Περισσότεροι από 7 στους 10 υποψηφίους (73,56%) των Πανελληνίων Εξετάσεων 2022 έγραψαν βαθμούς κάτω από τη βάση στο μάθημα των Μαθηματικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου Οικονομίας και Πληροφορικής, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία των Πανελληνίων 2022
Χαμηλές πτήσεις έκαναν οι βαθμοί και στη Φυσική του 2ου Ε.Π (Θετικών Επιστημών), όπου κάτω από τη βάση έγραψε το 45,04%, αλλά και των Επιστημών Υγείας του 3ου Ε.Π. με ένα ποσοστό 49,84 να έχει επίσης γράψει κάτω από τη βάση.
Στο 1ο Ε.Π. των Ανθρωπιστικών Σπουδών τις χειρότερες επιδόσεις έχουν οι υποψήφιοι στην Ιστορία (47,96%) και στα Λατινικά (45,13%), αλλά και στα Αρχαία με κάτω από τη βάση να έχει γράψει ποσοστό 37,20%.
Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.
Πόσοι έγραψαν κάτω από τη βάση ανά Επιστημονικό Πεδίο και μάθημα
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάτω από τη βάση έγραψαν:
Ε.Π. Θετικών Επιστημών
- Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: 8,70%
- Φυσική 45,04%
- Χημεία 39,21%
- Μαθηματικά 34,99%
Χαρακτηριστικά, μόνο 10 υποψήφιοι κατάφεραν να γράψουν βαθμό 19 και 20 στα Νέα Ελληνικά.
Ε.Π. Επιστημών Υγείας
- Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: 9,04%
- Φυσική 49,84%
- Χημεία 38,34%
- Βιολογία 30,74%
Ε.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
- Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 26,49%
- Μαθηματικά 73,56%
- Πληροφορική 39,84%
- Οικονομία 35,31%
Στο συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο μόνο 5 υποψήφιοι έγραψαν στα Νέα Ελληνικά βαθμό 19 και 20.
Ε.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών
- Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 16,85%
- Αρχαία Ελληνικά 37,20%
- Ιστορία 47,96%
- Λατινικά 45,13%
Τα βαθμολογικά στοιχεία αποτελούν μια πρώτη πυξίδα για την τάση των βάσεων αλλά και για τις σχολές στις οποίες θα μπορέσουν να εισαχθούν οι υποψήφιοι.
"Ασανσέρ" οι βάσεις λόγω συντελεστών βαρύτητας - Παράδειγμα
Ειδικοί σημειώνουν ότι φέτος οι βάσεις θα παρουσιάσουν αυξομειώσεις από σχολή σε σχολή, η οποία εν πολλοίς θα κριθεί από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα ορίσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα.
Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.
Από φέτος ισχύουν συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του. Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.
Κάθε υποψήφιος που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις, για κάθε τμήμα που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο, θα πρέπει να υπολογίσει τα μόριά του, πολλαπλασιάζοντας τους βαθμούς στα 4 πανελλαδικά μαθήματα (και σε τυχόν ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα) επί τους αντίστοιχους συντελεστές για κάθε μάθημα.
Έτσι, κάθε υποψήφιος φέτος θα έχει πιθανόν διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε Τμήμα/Σχολή και όχι έναν ενιαίο αριθμό μορίων για ολόκληρο το Επιστημονικό Πεδίο (για τα ΓΕΛ) ή τον Τομέα (για τα ΕΠΑΛ), που είναι υποψήφιος.
Ενδεικτικά, δίνεται ένα παράδειγμα υποψηφίου ΓΕΛ για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο που έλαβε την εξής βαθμολογία:
Αυτός ο υποψήφιος συγκεντρώνει για τη Νομική Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ.) 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική Κομοτηνής (Δ.Π.Θ.) 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:
Υπολογίστε ΕΔΩ τα μόρια
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr