
Την ανάγκη για την βελτίωση των υποδομών στο Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και το σύνολο των ελληνικών αεροδρομίων μαζί με την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας επισήμανε χθες η διοίκηση της Aegean κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2024.
Κατά τη διάρκεια αυτής τονίστηκε ότι υπάρχει υψηλή ζήτηση για ταξίδια στη χώρα μας και πως το 2024 θα είναι και αυτό μία χρονιά-ρεκόρ αφίξεων, όπως συνέβη και το 2023.
Όσον αφορά τη χωρητικότητα τονίστηκε ότι η Aegean έχει προσφέρει τον ίδιο αριθμό θέσεων σε ετήσια βάση κάτα το γ’ τρίμηνο του 2024, ενώ καταγράφεται αύξηση 5% και 7% στη χωρητικότητα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Προβλέφθηκε, δε, ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 θα υπάρξει αύξηση της χωρητικότητας σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι η τουριστική σεζόν παρατείνεται έως και το φθινόπωρο.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή συνεπάγεται εκτός από καλύτερα νούμερα για την Aegean και ενίσχυση του ανταγωνισμού από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες. Εν τούτοις, η Aegean είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη μάχη απέναντι στους ανταγωνιστές από το εξωτερικό καθώς παρέλαβε πρόσφατα 3 νέα αεροσκάφη Airbus neo21 και θα έχουν προστεθεί στο στόλο της άλλα δύο έως τα τέλη του 2024. Επομένως, ο στόλος της Aegean θα αριθμεί σύντομα 31 αεροσκάφη, ενώ έως το 2026 θα έχει παραλάβει άλλα πέντε.

Οι προκλήσεις και τα νούμερα του 2024
Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά το πρώτο μισό του 2024, η αεροπορική εταιρεία έγινε ιδιαίτερη αναφορά των κινητήρων Pratt & Whitney στα αεροσκάφη της Airbus 320, καθώς αυτά πρέπει να μείνουν καθηλωμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Aegean να επεκτείνει το leasing σε πιο ρυπογόνα αεροσκάφη, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να είχε λήξει κατά το α΄ τρίμηνο του 2024. Για το πρόβλημα αυτό τονίστηκε ότι έχει επέλθει συμφωνία αποζημίωσης από την Pratt & Whitney, η οποία ωστόσο δε θα καλύψει πλήρως τη ζημιά από την καθήλωση των αεροσκαφών της Aegean.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της αεροπορικής εταιρείας για το εξάμηνο που πέρασε, η Aegean μετέφερε 7,3 εκατ. επιβάτες, δηλαδή 9% περισσότερους σε ετήσια βάση. Επίσης προσέφερε 9,5 δισ. χιλιομετρικές θέσεις, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατα 11%, με το συντελεστή πληρότητας να διαμορφώνεται στο 81,4% το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 10% ξεπερνώντας τα 749 εκατ €., με τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να ανέρχονται σε 147,6 εκατ. €, αυξημένα κατά 6%
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr