
Μία νέα συμμαχία στο χώρο του ελληνικού κρασιού, οι The Mantinians, δημιουργείται με στόχο την ανάδειξη του Μοσχοφίλερου της Μαντινείας τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτή συμμετέχουν συνολικά 13 οινοποιεία με 29 κρασιά μαζί με το κτήμα Μπουτάρη.
"Είμαστε 13 ξεχωριστοί οινοποιοί και έχουμε ως στόχο να προάγουμε την ειδική τοποποικιλία της Μαντινείας, καθώς και να διαφυλάξουμε την περιοχή και να καταφέρουμε να γίνουμε ομάδα διαφύλαξης ζώνης προστασίας" αναφέρει ο οινολόγος της Boutari και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των The Mantinians, Αλέξανδρος Τζαχρίστας.
"Σε πρώτη φάση θέλουμε να επικοινωνήσουμε τα προϊόντα μας σε όλη τη χώρα και να γίνει το Μοσχοφίλερο αναγνωρίσιμο ως Brand της Πελοποννήσου. Είμαστε από τις λίγες "ψυχρές" -για τα δεδομένα του ελληνικού κλίματος- περιοχές και έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να παράξουμε ένα κρασί που θα εντυπωσιάσει το οινόφιλο κοινό και στο εξωτερικό", προσθέτει.
Οι συνολικές εκτάσεις του αμπελιού των Mantinians ανέρχονται στα 16.376 στρέμματα με τις περίπου 9.000 να είναι για κρασί ΠΟΠ, με τα 6.200 να είναι Προστατευόμενες Γεωγραφικές Εκτάσεις (ΠΓΕ), ενώ 1.200 στρέμματα είναι οι υπόλοιπες εκτάσεις.

Η Αρκαδία πρωταγωνιστεί στο Μοσχοφίλερο
Το μοσχοφίλερο της Αρκαδίας, με τη Μαντίνεια να πρωταγωνιστεί, είναι η σημαντικότερη ποικιλία της περιοχής καθώς έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ από το 1971, ενώ από το φθινόπωρο του 2012 έχουν προστεθεί στην ονομασία προέλευσης και αφρώδεις οίνοι που παράγονται από μοσχοφίλερο.
Αυτό που κάνει την Αρκαδία να ξεχωρίζει στην παραγωγή του Μοσχοφίλερου είναι το κλίμα και η ποικιλία του εδάφους της. Τα περισσότερα οινοποιεία βρίσκονται βόρεια της Τρίπολης, δηλαδή στην Μαντίνεια, αλλά και στα ανατολικά που βρίσκεται το Κορύθιο. Τα αμπελοτόπια που ξεχωρίζουν βρίσκονται στις περιοχές Ζευγολατιό, Αγιωργίτικα, Αρτεμίσιο, Ρίζες, Λιθοβούνια και Φτέρη.
Η Αρκαδία ως επί το πλείστον είναι ορεινή - ημιορεινή, περιλαμβάνοντας εντός των γεωγραφικών της ορίων τους ορεινούς όγκους του Μαινάλου, του Αρτεμισίου και του Πάρνωνα. Ως εκ τούτου και η πλειοψηφία των αμπελώνων βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Το κλίμα χαρακτηρίζεται από έντονες βροχές και χιόνια το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα και υψηλές την ημέρα, με συχνές μπόρες και καταιγίδες.
Ο συνδυασμός αυτών των κλιματικών συνθηκών, με την ποικιλία των εδαφών της περιοχής, τις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές φροντίδες της αμπέλου και τις οινοποιητικές τεχνικές, συμβάλλουν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οίνων ΠΟΠ Μαντινεία.

Ποια είναι τα 29 κρασιά και τα κτήματα της συμμαχίας
Από τα κρασιά και τους αμπελουργούς που αποτελούν τους συμμάχους σε αυτή τη νέα απόπειρα μπορεί να ξεκινήσει κανείς με τον αμπελώνα Juliet and Romeo, ο οποίος βρίσκεται στους πρόποδες του όρους του Μέναλου και παράγει το ομώνυμο κρασί που είναι σοδειάς του 2023.
Ακολουθεί το κτήμα Novus Winery με το A Priori και το Optimum σοδειάς του 2024, ενώ το Αμπελοτεμάχιο 211 που είναι της ίδιας χρονιάς παράγεται από τον αμπελώνα ΜΚ Κουμαρέλα.
Το οινοποιείο Βερβενιώτη συμβάλλει στη συμμαχία των Αρκάδιων με τρία κρασιά σοδειάς του 2024 που είναι τα Mantineia Vervenioti Winery, Ροδνίτης και PET NAT. Τρία κρασιά παράγονται και από τον κτήμα Καλογερόπουλου και αυτά είναι το Μαντίνεια BIO, Mantineia και Επιλογές Λευκός.
Στην ομάδα των τριών κρασιών συμμετέχει και το κτήμα Μορόπουλου με τα Mantineia Moropoulos 2024, Rose Moropoulos 2024 και Noemvris 2022. Τον ίδιο αριθμό κρασιών παράγει και η οινοποιία Μποσινάκη και πρόκειται για τα Μαντίνεια Μποσινάκης, Ιέρεια Μποσινάκης και ΡΕΤΝΑΤ Μποσινάκης.
Ακολουθεί η οινοποιία Μπουτάρη, η οποία είναι μία ιστορία από μόνη της με τα κρασιά της να έχουν και άρωμα…Σουηδίας καθώς είναι μέλος του Ομίλου Sterner Stenhus. Τα κρασιά της που ενισχύουν τη συμμαχία είναι το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, το Mantineia CUVEE Μπουτάρη και το White Knight Boutari.

Τα κτήματα Παναγόπουλου συμμετέχει με τα Αντινόη, Αστερόπη και Moschofleur, ενώ το κτήμα Παπαγεωργίου με τα Μαντίνεια Παπαγεωργίου και Μοσχοφίλερο Ροζέ Παπαγεωργίου.
Επιπλέον τρία κρασιά είναι τα ΠΟΠ Μαντίνεια, ΩΔΗ ΠΑΝΟΣ Μαντίνεια και DEUX CYPRES του κτήματος Σπυρόπουλου. Το οινοποιείο Τρούπη παράγει τα Holy Mania, Hoof & Lur, και Route Gris, ενώ το κτήμα Τσελέπου παράγει τα Gris De Nuits, Amalia Vintage και Blanc De Gris.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr