H ώρα της «λυπητερής» για τα μπλοκάκια-Νέο αλαλούμ στην αγορά

Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού άφηναν ανοικτό χθες το ενδεχόμενο αλλαγών όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές για τα μπλοκάκια

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
H ώρα της «λυπητερής» για τα μπλοκάκια-Νέο αλαλούμ στην αγορά

Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού άφηναν ανοικτό χθες το ενδεχόμενο αλλαγών όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές για τα μπλοκάκια. Την ίδια στιγμή όμως, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας διέψευδε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος. Τα ειδοποιητήρια για τους 2 στους 3 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, η αγορά δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει τους λεγόμενους «μπλοκάκηδες» και προσπαθεί να αυτορυθμιστεί ενώ ακόμη και σήμερα εκκρεμούν διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Το απόλυτο αλαλούμ και στο βάθος… τρύπα στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές αλλά και φόρους.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για τους λεγόμενους «μπλοκάκηδες», δηλαδή αυτούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους το πολύ σε δύο εργοδότες και κανονικά πρέπει να αξιώσουν από τον εργοδότη να τους καταβάλλει τα δύο τρίτα των ασφαλιστικών εισφορών. Οι μπλοκάκηδες αποτελούν μειοψηφία στο σύνολο των 1,5 εκατομμυρίων Ελλήνων που εμπλέκονται με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, το πρόβλημά τους είναι τεράστιο καθώς ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους εργοδότες τους. Πιέσεις να μην ζητήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, διάθεση μετακύλισης όλου του βάρους στον εργαζόμενο ακόμη και διακοπή συνεργασίας είναι φαινόμενα που ήδη έχουν καταγραφεί στην αγορά και ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει στην πράξη το πώς θα γίνει η είσπραξη των εισφορών για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων. Το πρόβλημα έχει … φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά ουδείς σε αυτή τη φάση ξεκαθαρίζει το τι θα αλλάξει και πότε. Εν τω μεταξύ, ο Ιανουάριος έφυγε, η ημερομηνία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων πλησιάζει και χιλιάδες «μπλοκάκηδες» έμειναν απλήρωτοι καθώς οι εργοδότες τους περιμένουν να… ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Τον κίνδυνο να χάσει σημαντικά έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών αντιμετωπίζει η κυβέρνηση μετά την ενεργοποίηση του νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα ποσά που βεβαιώθηκαν σε ένα εκατομμύριο επαγγελματίες από χθες, δεν υπερβαίνουν τα 190 εκατ. ευρώ. Εκκρεμούν περίπου 500.000 επαγγελματίες οι οποίοι είναι και οι πιο «δύσκολες» περιπτώσεις καθώς είναι είτε μισθωτοί που έχουν ταυτόχρονα και εισόδημα από «ελεύθερο επάγγελμα» είτε επιστήμονες πρώην ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ. Έτσι, το συνολικό ποσό της βεβαίωσης για τον Ιανουάριο, μετα βίας θα ξεπεράσει τα 250-300 εκατ. ευρώ γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος που έχει προσδιοριστεί στην είσπραξη περίπου 200 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Ο λόγος προφανής: μέχρι τώρα ο συντελεστής εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία των αγροτών (ΟΓΑ), των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ) και επιστημόνων (ΕΤΑΑ) κυμαινόταν στο επίπεδο του 35-55%. Αν τα ποσοστά εισπραξιμότητας δεν αυξηθούν αισθητά, τότε το υπουργείο Εργασίας μπορεί να βρεθεί στο σημείο να χάνει ακόμη και 30 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναγνωρίζουν τον κίνδυνο να ανοίξει «μαύρη τρύπα» στον ΕΦΚΑ λόγω νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, πιστεύουν ότι οι ετήσιες απώλειες δεν θα ξεπεράσουν τα 50-60 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό έχει προϋπολογιστεί ότι το νέο σύστημα θα αποδώσει τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το υφιστάμενο.

Μέχρι τώρα, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ βεβαίωναν στους ασφαλισμένους ασφαλιστικές εισφορές της τάξεως των 4-4,5 δις. ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο, λόγω των χαμηλών συντελεστών εισπραξιμότητας, οι εισπράξεις στο τέλος του έτους δεν ξεπερνούσαν τα 2-2,2 δις. ευρώ. Οι λόγοι για τους οποίους το ποσό της βεβαίωσης αναμένεται να μειωθούν είναι οι ακόλουθοι:

1. Η μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών, έχουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και το τελικό ποσό που προκύπτει είναι χαμηλότερο από αυτό που κατέβαλαν μέχρι τώρα στο ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ. Με βάση τα πρώτα στοιχεία, ευνοείται το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και οι 9 στους 10 αγρότες.

2. Υπήρξε κύμα κλεισίματος βιβλίων από ελεύθερους επαγγελματίες, ειδικά αυτούς που είχαν το μπλοκάκι για συμπληρωματική απασχόληση.

3. Έχουν ήδη γίνει μετατροπές εταιρειών ή και μετεγκαταστάσεις εκτός Ελλάδας.

Τα φορολογητέα κέρδη του 2016, αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με αυτά του 2015 οπότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το τελικό ποσό της βεβαίωσης να γίνει ακόμη μικρότερο στο 2ο εξάμηνο του 2017. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εισπράξεων. Κρίσιμο όριο για το υπουργείο Εργασίας είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Μικρότερη είσπραξη, θα πρέπει να καλυφθεί είτε από τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών είτε από το κυνήγι των οφειλετών των Ταμείων, μέσω του ΚΕΑΟ.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Ιουλ 2020 | 09:53

Ποιες επιχειρήσεις και ποια νοικοκυριά δικαιούνται μείωση ενοικίου 40% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Η λίστα με τους ΚΑΔ - Οι δραστηριότητες που εξακολουθούν να θεωρούνται πληττόμενες

ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ 10 Ιουλ 2020 | 21:09

Αποχωρεί από τον ΟΟΣΑ μετά απο 13 χρόνια ο Άνχελ Γκουρία

Είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια ανανέωσε τον ΟΟΣΑ και θα αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2021.

ΠΟΙΑ ΜΕΛΗ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ 10 Ιουλ 2020 | 18:04

Αυτή είναι η νέα Διοικούσα Επιτροπή για τον IAB Hellas

Ολοκληρώθηκε η 19η Γενική Συνέλευση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 15:59

Σαρλ Μισέλ: Αυτή είναι η συμβιβαστική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Πρότεινε μικρότερο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 σε μια προσπάθεια να καταστεί το σχέδιο στήριξης της οικονομίας πιο αρεστό στις φειδωλές βόρειες χώρες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 10 Ιουλ 2020 | 15:37

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ: Συνολικό ποσό 135,4 εκατ. ευρώ πιστώνεται σήμερα σε 17.097 δικαιούχους

Η επόμενη πίστωση ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙ σε δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 10 Ιουλ 2020 | 14:52

Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ - Διαβάστε αναλυτικά

Διευκρινίσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών παρέχει ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 10 Ιουλ 2020 | 14:48

Κρίση του κορονοϊού: Μέχρι και προσωρινές κρατικοποιήσεις στρατηγικών εταιρειών προτείνει το ΔΝΤ

Η κρίση του κορονοϊού θα μετασχηματίσει τις οικονομίες και οι υπεύθυνοι για την άσκηση της πολιτικής πρέπει να προετοιμαστούν γι' αυτό, αναφέρουν κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ 10 Ιουλ 2020 | 14:00

Δώρο Πάσχα: Έως 20 Ιουλίου η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων

Οι εργοδότες υποβάλλουν στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 20 Ιουλίου 2020, το έντυπο.

10 Ιουλ 2020 | 13:14

Η Coca-Cola στην Ελλάδα πρωτοπορεί με την κοινωνική πρωτοβουλία Future Loading, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη

H Coca-Cola με στρατηγικό συνεργάτη το Ίδρυμα Μποδοσάκη σχεδίασαν και πραγματοποιούν μία κοινωνική, συνεργατική πρωτοβουλία για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων καφεστίασης και φιλοξενίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας στον κλάδο.

ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 10 Ιουλ 2020 | 13:02

Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Δεσμεύτηκε και η προσωπική περιουσία της οικογένειας

Είχε προηγηθεί η δέσμευση της περιουσίας της εταιρείας "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΠΕ", ιδιοκτησίας της Τζωρτζίνας Ζηρίδη, που διαχειρίζεται τα Εκπαιδευτήρια "Νέα Γενιά Ζηρίδη".

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ 10 Ιουλ 2020 | 12:36

Υπουργείο Τουρισμού: Tαξιδιωτικά voucher έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα

Άμεσα, για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2020, οι επιχειρηματίες θα τα παρέχουν στους υπαλλήλους τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 12:09

Σαρλ Μισέλ: Ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ να διαμορφωθεί κάτω από το 1,1 τρισ. ευρώ

Υπό συζήτηση είναι ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ.

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΚΥΑ 10 Ιουλ 2020 | 11:45

Μείωση ενοικίου 40% για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο: Ποιοι τη δικαιούνται - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού, των Μεταφορών, της Εστίασης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.