Με μεγαλύτερες "περιουσίες" (τουλάχιστον σε όρους τιμών της εφορίας), αλλά και υποχρεώσεις για καταβολή χαμηλότερου ΕΝΦΙΑ ξεκινάει η ημέρα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων αποτυπώνουν την "νέα πραγματικότητα":
Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας γι’ αυτό και η αποτίμηση της αξίας των ακινήτων όλων των Ελλήνων εκτοξεύτηκε στα 577 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 175 δις. ευρώ φαίνεται ότι είναι η αξία των ακινήτων των επιχειρήσεων: Σύνολο περίπου 750 δισ. ευρώ. Ο δε ΕΝΦΙΑ θα αποδώσει συνολικά περίπου 380 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση.
To πρώτο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να αποκαλυφθεί η επιβάρυνση για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Δύο είναι οι δρόμοι:
1. Να αναζητήσετε το ποσό που έχει βεβαιωθεί στις "βεβαιωμένες οφειλές εκτός ρύθμισης". Εκεί αποκαλύπτεται το συνολικό ποσό, αλλά και το ποσό της καθεμιάς από τις 10 δόσεις.
2. Να αναζητήσετε μέσω της εφαρμογής Ε9/ΕΝΦΙΑ ολόκληρο το εκκαθαριστικό όπου εκεί φαίνονται τα αναλυτικά ποσά ανά ιδιοκτησία. Εκεί επίσης αποτυπώνεται το συνολικό ποσό της έκπτωσης που σας γίνεται ανάλογα με την αξία της περιουσίας όπως επίσης και το αν είστε δικαιούχος της πρόσθετης έκτπτωσης του 50% λόγω εισοδήματος.
Επειδή έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες από τις ανακοινώσεις για μειωμένη επιβάρυνση φέτος παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, το εκκαθαριστικό θα είναι αυτό που θα αποκαλύψει και την πραγματικότητα.
Η οποία είναι η εξής: Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ένα ακίνητο, θα δουν μικρές ελαφρύνσεις της τάξεως των μερικών δεκάδων ευρώ. Από την άλλη, οι έχοντες μεγάλη περιουσία που περίμεναν σημαντικά οφέλη εκατοντάδων ευρώ λόγω της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου, θα διαπιστώσουν ότι η μείωση δεν είναι τόσο μεγάλη (ή μπορεί και να μην υπάρχει) καθώς έχουν θεσπιστεί αντίμετρα με τα οποία εξακολουθούν να επιβαρύνονται οι μεγάλες ιδιοκτησίες.
Τα δύο παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά:
Ιδιοκτήτρια δύο διαμερισμάτων στο Χαλάνδρι –κατέχει ποσοστό 35% επί των δύο ακινήτων με επιφάνειες 143 και 137 τετραγωνικών αντίστοιχα- θα διαπιστώσει από τη σύγκριση του περυσινού εκκαθαριστικού με το φετινό ότι η φορολογητέα αξία της περιουσίας της έχει αυξηθεί από τα 85.700 πέρυσι στα 131845 ευρώ φέτος καθώς η τιμή ζώνης αυξήθηκε από τα 1300 στα 2000 ευρώ.
Παρόλα αυτά, ο φόρος έχει μειωθεί από τα 329,38 ευρώ πέρυσι στα 308,79 ευρώ φέτος. Αυτό οφείλεται πρώτον στο ότι παρά την αύξηση της αντικειμενικής αξίας δεν έχει αλλάξει ο κύριος ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό και δεύτερον στο ότι φέτος γίνονται μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου (επί του τελικού αποτελέσματος) για όσους έχουν περιουσίες έως και 150.000 ευρώ. Αυτοί είναι βέβαια και η πλειοψηφία.
Ας πάμε και σε μια μεγάλη περιουσία για τα δεδομένα της χώρας. Ιδιοκτήτης με δικαιώματα σε 18 διαφορετικά ακίνητα και αποτίμηση περιουσίας το 2021 στα 457.484 ευρώ επιβαρύνθηκε το 2021 με κύριο φόρο 2047 ευρώ και συμπληρωματικό φόρο 662,42 ευρώ. Ωστόσο του έγινε η έκπτωση του 20% επί του λογαριασμού (περίπου 541,9 ευρώ) οπότε το τελικό ποσό της οφειλής προέκυψε στα 2167 ευρώ. Για το 2022, η αποτίμηση των ίδιων ακινήτων αυξήθηκε στα 584.142 ευρώ λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών. Ο κύριος φόρος διαμορφώθηκε στα 1930,28 ευρώ και δεν επιβλήθηκε συμπληρωματικός φόρος.
Ωστόσο, δεν υπάρχει πλέον η έκπτωση 541,9 ευρώ και στη θέση της μπήκε μια επιβάρυνση 96,51 ευρώ επειδή για τις περιουσίες από τα 500.000 έως και τα 650.000 ευρώ επιβάλλεται προσαύξηση του κύριου φόρου με συντελεστή 5%. Έτσι, η τελική εκκαθάριση βγαίνει στα 2026 ευρώ και ο ιδιοκτήτης κερδίζει περίπου 140 ευρώ και όχι το σύνολο των 662 ευρώ που ήταν ο περυσινός συμπληρωματικός φόρος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr