Μυστικά και παγίδες των αλλαγών στις ηλεκτρονικές πληρωμές

Βελτιωτικές κινήσεις στα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης εξετάζει το ΥΠΟΙΚ.

Βελτιωτικές κινήσεις στα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στο «μικροσκόπιο» έχει μπει κυρίως η διάταξη για την έκπτωση φόρου 40% για επισκευή και ενεργειακή θωράκιση ακινήτων αλλά και η διάταξη για την υποχρεωτική πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος. Πρώτον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην «παγώνει» η έκπτωση 5% από το εισόδημα εξ’ ακινήτων μέχρι το 2026 για όσους κάνουν χρήση της έκπτωσης για τα ακίνητα. Και δεύτερον αναζητούνται λύσεις για όσους με βάση πραγματικά γεγονότα δεν μπορούν να συλλέξουν το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται κυρίως διαζευγμένοι με παιδιά που έχουν υποχρέωση καταβολής διατροφής, επαγγελματίες που κόβουν τιμολόγια αλλά δεν τα εισπράττουν αλλά και εισοδηματίες με απλήρωτα ενοίκια οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην άσκηση ένδικων μέσων.

Για την διάταξη της έκπτωσης φόρου στις επισκευές ακινήτων, οι αντιδράσεις ήταν πολύ έντονες από την πρώτη στιγμή κυρίως από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών (σ.σ το θέμα ανέδειξε το thetoc.gr το Σαββατοκύριακο https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/i-krufi-pagida-stin-ekptwsi-forou-gia-tis-episkeues-akinitwn). Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι θα οδηγηθούμε σε κατάργηση στην πράξη του μέτρου αν μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών (σ.σ αυτοί που εισπράττουν εισόδημα από ενοίκια) χρειαστεί να πληρώνουν περισσότερο φόρο αν κάνουν χρήση της έκπτωσης. Έτσι, αναμένεται απόσυρση της διάταξης που ορίζει ότι όποιος συλλέγει τιμολόγια από επισκευές ακινήτων –τα οποία πληρώνει μάλιστα ηλεκτρονικά- θα χάνει την έκπτωση του 5% από το δηλωθέν εισόδημα εξ’ ενοικίων.

Στο άρθρο με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αμφισβητούν την υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών έως το 30% του εισοδήματος –και αντίστοιχα να διαγράφουν το όποιο πρόστιμο έχει επιβληθεί- αν γι’ αυτό συντρέχει λόγος με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Αυτή η «ασπίδα προστασίας» εκτιμάται ότι θα μετριάσει τις αντιδράσεις και θα δώσει μια λύση στην περιπτωσιολογία η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί με ονομαστική καταγραφή στον νόμο. Για παράδειγμα, μπορεί να ληφθεί μέριμνα για όσους πληρώνουν διατροφή για τα παιδιά τους σε περίπτωση διαζυγίου καθώς αυτά τα χρήματα μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα αυτού που τα καταβάλλει αλλά με το ισχύον πλαίσιο δεν αναγνωρίζονται ως δαπάνη. Είτε οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα λογίζεται ότι ξεπερνούν το 60% του εισοδήματος σε καταβολές που αφορούν ανελαστικές δαπάνες (σ.σ ενοίκια, δάνεια, φόρους κλπ) και θα υποχρεούνται να προσκομίζουν το 20%, είτε θα απαλλάσσονται του προστίμου που θα τους επιβάλλεται εκ’ των προτέρων αποδεικνύοντας για ποιο λόγο δεν κατόρθωσαν να προσκομίσουν τις σχετικές ηλεκτρονικές πληρωμές.

Υπάρχουν όμως και άλλες ομάδες που ενδεχομένως να χρίζουν ειδικής μεταχείρισης όπως για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ανείσπρακτα τιμολόγια χιλιάδων ευρώ. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, χωρίς να υπάρχει προσφυγή στα δικαστήρια, δεν μπορεί κάποιος να επικαλεστεί το γεγονός και κανονικά πρέπει να φορολογείται και επί αυτών των εισοδημάτων. Από 1/1/2020 δε, θα πρέπει και να προσκομίζει ηλεκτρονικές αποδείξεις μέχρι του ορίου του 30%. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ 22 Φεβ 2020 | 10:26

Έρχεται μποναμάς έως και 100.000 ευρώ στους τυχερούς της φορολοταρίας

Με το νέο σχέδιο ο αριθμός των τυχερών θα μειωθεί, αλλά τα ποσά που θα διεκδικούν θα φτάνουν τις 100.000 ευρώ, μπορεί και περισσότερα.

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ 19 Φεβ 2020 | 07:32

Φορολογικό «δώρο» για 72.000 συνταξιούχους σε νέο νομοσχέδιο

Ο πέλεκυς έχει πέσει βαρύς στους περίπου 72.000 συνταξιούχους που εντοπίστηκαν να μη έχουν δηλώσει τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2013.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 18 Φεβ 2020 | 15:37

Ρύθμιση για τα αναδρομικά συνταξιούχων προωθεί το ΥΠΟΙΚ

Αφορά όσους είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια συντάξεις αναδρομικά, χωρίς να τις έχουν δηλώσει.

ΑΛΛΙΩΣ... ΠΡΟΣΤΙΜΟ 17 Φεβ 2020 | 07:20

Ποιοι πρέπει να αυξήσουν τις πληρωμές με κάρτες ως 1.000 ευρώ

Ποιοι πρέπει να αυξήσουν τις πληρωμές με κάρτα έως και κατά 1000 ευρώ τον μήνα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ 12 Φεβ 2020 | 07:22

Οι κρυφές «παγίδες» στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Η ξεχωριστή δήλωση από τους παντρεμένους μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση από τεκμήρια ή ηλεκτρονικές πληρωμές.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 11 Φεβ 2020 | 20:40

ΥΠΟΙΚ: Έρχονται «κυνηγοί αζήτητων κληρονομιών» - Το ύψος αμοιβής

Σε μεθόδους… άγριας δύσης καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Φεβ 2020 | 07:31

Οι φοροαπαλλαγές για το 2020 - 2021: Ποιοι κερδίζουν και πόσα

Οι βασικές πτυχές του επικαιροποιημένου πλάνου, θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής το οποίο θα κατατεθεί μέσα στον Απρίλιο.

ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ 31 Ιαν 2020 | 13:38

Οριστικό: Από 26 Φεβρουαρίου η ρύθμιση των 24 δόσεων - Oλη η απόφαση

Οριστικό: Από τις 26 Φεβρουαρίου η ρύθμιση των χρεών σε 24 δόσεις – Όλη η απόφαση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 26 Φεβ 2020 | 07:49

Πώς θα… δανειστείτε 1000 ευρώ από την εφορία με κόστος 2 ευρώ τον μήνα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την ρύθμιση των οφειλών στην εφορία σε 24 ή 48 δόσεις. Πώς θα "δανειστούμε" από την εφορία "σπάζοντας" την οφειλή σε δόσεις και με κόστος μόλις 2 ευρώ. Αναλυτικός πίνακας.

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ 26 Φεβ 2020 | 07:05

Δήλωση των "ξεχασμένων" τετραγωνικών: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις

Ανοίγει από αύριο, Πέμπτη, η πλατφόρμα για τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά. Έως τα τέλη Μαρτίου η προθεσμία. Βήμα προς βήμα η διαδικασία υποβολής.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ 25 Φεβ 2020 | 07:15

"Κρυμμένα" τετραγωνικά: Πόσο θα κοστίσει να τα δηλώσετε - Αναλυτικά παραδείγματα

Αν κάποιος επιδιώξει να δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων αλλά αυτά δεν φαίνονται ούτε στο Ε9, η αίτηση δεν θα προχωρήσει.