Συνεχίζεται ο κατήφορος για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, ενώ την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι πρόσφατες περικοπές στην παραγωγή δεν θα καταφέρουν να ισορροπήσουν την καθίζηση στη ζήτηση.
Στη Νέα Υόρκη, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου χάνει 15,71 δολ. ή 86% στα 2,66 δολ. το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία, ενώ ένα κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 10,42 δολ. το βαρέλι στις 31 Μαρτίου του 1986, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.
Θεωρείται δεδομένο από τους ειδικούς αναλυτές πως η κατάρρευση της τιμής αντικατοπτρίζει αφενός την ταχέως διογκούμενη υπερπροσφορά πετρελαίου και αφετέρου τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, της οποίας τα αποθέματα έχουν αυξηθεί κατά 48%, στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.
Την ίδια στιγμή το Brent παραδόσεως Ιουνίου σημειώνει βουτιά άνω του 5% στα 26,55 δολ. το βαρέλι.
Οι περικοπές της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα που συμφωνήθηκαν από τον OPEC+ ωχριούν μπροστά στην πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση που γνωρίζουν οι μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη.
Η Κίνα την Παρασκευή ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση της οικονομίας της εδώ και δεκαετίες.
Υπενθυμίζεται πως πολύ πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '30.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ταμείου, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 3% εμφανίζοντας πολύ χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια κρίση του 2008–09.
Μικρή ανάκαμψη για το αργό
Η τιμή του βαρελιού ενός είδους αμερικανικού αργού, που βυθίστηκε χθες Δευτέρα βαθιά σε αρνητικό έδαφος, για πρώτη φορά στην ιστορία, εξαιτίας του κορεσμού της αγοράς και της κατάρρευσης της ζήτησης εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, ανέκαμψε σήμερα στην αγορά της Ασίας, επανερχόμενο μετά την έναρξη των συναλλαγών λίγο πάνω από το μηδέν.
Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI) προς παράδοση τον Μάιο ανερχόταν λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς στο 0,56 δολάριο, έναντι των –37,63 δολαρίων, της τιμής χωρίς ιστορικό προηγούμενο στην οποία είχε κλείσει χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.
Η διαπραγμάτευση των συμβολαίων παράδοσης για τον Μάιο τερματίζεται σήμερα.
Τραμπ: Θα ανεφοδιάσουμε το στρατηγικό μας απόθεμα
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αξιοποιήσει την ιστορική πτώση των τιμών του πετρελαίου για να αγοράσει 75 εκατομμύρια βαρέλια αργού και να τα προσθέσει στο στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ.
"Θα ανεφοδιάσουμε πλήρως το στρατηγικό μας απόθεμα πετρελαίου", διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως η κυβέρνησή του θα αγοράσει "ως και 75 εκατομμύρια βαρέλια" για να το καλύψει πλήρως. Ο Ρεπουμπλικάνος έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.
Η τιμή του αργού κατέρρευσε χθες στις διεθνείς αγορές. Οι τιμές ορισμένων ειδών αμερικανικού αργού υποχώρησαν μάλιστα κάτω από το μηδέν — με άλλα λόγια, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών πληρώνουν τους πελάτες τους για να αγοράσουν.
Με πληροφορίες από Capital.gr ΑΠΕ - ΜΠΕ
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr