
Και την μπύρα επηρεάζουν οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, αλλά κυρίως η φορολογία που επιβάλλεται στα ποτά και στα τρόφιμα, καθώς παρά το άνοιγμα και τις επενδύσεις των τελευταίων χρόνων η εταιρεία ΕΖΑ επιστρέφει στο καθεστώς της μικροζυθοποιίας. Στόχος της είναι να μειώσει τις ζημίες και να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2026, καθώς μέσω της κίνησης αυτής, η οποία συνεπάγεται τη παραγωγή έως και 200 χιλιάδων 100λιτρων μπύρας, η ΕΖΑ θα μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μία επιλογή στην προσπάθεια της εταιρείας να μειώσει τις ζημίες, οι οποίες έχουν προκληθεί από την πανδημία αλλά και την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, και την επιστροφή στη κερδοφορία, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει το 2026.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την πορεία της εταιρείας το 2024, ότι εάν η παραγωγή αυξηθεί στα 300 χιλιάδες 10λιτρα, τότε θα πρέπει να καταβάλλονται επιπλέον 12 εκατ. € στη φορολογία.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στελέχη της ζυθοποιίας που έχει την έδρα της στη Αταλάντη και έδωσαν τη δική τους μάχη με τους κολοσσούς της μπίρας, όπως η Carlsberg, το πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης ήταν η νέα κεφαλαιακή ένεση ύψους 7 εκατ. ευρώ από τους μετόχους, μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί στη μείωση του δανεισμού.
Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία επιδιώκει να περιορίσει το χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο μόνο πέρυσι διαμορφώθηκε στα 2,4 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν αντίστοιχο με τα EBITDA της χρήσης, που ανήλθαν σε 2,8 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά ο δανεισμός μειώθηκε από τα 22,6 εκατ. € το 2023 στα 19,8 εκατ. € το 202 Η κίνηση αυτή φαίνεται πως αποδίδει καθώς το 2024 έκλεισε με κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 2,8 εκατ. €.
Στροφή στις μπύρες χωρίς αλκόολ - Πόσα λίτρα πίνουν το χρόνοι οι Έλληνες
Την ίδια στιγμή ΕΖΑ φαίνεται ότι ποντάρει αρκετά στην αγορά μπύρας χωρίς αλκοόλ, η οποία ανέρχεται στο 3% της αγοράς, ενώ στο εξωτερικό έχει διψήφια ποσοστά. Παράλληλα τονίστηκε ότι ο κάθε Έλληνας πίνει κατά μέσο όρο 30 λίτρα μπίρας το χρόνο
Επιπλέον, προσέθεσε τέσσερα νέα προϊόντα στο πορτοφόλι της. Πρόκειται για τις μπύρες ελάχιστου ή μηδενικού αλκοόλ. Πρόκειται για τις μπύρες Pils Hellas, Radler και την Pils Hellas 0.0. Επίσης λάνσαρε μιας μεξικάνικου τύπου μπύρας, η οποία ονομάζεται Α Toda Madre, ενώ λανσάρει ξανά στην αγορά και την Πειραϊκή, η οποία είχε περιέλθει στο παρελθόν στα χέρια των τραπεζών.
Στρέφεται, δε, και προς την αγορά HORECA, η οποία αποτελεί το 25% των πωλήσεών της, ενώ η πλειοψηφία (σ.σ. 75%) προέρχεται από τα super market.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπύρα χωρίς αλκοόλ, εκτό από την ανοδική τάση που καταγράφει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις νέες γενιές, έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα, καθώς δε φορολογείται από το κράτος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr