Επιμένει η Λαγκάρντ για νέα μέτρα σε συντάξεις και αφορολόγητο

Νέα μηνύματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Αθήνα, λίγες μόλις ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της περίφημης έκθεσης του άρθρου 4.

epimenei-i-lagkarnt-gia-nea-metra-se-suntakseis-kai-aforologito
SHARE THIS
0
SHARES

Νέα μηνύματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Αθήνα, λίγες μόλις ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της περίφημης έκθεσης του άρθρου 4. Μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council, η γενική διευθύντρια του Ταμείου επέμεινε στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στους τομείς του ασφαλιστικού και του φορολογικού. «Πρέπει να γίνουν ακόμη κάποιες μεταρρυθμίσεις» είπε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια στιγμή, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το Ταμείο για την Ελλάδα, με τελευταία τη δήλωση που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι εξεπλάγην από την έκθεση του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε: «Δεχόμαστε κριτική αλλά πρέπει να λέμε τη σκληρή αλήθεια στην περίπτωση της Ελλάδας».  

«Οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με τα συμπεράσματα μας, αλλά είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι, με ξεκάθαρη δέσμευση να είμαστε ένα έμπιστος σύμβουλος και ένας αδίστακτος κήρυκας της αλήθειας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεν παρουσιάζουμε τα πράγματα καλύτερα από ότι είναι. 

Ναι, δεχόμαστε συχνά κριτική και από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά αναγνωρίσαμε τις τεράστιες θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό. Αλλά αυτό που τονίζουμε στην έκθεση είναι πως ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί, επισήμανε η κα. Λαγκάρντ αναφερόμενη σε ασφαλιστικό και φορολογικό. 

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει στο μέτωπο των στατιστικών μεγεθών, καθώς όπως είπε, συχνά προχωρά σε σημαντικές αναθεωρήσεις των στοιχείων. Ειδικότερα, η κα. Λαγκάρντ ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ξεκάθαρα ένας από τους παράγοντας που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση το 2010. Η ίδια τόνισε πως από τότε έχουν βελτιωθεί πολλά, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι σίγουρο πως η δουλειά έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Η κα. Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα πως όταν μια κυβέρνηση δεν οικειοποιείται ένα πρόγραμμα διάσωσης, τότε το αποτέλεσμα δεν είναι καλό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζοντας την έκθεση του Ταμείου  για την ελληνική οικονομία, και ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε σε τηλεδιάσκεψη ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια εύρωστη ανάπτυξη και να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη, θα πρέπει να μειώσει τις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους .

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά να υιοθετήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), όπως υποστήριξε η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο - βιώσιμό.

Οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ καθιστούν για ακόμη μία φορά γρίφο το πώς θα μπορούσε να λυθεί το αδιέξοδο της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Eurogroup και ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει τελικώς στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε θα αποσυρθεί και η Ολλανδία. Οι θέσεις του κ. Ντάισελμπλουμ δείχνουν να απηχούν εκείνες που έχει εκφράσει κατ'επανάληψη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει για το Βερολίνο το ελληνικό πρόγραμμα δεν υφίσταται. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook