Κατασκοπεία στη Ρόδο: Ο μάγειρας είχε δώσει αριθμούς ελληνικών πολεμικών πλοίων και στρατιωτών

Στην αρχική κατάθεσή του ο μάγειρας είχε αποκαλύψει όλα τα στοιχεία που έδινε στον Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου. Μέχρι και τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων αποκάλυπτε.

"Παρασύρθηκα και πείστηκα να το κάνω", "Στα επόμενα δύο ταξίδια μου στο Καστελόριζο του μετέφερα τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, πόσα ήταν αυτά και τον αριθμό που έφεραν στην πλώρη τους", "… του είπα 60 έως 70 (φαντάροι) πρέπει να ήταν μέσα στο καράβι". Αυτές ήταν μερικές από τις αναφορές του 56χρονου μάγειρα στην αρχική του κατάθεση στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου αφού ξεκίνησε με την φράση "αποδέχομαι τις κατηγορίες που μου αποδίδονται".

Άρχισε να απομακρύνεται από τον 35χρονο Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου αφού μίλησε με την… γυναίκα του! "(…) Κατόπιν αυτών μίλησα με τη γυναίκα μου και της ανέφερα όσα είχαν γίνει με τον υπάλληλο του προξενείου και ίδια μου είπε ότι έκανα μεγάλο λάθος και να αποφύγω αυτόν τον άνθρωπο -πράγμα που είχα ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνομαι και εγώ ίδιος".

Μάλιστα κλείνοντας εκείνη την κατάθεση είχε αναφέρει: "… θέλω να σας πω ότι την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε με ρώτησε αν ξέρω άλλους Έλληνες μουσουλμάνους οι οποίοι δουλεύουν σε άλλα πλοία που πηγαίνουν Καστελόριζο προκειμένου αυτός να έρθει σε επαφή μαζί τους. Εγώ του απάντησα ότι υπάρχουν κι άλλα παιδιά, όμως δε γνώριζα τα στοιχεία τους".

Ωστόσο μετά την σύλληψή του, στους δικαστικούς λειτουργούς, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι δεν έδωσε καμία πληροφορία στρατιωτικού περιεχομένου στον συγκατηγορούμενο του.

Η γειτόνισσα και ο γάμος

Ο 56χρονος μάγειρας ξεκινούσε την κατάθεσή του με την αρχική γνωριμία του με τον γραμματέα: "… Αύγουστο του τρέχοντος έτους, χωρίς ακριβώς να θυμάμαι την ημερομηνία μου τηλεφωνεί στο κινητό μου τηλέφωνο ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο μουσουλμάνος με καταγωγή από την Κομοτηνή. Το κινητό μου τηλέφωνο το βρήκε από μία γειτόνισσα μου στην Κομοτηνή, η οποία είχε έρθει στη Ρόδο για ένα γάμο και του μίλησε για μένα. Όταν με πήρε, την πρώτη φορά κανονίσαμε και πήγαμε για καφέ στο κέντρο της Ρόδου όπου και γνωριστήκαμε. Και μιλήσαμε για προσωπικά θέματα. Μετά από λίγες μέρες μου τηλεφώνησε εκ νέου, βρεθήκαμε και πήγαμε βόλτα στην παραλία".

Τα πλοία και ο πεθερός του

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο μάγειρας περιγράφει τις συναντήσεις και τις ερωτήσεις του γραμματέα: "… άρχισε να με ρωτάει πάνω στην κουβέντα για τα πολεμικά πλοία που συναντάμε και βλέπουμε στο Καστελόριζο κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί. Εγώ τότε του απάντησα γενικά ότι κάποιες φορές βλέπουμε πολεμικά πλοία και κάποιες όχι. Μετά από μία εβδομάδα μου τηλεφώνησε πάλι και ήρθε και με πήρε από το καράβι με το αυτοκίνητό του και πήγαμε και ήπιαμε καφέ για μισή ώρα στον πεθερό του που διατηρεί ένα ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής μου μού ζήτησε πλέον ξεκάθαρα κάθε φορά που θα βρίσκομαι στο Καστελόριζο να του τηλεφωνώ και να του δίνω τις θέσεις των πολεμικών πλοίων στο νησί με τους αριθμούς που έφεραν αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μου τόνισε ότι τις πληροφορίες αυτές θέλει να του τις μεταφέρω μόνο τηλεφωνικά και όχι με γραπτά μηνύματα. Αυτός μου έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής WhatsApp και εγώ ακολούθως τον έπαιρνα τηλέφωνο και του έδινα τις πληροφορίες. Αρχικά εγώ δεν ήθελα να το κάνω, όμως αυτός επέμενε να του μεταφέρω αυτές τις πληροφορίες. Εγώ τελικά παρασύρθηκα και πείστηκα να το κάνω. Έτσι λοιπόν στα επόμενα δύο ταξίδια μου για το Καστελόριζο του μετέφερα τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, πόσα ήταν αυτά και τον αριθμό που έφεραν στην πλώρη τους. Επίσης θυμάμαι ότι με ρώτησε πως τους φαντάρους μεταφέραμε τις δύο αυτές φορές για Καστελόριζο. Εγώ του είπα 60 έως 70 πρέπει να ήταν μέσα στο καράβι με προορισμό το Καστελόριζο και αυτός μου είπε ότι κάποιοι φαντάροι θα φύγουν από εκεί. Και τις δύο φορές που μεταβίβασα αυτές τις πληροφορίες ήταν μέσα στο μήνα Οκτώβριο".

Οι συμβουλές της… γυναίκας του

Αργότερα ο ναυτικός εξηγεί πως άρχισε να "κόβει" από τον υπάλληλο του προξενείου μετά από συζήτηση που είχε με την γυναίκα του: "… Κατόπιν αυτών μίλησα με τη γυναίκα μου και της ανέφερα όσα είχαν γίνει με τον υπάλληλο του προξενείου και ίδια μου είπε ότι έκανα μεγάλο λάθος και να αποφύγω αυτόν τον άνθρωπο -πράγμα που είχα ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνομαι και εγώ ίδιος.

Στη συνέχεια κάποια στιγμή με πήρε τηλέφωνο και συναντηθήκαμε δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Καστελόριζο και το μόνο που μου είπε είναι ότι από δω και πέρα θέλει να μιλάμε μέσω της εφαρμογής WhatsApp και να σβήσω από το κινητό μου όλα τα μηνύματα που είχαμε ανταλλάξει τα οποία κυρίως περιείχαν ερωτήσεις που μου έκανε για τα πολεμικά πλοία. Στα μηνύματα εγώ απαντούσα παίρνοντάς τον τηλέφωνο λέγοντάς του προφορικά τις πληροφορίες που μου ζητούσε και είναι οι δύο φορές που σας έχω προαναφέρει.

Κλείνοντας θέλω να σας πω ότι την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε με ρώτησε αν ξέρω άλλους Έλληνες μουσουλμάνους οι οποίοι δουλεύουν σε άλλα πλοία που πηγαίνουν Καστελόριζο προκειμένου αυτός να έρθει σε επαφή μαζί τους. Εγώ του απάντησα ότι υπάρχουν κι άλλα παιδιά, όμως δε γνώριζα τα στοιχεία τους".

Στη κατάθεση του επίσης υποστηρίζει ότι κατάλαβε ότι ήταν "επικίνδυνος" ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου και δεν του ξαναμίλησε όμως δεν απευθύνθηκε και στις Αρχές. Οι δύο κατηγορούμενοι της υπόθεσης κρίθηκαν αργά χθες το βράδυ προφυλακιστέοι από την ανακρίτρια, μετά την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΖΗΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ 14 Ιαν 2021 | 15:25

Ρόδος: Έφτασαν στο νησί κυνηγημένοι από τον Ερντογάν - 12 άντρες και μία γυναίκα

Εφτασαν από την Τουρκία στη Ρόδο για να γλιτώσουν από τον Ερντογάν

ΣΥΝΕΝΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ 14 Ιαν 2021 | 10:19

Γυναικολόγος της Ρόδου: Του ασκήθηκε δίωξη για βιασμό κατ΄εξακολούθηση- Ανατριχίλια από τις καταθέσεις των θυμάτων

Η Εισαγγελέας Ρόδου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συσχέτισε και συνένωσε σε μια, τρεις δικογραφίες που σχηματίστηκαν εις βάρος του γιατρού.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 14 Ιαν 2021 | 10:08

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Στοιχεία που καίνε στα κινητά τηλέφωνα των δύο κατασκόπων - Αποκαλυπτικά μηνύματα

Όσα προέκυψαν από την μέχρι τώρα από την εργαστηριακή έρευνα καίνε τους δυο εμπλεκόμενους για κατασκοπεία στη Ρόδο.

ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ 13 Ιαν 2021 | 10:49

Ρόδος: Κάθειρξη 15 ετών σε 19χρονο που βίασε ανήλικο σε δομή φιλοξενίας

Ενας 19χρονος από το Πακιστάν οδηγήθηκε στις φυλακές μετά την καταδίκη του για τον βιασμό ανηλίκου σε ΚΥΤ.

ΣΤΗ ΡΟΔΟ 07 Ιαν 2021 | 19:40

Aπίθανοι ισχυρισμοί του γυναικολόγου που κατηγορείται από 20 γυναίκες: "Σκευωρία, που μεθοδεύτηκε από την πρώην ερωμένη μου"

Ο γυναικολόγος από τη Ρόδο που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε 20 γυναίκες λύνει τη σιωπή του για πρώτη φορά

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Ιαν 2021 | 16:37

Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: "Ανοιξαν" τα 5 κινητά των κατηγορούμενων

Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος των εργαστηριακών ερευνών, σε μέρος των κατασχεθέντων στην οικία των κατηγορούμενων για κατασκοπεία σε Ρόδο και Κω.

15 ΚΑΙ 16 ΕΤΩΝ 31 Δεκ 2020 | 21:01

Ρόδος: Ελεύθεροι οι δύο ανήλικοι που κατηγορούνται για τον βιασμό της 16χρονης

Για την υπόθεση βιασμού στη Ρόδο κατηγορούνται άλλοι δύο νεαροί οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ 31 Δεκ 2020 | 12:09

Κατασκοπεία σε Ρόδο - Καστελόριζο: Να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ζητά ο γραμματέας του τουρκικού Προξενείου

Ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, προσέφυγε ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, με αίτημα την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΒΕΝΤΕΤΑ 30 Δεκ 2020 | 18:36

Νέο σοκ στη Ρόδο: 16χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού - Συνελήφθησαν 4 νεαροί

Δύο από τους νεαρούς στη Ρόδο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι άλλοι δύο εξακολουθούν να κρατούνται.

ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ 30 Δεκ 2020 | 10:32

Σοκ στη Ρόδο: 12χρονο αγόρι μαχαίρωσε την 11χρονη αδελφή του

Τα δύο ανήλικα παιδιά έμειναν για αρκετή ώρα αφύλακτα με αποτέλεσμα το αγόρι να αρπάξει ένα μαχαίρι και να καταφέρει σοβαρό χτύπημα στο πόδι της αδελφής του.

ΕΞΑΓΡΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ 29 Δεκ 2020 | 23:30

Απίστευτο: Δύο ανήλικες προσήχθησαν για... κατασκοπεία - Έβγαζαν selfie έξω από στρατόπεδο στο Ναύπλιο

Η κίνηση δύο ανήλικων κοριτσιών να φωτογραφηθούν στη βόλτα τους σήμανε συναγερμό από τον φρουρό στο στρατόπεδο του Ναυπλίου

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 29 Δεκ 2020 | 18:24

Δολοφονία Τοπαλούδη: Προκαταρκτική έρευνα για τη συνταγογράφηση του ψυχιάτρου στον 23χρονο δολοφόνο

Εξελίξεις στη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του ιδιώτη ψυχίατρου καλείται να αναζητήσει η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.

ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ 29 Δεκ 2020 | 10:07

Φόνος Τοπαλούδη: Έρευνα για συνταγογράφηση ψυχοφαρμάκων στον 23χρονο δολοφόνο

Και μήνυση για δύο ψυχιάτρους για ψευδή βεβαίωση σχετικά με γνωματεύσεις τους για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου δολοφόνου.