Αδυναμία να τα καταφέρουμε χωρίς χρηματοδότηση αναγνωρίζει η κυβέρνηση

Πληθαίνουν οι κυβερνητικές φωνές που μιλούν για χρηματοδοτική ασφυξία αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση εντός του τετραμήνου.

adunamia-na-ta-kataferoume-xwris-xrimatodotisi-anagnwrizei-i-kubernisi
SHARE THIS
0
SHARES

Αδυναμία να τα καταφέρει η χώρα μας χωρίς χρηματοδότηση, μέσα στο τετράμηνο, να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των υποχρεώσεών της εξέφρασε σήμερα κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές.

 Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της συντονιστικής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τόνισε ότι διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την υστέρηση των εσόδων σχολίασε ότι θα πρέπει να έχουμε υπομονή δύο με τρεις μήνες και δεν θα υπάρχει κενό.

Στο μεταξύ, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, μέχρι τον Ιούνιο, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων την έκδοση εντόκων και τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης.

Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg αναφέρει ότι βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει  -σύμφωνα με το πρακτορείο- τη χρεωκοπία όταν τον επόμενο μήνα υπάρξει αδυναμία να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ. 

'Ετσι στο δρόμο της κυβέρνησης ανοίγεται χρηματοδοτικός γκρεμός καθώς έχει να καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με κλειστές τις κάνουλες της εξωτερικής χρηματοδότησης - μέχρι να παρέλθει το τετράμηνο - και τα έσοδα υπό κατάρρευση. 

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που επιβεβαιώνουν το έλλειμμα στο σκέλος των εσόδων κατά 935 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το στόχο.   

Μέσα σ αυτό το κλίμα υπάρχουν οι σαφείς προειδοποιήσεις των εταίρων ότι χωρίς αξιολόγηση και εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Αθήνας δεν θα εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ. 

Διαβάστε εδω 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook