Εκρηκτικοί διάλογοι στη Βουλή για τις αμοιβές των μελών του υπερταμείου

Το υπερταμείο στο οποίο πέρασε η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και οι αμοιβές των στελεχών του ήταν αντικείμενο σφοδρής και πολυμέτωπης αντιπαράθεσης στη Βουλή

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το υπερταμείο στο οποίο πέρασε η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και οι αμοιβές των στελεχών του ήταν αντικείμενο σφοδρής και πολυμέτωπης αντιπαράθεσης στη Βουλή προεξάρχοντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ολα έγιναν στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής που είχαν κληθεί για ενημέρωση και ο πρόεδρος και η διευθύνουσα σύμβουλος του νέου Ταμείου. Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε το θέμα των αμοιβών τους προκαλώντας τις αντιδράσεις του υπουργού Οικονομικών αλλά και του προέδρου του νέου ταμείου.

Εκρηκτικοί διάλογοι στη Βουλή για τις αμοιβές των μελών του υπερταμείου

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι άλλα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση όταν μιλούσε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ο Υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το συνηθισμένο επιχείρημά του ότι ο ελληνικός λαός γνώριζε τι ψήφιζε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο κόσμος γνώριζε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ότι το ταμείο ήταν στο μνημόνιο. «Ήξερε ότι ήταν το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που δεν θα το είχαμε επιλέξει εμείς αν δεν υπήρχε αυτή η πίεση» υπογράμμισε και συνέχισε : «Πήγαμε στον ελληνικό λαό με αυτό τον συμβιβασμό. Αν δεν είχαμε αυτή την πίεση των πιστωτών δεν θα είχαμε αυτό το ταμείο που έχουμε σήμερα. Ούτε πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε. Κάναμε έναν συμβιβασμό και είπαμε κάθε εμπόδιο για καλό. Και είπαμε τι είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε»

Ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι σε αντίθεση με τις άλλες κυβερνήσεις οι οποίες ή ιδιωτικοποιούσαν την δημόσια περιουσία ή την χρησιμοποιούσαν για κομματικές σκοπιμότητες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα υπερκομματικό ταμείο που δεν θα πληρώνει μόνο τους πιστωτές αλλά θα αξιοποιεί την δημόσια περιουσία προς όφελος του ελληνικού λαού.

«Κρατήσαμε το μωρό και αδειάσαμε το μπουγαδόνερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος που κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του διακόπτονταν από τις διαμαρτυρίες βουλευτών της ΝΔ.

Ο καυγάς για τις αμοιβές των μελών του ΤΧΣ

Νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε και έντονη αντιπαράθεση με τον υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα και για τις απολαβές των μελών ΤΧΣ.

Ο Χρ. Σταϊκούρας είπε συγκεκριμένα πως οι ετήσιες απολαβές του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ διαμορφώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στις 270.000 ευρώ από 215.000 που ήταν το 2014.

«Η κυβέρνηση, ως αξιωματική αντιπολίτευση έκανε σημαία τις απολαβές των μελών του ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα τις αυξάνει».

Ο υπουργός Ευκλ. Τσακαλώτος αφού τον κατηγόρησε ότι λέει ανακρίβειες καυτηριάζοντας τη θέση του ως υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΝΔ.

«Είστε υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και δεν έχετε διαβάσει το νόμο. Λέτε συνειδητά ψέματα ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών βγαίνουν οι μισθοί» είπε.

Χρ. Σταϊκούρας: Πόσες είναι οι απολαβές του ΤΧΣ σήμερα; Γνωρίζω την διαδικασία, έχω καταθέσει ερώτηση και δεν έχετε απαντήσει. Οι απολαβές του ΤΧΣ είναι σήμερα 270 χιλ ευρώ, 55 χιλιάδες ευρώ περισσότερα από το 2014.

Ο οργισμένος διάλογος

Ευκλ. Τσακαλώτος: Δεν ορίζω εγώ τους μισθούς
Χρ. Σταϊκούρας: Δεν είναι έτσι. Λέει ψέματα ο υπουργός
Ευκλ. Τσακαλώτος: Πες μας τι λέει η νόμος. Λες ψέματα
Χρ. Σταϊκούρας: Ο νόμος ορίζει ότι απαιτείτε η σύμφωνη γνώμη του υπουργού. Ο κ. Βαρουφάκης μείωσε τις απολαβές στις 140 χιλ. ευρώ».

Φωτιά άναψε και η άρνηση του προέδρου του Ταμείου να πει πόσα παίρνει

Ο πρόεδρος του ταμείου Γιώργος Διαμαντόπουλος αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια είναι η αμοιβή του προκαλώντας κλίμα έντασης.

«Οι αμοιβές καθορίστηκαν από το εποπτικό συμβούλιο με βάση έρευνα αγοράς από διεθνή οίκο αξιολόγησης ο οποίος υπολόγισε το εύρος των απολαβών με βάση τα κρατούντα στην αγορά», είπε ο κ.Διαμαντόπουλος και πρόσθεσε ότι η αμοιβή του είναι το 20% της αμοιβής που έπαιρνε ως υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρεία ΚΡΑΦΤ.

«Κατ’ ιδίαν θα σας πω το πόσα παίρνω», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ.Σταϊκούρα. «Είναι δυνατόν να το λέτε αυτό να μην μας λέτε την αμοιβή σας ;»

«Αυτή είναι η απάντησή μου», επέμεινε ο κ.Διααμαντόπουλος.

Ύπήρξε και παρέμβαση του προεδρεύοντος Μάκη Μπαλαούρα που επιτίμησε τον κ. Διαμαντόπουλο λέγοντας: «Δεν είναι σωστή αυτή η απάντηση».

Διαμαντόπουλος: «Η αμοιβή μου θα αναρτηθεί στο site της εταιρείας. Έχω ήδη κάνει πόθεν έσχες. Εδώ τελείωσα».

Σταϊκούρας: «Αυτή είναι η διαφάνειά σας; λυπάμαι»

Ο κ. Διαμαντόπουλος στο τέλος επιβεβαίωσε πως η αμοιβή του είναι 75.000 το χρόνο μεικτά συν κάποιες αμοιβές από συμβούλια.

Αντιθέτως η διευθύνουσα σύμβουλος του ταμείου Ράνια Αικατερινάρη ( κόρη της πρώην βουλευτού Ασημίνας Ξυροτύρη) δεν είχε πρόβλημα να αποκαλύψει ότι η αμοιβή της είναι 270.000 ευρώ το χρόνο μεικτά.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 04 Απρ 2020 | 11:23

Σκυλακάκης: Το 2020 αντέχουμε να το βγάλουμε, αν…

Τι λέει για το βάθος της οικονομικής κρίσης λόγω κορονοϊού, την κατάσταση στα δημοσιονομικά και το εύρος της ευρωπαϊκής βοήθειας. Τι αποσαφηνίζει για τα επιδόματα ΑΜΕΑ.

ΣΕ 1.700.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 04 Απρ 2020 | 10:13

Σε δύο ταχύτητες το επίδομα των 800 ευρώ - Οι κατηγορίες και τα βήματα

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι τα 800 ευρώ θα τα λάβουν 1.700.000 εργαζόμενοι-μισθωτοί

04 Απρ 2020 | 09:40

Γεωργιάδης: Έρχεται ρευστότητα 7 δισ. στην αγορά- Τι θα ισχύσει για επιταγές, πλειστηριασμούς

Μέχρι την Τρίτη το βράδυ οι επιχειρηματίες θα πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες ποιες επιταγές τους θέλουν να προστατευτούν με την παράταση των 75 ημερών

NIELSEN 04 Απρ 2020 | 09:03

Kορονοϊός: 250% πάνω στις πωλήσεις στα σαπούνια - Οι κατηγορίες με αύξηση μεγαλύτερη του 100%

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης εξακολουθεί να το παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, με 33,5%

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ 04 Απρ 2020 | 08:37

Der Spiegel: "Μικροπρεπής και δειλή" η άρνηση του Βερολίνου για ευρωομόλογα

Ούτε όμως η ηγεσία της Ε.Ε. ξεφεύγει από την κριτική του Spiegel

ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ 03 Απρ 2020 | 17:38

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι οικονομικές προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας ενόψει Eurogroup

Τι προκύπτει από σχέδιο για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου, DPA

03 Απρ 2020 | 16:42

4 νέες αποφάσεις για μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις, εκμισθωτές ακινήτων και εργαζόμενους σε αναστολή

Τέσσερις νέες Υπουργικές Αποφάσεις, που περιέχουν μέτρα στήριξης υπέγραψε χθες ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

03 Απρ 2020 | 16:39

Πώς θα πάρουν τα 600 ευρώ οι επιστήμονες – Όλες οι λεπτομέρειες

Υπογράφτηκε σήμερα και αναρτήθηκε η δημόσια πρόσκληση για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για τους πληττόμενους από τον κορονοϊό, επιστημονικούς κλάδους της χώρας.

ΔΗΛΩΣΗ ΦΕΣΣΑ 03 Απρ 2020 | 15:01

Αναγκαστική αναστολή λειτουργίας λόγω κορονοϊού αποφασίζουν βιομηχανίες

Η επιδείνωση έγινε αισθητή από τον Μάρτιο όπου η παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το απόγειο της κρίσης δημόσιου χρέους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ 03 Απρ 2020 | 14:18

Πώς θα πάρουν χαμηλότοκα δάνεια 1 δις. ευρώ επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Όλη η απόφαση

Είναι προϋπόθεση η επιχείρηση να μην απασχολεί πάνω από 500 άτομα προσωπικό.

ΗΔΗ ΚΑΤΕΓΡΑΦΕ ΖΗΜΙΕΣ ΛΟΓΩ ΟΝΟΜΑΤΟΣ… 03 Απρ 2020 | 13:31

Τέλος η μπύρα Corona- Επεσε θύμα του κορονοϊού

Η κυβέρνηση διέταξε να αναστείλει τις εργασίες της

03 Απρ 2020 | 12:56

Κορονοϊός: Έφτασαν τις 130.000 οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ - Ποιοι το δικαιούνται

Μία ακόμη πλατφόρμα η οποία θα λειτουργήσει στο Taxis και θα δημιουργηθεί από την ΑΑΔΕ, θα "εγκαινιαστεί" μέσα στα επόμενα 24ωρα.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 03 Απρ 2020 | 12:29

Επιχειρήσεις εστίασης: Αδύνατη η καταβολή ενοικίων από τον Μάιο

Η αναστολή σχεδόν του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με απώλεια εισοδημάτων και αύξηση ανεργίας, δημιουργεί συνθήκες βαθιάς ύφεσης στην αγορά.