Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη βόμβα του Aσφαλιστικού

Από πού θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση το 1,8 δισ ευρώ για το Ασφαλιστικό. Τι θα κόβεται, τι αλλάζει.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη βόμβα του Aσφαλιστικού

Μετά τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας, άρχισαν να συγκεντρώνονται τα πυκνά μαύρα σύννεφα και για ένα ακόμη κρίσιμο θέμα: το ασφαλιστικό.

Από την Παρασκευή, στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η ελληνική πλευρά, φαίνεται να έχει εξασφαλίσει χρόνο ολίγων εβδομάδων για να εκπληρώσει τη βασική απαίτηση του μνημονίου που είναι η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 1,7-1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, φαίνεται πλέον να είναι οριστικό ότι το ασφαλιστικό δεν θα αποτελέσει τμήμα της 2ης λίστας των προαπαιτούμενων. Αυτό βέβαια, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς καθώς ο χρόνος που εξασφαλίζει η ελληνική πλευρά για να δώσει απάντηση στην απαίτηση του μνημονίου δεν ξεπερνά τις 20-25 ημέρες.

Η αρχική εκτίμηση που είχε εκφράσει εδώ και εβδομάδες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος υποστήριζε ότι μέσα από μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα ικανοποιηθούν όλα τα «προαπαιτούμενα» του μνημονίου (δηλαδή η περικοπή της δαπάνης) δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει απτά και μετρίσιμα μέτρα που θα ικανοποιούν τον στόχο των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει γίνει αποδέκτης του μηνύματος των δανειστών με το εξής περιεχόμενο: υλοποιήστε το μνημόνιο τώρα, και μεταρρυθμίστε το ασφαλιστικό όταν θα είστε έτοιμοι».

Εξαιρετικά αμφίβολο είναι και τα πόσο γίνονται αποδεκτές από τους δανειστές οι «μετρήσεις» για τα μέτρα του ασφαλιστικού που έχουν ενσωματωθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί από την περικοπή των συντάξεων περίπου στα 700 εκατομμύρια ευρώ τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Πώς θα φτάσουμε, κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς στο 1% του ΑΕΠ; Ιδού τι αναφέρει το προσχέδιο:

· Ξεκινάει η πρώτη δόση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες. Το 2016 αναμένεται τα έσοδα του ΟΓΑ από εισφορές να αυξηθούν κατά 100 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 400 εκατ. ευρώ από 300 εκατ. ευρώ που εισπράττει με τις σημερινές εισφορές. Στην πράξη οι αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν τις εισφορές του 2016 με αύξηση κατά 30% περίπου.

· Θα κοπεί το ΕΚΑΣ από περίπου 120.000 σημερινούς δικαιούχους, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν το 2016 θα είναι χαμηλότερα. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα μειωθεί κατά 223 εκατ. ευρώ.

· Ετοιμάζεται νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ που θα οδηγήσει σε περικοπές άνω του 20%, αφού η εξοικονόμηση που προσδοκά η κυβέρνηση είναι 86 εκατ. ευρώ.

· Προβλέπεται «ψαλίδι» 474 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΑ και των πρώην ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, αλλά και του ΟΓΑ. Και εδώ τα μέτρα είναι αδιευκρίνιστα

· Θα επιβληθούν περικοπές συνολικού ύψους 188 εκατ. ευρώ στις δαπάνες για συντάξεις του Δημοσίου

Τα ποσά που προαναφέρθηκαν, αν αθροιστούν, δεν αποδίδουν 1,8 δις ευρώ. Για να φτάσουμε σε αυτό το ποσό, η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει και το ποσό που εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί από την εισφορά υπέρ υγείας που έχει ήδη επιβληθεί από τον Αύγουστο στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Το αν αυτός ο «προϋπολογισμός» των μέτρων θα είναι και ο τελικός (δηλαδή αυτός που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές) θα φανεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Δεκ 2020 | 12:54

Παρατείνεται το μειωμένο ΦΠΑ των νησιών ως το 2021

Παράταση στο νησιωτικό ΦΠΑ έδωσε με σχετική ΚΥΑ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 11,7% στο γ' τρίμηνο του 2020 λόγω κατάρρευσης του τουρισμού

Η μεγάλη μείωση αποδίδεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κατάρρευση του τουρισμού. Ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο – υποχώρηση κατά 45% στις εξαγωγές.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 04 Δεκ 2020 | 11:40

Γεωργιάδης: Αν στα εποχικά καταστήματα δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα τα κλείσω την επόμενη μέρα

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν μόνο τα καταστήματα που αμιγώς πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και είναι 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

ΤΙ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 04 Δεκ 2020 | 11:09

Τι συμβαίνει στην Ελλάκτωρ: Η διαμάχη Καλλιτσάντση με τους Ολλανδούς που ελέγχουν το 35%

Κόντρα των αδελφών Καλλιτσάντζη με την οικογένεια Reggeborgh που ελέγχει το 35% της Ελλάκτωρ.

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 04 Δεκ 2020 | 10:22

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Πέντε μοναχές μπλοκάρουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου

Οι πέντε μοναχές της Μονής επικαλούνται οπτική όχληση" και "προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής" αντιδρώντας στην υλοποίηση του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Δεκ 2020 | 09:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600-700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ 110 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 03 Δεκ 2020 | 20:25

Εποχικά καταστήματα: Με αυτόν τον κωδικό στο 13033 θα πηγαίνουμε για ψώνια [βίντεο]

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τα εποχικά καταστήματα - Δεν θα ανοίξουν όλα όσα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 03 Δεκ 2020 | 17:28

"Παγώνουν" οι δόσεις δανείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου - Ποιους αφορά

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών για "πάγωμα" των δόσεων δανείων - Ποιους αφορά

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΥΨΟΥΣ 276 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 03 Δεκ 2020 | 16:57

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Εντός της ημέρας η πίστωση σε πάνω από 99.000 δικαιούχους

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 418.847.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 03 Δεκ 2020 | 15:06
ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ 03 Δεκ 2020 | 13:08

ΟΟΣΑ: Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν στο 38,7% το 2019

Μειώθηκαν ελαφρά όμως τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας για το 2019.

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:02

ΟΑΕΔ: Αποκλειστικά μέσω διαδικτυου η δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας θα γίνεται η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων.