Follow us

Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε καμία συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - "Η οικονομία εμφανίζει ανθεκτικότητα" τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%".

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής λαμβάνονται "συνεδρίαση με συνεδρίαση, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα" και συμπλήρωσε ότι "δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε καμία συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων", καθώς η ΕΚΤ πρέπει να διατηρεί ευελιξία σε ένα περιβάλλον έντονων αβεβαιοτήτων.

Όπως ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ, "ο πόλεμος (στη Μέση Ανατολή) και οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να δημιουργούν κινδύνους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη", κυρίως μέσω των τιμών ενέργειας, οι οποίες παραμένουν καθοριστικός παράγοντας για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι, παρότι η οικονομία εμφανίζει ανθεκτικότητα, "οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ευάλωτες σε εξωτερικά σοκ". Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιδιώκει μια ισορροπημένη προσέγγιση που συνδυάζει την καταπολέμηση του πληθωρισμού με τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής ομαλότητας.

Διαβάστε Επίσης

Αναλυτικά η δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να χαράξει νομισματική πολιτική που θα διασφαλίζει τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, αποφασίσαμε σήμερα να αυξήσουμε τα επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις, και η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων είναι βάσιμη σε μια σειρά σεναρίων που σκιαγραφούν τον τρόπο με τον οποίο η κρίση ενδέχεται να εξελιχθεί και να επηρεάσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ευρωζώνη.

Στο βασικό σενάριο, ο γενικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,0% το 2026, στο 2,3% το 2027 και στο 2,0% το 2028. Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό (σ.σ. που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων), προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,5% το 2026 και το 2027 και στο 2,2% το 2028. Σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Μαρτίου, οι υπηρεσίες του Ευρωσυστήματος αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό το 2026 και το 2027, λόγω της υψηλότερης αναμενόμενης πορείας των τιμών της ενέργειας, η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και τις τιμές των τροφίμων, των αγαθών και των υπηρεσιών.

Παράλληλα, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 0,8% το 2026, στο 1,2% το 2027 και στο 1,5% το 2028. Οι προβλέψεις αυτές έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2026 και το 2027, αντανακλώντας τις εντονότερες επιπτώσεις του πολέμου στις αγορές εμπορευμάτων, στα πραγματικά εισοδήματα και στην οικονομική εμπιστοσύνη.

Οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, με κινδύνους ανόδου για τον πληθωρισμό και κινδύνους επιβράδυνσης για την οικονομική ανάπτυξη. Οι συνολικές επιπτώσεις του πολέμου στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την ανάπτυξη, θα εξαρτηθούν από την ένταση και τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, καθώς και από το μέγεθος των έμμεσων και δευτερογενών επιδράσεών της στην οικονομία. Η αβεβαιότητα αυτή αποτυπώνεται επίσης στο ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη που παρουσιάζονται στα επικαιροποιημένα ενδεικτικά σενάρια τα οποία εκπόνησαν οι υπηρεσίες του Ευρωσυστήματος.

Με τη σημερινή μας απόφαση, παραμένουμε σε καλή θέση ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να ακολουθούμε μια προσέγγιση που βασίζεται στα διαθέσιμα στοιχεία και στη λήψη αποφάσεων από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, προκειμένου να καθορίζουμε την κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση των προοπτικών του πληθωρισμού και των σχετικών κινδύνων, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα που προκύπτουν, καθώς και την πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού και την αποτελεσματικότητα με την οποία η νομισματική πολιτική επηρεάζει στην οικονομία. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε κάποια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Οικονομική δραστηριότητα

Αφαιρώντας την επίδραση ενός προσωρινού παράγοντα στην Ιρλανδία, η οικονομία της ζώνης του ευρώ κατέγραψε ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο, με βασικά στηρίγματα την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές. Ωστόσο, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και οι έρευνες υποδεικνύουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών. Αντίθετα, η μεταποίηση έχει μέχρι στιγμής επιδείξει ανθεκτικότητα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τα αποθέματά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Παράλληλα, συμβάλλει και η αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να επιδεικνύει ανθεκτικότητα. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,3% τον Απρίλιο, παραμένοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ιστορικά. Κατά το πρώτο τρίμηνο δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2025. Παράλληλα, η ζήτηση για εργασία έχει υποχωρήσει περαιτέρω, ενώ τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά αναμένουν εξασθένηση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, το προσωπικό του Ευρωσυστήματος αναμένει πλέον ότι η εγχώρια ζήτηση θα είναι ασθενέστερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, καθώς ο πόλεμος επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και το υψηλότερο κόστος ενέργειας διαβρώνει τα πραγματικά εισοδήματα. Παράλληλα, οι ισολογισμοί των νοικοκυριών παραμένουν συνολικά ισχυροί και η κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η χαμηλότερη εμπιστοσύνη θα επιβαρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις βραχυπρόθεσμα, ωστόσο αυτές αναμένεται να στηριχθούν από τις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Οι κυβερνήσεις, αυξάνοντας τις δαπάνες για άμυνα και υποδομές, αναμένεται να συνεχίσουν να ενισχύουν τις δημόσιες επενδύσεις. Οι παράγοντες αυτοί εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως ένα μερικό "μαξιλάρι" έναντι των επιπτώσεων του πολέμου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, διατηρώντας παράλληλα υγιή δημόσια οικονομικά. Η δημοσιονομική βιωσιμότητα αποτελεί κρίσιμο θεμέλιο για τη συνολικότερη οικονομική σταθερότητα. Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ως απάντηση στο σοκ των τιμών ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινές, στοχευμένες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες. Οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό της ζώνης του ευρώ και επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.

Η ολοκλήρωση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων είναι καθοριστική για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, τη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Το ψηφιακό ευρώ και το tokenised χονδρικό χρήμα κεντρικής τράπεζας θα ενισχύσουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, την ανταγωνιστικότητα και τη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση, ενώ θα ενισχύσουν την καινοτομία στις πληρωμές. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η ταχεία υιοθέτηση του Κανονισμού για τη θέσπιση του ψηφιακού ευρώ. Η απλοποίηση και η εναρμόνιση των κανόνων στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ θα συμβάλουν ώστε οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύσσονται ταχύτερα.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,2% τον Μάιο, από 3,0% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός της ενέργειας ανήλθε στο 10,9%, έναντι 10,8% τον Απρίλιο, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε από 2,4% σε 2,0%. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα αυξήθηκε στο 2,5%, από 2,2% τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές των αγαθών ενισχύθηκαν οριακά στο 0,9% και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αυξήθηκε από 3,0% σε 3,5%.

Οι εγχώριες πιέσεις κόστους υποχώρησαν κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των μισθών και των κερδών επιβραδύνθηκε. Ο δείκτης μισθολογικής παρακολούθησης της ΕΚΤ και οι έρευνες για τις μισθολογικές προσδοκίες εξακολουθούν να δείχνουν ότι η αύξηση των μισθών αναμένεται να μετριαστεί στη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αναμένεται να μετακυλήσουν τις πιέσεις στις τελικές τιμές πώλησης.

Επιπλέον, ορισμένοι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν ήδη ενισχυθεί λόγω του ενεργειακού σοκ. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τα επίπεδα πριν από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, οι περισσότερες μετρήσεις των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο 2%, γεγονός που στηρίζει τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού γύρω από τον στόχο μεσοπρόθεσμα.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα ενισχύσει περαιτέρω τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα τον διατηρήσει σημαντικά πάνω από τον στόχο έως και το πρώτο εξάμηνο του 2027. Παράλληλα, θα έχει επίδραση και στον πληθωρισμό των τροφίμων, των αγαθών και των υπηρεσιών. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο το δεύτερο εξάμηνο του 2027, υποστηριζόμενος από τη μείωση των τιμών της ενέργειας και τη βραδύτερη αύξηση των λοιπών τιμών.

Ωστόσο, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή παραμένει σημαντική πηγή αβεβαιότητας. Όσο περισσότερο παραμένουν υψηλές οι τιμές της ενέργειας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να τροφοδοτήσουν ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις μέσω έμμεσων και δευτερογενών επιδράσεων. Για τον λόγο αυτό, θα παρακολουθούμε στενά το μέγεθος και τη διάρκεια της αύξησης των τιμών της ενέργειας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτή μεταδίδεται στη διαμόρφωση τιμών και μισθών, στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και στη συνολική οικονομική δυναμική.

Αξιολόγηση κινδύνων

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι καθοδικοί, κυρίως λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο οποίος έχει επιβαρύνει το ήδη ευμετάβλητο παγκόσμιο περιβάλλον πολιτικής.

Μια παρατεταμένη διαταραχή στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας και να τις διατηρήσει υψηλές για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο. Οι εξελίξεις αυτές θα συμπίεζαν ακόμη περισσότερο τα πραγματικά εισοδήματα και θα καθιστούσαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά πιο διστακτικά ως προς τις επενδύσεις και τις δαπάνες τους. Η επίπτωση στην ανάπτυξη θα ήταν εντονότερη εάν το κλείσιμο σημαντικών θαλάσσιων εμπορικών οδών προκαλούσε σοβαρές ελλείψεις σε βασικές εισροές, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Μια επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές ή μια αυστηροποίηση της προσφοράς πιστώσεων θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τη ζήτηση. Επιπλέον, πρόσθετες τριβές στο διεθνές εμπόριο θα μπορούσαν να διαταράξουν περαιτέρω τις εφοδιαστικές αλυσίδες, να μειώσουν τις εξαγωγές και να αποδυναμώσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Άλλες γεωπολιτικές εντάσεις, και ιδίως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, παραμένουν σημαντική πηγή αβεβαιότητας.

Αντίθετα, η ανάπτυξη θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η οικονομία και οι ενεργειακές αγορές προσαρμοστούν ταχύτερα από το αναμενόμενο στις διαταραχές που προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ή εάν υπάρξει άμεση και βιώσιμη επίλυσή του.

Επιπλέον, οι προγραμματισμένες δαπάνες για άμυνα και υποδομές, οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ ενδέχεται να οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη. Μια βαθύτερη ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την ανάπτυξη πέρα από τις τρέχουσες προσδοκίες.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι ανοδικοί. Εάν οι τιμές της ενέργειας αυξηθούν περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένεται σήμερα, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί και να γίνει πιο επίμονο εάν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας μετακυλιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τον αναμενόμενο σε άλλες τιμές και στους μισθούς, εάν οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξηθούν ή εάν διαταραχθούν ευρύτερα οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κατακερματισμό των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, να περιορίσουν την προσφορά κρίσιμων πρώτων υλών και να επιδεινώσουν τους περιορισμούς παραγωγικής ικανότητας στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και η ευρύτερη εξελισσόμενη κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές των τροφίμων υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχρήσει εάν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή αποδειχθούν πιο βραχύβιες από ό,τι αναμένεται σήμερα ή εάν οι έμμεσες και δευτερογενείς επιδράσεις είναι λιγότερο έντονες από τις προβλεπόμενες. Τέλος, πιο ασταθείς και πιο επιφυλακτικές χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη ζήτηση και έτσι να οδηγήσουν σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

Νομισματικές συνθήκες

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες σε σχέση με την τελευταία μας συνεδρίαση, ωστόσο εξακολουθούν να είναι πιο αυστηρές σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον πόλεμο.

Το κόστος έκδοσης χρέους στις αγορές αυξήθηκε στο 4,0% τον Απρίλιο, από 3,9% τον Μάρτιο. Τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις παρέμειναν στο 3,6% τον Απρίλιο, ενώ τα επιτόκια στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν στο 3,4%.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις ενισχύθηκε στο 3,4% τον Απρίλιο, από 3,2% τον Μάρτιο, ενώ ο ρυθμός έκδοσης εταιρικών ομολόγων αυξήθηκε στο 4,6%. Η στεγαστική χρηματοδότηση συνέχισε επίσης να καταγράφει αύξηση της τάξης του 3,0% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής μας, το Διοικητικό Συμβούλιο αξιολόγησε διεξοδικά τις σχέσεις μεταξύ νομισματικής πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ παραμένουν ανθεκτικές, υποστηριζόμενες από ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, την υψηλή ποιότητα ενεργητικού και τη σταθερή κερδοφορία.

Ωστόσο, μια απότομη και έντονη πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, με ώθηση από τον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα και από την επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού - ιδίως σε κλάδους ευαίσθητους στην ενέργεια και το εμπόριο - θα δημιουργούσε κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται όσο παρατείνεται η διάρκεια των υφιστάμενων γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Συμπέρασμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Είμαστε αποφασισμένοι να χαράξουμε τη νομισματική πολιτική με τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που θα βασίζεται στα διαθέσιμα στοιχεία και θα αξιολογείται σε κάθε συνεδρίαση, προκειμένου να καθορίζουμε την κατάλληλη στάση της νομισματικής πολιτικής.

Οι αποφάσεις μας σχετικά με τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού και τους κινδύνους που τον περιβάλλουν, υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, καθώς και της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πλαίσιο της εντολής μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της νομισματικής πολιτικής".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Εκεί θα τα δούμε όλα: Ο νέος συναυλιακός χώρος της Αθήνας μας στέλνει στο Μοσχάτο

Μετά από το Markopoulo Complex -για το οποίο μάθαμε περισσότερα εξαιτίας του Release Athens- μόλις εντοπίσαμε τον νέο, πολλά υποσχόμενο πολιτιστικό "σημείο"

ΠΡΟΣΟΧΗ 29 Σεπ 2026 | 13:35

Η Moody΄s προειδοποιεί για τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας- Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα

Ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s προειδοποιεί ότι η θετική προοπτική της οικονομίας εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ 24 Σεπ 2026 | 09:09

Στεγαστικά δάνεια: Άλμα 35% στις εκταμιεύσεις - Πολύ χαμηλότερα από την ευρωζώνη τα επιτόκια

Οι συνολικές εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων υπερτετραπλασιάστηκαν μέσα σε μία πενταετία, από 594 εκατ. ευρώ το 2020 σε 2,515 δισ. ευρώ το 2025.

ΠΡΟΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2027 18 Σεπ 2026 | 14:24

"Θα δούμε": Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ που φουντώνει τα σενάρια για πρόωρη αποχώρηση από την ΕΚΤ

Νέα δεδομένα έρχονται στο προσκήνιο για το μέλλον της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ 18 Σεπ 2026 | 10:44

Bloomberg για ΕΚΤ: "Μπλόκο" στις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο - Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Σε επαναξιολόγηση της στρατηγικής της προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να καθυστερήσει την τελική αύξηση των επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 10 Σεπ 2026 | 15:37

ΕΚΤ: Nέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης- Οι νέες προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

"Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης", αναφέρει η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ 10 Σεπ 2026 | 10:31

Ακριβαίνει από σήμερα το χρήμα: Πώς θα προστατεύσετε τα δάνειά σας - Πώς θα αξιοποιήσετε το "καταφύγιο" του "ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 3"

Νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ φέρνει μεγαλύτερες δόσεις στα στεγαστικά - Οι επιλογές για τους δανειολήπτες και η "ασπίδα" του "ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 3"

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ 28 Αυγ 2026 | 19:13

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Fed χαρακτηρίζει "ανησυχητικό" τον πληθωρισμό στη χώρα

"Η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι τώρα η προτεραιότητα", τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Κέβιν Γουόρς

ΑΝΑΛΥΣΗ 13 Ιουν 2026 | 09:55

Η ΕΚΤ πάτησε τη σκανδάλη αύξησης των επιτοκίων - Tι θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις

Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ από το 2023 κατά 25 μονάδες βάσης (0,25) είναι γεγονός και αναμφισβήτητα θα επηρεάσει τους δανειολήπτες.

ΠΟΣΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ 11 Ιουν 2026 | 13:46

Ακριβότερο από σήμερα το χρήμα – Ποιοι θα δουν τις δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται

Η προσθήκη ενός τετάρτου της μονάδας στο κόστος δανεισμού, θα επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βαρύνονται με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 07 Ιουν 2026 | 10:18

Επιτόκια: Έρχεται αύξηση 25 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ - Η πρώτη από τον Σεπτέμβριο του 2023

Όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει την ερχόμενη Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,25%, για πρώτη φορά μετά από δυόμισι και πλέον χρόνια.

ΟΙ ΤΟΚΟΙ 05 Ιουν 2026 | 17:13

Κόκκινα δάνεια: Το κείμενο της ιστορικής απόφασης του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

Ο υπολογισμός των οφειλόμενων τόκων για τα κόκκινα δάνεια θα υπολογίζεται πλέον στη μηνιαία δόση τους

ΟΜΟΛΟΓΑ 21 Μαϊ 2026 | 09:33

"Τρομάζουν" τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων - Γιατί η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις... ΗΠΑ

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει πληθωριστική κρίση και αυτή με τη σειρά της ανεβάζει τις αποδόσεις των ομολόγων.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 10 Μαϊ 2026 | 11:57

Νέες απειλές για το στεγαστικό: Ανοδος επιτοκίων και νέες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά

Καθώς το στεγαστικό πρόβλημα όχι μόνο παραμένει άλυτο αλλά διογκώνεται, προβάλλουν και νέα ζητήματα που απειλούν με περαιτέρω επιδείνωση

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 30 Απρ 2026 | 17:12

Aμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, δίνοντας ανοδική ώθηση στον πληθωρισμό

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΥΡΩ 13 Απρ 2026 | 10:23

Πότε θα τεθεί σε πιλοτική κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ και τι θα αλλάξει στις συναλλαγές

Στον δρόμο προς το ψηφιακό ευρώ κινείται σταθερά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΤΟ ΔΥΣΜΕΝΕΣ ΣΕΝΑΡΙΟ 05 Απρ 2026 | 10:03

Μήνας "κλειδί" ο Απρίλιος για τα επιτόκια ΕΚΤ - Η κλιμάκωση του πολέμου αλλάζει τα δεδομένα

Tο τέλος Απριλίου θεωρείται ορόσημο, τουλάχιστον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

ΣΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΛΕΜΟΥ 02 Απρ 2026 | 13:35

Πιο κοντά στην πρώτη αύξηση επιτοκίων λόγω του πετρελαίου και της αβεβαιότητας του πολέμου

Οι τραπεζίτες βλέπουν την άνοδο των τιμών της ενέργειας από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 30 Μαρ 2026 | 21:38

"Ζόρια" προβλέπει ο Στουρνάρας: Δυσκολότερη η διαχείριση αυτής της κρίσης από εκείνη του 2021 -22

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι καλύτερα εξοπλισμένο αυτήν τη φορά", εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας

ΕΞΕΛΙΞΗ 19 Μαρ 2026 | 16:22

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη και προς τα πάνω τον πληθωρισμό για το 2026

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προοπτικές, δημιουργώντας ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 20 Φεβ 2026 | 16:18

Στουρνάρας στο Politico: Πιθανότερη η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά η αύξηση τους

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤ 20 Φεβ 2026 | 11:02

Η Κριστίν Λαγκάρντ απαντά στα σενάρια αποχώρησης - "Βασικός στόχος" η ολοκλήρωση της θητείας στην ΕΚΤ

Δεν απαντά σε σενάρια αποχώρησης πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2027 στη Γαλλία, η Λαγκάρντ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤ 18 Φεβ 2026 | 08:33

Σενάρια πρόωρης αποχώρησης της Λαγκάρντ από την ΕΚΤ πριν τις γαλλικές εκλογές του 2027

Κατά το δημοσίευμα των Financial Times, η κ. Λαγκάρντ θέλει να έχει αποχωρήσει πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2027 στη Γαλλία.

ΕΚΤ 07 Φεβ 2026 | 08:36

Τα μηνύματα Λαγκάρντ για τα επιτόκια και το ευρώ - Τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για τα επιτόκια

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 06 Φεβ 2026 | 18:39

Στουρνάρας στο Bloomberg: Ανθεκτική η Ευρωζώνη, ισορροπημένοι οι κίνδυνοι για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Αναφερόμενος στην άνοδο του ευρώ, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τη συναλλαγματική ισοτιμία

ΣΤΟ 2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 05 Φεβ 2026 | 16:57

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την αξιολόγηση της ΕΚΤ

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 29 Ιαν 2026 | 17:42

"Βλάκα": Νέα απίστευτη επίθεση Τραμπ στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια

Ο Τραμπ συνηθίζει τους τελευταίους μήνες να κάνει τέτοιου είδους αναρτήσεις, ασκώντας πίεση για να μειωθούν τα επιτόκια

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 23 Ιαν 2026 | 16:40

Νταβός: Γιατί η Λαγκάρντ ευχαρίστησε τους επικριτές της Ευρώπης στο Νταβός

Είναι σημαντικό "να λέμε την αλήθεια", δήλωσε από το Νταβός, η Κ. Λαγκάρντ.

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 21 Ιαν 2026 | 18:59

Νταβός: Η Λαγκάρντ έφυγε έξαλλη από δείπνο μετά από προσβολές του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ για την Ευρώπη

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Λαγκάρντ ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων που εγκατέλειψαν την αίθουσα κατά τη διάρκεια γεύματος στο Νταβός

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP 20 Ιαν 2026 | 00:18

Eurogroup: Ο Μπόρις Βούιτσιτς επιλέχθηκε για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία και την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη του ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2023

Η ΕΡΩΤΗΣΗ 16 Ιαν 2026 | 15:25

Φαραντούρης: Ποιοι κρύβονται πίσω απ' τα funds - Αίτημα προς SSM και ΕΚΤ

Ο Νικόλας Φαραντούρης ζητά απ' τον SSM να εφαρμοστεί η αρχή της διαφάνειας και να δημοσιοποιηθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ 09 Ιαν 2026 | 20:54

Eurogroup: Έξι υποψηφιότητες για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ - Τα φαβορί

Ξεχωρίζουν δύο ονόματα με προηγούμενη ευρωπαϊκή θητεία, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο και ειδικά ο Φινλάνδός Όλι Ρεν

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 02 Ιαν 2026 | 21:05

FT: Οι "αόρατες" αποδοχές της Λαγκάρντ - Παίρνει 50% πάνω από τον δηλωμένο μισθό της

Σύμφωνα με τους Financial Times, μόνο ο βασικός μισθός της Κριστίν Λαγκάρντ αρκεί για να την καταστήσει την ακριβοπληρωμένη αξιωματούχο στην ΕΕ

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΤΕ 29 Δεκ 2025 | 13:05

Γιάννης Στουρνάρας: Κατάλληλα διαμορφωμένα τα επιτόκια της ΕΚΤ

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τα επιτόκιά της είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω", τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας

14 Δεκ 2025 | 08:29

Σταθερά τα επιτόκια της ΕΚΤ όλο το 2026: Τα οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η ΕΚΤ έχει ήδη χαράξει την στρατηγική της και αυτή προβλέπει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά στο 2%

02 Δεκ 2025 | 11:38

Ζούμε μια νέα φούσκα;

Αν – ή όταν -- το AI-com boom διορθωθεί απότομα, οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να διαθέτουν υποδομές και κεφάλαια για να επανεκκινήσουν την οικονομία

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ 2029 17 Νοε 2025 | 22:51

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ: Εντός του 2027 αναμένονται οι πρώτες συναλλαγές

Οι καταναλωτές, οι έμποροι και οι τράπεζες "θα επωφεληθούν όλοι" από το ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 2% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 30 Οκτ 2025 | 16:23

Αμετάβλητα διατήρησε η ΕΚΤ τα βασικά της επιτόκια

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με την ΕΚΤ ελήφθη καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι κοντά στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%

29 Οκτ 2025 | 20:38

Fed: Προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%

Η μείωση των επιτοκίων αποφασίστηκε παρά τα περιορισμένα δεδομένα που διαθέτει η Fed

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ 27 Οκτ 2026 | 17:34

Πώς οι επιτήδειοι ξεπλένουν "μαύρο" χρήμα - Η εστίαση και οι σκοτεινές διαδρομές των μετρητών

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω επιχειρήσεων εστίασης αποτελεί μια συνήθη μέθοδο με την οποία παράνομα κεφάλαια επιχειρείται να εμφανιστούν ως νόμιμα έσοδα.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Οκτ 2026 | 15:57

Πόθεν έσχες: Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για τις δηλώσεις - Τι αλλάζει

Τροπολογία μεταθέτει την προθεσμία για τις ετήσιες δηλώσεις πόθεν έσχες από τις 3 Νοεμβρίου στις 31 Δεκεμβρίου

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ 27 Οκτ 2026 | 15:31

Pizza Fan: Δύσκολες στιγμές και αβεβαιότητα για 2.500 εργαζόμενους - Τα τρία σενάρια για το μέλλον τους

Τρία είναι τα ενδεχόμενα που διαμορφώνονται για το μέλλον της Pizza Fan και των εργαζομένων.

ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ 27 Οκτ 2026 | 13:30

ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 13 Νοεμβρίου για τις δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής

Έως και τις 13 Νοεμβρίου 2026 μετατίθεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που αφορούν τον Σεπτέμβριο από την ΑΑΔΕ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 27 Οκτ 2026 | 13:14

Τέλος στα φθηνά δέματα από το εξωτερικό: Νέες χρεώσεις από 1η Νοεμβρίου -Πώς υπολογίζονται και πόσο θα πληρώνουμε

Οι αλλαγές στις χρεώσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τα δέματα από το εξωτερικό

ΣΤΑ ΥΨΗ 27 Οκτ 2026 | 12:21

"Εφιάλτης" το ρεύμα και το φυσικό αέριο τον Νοέμβριο - Πώς οι λογαριασμοί μπορεί να "αδειάσουν" την τσέπη μας

Ανησυχία προκαλούν οι λογαριασμοί για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Οκτ 2026 | 10:58

Νομοσχέδιο για την προστασία συνεπών οφειλετών: Τι αλλάζει σε ιδιωτικό χρέος, crypto και χρηματοπιστωτική αγορά

Ξεκινά η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που θέτει νέο πλαίσιο για servicers και προστασία οφειλετών.

ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ 27 Οκτ 2026 | 08:44

Pizza Fan και Χωριάτικο: Στον "αέρα" χιλιάδες εργαζόμενοι - Τι ισχύει για μισθούς, απολύσεις και επιδόματα

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους σε Pizza Fan και Χωριάτικο - Αναλυτικά οι προβλέψεις της νομοθεσίας

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ 27 Οκτ 2026 | 08:08

Πώς οι επιτήδειοι ξεπλένουν "μαύρο" χρήμα - Η εστίαση και οι σκοτεινές διαδρομές των μετρητών

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω επιχειρήσεων εστίασης αποτελεί μια συνήθη μέθοδο με την οποία παράνομα κεφάλαια επιχειρείται να εμφανιστούν ως νόμιμα έσοδα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Οκτ 2026 | 07:57

"Βράζει" η ασφαλιστική αγορά με τις υπερτιμολογήσεις των ιδιωτικών κλινικών

Βράζει η αγορά και οι ασφαλισμένοι με την υπόθεση υπερτιμολογήσεων ιδιωτικών κλινικών, που μετακυλίονται στα συμβόλαια των ασφαλισμένων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Οκτ 2026 | 07:19

Φοροδιαφυγή: "Αχίλλειος πτέρνα" τα μετρητά – Δέσμη ψηφιακών μέτρων προτείνει η αγορά

"Παράθυρο" στη φοροδιαφυγή αποτελούν τα μετρητά, καθώς εξελίσσονται στο απόλυτο και ανεξέλεγκτο όχημα για το διαχρονικό "σπορ" της μαύρης οικονομίας.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ 27 Οκτ 2026 | 07:14

Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις προς Εφορία και ΕΦΚΑ: Ποιους αφορά και τι αλλάζει -Τι να προσέξουν όσοι ενταχθούν

Σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ προβλέπει το νέο πλαίσιο των 120 δόσεων.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 26 Οκτ 2026 | 19:59

Trendyol: "Εκτόξευση" εγγραφών για τις ελληνικές επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο

Στις 1.000 έφτασαν οι ελληνικές επιχειρήσεις που εγγράφηκαν στη γνωστή πλατφόρμα Trendyol μέσα σε μόλις έξι μήνες

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 26 Οκτ 2026 | 16:54

Ποιοι εργαζόμενοι θα έχουν προσαύξηση μισθού 10% από 1/1/2027 με το "ξεπάγωμα" των τριετιών

Ο νόμος των "τριετιών" είχε ανασταλεί από το 2012 ως το 2023 και για το διάστημα αυτό, δεν καταβάλλονταν η προσαύξηση για την προϋπηρεσία

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 26 Οκτ 2026 | 13:09

"Παίρνει φωτιά" το φυσικό αέριο: Μια ανάσα από τα... 100€/MWh - Ο Νοέμβριος θα είναι "τσουχτερός"

Το TTF για το φυσικό αέριο ξεπέρασε σήμερα τα 96 €/MWh, νέο υψηλό από το 2022. Ο λογαριασμός θέρμανσης του Νοεμβρίου θα "γράψει" την άνοδο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Οκτ 2026 | 10:43

Ιδού πώς οι ιδιωτικές κλινικές φουσκώνουν το κόστος νοσηλειών με δικές τους εταιρείες - μεσάζοντες

Οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι κλινικών χρησιμοποιούν δικές τους εταιρείες-μεσάζοντες για να υπερτιμολογούν ιατρικά υλικά και να φουσκώνουν.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Οκτ 2026 | 07:44

iPhone Duo: Οι Έλληνες δίνουν πάνω από 2.400 ευρώ για ένα κινητό -Τι δείχνουν οι προπαραγγελίες

Η ισχυρή ζήτηση που καταγράφει το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone της Apple φαίνεται ότι έχει αντίκρισμα στην ελληνική αγορά. Παρά την τιμή εκκίνησης των 2.399 ευρώ.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ 26 Οκτ 2026 | 07:34

Ηλεκτρονικές δαπάνες: Ποιοι θα φορολογηθούν έξτρα -Τι ισχύει για φιλοδωρήματα, ποιες αποδείξεις μετρούν περισσότερο

Πρόσθετο φόρο 22% στο ποσό που θα υπολείπεται θα πληρώσουν όσοι δεν συγκεντρώσουν, έως 31/12/26, ηλεκτρονικές δαπάνες ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 26 Οκτ 2026 | 07:03

Ενεργειακή κρίση: Σχεδόν δεδομένη η συνέχιση των επιδοτήσεων στα καύσιμα - Υπό εξέταση Fuel Pass και νέα μέτρα

Σε νέα παράταση των επιδοτήσεων στα καύσιμα για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, προχωράει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 25 Οκτ 2026 | 11:09

Γιατί ο Νοέμβριος μπορεί να είναι εφιαλτικός σε καύσιμα και ρεύμα - Μονόδρομος η παράταση των επιδοτήσεων

Το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να "τρέχει" με ρυθμούς που θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές της ενεργειακής κρίσης.

ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 25 Οκτ 2026 | 10:33

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: 161 συμφωνίες μέσα σε οκτώ μήνες

Aπό τις 16 Φεβρουαρίου 2026 μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συνολικά 161 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 25 Οκτ 2026 | 09:30

Ακρίβεια διαρκείας στα τρόφιμα: Τιμές ρεκόρ στα γαλακτοκομικά, η ντομάτα ακριβότερη κατά 125%, το μοσχάρι σχεδόν 20 ευρώ

Καθώς οι ανατιμήσεις έχουν αρχίσει να περνούν στα ράφια και το μοσχαρίσιο κρέας παραμένει απλησίαστο, εντείνονται οι φόβοι για νέο κύμα ακρίβειας.

ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ 25 Οκτ 2026 | 08:59

Οι Έλληνες πωλούν τις λίρες τους παρά την πτώση του χρυσού

Σχεδόν οκτώ χρυσές λίρες πουλούν πλέον οι Έλληνες για κάθε μία που αγοράζουν στην ΤτΕ, όταν πριν από μία δεκαετία η αναλογία ήταν δύο πωλήσεις για μία αγορά.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 25 Οκτ 2026 | 08:27

"Ψάξε μου Φθηνότερα": Ένα κλικ εξοικονομεί σχεδόν 20 ευρώ σε καλάθι 31 προϊόντων -Πώς το χρησιμοποιούμε

Ένα άγνωστο ψηφιακό εργαλείο που βρίσκεται στην πλατφόρμα PosoKanei.gov.gr, μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τη δαπάνη τους στο σούπερ μάρκετ.

Η ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ" 24 Οκτ 2026 | 19:52

Basketgate: Ανοίγει έρευνα για το ποδόσφαιρο και για άλλα αθλήματα

Η έρευνα που ξεκίνησε με αφορμή το σκάνδαλο στο μπάσκετ, επεκτείνεται και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με ενδείξεις για ύποπτες χρηματικές συναλλαγές

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ 24 Οκτ 2026 | 11:19

Στεγαστική κρίση - Τα 11 νέα μέτρα για προσιτά σπίτια: Ανακαινίσεις, φοροαπαλλαγές, περιορισμοί σε Airbnb, νέο "Σπίτι μου"

Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες σπιτιών θα πρέπει να αξιολογούν κάθε νέο μέτρο, προκειμένου να επιλέξουν αν και κατά πόσον τους εξυπηρετεί.

"ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ" 24 Οκτ 2026 | 09:01

Τον Δεκέμβριο η επόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ - Γιατί μπορεί να είναι και η τελευταία

"Διάλειμμα" στις αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να κάνει το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, παραπέμποντας την επόμενη αύξηση επιτοκίων στο 2,75%.

24 Οκτ 2026 | 07:53

Lamda Development: Τέλος εποχής μετά από 17 χρόνια -Η νέα CEO και τα τρία μεγάλα στοιχήματα στο Ελληνικό

Ο Οδυσσέας Αθανασίου αποχωρεί από το τιμόνι της Lamda Development, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην Εύη Κωστάκη.

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ 24 Οκτ 2026 | 00:06

Standard & Poor’s: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

Τη βαθμίδα BBB με σταθερό το outlook επιβεβαίωσε ο οίκος Standard & Poor’s το ελληνικό αξιόχρεο, στη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το 2026

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ 23 Οκτ 2026 | 23:36

Axios: Καθηγητής του Χάρβαρντ προτιμά "το AI αντί για 20 οικονομολόγους" - Ριζικές αλλαγές στην οικονομία

Τα εργαλεία AI έχουν αποκτήσει εντυπωσιακές δυνατότητες, φτάνοντας πλέον να εκτελούν μεγάλο μέρος της εργασίας που παράγουν οι επαγγελματίες οικονομολόγοι

23 Οκτ 2026 | 13:45

Μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας- Τι είπε ο Τσάφος στο Renewable & Storage Forum

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των σχεδιαζόμενων έργων αποθήκευσης ενέργειας ξεπερνά τα 10 GW

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ 23 Οκτ 2026 | 12:22

Επιχείρηση "Economic Outcast": Έρευνα των ΗΠΑ για τη σχέση ελληνικής μη συστημικής τράπεζας με το Ιράν

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ζήτησε στοιχεία για ελληνική μη συστημική τράπεζα από την ελληνική κυβέρνηση

ΕΝΙΣΧΥΣΗ 400 ΕΥΡΩ 23 Οκτ 2026 | 11:46

Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το 2026 και πότε θα πληρωθούν

Συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες περιλαμβάνονται στους δικαιούχους για το επίδομα των 400 ευρώ.

ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ 23 Οκτ 2026 | 11:21

Φοροδιαφυγή: Τα τρία κόλπα με τις αποδείξεις και τα παράνομα λογισμικά – Πώς εντοπίζει τις παραβάσεις η ΑΑΔΕ

Η φοροδιαφυγή μέσα από "μαϊμού" ταμειακές, εικονικές ακυρώσεις και παράνομα λογισμικά.

ΑΝΟΔΟΣ 23 Οκτ 2026 | 10:18

Ακίνητα: Πανάκριβα τα ενοίκια, "τσουχτερές" οι τιμές πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πού "ξεφεύγουν"

Στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, η άνοδος συνεχίζεται ταυτόχρονα στην αγορά κατοικίας και στην ενοικίαση σαν σε ταμπλό στο χρηματιστήριο

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 22 Οκτ 2026 | 09:09

Ακρίβεια: Ποια προϊόντα θα πωλούνται με μειωμένες τιμές τα Χριστούγεννα - Έρχονται εκπτώσεις έως 25%

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία κατά της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ, με ανανεωμένη λίστα περίπου 1.000 προϊόντων

Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22 Οκτ 2026 | 07:55

Πόθεν Έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία - Τι πρέπει να ελέγξετε

Πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων Πόθεν Έσχες

ΕΦΟΡΙΑ 22 Οκτ 2026 | 07:53

"Ραβασάκια" από την ΑΑΔΕ για αδήλωτα αναδρομικά σε 55.000 "ξεχασιάρηδες" συνταξιούχους

Η ΑΑΔΕ στέλνει "ραβασάκια" σε περίπου 55.000 συνταξιούχους που... ξέχασαν να δηλώσουν τα αναδρομικά που εισέπραξαν το 2020.

ΧΑΤΖΗΜΗΝΑΣ (EFA) 22 Οκτ 2026 | 06:13

Χατζημηνάς (EFA): Εντός διετίας η είσοδος σε χρηματιστήριο - Δε γίνεται να πολεμάμε drones με πυραύλους Patriot

Euronext χωρίς βέβαιη την Αθήνα, επενδύσεις στην AI και προειδοποιήσεις Χατζημηνά για τον έλεγχο των αμυντικών συστημάτων.

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ 21 Οκτ 2026 | 09:49

Ο χειμώνας θα είναι "βαρύς": Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των καυσίμων - Πού αλλού θα "εκτοξευτούν" οι τιμές

Η πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει τους μήνες του χειμώνα, αλλά μάλλον θα ενταθεί από τις αρχές του 2027.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 21 Οκτ 2026 | 08:54

Ακρίβεια: Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά κόβει ακόμη και βασικά αγαθά -Κυνήγι προσφορών και περικοπές

Πού κερδίζει η ιδιωτική ετικέτα και πού αντέχουν οι επώνυμες μάρκες -Το 49% των καταναλωτών δηλώνει ότι καταφέρνει να ανταποκριθεί στα μηνιαία έξοδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Οκτ 2026 | 08:12

Ανακαίνιση κατοικίας: Ποιοι δικαιούνται, πόσα παίρνουν και τι πρέπει να τηρήσουν -Τα κριτήρια και οι όροι

Επιδότηση που φτάνει ως το 95% των δαπανών και έως τα 36.000 ευρώ προβλέπει το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών, το οποίο αφορά αρχικά 13.500 κλειστά σπίτια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Οκτ 2026 | 08:05

Αυτές είναι οι νέες αποδοχές όσων βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη

Τα παράθυρα της νομοθεσίας που παρέχουν τη δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη σε ηλικίες και κάτω των 62 ετών, αντί του 67ου έτους επιλέγουν χιλιάδες ασφαλισμένοι.

ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 21 Οκτ 2026 | 07:49

Τι αλλάζει σε προσλήψεις και μισθούς από 1η Νοεμβρίου - Τι θα πρέπει να αναφέρουν οι εργοδότες

Τι υποχρεούνται να κάνουν όλοι οι εργοδότες από την 1η Νοεμβρίου - Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η ίση αμοιβή για ίση εργασία

ΔΗΛΩΣΕΙΣ 21 Οκτ 2026 | 07:37

Πόθεν Έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία και τι πρέπει να ελέγξουν οι υπόχρεοι -Τι ισχύει για διορθώσεις

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των Πόθεν Έσχες γίνεται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet.

21 Οκτ 2026 | 06:34

Fourlis: Έρχονται 5 νέα ΙΚΕΑ και 24 Footlocker - Το σχέδιο για 200 καταστήματα και τζίρο 800 εκατ. €

Πως θα ανακτήσει ο Όμιλος το χαμένο έδαφος που κέρδισε ο ανταγωνισμός.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 20 Οκτ 2026 | 17:14

"Ανακαίνιση Κατοικίας": Ο οδηγός για επιδοτήσεις έως 95% και 36.000 ευρώ - Ποιες εργασίες χρηματοδοτούνται

Το σύνολο των σχετικών δικαιολογητικών και των υπεύθυνων δηλώσεων για την "Ανακαίνιση Κατοικίας" - Όσα πρέπει να ξέρετε

ΜΑΙΚΛ Ο’ΛΙΡΙ 20 Οκτ 2026 | 13:27

Ryanair: Εφιαλτική προειδοποίηση για αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια το 2027 - "Οι μεγαλύτερες στην ιστορία της Ευρώπης"

Ο CEO της Ryanair προειδοποιεί για εκτίναξη των τιμών, εξαπολύει επίθεση στη φον ντερ Λάιεν και ζητά να φορολογούνται οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Οκτ 2026 | 10:54

Συντάξεις: Ανεβαίνει ο πήχης των αυξήσεων για το 2027 - Τι σημαίνει για την τσέπη των συνταξιούχων

Η ετήσια αύξηση των συντάξεων βγαίνει από τον μέσο όρο του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης της χρονιάς.

ΔΕΙΤΕ 20 Οκτ 2026 | 07:57

Μέτρα ΔΕΘ: Τι σημαίνει στην πράξη η αύξηση των συντάξεων - Αναλυτικά παραδείγματα

Αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2026 | 07:52

Ξεφεύγει ξανά η τιμή του ηλεκτρισμού – Ανησυχητικά τα σημάδια για τον Νοέμβριο

Η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα διαμορφώνεται στα 247 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ 20 Οκτ 2026 | 07:31

Νέο "χτύπημα" στα φθηνά δέματα από Κίνα από την 1η Νοεμβρίου -Άλλα 2 ευρώ και ανατροπές στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Νέα επιβάρυνση 2 ευρώ στις διαδικτυακές αγορές από την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες έρχεται από την 1η Νοεμβρίου 2026, αυξάνοντας το κόστος των μικροδεμάτων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Οκτ 2026 | 07:17

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο 22% το 2027 - Τι πρέπει να προσέξετε

Πόσες ηλεκτρονικές αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν έως το τέλος του 2026 οι φορολογούμενοι.

20 Οκτ 2026 | 06:33

Μαρινάκης: Σήμερα η πρεμιέρα της νέας ναυτιλιακής στο ΧΑ – 14.000 επενδυτές και προσφορές άνω του 1 δισ. ευρώ

Από σήμερα ξεκινάει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση της ναυτιλιακής του Βαγγέλη Μαρινάκη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 19 Οκτ 2026 | 15:31

ΕΛΣΤΑΤ: Ένας στους τρεις εργαζόμενους δυσκολεύεται να συνδυάσει δουλειά και οικογένεια - Μεγαλύτερη πίεση στις γυναίκες

Τι προκύπτει από την ειδική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τον συνδυασμό οικογενειακής ζωής και εργασίας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Οκτ 2026 | 10:43

Τα μέτρα της ΔΕΘ στη "μάχη" για τον δύσκολο χειμώνα - 1,1 δισ. τον Νοέμβριο και ελαφρύνσεις έως τον Απρίλιο

Τα πρώτα μέτρα της ΔΕΘ εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου, όπως λέει, να περάσουν οι πολίτες τον "τσουχτερό" χειμώνα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Οκτ 2026 | 10:09

Έρχονται το δώρο Χριστουγέννων στο Δημόσιο και η ενίσχυση συνταξιούχων - Ποια είναι τα ποσά

Η ενίσχυση στους συνταξιούχους, το επίδομα (δώρο) Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους και η αύξηση του επιδόματος γέννησης για πολύτεκνους.

19 Οκτ 2026 | 09:45

Στροφή των νοικοκυριών στο ρεύμα λόγω ακρίβειας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Πόσο συμφέρει

Η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου αυξάνει σημαντικά το κόστος θέρμανσης.

«ΤΡΙΠΛΗ ΠΛΗΡΩΜΗ» 19 Οκτ 2026 | 09:01

Συντάξεις: Έρχονται τρεις πληρωμές σε έναν μήνα - Ποιοι θα λάβουν και την ενίσχυση των 400 ευρώ

Πρόκειται για τις συντάξεις Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου αλλά και την ενίσχυση των 400 ευρώ