πληροφορίες αυτές θέλει να του τις μεταφέρω μόνο τηλεφωνικά και όχι με γραπτά μηνύματα. Αυτός μου έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsApp και εγώ ακολούθως τον έπαιρνα τηλέφωνο και του έδινα τις πληροφορίες. Αρχικά εγώ δεν ήθελα να το κάνω, όμως αυτός επέμενε να του μεταφέρω αυτές τις πληροφορίες. Εγώ τελικά παρασύρθηκα και πείστηκα να το κάνω. Έτσι λοιπόν στα επόμενα δύο ταξίδια μου για το Καστελόριζο του μετέφερα τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, πόσα ήταν αυτά και τον αριθμό που έφεραν στην πλώρη τους. Επίσης θυμάμαι ότι με ρώτησε πως τους φαντάρους μεταφέραμε τις δύο αυτές φορές για Καστελόριζο. Εγώ του είπα 60 έως 70 πρέπει να ήταν μέσα στο καράβι με προορισμό το Καστελόριζο και αυτός μου είπε ότι κάποιοι φαντάροι θα φύγουν από εκεί. Και τις δύο φορές που μεταβίβασα αυτές τις πληροφορίες ήταν μέσα στο μήνα Οκτώβριο".

Οι συμβουλές της… γυναίκας του

Αργότερα ο ναυτικός εξηγεί πως άρχισε να "κόβει" από τον υπάλληλο του προξενείου μετά από συζήτηση που είχε με την γυναίκα του: "… Κατόπιν αυτών μίλησα με τη γυναίκα μου και της ανέφερα όσα είχαν γίνει με τον υπάλληλο του προξενείου και ίδια μου είπε ότι έκανα μεγάλο λάθος και να αποφύγω αυτόν τον άνθρωπο -πράγμα που είχα ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνομαι και εγώ ίδιος.

Στη συνέχεια κάποια στιγμή με πήρε τηλέφωνο και συναντηθήκαμε δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Καστελόριζο και το μόνο που μου είπε είναι ότι από δω και πέρα θέλει να μιλάμε μέσω της εφαρμογής WhatsApp και να σβήσω από το κινητό μου όλα τα μηνύματα που είχαμε ανταλλάξει τα οποία κυρίως περιείχαν ερωτήσεις που μου έκανε για τα πολεμικά πλοία. Στα μηνύματα εγώ απαντούσα παίρνοντάς τον τηλέφωνο λέγοντάς του προφορικά τις πληροφορίες που μου ζητούσε και είναι οι δύο φορές που σας έχω προαναφέρει.

Κλείνοντας θέλω να σας πω ότι την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε με ρώτησε αν ξέρω άλλους Έλληνες μουσουλμάνους οι οποίοι δουλεύουν σε άλλα πλοία που πηγαίνουν Καστελόριζο προκειμένου αυτός να έρθει σε επαφή μαζί τους. Εγώ του απάντησα ότι υπάρχουν κι άλλα παιδιά, όμως δε γνώριζα τα στοιχεία τους".

Στη κατάθεση του επίσης υποστηρίζει ότι κατάλαβε ότι ήταν "επικίνδυνος" ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου και δεν του ξαναμίλησε όμως δεν απευθύνθηκε και στις Αρχές. Οι δύο κατηγορούμενοι της υπόθεσης κρίθηκαν αργά χθες το βράδυ προφυλακιστέοι από την ανακρίτρια, μετά την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΥΚΡΟΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 21 Σεπ 2022 | 09:13

Ρόδος: Στο εδώλιο 5 άτομα για τον πνιγμό δύο παιδιών από την Γαλλία σε πισίνα ξενοδοχείου

Πρόκειται για έναν ναυαγοσώστη, τον διευθυντή του ξενοδοχείου, τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ιδιοκτήτριας ξενοδοχειακής εταιρείας, την πρόεδρο και για ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 16 Σεπ 2022 | 22:37

Θρήνος στη Ρόδο για την 35χρονη Φωτεινή: Ερευνάται ο θάνατος του γελαστού κοριτσιού

Τα ακριβή αίτια του αιφνίδιου θανάτου της Φωτεινής αναμένεται να προσδιοριστούν από την αρμόδια ιατροδικαστική υπηρεσία, που θα διενεργήσει τη νεκροψία-νεκροτομή.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 16 Σεπ 2022 | 20:56

Ρόδος: Θρίλερ με τον θάνατο 48χρονης τουρίστριας - Βρέθηκε νεκρή σε καμπίνα πλοίου

Η σορός παρελήφθη και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΘΟΝΕΣ 16 Σεπ 2022 | 14:46

Ρόδος: Χαμός μεταξύ των Βρετανών τουριστών - Μαζικές κρατήσεις για να παρακολουθήσουν την κηδεία της Ελισάβετ

Χαμός μεταξύ των Βρετανών στη Ρόδο. Μαζικές κρατήσεις για να παρακολουθήσουν την κηδεία της Ελισάβετ.

ΕΙΧΕ ΕΚΔΟΘΕΙ SILVER ALERT 16 Σεπ 2022 | 11:57

Ρόδος: Έρευνα για τυχόν εμπλοκή του δολοφόνου του 46χρονου εργολάβου στην εξαφάνιση και άλλου ατόμου

Έρευνα για την εμπλοκή και σε υπόθεση εξαφάνισης ενός 83χρονου ξεκίνησαν οι αρχές εναντίον του δολοφόνου του 46χρονου εργολάβου.

"ΜΠΗΚΕ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ" 16 Σεπ 2022 | 11:53

Ρόδος: Ανεκδιήγητος ο 73χρονος για τον βιασμό της ΑμΕΑ κόρης του - "Εκείνη το προκάλεσε"

Ο 73χρονος πατέρας στη Ρόδο υποστηρίζει ότι η κόρη του προκάλεσε τον βιασμό της και εκείνος δεν αντιστάθηκε όσο έπρεπε.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΕΝΑΣ 25ΧΡΟΝΟΣ 16 Σεπ 2022 | 10:51

Θανατηφόρο τροχαίο στη Ρόδο: Νεκρός 51χρονος έπειτα από σφοδρή σύγκρουση οχημάτων

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και μάλιστα στο ένα από τα δύο οχήματα εκδηλώθηκε και μικρή πυρκαγιά η οποία ευτυχώς αντιμετωπίστηκε άμεσα. Ανασύρθηκε νεκρός ένας 51χρονος.

ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ 15 Σεπ 2022 | 12:03
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΡΕΥΝΑ 15 Σεπ 2022 | 09:48

Ρόδος: Καθηγητής κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος μαθήτριας δημοτικού

Ενα 15χρονο σήμερα κορίτσι εκμυστηρεύτηκε σε καθηγήτριά της ότι ο καθηγητής ασελγούσε εις βάρος της κατά τη διάρκεια ιδιαίτερων μαθημάτων που της παρέδιδε στην οικία όπου διαμένει με τους γονείς της.

ΣΤΥΓΝΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ 14 Σεπ 2022 | 10:36

Ρόδος: 61 ευρώ για... δύο ποτά και ένα αναψυκτικό χωρίς καν απόδειξη - Επαθε σοκ ένα ζευγάρι Βρετανών τουριστών

Στη Ρόδο χρέωσαν Βρετανούς τουρίστες 61 ευρώ για δύο ποτά και ένα αναψυκτικό.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ 10 Σεπ 2022 | 17:47

Δολοφονία εργολάβου στη Ρόδο: Προσωρινά κρατούμενοι πατέρας και γιος - Ήταν ατύχημα πάνω στον καβγά, είπαν στην απολογία τους

Την προσωρινή κράτηση του ξενοδόχου και του γιου του για τη δολοφονία του 46χρονου εργολάβου αποφάσισαν ομόφωνα Ανακρίτρια και Εισαγγελέας.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ 09 Σεπ 2022 | 09:28

Σοκάρει η περιγραφή του ομαδικού βιασμού 31χρονης Αγγλίδας από 4 Βέλγους: "Ελα πάμε όλοι μαζί στο δωμάτιο"

Μια 31χρονη Βρετανή κατήγγειλε ότι έχει πέσει θύμα ομαδικού βιασμού και στην πορεία συνελήφθησαν οι φερόμενοι ως δράστες ηλικίας 31, 31, 32 και 35 ετών υπήκοοι Βελγίου.

ΟΜΟΛΟΓΗΣΑΝ ΕΝΑΣ 53ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ 08 Σεπ 2022 | 11:42

Δολοφονία εργολάβου στη Ρόδο: Οι πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή και τα "θολά" σημεία στην υπόθεση

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η έρευνα των Αρχών για την πλήρη εξιχνίαση των συνθηκών κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε άγρια ο 46χρονος εργολάβος στη Ρόδο.