Mega-πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Temu, λόγω της εκτεταμένης κυκλοφορίας επικίνδυνων βρεφικών ειδών και ελαττωματικών φορτιστών στην πλατφόρμα.
Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκε δοκιμή "μυστικών αγοραστών", η οποία αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα ασφάλειας. Πολλές μικρές ηλεκτρονικές συσκευές απέτυχαν σε βασικούς ελέγχους ασφαλείας, ενώ αρκετά παιδικά παιχνίδια κρίθηκαν επικίνδυνα, επειδή περιείχαν χημικές ουσίες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια ή παρουσίαζαν κινδύνους πνιγμού λόγω αποσπώμενων εξαρτημάτων.
"Η Temu φτάνει τους 130 εκατ. καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η εταιρεία δεν αξιολόγησε σωστά τους κινδύνους από την πώληση παράνομων προϊόντων στην πλατφόρμα της" επισήμανε ο Τόμας Ρενιέ, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα τεχνολογίας και έδωσε ενδεικτική λίστα των προϊόντων αυτών. Όπως είπε, πρόκειται για "επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια, μικρές ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς την κατάλληλη σήμανση. Ρούχα και κοσμήματα που περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα επικίνδυνα προϊόντα της εταιρείας".
Παράλληλα, η Επιτροπή κατηγόρησε την εταιρεία ότι δεν αξιολόγησε επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο ο σχεδιασμός της πλατφόρμας της, όπως τα συστήματα προτάσεων προϊόντων και οι προωθητικές ενέργειες μέσω συνεργαζόμενων influencers, μπορεί να ενισχύει τη διάδοση παράνομων προϊόντων.
Η εταιρεία έχει προθεσμία έως τις 28 Αυγούστου να καταθέσει σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα συμμόρφωσης. Το σχέδιο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ψηφιακών Υπηρεσιών και στη συνέχεια η Επιτροπή θα εκδώσει την τελική της απόφαση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η εταιρεία ενδέχεται να αντιμετωπίσει επιπλέον χρηματικές κυρώσεις.
Με βάση το DSA (παραβίαση του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες), οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOPs) είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν εξονυχιστικά τους κινδύνους που προκύπτουν από τη λειτουργία τους και να παίρνουν άμεσα μέτρα προστασίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

