Ισχυροποιούνται στις διεθνείς αγορές το τσίπουρο και το ούζο - Σημαντική απόφαση της ΕΕ

Το ούζο και το τσίπουρο τα οποία έλαβαν το "πράσινο φως" από την ΕΕ για να καταχωρηθούν στο διεθνές μητρώο ως Προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Θωρακισμένα και πιο ισχυρά είναι εδώ και λίγες ημέρες στις διεθνείς αγορές δυο προϊόντα που... τα ονόματά τους και μόνο θυμίζουν Ελλάδα. Ο λόγος για το ούζο και το τσίπουρο τα οποία έλαβαν το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταχωρηθούν στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας, (WIPO), ως Προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

Μεγάλοι "πρωταγωνιστές" αυτής της προσπάθειας ήταν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), η Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος (ΕΝΑΠΑΠΕ) αλλά και οι υπηρεσίες του Γενικού Χημείου το Κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, Νίκος Καλογιάννης επισημαίνει πως με τη συγκεκριμένη απόφαση τα δυο ελληνικά προϊόντα "θα μπορούν να απολαμβάνουν προστασίας στα συμβαλλόμενα στην Διεθνή Συμφωνία της Λισαβόνας Κράτη ακριβώς όπως ακριβώς προστατεύονται στην ΕΕ" ενώ "αποκτούν σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε συνομιλίες της ΕΕ με τρίτα κράτη για διμερείς αναγνωρίσεις Γεωγραφικών Ενδείξεων. Πλέον δεν θα μπορεί εύκολα να εξαιρεθούν από συνομιλίες και συμφωνίες".

Από τη μεριά του ο προέδρος της ΕΝΑΠΑΠΕ, Δημήτρης Αποστολάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για "μεγάλη επιτυχία του κλάδου" καθώς "είναι η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα στις Ενώσεις μας να συμμετάσχουν στην διαδικασία ενεργά, με τη συνδρομή του εξειδικευμένου σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας δικηγορικού γραφείου του συμβούλου μας καθηγητή, Θεόδωρου Γεωργόπουλου, καθιστώντας τις Ενώσεις μας συνδικαιούχους των άνω γεωγραφικών ενδείξεων".

Με τη συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕ το Ούζο και το Τσίπουρο αναγνωρίζονται "σε 9 εμπορικά σημαντικές για την Ελλάδα χώρες" όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, καθώς ναι μεν "τα προϊόντα αυτά προστατεύονται στα όρια της ΕΕ καθώς και στις χώρες τις οποίες η ΕΕ συνάπτει διμερείς σχέσεις" ωστόσο "η σύναψη διμερών εμπορικών σχέσεων με τις τρίτες χώρες είναι χρονοβόρες και τελικά πολλές φορές δεν συμπεριλαμβάνουν όλα τα προϊόντα".

"Πολλά τα κέρδη για την ελληνική αποσταγματοποιία"

Με το 70% περίπου των δυο προϊόντων να εξάγονται στις διεθνείς αγορές, γίνεται εύκολα αντιληπτή η βαρύτητα της εν λόγω απόφασης. "Η ισχυροποίηση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα σημαντική" υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης συμπληρώνοντας ότι "η Γεωγραφική Ένδειξη ισχυροποιεί τα προϊόντα μας έναντι των όποιων ανταγωνιστικών από άλλες χώρες".

"Η εισαγωγή των γεωγραφικών ενδείξεων "Ούζο" και "Τσίπουρο/Τσικουδιά" στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης αποδεικνύει την βούληση της ελληνικής πολιτείας και της Ε.Ε. να στηρίξει τα σημαντικά για την χώρα μας αυτά προϊόντα" είπε ο κ. Αποστολάκης καθώς όπως τόνισε "όσο πιο "ασφαλές" γίνεται το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούμε για την επίτευξη των πολυπόθητων εξαγωγών τόσο πιο εύκολη θα είναι η επίτευξη του στόχου διότι πολλές εξαγωγικές προσπάθειες δεν ευόδωσαν ή δεν είχαν συνέχεια διότι οι δυσκολίες που προέκυψαν, μέσω της γραφειοκρατίας, για την εισαγωγή σε τρίτες χώρες χωρίς διμερείς σχέσεις ήταν ανυπέρβλητες".

1

"Περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου"

Ιδιαίτερα ευοίωνο φαντάζει το μέλλον του κλάδου της ελληνικής αποσταγματοποιίας καθώς οι άμεσα εμπλεκόμενοι φέρονται να έχουν θέσει νέους στόχους. Όμως για την επίτευξη αυτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΑΟΠ χρειάζονται να γίνουν τέσσερα βήματα.

Αρχικά όπως λέει, θα πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα "υποστήριξης των εξαγωγών, με προβολή των ελληνικών αποσταγμάτων, που εξάγονται και αποτελούν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό". Η όλη προσπάθεια να υποστηριχθεί "από το Υπουργείο Εξωτερικών και τις πρεσβείες της χώρας μας ανά τον κόσμο", σημειώνει

Επίσης, ο κ. Καλογιάννης αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ζητά την επίλυση των θεμάτων "που ουσιαστικά αφορούν ταμειακές δυσλειτουργίες και πρακτικά δυσχεραίνουν τη συμμετοχή των μικρών οικογενειακών μονάδων του κλάδου στα προγράμματα αυτά" υπογραμμίζοντας ότι "με τη συμμετοχή της Enterprise Greece ως φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων, από κοινού με τον ΣΕΑΟΠ, τέτοια θέματα μπορούν να παρακαμφθούν".

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ενταχθούν τα αποστάγματα "στις δράσεις προβολής του Γαστρονομικού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού".

Την ίδρυση μια Εθνικής Επιτροπής Αποσταγμάτων ζητά από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΕΝΑΠΑΠΕ "παίρνοντας παραδείγματα από την επιτυχημένη πορεία αντίστοιχων κλάδων άλλων χωρών".

Και συνεχίζει: "Το βασικό ζητούμενο αυτής της διαδικασίας είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων προκειμένου να διατηρηθεί το ελληνικό απόσταγμα υψηλά στην ελληνική αγορά αλλά και κυρίως προκειμένου να βρει βηματισμό στις διεθνείς αγορές" υπογραμμίζοντας ότι "μπορεί να συμβεί εάν όλοι οι κρίκοι που απαρτίζουν την αλυσίδα της παραγωγής των αποσταγμάτων εργαστούν συντεταγμένα προς αυτή την κατεύθυνση".

Η επιτροπή όπως επισημαίνει θα πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους "όλων των εμπλεκόμενων, από τους αμπελουργούς, τους οινοποιούς, τους αποσταγματοποιούς, στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών προκειμένου να εξετάζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν στα προϊόντα και να λαμβάνονται άμεσα οι αντίστοιχες αποφάσεις" ενώ "θα εισηγείται στην πολιτική ηγεσία, η οποία θα προβαίνει σε κατάλληλες νομοθετικές πράξεις, εφόσον κρίνεται αναγκαίο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διεκδίκηση ΠΓΕ για 13 ακόμη προϊόντα

Τέλος, όπως υποστηρίζει ο κ. Καλογιάννης "η προσπάθειά μας δεν τελειώνει εδώ" καθώς "υπάρχουν άλλες 13 Γεωγραφικές Ενδείξεις που είναι καταχωρημένες υπέρ της Ελλάδας". Πρόκειται για το Τσίπουρο Τυρνάβου, το Τσίπουρο Θεσσαλίας, το Ούζο Μυτιλήνης, το Κουμκουάτ Κέρκυρας, η Τσικουδιά Κρήτης, το Ούζο Πλωμαρίου, το Ούζο Καλαμάτας, το Ούζο Θράκης, το Ούζο Μακεδονίας, η Τεντούρα, η Μαστίχα Χίου, το Κίτρο Νάξου και το Τσίπουρο Μακεδονίας.

"Θα συνεργαστούμε και πάλι όλοι οι φορείς μαζί προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία και για τις υπόλοιπες κατηγορίες που διεκδικούμε" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΒΑΦΤΙΖΕΙ» ΤΗ ΣΑΜΠΑΝΙΑ "ΑΦΡΩΔΗ ΟΙΝΟ" 05 Ιουλ 2021 | 14:53

Ο "πολέμος" της σαμπάνιας: Εξαλλοι οι Γάλλοι με τον Πούτιν - Μόνο στον ρωσικό αφρώδη οίνο θα αναγράφεται Champagne

Η "Comite Champagne", η Επιτροπή Σαμπάνιας της Γαλλίας καλεί τους Ευρωπαίους διπλωμάτες της Γαλλίας να αντιδράσουν για τον νόμο που αλλάζει τα δεδομένα για την ονομασία του παγκοσμίου φήμης εκλεκτού κρασιού

ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ 05 Ιουλ 2021 | 13:32

Κομισιόν: Εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση 6 στους 10 Ευρωπαίους

Στις χώρες της Ευρώπης έχουν παραδοθεί 481,6 εκατομμύρια δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 376,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 01 Ιουλ 2021 | 06:56

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Σε εφαρμογή από σήμερα για όλες τις χώρες της Ευρώπης - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Διαθέσιμο σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και σε δύο γλώσσες, το "Πράσινο Πιστοποιητικό" θα διαθέτει QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες πλοίων ή τρένων και τις εθνικές Αρχές.

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 30 Ιουν 2021 | 22:24

ΕΜΑ: Το εμβόλιο της AstraZeneca που παρασκευάζεται στην Ινδία δεν είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ - Πιθανόν διαφέρει από το πρωτότυπο

Οι διαφορές στις συνθήκες παρασκευής του εμβολίου μπορεί να επιφέρουν διαφορές στο τελικό προϊόν, σύμφωνα με τον ΕΜΑ.

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ - ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟΥΝ 30 Ιουν 2021 | 15:31

Πρεμιέρα αύριο για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό - Απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες

Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου είναι απαραίτητο το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 για να διασχίσεις τα ευρωπαϊκά σύνορα

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ 30 Ιουν 2021 | 15:11

Κορονοϊός: Η Ελλάδα είναι 7η στην ΕΕ στον ρυθμό εμβολιασμού και στο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ

ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΓΕΤΩΝ 25 Ιουν 2021 | 19:47

Βρυξέλλες: Αγριος καβγάς Ρούτε με Ορμπάν - Ο Ολλανδός τον προέτρεψε να αποχωρήσει από την ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είπε την Πέμπτη στον Ούγγρο ομόλογό του, τον Βίκτορ Όρμπαν, να σεβαστεί τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

ΑΠΟ 9.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ 25 Ιουλ 2021 | 11:55

"Marina Tower": Τεράστια ζήτηση για τα διαμερίσματα του πράσινου ουρανοξύστη στο Ελληνικό - Ήδη 700 εκατ. σε προκαταβολές

Οι 27 βίλες μπροστά στην παραλία θα πωληθούν έως τις αρχές του επόμενου έτους, είπε στο Bloomberg o Οδυσσέας Αθανασίου για τον ουρανοξύστη "Marina Tower"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Ιουλ 2021 | 10:06

e-ΕΦΚΑ: Επτά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για οφειλέτες

Συνολικά επτά σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους οφειλέτες έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα, από τον e-ΕΦΚΑ

«ΒΡΟΧΗ» ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 24 Ιουλ 2021 | 21:07

"Ντου" της ΑΑΔΕ στη Μύκονο: Τεράστια φοροδιαφυγή με "μαύρα" από βίλες πολυτελείας - Πως δρούσαν οι "μεσίτες"

Τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή αποκάλυψαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ στη Μύκονο - Κατασχέθηκαν λίστες πελατών και ιδιοκτητών

24 Ιουλ 2021 | 16:42

Ο "Γολγοθάς" στον e-EΦΚΑ και… τα "νεκρά" τηλέφωνα

Κλιμακώνεται η διένεξη μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και των υπαλλήλων του e- ΕΦΚΑ με αιχμή το "μέτωπο" της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 23 Ιουλ 2021 | 19:16

"Ελλάδα 2.0": 200.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα πέντε χρόνια - 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις

Οι τέσσερις πυλώνες στους οποίους θα βασιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις στην Ελλάδα - Συνολικά 60 δις στα επόμενα 5 χρόνια.

ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 23 Ιουλ 2021 | 18:17

ΑΑΔΕ: Κύκλωμα έκδοσης εικονικών στοιχείων για είσπραξη επιδοτήσεων - Πώς λειτουργούσε η απάτη

Πρόκειται για υπόθεση, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον-Χαρακτηριστικό της είναι η χρήση πλαστών καταθετηρίων, με το λογότυπο γνωστής τράπεζας