
Και όμως μια επενδυτική εταιρία ή μάλλον ένας χρηματοπιστωτικός κολοσσός της παγκόσμιας οικονομίας είναι έτοιμος να εγείρει ερωτήματα για την...αποτελεσματικότητα του καπιταλισμου.
«Αν τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα, θα πρέπει να τεθούν ευρύτερα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του καπιταλισμού». Αυτό αναφέρουν σε έκθεση τους αναλυτές της Goldman Sachs, όπως μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στους αμερικανικούς οικονομικούς κύκλους έχει ήδη αρχίσει μια έντονη συζήτηση αναφορικά με τα περιθώρια κέδρους των εταιριών και αν αυτά θα μείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα ή θα επανέλθουν στο μέσο όρο. Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί εξαιτίας τεσσάρων στοιχείων: τις ισχυρές τιμές των εμπορευμάτων, το χαμηλότερο κόστος στις αναδυόμενες αγορές, την ανάπτυξη της ζήτησης από τις αναδυόμενες και την βελτιωμένη εταιρική αποτελεσματικότητα λόγω της χρήσης νέων τεχνολογιών. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, αργά ή γρήγορα ωστόσο τα περιθώρια κέρδους θα πρέπει να επανέλθουν λόγω της αδύναμης ζήτησης. Σε περίπτωση που δεν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι ευρύτερα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του καπιταλιστικού συστήματος.
«Αλλά αν κάνουμε λάθος και τα υψηλά περιθώρια καταφέρουν να αντέξουν για κάποια χρόνια (ειδικά όταν η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης είναι κάτω από την μέση ιστορική τάση), θα πρέπει να τεθούν ευρύτερα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του καπιταλισμού», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr