Με ή χωρίς εκπλήξεις η κατάθεση του προϋπολογισμού;

Σε δύο νούμερα θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον κατά την αυριανή κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού στη Βουλή.

me-ekplikseis-i-xwris-i-katathesi-tou-proupologismou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε δύο νούμερα θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον κατά την αυριανή κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού στη Βουλή. Το πρώτο θα είναι η τελική εκτίμηση για την πορεία του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος και το δεύτερο θα είναι το υπερπλεόνασμα του 2019. Από το πρώτο θα κριθεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και από το δεύτερο ο τελικός κατάλογος των δικαιούχων των θετικών μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από την επόμενη χρονιά. Μέσα από αυτούς τους δύο αριθμούς θα αποκαλυφθεί και το αν η ελληνική πλευρά χρειάστηκε τελικώς να κάνει κάποιους συμβιβασμούς ώστε να εξασφαλίσει τη μη περικοπή των συντάξεων αλλά και την ενεργοποίηση των εξαγγελιών που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Στην πραγματικότητα από τη διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης του προϋπολογισμού, τα εκατομμύρια των πολιτών περιμένουν να προκύψουν τις επόμενες ώρες ή ημέρες οι ακόλουθες ειδήσεις:

1. Πρώτον το ακριβές ποσό που θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Τις τελευταίες ημέρες, στον δημόσιο διάλογο έχει κυριαρχήσει η υπεραισιοδοξία ότι το ποσό θα προσεγγίσει το αντίστοιχο περυσινό ωστόσο το καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα:

1. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανεβάζει τον πήχη του μνημονιακού πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,74% με το υπερπλεόνασμα να ανέρχεται στα 445 εκατ. ευρώ. Αν αυτή η εκτίμηση παραμείνει μέχρι τέλους, το ποσό που θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα θα είναι προφανώς μικρότερο των 445 εκατ. ευρώ.

2. Ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι η χρονιά μπορεί να κλείσει με πλεόνασμα ακόμη και 4,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε με τη χθεσινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ, αυτό που υποστήριξε είναι ότι στο 9μηνο υπάρχει υπεραπόδοση 1,1 δις. ευρώ  η οποία αν διατηρηθεί μέχρι το τέλος θα οδηγήσει σε πλεόνασμα 4,5%. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο καθώς δεν είναι δεδομένο ότι στο τελευταίο δίμηνο του έτους που διανύουμε, θα γίνουν κινήσεις που θα επηρεάσουν τον πλεόνασμα.

3. Είθισται στο τέλος της χρονιάς να γίνονται πληρωμές τόσο για να κλείσουν οι δημόσιες δαπάνες εντός του στόχου όσο και για να ενισχυθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που ειδικά φέτος έχει κουτσουρευτεί. Έτσι, το τελικό ποσό του πλεονάσματος θα κριθεί κυριολεκτικά τον τελευταίο μήνα.

4. Λόγω του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ουσιαστικά κλειδώνει τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς με τις ανακοινώσεις της Eurostat, είθισται η κυβέρνηση να κρατά ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» σε περίπτωση επανεκτίμησης. Άρα, μετά την καταβολή του έκτακτου μερίσματος, θα πρέπει να υπάρχει ένα προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος για παν ενδεχόμενο.

5. Υπάρχει αυξημένη πίεση από την πλευρά των δανειστών να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλότητα στην αγορά. Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένες πληρωμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, πρακτικά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πόσα χρήματα θα δοθούν τελικώς για το επίδομα στέγασης. Βάσει του τελικού ποσού θα αποφασιστεί και το ποια θα είναι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. 

φωτο αρχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook