Η κυβέρνηση καταθέτει χωρίς συμφωνία δύο ν/σ στη Βουλή

Η κυβέρνηση βαδίζει και πάλι το δρόμο της ρήξης με τους πιστωτές καθώς ανακοίνωσε ότι καταθέτει στη Βουλή μονομερώς το ασφαλιστικό και φορολογικό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η κυβέρνηση καταθέτει χωρίς συμφωνία δύο ν/σ στη Βουλή

Η κυβέρνηση δημιουργεί και πάλι σκηνικό ρήξης με τους πιστωτές καθώς ανακοίνωσε ότι καταθέτει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία επ΄ αυτών με τους Θεσμούς.

Σε συνέντευξη τύπου των υπουργών Τσακαλώτου, Σταθάκη, Κατρούγκαλου και Χουλιαράκη στο Υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Τρίτης ανακοινώθηκε «πανηγυρικά» ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή τα ν.σχ για τις συντάξεις και τη φορολογία.

Να δει τα νομοσχέδια περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν σχολιάσει την κίνηση της Αθήνας.

Νέα τετελεσμένα;

«Σεβόμαστε τις διαφορές των άλλων, ακούμε τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τελικά να το αποφασίσουμε εμείς» ανέφερε κ. Τσακαλώτος επαναλαμβάνοντας όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα στην κοινή συνέντευξη με τον πορτογάλο πρωθυπουργό.

Θα την κατανοήσουν οι Θεσμοί την πρακτική αυτή διαδικασία και θα την κατανοήσουν οι ηγέτες που θα συναντήσω εγώ στην Ουάσιγκτον και ο πρωθυπουργός στις δικές του επικοινωνίες

Ερωτηθείς αρχικά ο κ. Τσακαλώτος αν η κατάθεση των νομοσχεδίων που προανήγγειλε είναι μονομερής ενέργεια δεν απάντησε με σαφή τρόπο.

«Νομίζω ότι σ αυτά τα δυο νομοσχέδια συντάξεις και φόρο έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση. Είναι σημαντικό για μας να καταγράψουμε το διαχωρισμό ανάμεσα στα μέσα και τους στόχους.Τα μέσα να είναι προς συζήτηση αλλά όχι και τα μέτρα. Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε.

Προαναγγελία νέας ...πολιτικής διαπραγμάτευσης

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και πάλι μια...πολιτική διαπραγμάτευση

« Θα την κατανοήσουν οι θεσμοί την πρακτική αυτή διαδικασία και θα την κατανοήσουν οι ηγέτες που θα συναντήσω εγώ στην Ουάσιγκτον και ο πρωθυπουργός στις δικές του επικοινωνίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς για δεύτερη φορά αν είναι μονομερής ενέργεια η κατάθεση των νομοσχεδίων δεν έκρυψε την ενόχλησή του. Και δεν θέλησε να απαντήσει. 'Οταν ρωτήθηκε αν έχει υπάρξει ρήξη με τους Θεσμούς απάντησε ένα ξερό « Οχι».

Εν συνεχεία άλλαξε γνώμη και θέλησε να απαντήσει για δεύτερη φορά στα περί μονομερούς ενέργειας.

«Εμείς μπαίνουμε στη συζήτηση και θέλουμε να καλύψουμε όλους τους θεσμούς αλλά και τις κόκκινες γραμμές μας. Συζητάμε με τους θεσμούς αλλά είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση που κάποτε πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις» είπε.

Διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα την επιθυμία η τελευταία λέξη να είναι της Ελλάδα

« Όλοι σήμερα λένε και η Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε ότι θα βρεθεί συμφωνία. Όλοι το λένε ότι θα υπάρχει συμφωνία» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: Σε μια διαπραγμάτευση λίγο πριν το τέλος κανείς δεν λέει το τελευταίο του χαρτί.

Διαβεβαίωσε πως η ελληνική πλευρά έχει κάθε συμφέρον να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση επισημαίνοντας: Αν είναι να αλλάξει η χώρα σελίδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, να γίνει συζήτηση για το χρέους και η ατζέντα της ανάπτυξης να έρθει πιο κοντά.

« Όλοι σήμερα λένε και η Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε ότι θα βρεθεί συμφωνία. Όλοι το λένε ότι θα υπάρχει συμφωνία» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Σε μια διαπραγμάτευση λίγο πριν το τέλος κανείς δεν λέει το τελευταίο του χαρτί»

Οσον αφορά στην επιστροφή του κουαρτέτου είπε ότ θα γίνει την επόμενη Δευτέρα με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Απριλίου αν και εκτίμησε ότι το πλέον πιθανό είναι να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 25 - 26 Απριλίου.

«Προσπαθήσαμε και κάναμε τα πάντα να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα την επιθυμία η τελευταία λέξη να είναι της Ελλάδας».

Δεν καταθέτω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο

Ο κ. Τσακαλώτος όσον αφορά στις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου χάραξε την δική του κόκκινη γραμμή λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί άλλη μείωση του αφορολόγητου.

«Κόκκινες γραμμές υπάρχουν και είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Στο φόρο εισοδήματος έπρεπε να βρούμε 1% του ΑΕΠ και 1% του ΑΕΠ βρήκαμε. Διορθώσαμε τις απότομες επιβαρύνσεις και κάναμε μικρή μείωση του αφορολόγητου. Δεν θα κάνουμε άλλη...Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» κατέληξε.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών:

Ευκλείδης Τσακαλώτος:

 • Διαπιστώσαμε ότι αν και είμασταν κοντά, υπήρχαν διαφορές που χρειάζονταν χρόνο ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία.
 • Πιθανότατα 25 ή 26 Απριλίου θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για να εξετάσει τα της συμφωνίας με την Ελλάδα
 • Με τα μέτρα που προτείνουμε το πακέτο μας μείναι αξιόπιστο ώστε να βγαίνουν και οι αριθμοί που λέει κι ο κ.Σόιμπλε
 • Είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση. Πρέπει να ακούμε τους θεσμούς και να έχουμε διαβούλευση για το πώς φτάνουμε στους στόχους, αλλα ως κυρίαρχη κυβέρνηση διατηρούμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς πώς θα φτάσουμε στον στόχο
 • Δύο νομοσχέδια στη Βουλή την άλλη εβδομάδα: για την φορολογία και τις προτάσεις για ασφαλιστικό. Θα ψηφισθούν στο τέλος του μήνα. Είμαστε όμως ανοικτοί για τις παρατηρήσεις των θεσμών.
 • Για τον φόρο εισοδήματος: είναι ένα νομοσχέδιο φορολογικά προοδευτικό. Το αφορολόγητο από τις 9.500 πηγαίνει περίπου στις 9.100 ευρώ
 • Η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι με οριακούς συντελεστές
 • Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πληρώσει λιγότερο φόρο

Γιώργος Κατρούγκαλος:

 • Αν υπήρχε χρόνος και δεν είχαμε την αναγκαστική διακοπή, θα είχαμε ήδη καταλήξει σε τελική συμφωνία
 • Υπέρ των αδύναμων η πολιτική μας
 • Αναδιανεμητικό το νέο ασφαλιστικό
 • Στα 384 ευρώ η κατώτατη σύνταξη
 • Προστατεύουμε το εισόδημα του 90% των συνταξιούχων
 • Λελογισμένη η αύξηση των εισφορών
 • Δεσμευόμαστε από την υπογραφή μας, αλλά στην ευχέρεια της κυβέρνησης να επιλέξει τον τρόπο που θα επιτύχουμε τους στόχους
 • Δεν περικόπτεται το ΕΚΑΣ, αλλά καταργείται σταδιακά όπως έχει ψηφιστεί εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και από το Ποτάμι
 • Την κατάργηση του ΕΚΑΣ έρχεται να αντικαταστήσει η κατώτατη σύνταξη
 • Το 80% των αυτοαπασχολούμενων προβλέπεται να έχει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές
 • Για τους μισθωτούς κάτω των 1000 ευρώ, οι συντάξεις θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές
 • Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το ασφαλιστικό
 • Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπή συντάξεων

Γιώργος Σταθάκης

 • Αποστάσεις με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια αν και πλησιάσαμε πολύ

Ερωτηθείς ο κ. Τσακαλώτος αν η κατάθεση των νομοσχεδίων που προανήγγειλε είναι μονομερής ενέργεια απάντησε:

Νομίζω ότι σ αυτά τα δυο νομοσχέδια συντάξεις και φόρο έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση. Είναι σημαντικό για μας να καταγράψουμε το διαχωρισμό ανάμεσα στα μέσα και τους στόχους.

Τα μέσα να είναι προς συζήτηση αλλά όχι και τα μέτρα.

Το έχουμε θέσει πολιτικά σε όλα τα επίπεδα.

Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να πάει με επείγουσες διαδικασίες. Δεν έχει σχέση μόνο με τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Νομίζω ότι θα υπάρξει κατανόηση ώστε όταν γίνει η συμφωνία στις 22 ή 26 να μην χρειάζεται να γίνει μια μεγάλη νομοθετικά διαδικασία.

Θα την κατανοήσουν οι θεσμοί την πρακτική αυτή διαδικασία και θα την κατανοήσουν οι ηγέτες που θα συναντήσω εγώ στην Ουάσιγκτον και ο πρωθυπουργός στις δικές του επικοινωνίες.

Ο Γ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι νέοι μηχανισμοί που εντάσσονται στο φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσουν την εισφοροδιαφυγή και το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας.

Είμαστε υπέρ του να υπάρξει μεταβατικό στάδιο προστασίας της α' κατοικίας πριν την απελευθέρωση των κόκκινων δανείων. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνήσει, αλλά έχουμε πλησιάσει με τους δανειστές, υποστήριξε ο κ.Σταθάκης.

Πολύπλοκη και πολυσύνθετη η συζήτηση με τους θεσμούς. Πολλές φορές δεν συμφωνούν μεταξύ τους, παράδειγμα η κ.Λαγκάρντ που είναι υπέρ μείωσης του χρέους, ενώ άλλες χώρες δεν είναι. Εμείς μπαίνουμε στη συζήτηση καλοπροαίρετα και θέλουμε να καλύπτονται οι δανειστές, αλλά να καλύπτονται και οι κόκκινες γραμμές μας. Είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση που κάποτε πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, είπε ο κ.Τσακαλώτος σε ερώτηση για το αν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς για την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων. Δεν τα έχουμε σπάσει με τους θεσμούς, σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Οι θεσμοί μας είπαν να μειώσουμε περισσότερο το αφορολόγητο, αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο, εχουμε κι εμείς τις κόκκινες γραμμές μας, διευκρίνισε ο κ.Τσακαλώτος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 23 Ιουν 2020 | 19:27

Κεραμέως για Τσακαλώτο: "Αναπαράγει fake news - Δεν μπορεί να κάνει μια απλή πρόσθεση των ωρών διδασκαλίας στα Θρησκευτικά"

"Μας χωρίζει πράγματι άβυσσος με τον κ. Τσακαλώτο και τον κατ' επίφαση προοδευτισμό που πρεσβεύει το κόμμα του"

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΦΙΛΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ 16 Ιουλ 2020 | 17:00

Εκκληση Λαγκάρντ στους ευρωπαΐους ηγέτες- Βρείτε λύση επειγόντως για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την επιτακτική ανάγκη για συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά Ταμείο Ανάκαμψης τονίζει η επικεφαλής της ΕΚΤ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 16 Ιουλ 2020 | 16:22

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Παράταση στις αιτήσεις για τα 1.000 ευρώ

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος

ΣΕ 76.508 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 16 Ιουλ 2020 | 16:21

Αύριο η νέα καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Ποιους αφορά

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 38.847.882 ευρώ.

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ 16 Ιουλ 2020 | 15:08

Αύξηση των κόκκινων δανείων προβλέπει η ΤτΕ: Προτείνει τη δημιουργία bad bank

Απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την Πολιτεία, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 16 Ιουλ 2020 | 14:00

Έρχονται προσλήψεις στο Δημόσιο: Πάνω από 5.300 το 2021 - Ποιες θέσεις αφορούν

"Σήμερα για πρώτη φορά κάνουμε πράξη τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων στην ελληνική δημόσια διοίκηση", δήλωσαν Θεοδωρικάκος - Σταϊκούρας.

ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ 16 Ιουλ 2020 | 13:35

ΣΕΒ: Διπλάσιος ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων από αυτών στο Εμπόριο

Μεγάλες διαφορές στις αμοιβές των μισθωτών ανα κλάδο σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ 16 Ιουλ 2020 | 12:40

"Διακοπές σε δόσεις" από την Τράπεζα Πειραιώς

Οργανώνουμε απροβλημάτιστα το budget μας πληρώνοντας σε 6 άτοκες δόσεις

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ 16 Ιουλ 2020 | 12:26

Βρετανία: Ο κορονοϊός μείωσε κατά 649.000 τις θέσεις εργασίας

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο πλήρης αντίκτυπος στην απασχόληση δεν θα γίνει αισθητός πριν τον Οκτώβριο.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΤΕ 16 Ιουλ 2020 | 11:41

Τις θέσεις της για την "bad bank" παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος

Προορίζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το σχέδιο "Ηρακλής" της κυβέρνησης για την μείωση των κόκκινων δανείων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 16 Ιουλ 2020 | 11:37

Θεοχάρης: Οι δράσεις για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης του Τουρισμού

Παρουσίασε τους κύριους άξονες τους οποίους έχει θέσει το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, σε σχέση με τη μετάβαση στη βιώσιμη προσέγγιση της οικονομίας.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΡΜΗ ΕΛΑΣΗ 16 Ιουλ 2020 | 10:19

ΕΛΒΑΛ: Ποια είναι η ελληνική βιομηχανία που ανήκει στην παγκόσμια ελίτ

Το έργο που εγκαινιάστηκε χθες παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό σε όλο τον κόσμο.

"ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ" 16 Ιουλ 2020 | 08:45

Μαύρες προβλέψεις από το ΔΝΤ: Η κρίση θα είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι προβλεπόταν - Πιο βραδεία η ανάκαμψη

Ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα της ασθένειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας.