opap
Advertisement

Follow us

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις μεταβιβάσεις κατοικιών

Η καθιέρωση της έκδοσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου έχει φέρει στην επιφάνεια, όλες τις παθογένειες της κατασκευής κτιρίων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Μάχη με την Λερναία Ύδρα" που έχει "γεννηθεί" τα τελευταία χρόνια και αφορά στην γραφειοκρατία που συνοδεύει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, εξακολουθούν να δίνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες.

Η καθιέρωση της έκδοσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, να έχει φέρει στην επιφάνεια, όλες τις παθογένειες της κατασκευής κτιρίων στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1950 και μετά. Πρόκειται για μια γραφειοκρατία, η οποία έφτασε σε τέτοιο επίπεδο, ώστε απαιτούνται τουλάχιστον 6-8 μήνες για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία κατοικίας, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια, που να απαιτούν επίλυση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να απογοητεύονται και να φτάνουν στο σημείο ακόμα και να σταματούν πλήρως την διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων εγγράφων και πιστοποιητικών, αφήνοντας τα ακίνητά τους απούλητα και κλειστά. Πρόκειται δηλαδή για έναν ακόμα παράγοντα που συντελεί στο μειωμένο απόθεμα διαθέσιμων κατοικιών στην αγορά. Αντίστοιχα, όπως σημειώνει στο Capital.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πολλές αγοραπωλησίες έχουν ακυρωθεί τα τελευταία χρόνια, ακριβώς των πολύμηνων καθυστερήσεων, ειδικά όταν ο αγοραστής προέρχεται από το εξωτερικό. Ωστόσο και σε άλλες περιπτώσεις αγοραπωλησιών μεταξύ Ελλήνων, είναι σύνηθες το φαινόμενο υπαναχώρησης του αγοραστή, καθώς έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά, όπου τα προβλήματα των ακινήτων είναι τόσο δυσεπίλυτα, ώστε να καθίστανται μη μεταβιβάσιμα.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι τράπεζες, αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, που έχουν ανακτήσει ακίνητα μέσω των πλειστηριασμών και χρειάζονται πολύμηνες προσπάθειες και ασφαλώς σημαντικούς πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, μέχρι να μπορέσουν να "ξεμπλέξουν" νομικά και πολεοδομικά και να φτάσουν στο σημείο να γίνουν εμπορικά διαθέσιμα. Ακόμα και οι αγοραπωλησίες μεταξύ μεγάλων εταιρειών, π.χ. ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), απαιτούν πλέον αρκετούς μήνες, έως ότου ολοκληρωθούν, ακριβώς για τον λόγο αυτό.

Σήμερα, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται σε παραβάσεις που ανακύπτουν ήδη από το στάδιο της κατασκευής και δεν είναι εύκολο να λυθούν με τις σημερινές διατάξεις. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των κατασκευαστών κατοικιών, ειδικά τις δεκαετίες από το 1950 έως και το 1990, συχνά και αργότερα, σπάνια τηρούσαν κατά γράμμα, ή καλύτερα "κατ’ εκατοστό" τις οικοδομικές άδειες που είχαν εκδώσει. Ασφαλώς, ελάχιστοι προχωρούσαν και στις απαιτούμενες αναθεωρήσεις των αρχικών αδειών, αφού ολοκλήρωναν την κάθε οικοδομή, με αποτέλεσμα σήμερα, να υπάρχει σωρεία λαθών και ανακριβειών, κάποιες εκ των οποίων δεν μπορούν να "θεραπευθούν". Για παράδειγμα, μπορεί κάποια οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα), να έχει αφαιρέσει π.χ. 1-2 τ.μ. από τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, ή από το διπλανό διαμέρισμα, χωρίς φυσικά να υπάρχει ευθύνη του ιδιοκτήτη, καθώς ήταν έτσι από την ημερομηνία της κατασκευής του ακινήτου.

Ένα ακόμα σημαντικό εμπόδιο είναι κι ένα από τα πρώτα που συναντά ένας ενδιαφερόμενος πωλητής και αφορά στην προσκόμιση αντιγράφου της οικοδομικής άδειας του κτιρίου. Πρόκειται για έναν "εφιάλτη" για πολλούς, καθώς για πολλά κτίρια, ειδικά στην Αττική, είναι δύσκολο να βρεθούν τα απαιτούμενα έγγραφα και ταυτόχρονα να είναι ευανάγνωστα και πλήρη, δηλαδή να έχουν κι όλες τις κατόψεις του κτιρίου κτλ. Όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, ειδικά για τις πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας, που κατασκευάστηκαν την περίοδο από το 1955 και μέχρι το 1974, η αποθήκευση των φακέλων των αδειών έχει γίνει με την μορφή "μικροφίλμ", που ακόμα κι αν βρεθούν, συχνά δεν μπορούν να αντιγραφούν, λόγω φθοράς. Άλλες φορές πάλι, ο ενδιαφερόμενος βρίσκει μόνο το στέλεχος της οικοδομικής άδειας και όχι και τα υπόλοιπα έγγραφα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδοθεί σε ένα "σαφάρι" αναζήτησης τυχόν πρόσθετων εγγράφων, ιδίως κατόψεων, στα συμβόλαια αγοραπωλησίας, ή γονικές παροχές που έχουν γίνει κατά καιρούς για άλλες οριζόντιες ιδιοκτησίες του κτιρίου, ή ακόμα και του δικού του ακινήτου, εφόσον δεν είναι ο αρχικός αγοραστής.

Αν δεν εντοπιστεί η άδεια, θα πρέπει να αιτηθεί βεβαίωση από την αρμόδια πολεοδομία ότι έχει απωλεσθεί, ή καταστραφεί ο φάκελος, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει ο μηχανικός του πωλητή να φτιάξει νέα σχέδια και κατόψεις, με το αντίστοιχο κόστος φυσικά. Υπάρχουν όμως κάποιες πολεοδομίες που αρνούνται να χορηγήσουν την σχετική βεβαίωση, "μπλοκάροντας" ουσιαστικά όλη την διαδικασία, παρότι ο νόμος ορίζει ότι αυτός θα πρέπει να γίνεται όταν δεν βρίσκεται ο φάκελος της άδειας. Περιττό να σημειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για να γίνουν όλα τα παραπάνω…

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι ένας ψηφιακός φάκελος, που θα πρέπει να καταρτίζεται για κάθε ακίνητο που αποτελεί αντικείμενο αγοραπωλησίας. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2022 αποκαλύπτοντας σωρεία προβλημάτων, καθώς έγιναν εμφανείς όλες οι παθογένειες της κατασκευής κτιρίων στην χώρα. Κάποιες εξ αυτών έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, ειδικά στο σκέλος της μεταγραφής των συμβολαίων και της διόρθωσης των λαθών του Κτηματολογίου, με τον υφυπουργό, αρμόδιο για το Κτηματολόγιο, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, να έχει προωθήσει σειρά διατάξεων από το 2023 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν άπτονται όλα τα προβλήματα των δικών του αρμοδιοτήτων.

Διαβάστε Επίσης

Η πιο σημαντική παρέμβαση έγινε πριν από μερικές ημέρες και αφορά στην ψήφιση ρύθμισης με την οποία παρέχεται πλέον η δυνατότητα από τον πωλητή της μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας σε πολυκατοικίες, ώστε να "ξεκλειδώσουν" δεκάδες χιλιάδες πράξεις αγοραπωλησίας, ή γονικές παροχές, που σήμερα είναι "κολλημένες". Αυτό συμβαίνει επειδή σχεδόν 1 στις 2 κατοικίες της χώρας εμφανίζει κάποια απόκλιση της επιφάνειας ανάμεσα στο πώς είναι αποτυπωμένο το κάθε ακίνητο στα διάφορα έγγραφα (π.χ. κτηματολογική εγγραφή, αρχική σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, ΤΑΠ, οικοδομική άδεια, Ε9 κτλ.) και το ποια είναι η πραγματική επιφάνεια. Αυτό δημιουργούσε την ανάγκη τροποποίησης των οριζόντιων ιδιοκτησιών για όλα τα ακίνητα της κάθε οικοδομής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να "παγώνει" κάθε δυνατότητα μεταβίβασης, καθώς πολύ δύσκολα μπορούσαν να συναινέσουν όλοι οι ιδιοκτήτες.

Αυτό επιχειρήθηκε να διορθωθεί με διάταξη στο τέλος του 2023, όπου οριζόταν ότι ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης αρκούσε να έρθει σε συνεννόηση μόνο με τον γείτονά του, ώστε να προχωρήσουν σε από κοινού τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, καταθέτοντας διορθωμένη κάτοψη μόνο για τον όροφο των διαμερισμάτων τους. Στην πράξη όμως παρατηρήθηκαν και πάλι δυσλειτουργίες, λόγω της συχνής απροθυμίας πολλών γειτόνων να συνεργαστούν, ή της αδυναμίας των ενδιαφερόμενων να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επίσης, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επιθετικών συμπεριφορών, ακόμα κι εκβιασμών ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη συναίνεση, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων. Για τον λόγο αυτό, με την νέα ρύθμιση, μπορούν οι διορθώσεις να γίνονται και μονομερώς, αρκεί η απόκλιση των επιφανειών του διαμερίσματος με τα αναγραφόμενα στην αρχική σύσταση, να μην επηρεάζει τα δικαιώματα των υπολοίπων ιδιοκτητών του ορόφου επί των χιλιοστών της οικοδομής και ασφαλώς να μην υπάρχει και πρόβλημα με τους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η άγνωστη ιστορία της πιο δολοφονικής Ελληνίδας γίνεται ταινία στο Sound of Silence

Το "α" επισκέφθηκε το μουσείο Βορρέ για να παρακολουθήσει τα γυρίσματα του "Sound of Silence" της Τζόις Νασαουάτι .

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 10 Φεβ 2026 | 17:59

Η εκτόξευση των τιμών πώλησης και ενοικίασης στην Αθήνα, σπρώχνουν τον κόσμο στον Πειραιά και το Περιστέρι

Ολο και περισσότεροι είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τις άλλοτε "σίγουρες" επιλογές και στρέφονται σε περιοχές όπως ο Πειραιάς και τα Δυτικά Προάστια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Φεβ 2026 | 06:18

Εφορία: Πώς θα εντοπιστούν τα αδήλωτα ενοίκια

Mπλόκο στα κρυφά ενοίκια και στις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 09 Φεβ 2026 | 16:36

Ακίνητα: Πώς θα δηλωθούν στην ΑΑΔΕ, η χρήση τους και το ενοίκιο από τους 1,7 εκατ. ιδιοκτήτες

Η ΑΑΔΕ θέλει να ζητήσει από 1,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες -και άλλους τόσους ενοικιαστές- να πληρώνουν αποκλειστικά μέσω τράπεζας το ενοίκιο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Φεβ 2026 | 08:25

Αγορά Κατοικίας: Εως 200.000 ευρώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της μεγάλης πλειοψηφίας των αγοραστών

Είναι πλέον λίγα τα ακίνητα που ανταποκρίνονται στις οικονομικές αντοχές των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 05 Φεβ 2026 | 06:59

Ακίνητα: Οι 4 παρεμβάσεις που αλλάζουν τον "χάρτη" στις μεταβιβάσεις – Εφικτή η πώληση κατασχεμένων

Τέσσερις παρεμβάσεις οι οποίες αλλάζουν το "χάρτη" στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς περιορίζουν την γραφειοκρατία και απλοποιούν τις συναλλαγές με τους πολίτες.

VALUE PARTNER 04 Φεβ 2026 | 07:53

Αγορά ακινήτων: Τι ζητούν οι επενδυτές από τις κατασκευαστικές εταιρίες - Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο στην αγορά

Ένας νέος όρος έχει μπει δυναμικά στον χώρο της αγοράς ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τον όρο value partner.

ΜΙΔΑ 03 Φεβ 2026 | 08:10

Ερχεται η μεγάλη απογραφή για επτά εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποια στοιχεία θα κληθούν να δηλώσουν

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, η ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ 02 Φεβ 2026 | 08:01

Ακίνητα: Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην άνοδο τιμών οι κατοικίες στην Ελλάδα- Ρεκόρ για την Αθήνα

Σε μία από τις πιο "καυτές" αγορές κατοικίες παγκοσμίως έχει εξελιχθεί η ελληνική, καθώς κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων θέσεων με βάση την αύξηση των τιμών πώλησης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο "ΜΙΔΑΣ" 02 Φεβ 2026 | 07:35
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Φεβ 2026 | 08:38

Τα τρία αγκάθια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2026: ΜΙΔΑΣ, υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές και ασανσέρ

Το γεμάτο υποχρεώσεις 2026, οι νέες πρωτοβουλίες μείωση της φοροδιαφυγής και τα κίνητρα για άνοιγμα κλειστών ακινήτων

ΥΠΟΙΚ 31 Ιαν 2026 | 15:01

Πιερρακάκης: Το στεγαστικό αποτελεί εθνική πρόκληση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τους ιδιοκτήτες ακινήτων

"Στην Ελλάδα το ακίνητο δεν ήταν ποτέ απλώς μία επένδυση. Είναι ρίζες, καταγωγή, οικογένεια, είναι στοιχείο κοινωνικής ασφάλειας", είπε.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Ιαν 2026 | 09:36

Στεγαστική κρίση: Δύο νέα προγράμματα για προσιτή στέγη προ των πυλών - Τι είναι, ποιους αφορούν

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος έρχονται εντός των επόμενων μηνών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Ιαν 2026 | 08:49

Αγορά ακινήτων: Πώς η κατάσταση της πολυκατοικίας μπορεί να μειώσει έως και 20% την αξία ενός διαμερίσματος

Η συνολική εικόνα των πολυκατοικιών στην Αθήνα παραμένει σε μεγάλο βαθμό προβληματική, ανεξαρτήτως ηλικίας κτιρίου ή περιοχής.

ΠΟΤΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ 31 Ιαν 2026 | 08:43

Τέλος χρόνου για μικρότερο ΕΝΦΙΑ: Ποιες διορθώσεις πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι - Τα πιο συχνά λάθη

Ό,τι αποτυπώνεται στο Ε9 θα αποτελέσει τη βάση για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα "χτυπήσει την πόρτα" των φορολογουμένων στις αρχές Μαρτίου.

ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ 29 Ιαν 2026 | 16:35

Bloomberg: Ο "σκληρός" γιος και διάδοχος του Χαμενεΐ με τα πολυτελή ακινήτα σε Λονδίνο, Μαγιόρκα, Ντουμπάι

Δίκτυο πολυτελών ακινήτων με αφανή ιδιοκτήτη τον γιο και πιθανότερο διάδοχο του Χαμενεΐ αποκαλύπτει το Bloomberg

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Ιαν 2026 | 09:43

Ποια μέτρα προωθούνται για τη στεγαστική κρίση: Τα νέα πρόγράμματα "Κατασκευάζω-Νοικιάζω" και "Ανακαινίζω-Νοικιάζω"

Νέα και ενισχυμένα στεγαστικά προγράμματα, φορολογικά κίνητρα και περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι στη "φαρέτρα" της κυβέρνησης, για τη στεγαστική κρίση.

ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 28 Ιαν 2026 | 07:35

Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που πολυτελή ακίνητα παραμένουν απούλητα, ενώ η αγορά κινείται

Η εικόνα της αγοράς πολυτελών κατοικιών δείχνει σαφή κινητικότητα, με συναλλαγές να πραγματοποιούνται σταθερά σε επιλεγμένες περιοχές, όπως Αθηναϊκή Ριβιέρα και Β. Προάστια.

ΑΑΔΕ 27 Ιαν 2026 | 08:17

Στο στόχαστρο της εφορίας οι αγοραπωλησίες ακινήτων - Ποιες θα ελεγχθούν

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, καθώς ενέχουν αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η SOZCU 24 Ιαν 2026 | 22:34

Νεο προκλητικό δημοσίευμα: "Η κίνηση των Τούρκων που τρέλανε την Ελλάδα" - Αγοραπωλησίες ακινήτων στην παραμεθόριο

Σύμφωνα με την Sozcu, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε ότι το νομικό πλαίσιο για την πώληση ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές θα αυστηροποιηθεί

ΑΑΔΕ 24 Ιαν 2026 | 09:23
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 23 Ιαν 2026 | 08:33
ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΡΩΝ 23 Ιαν 2026 | 06:44

Κρυμμένος θησαυρός στα ακίνητα με "μαύρα" ενοίκια των... 20€ - Το σενάριο για επιβολή ελάχιστου τεκμαρτού

Τα φώτα στρέφονται στα ακραία χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια, να δηλωθούν, να φορολογηθούν και τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση φορολογικών συντελεστών.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 21 Ιαν 2026 | 07:16

"Διπλός" ΕΝΦΙΑ φέτος για τα κλειστά ακίνητα τραπεζών και servicers

Διπλάσιο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers) για τα χιλιάδες κλειστά ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Ιαν 2026 | 08:53

Ακίνητα: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αλλαγές στο Ε9 - Τα 10 βήματα

Με βάση τις αλλαγές που θα δηλωθούν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, θα υπολογισθεί ο ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.

20 Ιαν 2026 | 08:05

Ερχεται νέα μείωση φόρου στα ενοίκια

Κεντρικό ρόλο στο όλο εγχείρημα θα παίξει το Μητρώο Ακινήτων, καθώς θα αποκαλύψει κρυφά ενοίκια και αδρανή ακίνητα.

ΡΑΛΙ ΤΙΜΩΝ 12 Ιαν 2026 | 11:03

Οι δύο λόγοι που εκτοξεύτηκαν οι τιμές και στους επαγγελματικούς χώρους στην Αττική - Αύξηση ως 60% σε 6 χρόνια

Οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης επαγγελματικών ακινήτων κατέγραψαν άλματα που ξεπερνούν το 60% μέσα σε έξι χρόνια.

ΣΤΟ 2026 11 Ιαν 2026 | 08:14

Επτά εκατ. ιδιοκτήτες καλούνται να δηλώσουν πώς χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους - Οι 10 "δεξαμενές"

Πρώτη καταγραφή χρήσης ακινήτων - Πότε ξεκινά, πότε θέλει η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί, ποιες κατηγορίες έχουν προβλεφθεί

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Ιαν 2026 | 07:25

Τα 6 νέα μέτρα για φθηνότερη στέγη

Έξι νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης αναμένεται να θεσπιστούν τις πρώτες εβδομάδες του 2026.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ 06 Ιαν 2026 | 11:10

Πώς θα λειτουργεί το νέο Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Ο "ελέφαντας στο δωμάτιο", είναι η πλήρης και αναλυτική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.

PREMIUM MICROLOCATIONS 05 Ιαν 2026 | 08:25

Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σταθερά σε έναν ώριμο προορισμό για την αγορά πολυτελών ακινήτων

Ποιοι άλλοι παράγοντες καθορίζουν την υπεραξία των πολυτελών ακινήτων.

Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30 Δεκ 2025 | 07:51

Στον "αέρα" οι αγοραπωλησίες κατοικιών και τα προγράμματα αναβάθμισης κατοικιών

Άμεσος είναι ο κίνδυνος για πλήρες "πάγωμα" των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων.

ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 28 Δεκ 2025 | 13:10

Έτος "ΜΙΔΑ" το 2026: Πώς θα ολοκληρωθεί  η μεγαλύτερη απογραφή ακινήτων

Εκκίνηση της διαδικασίας μέσα στον Ιανουάριο – Τη χρήση των ακινήτων τους θα κληθούν να γνωστοποιήσουν οι ιδιοκτήτες

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 27 Δεκ 2025 | 12:01

Oι ελαφρύνσεις στη φορολογία ακινήτων από 1η Ιανουαρίου 2026

Σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισόδημα από ενοίκια

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 19 Δεκ 2025 | 10:50

Τέλος τα ενοίκια "μαϊμού" των 20 και 30 ευρώ: Πώς θα "φακελωθούν" τα ακίνητα με τον ΜΙΔΑ

Το νέο μητρώο ιδιοκτησίας ακινήτων έρχεται για να "χτυπήσει" τα υποδηλωμένα ενοίκια.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 18 Δεκ 2025 | 11:05

"Ναι μεν αλλά" για την ανέγερση κατοικιών με φοροαπαλλαγή στα ενοίκια: Τι λένε κατασκευαστές και κτηματαγορά

Τα επιχειρήματα κατασκευαστών και κτηματαγοράς για τα νέα μέτρα σχετικά με το στεγαστικό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Δεκ 2025 | 07:34

Αύξηση των ασφαλισμένων κατοικιών λόγω έκπτωσης ΕΝΦΙΑ - Βουτιά στις αποζημιώσεις

Το 2024 ο αριθμός των ασφαλιστηρίων συμβολαίων περιουσίας ανήλθε σε 1,34 εκατ., αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2023.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16 Δεκ 2025 | 11:00

Πρόγραμμα μαμούθ για το στεγαστικό ανακοινώνει ο Μητσοτάκης απόψε στη Βουλή - Πληροφορίες για μέτρο "έκπληξη"

Με επιδότηση ανακαινίσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να "ξεκλειδώσει" χιλιάδες κλειστά ακίνητα.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Δεκ 2025 | 10:15

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης - 1,3 εκατ. άνθρωποι στην ΕΕ είναι άστεγοι

Για πρώτη φορά στη ιστορία της η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη σοβαρή στεγαστική κρίση που πλήττει τη γηραιά ήπειρο

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 16 Δεκ 2025 | 07:10

Χιλιάδες νέες κατοικίες "ρίχνουν" στην αγορά κατασκευαστές λόγω Golden Visa

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ώστε τα σπίτια αυτά να απαγορεύεται να αξιοποιηθούν μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ 14 Δεκ 2025 | 08:02

Πρόγραμμα μαμούθ 500 εκατ. ευρώ θα επιδοτεί έως 80% - 90% τη δαπάνη ανακαίνισης των παλιών ακινήτων

Η κυβέρνηση ρίχνει "όλα τα λεφτά" στα μεταχειρισμένα ακίνητα για να αντιμετωπίσει το μείζον στεγαστικό πρόβλημα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Δεκ 2025 | 07:25

Ωρα εξαγγελιών για το στεγαστικό: Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι - Τι θα γίνει με ενοίκια και βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στην ομιλία του πρωθυπουργού για τον προϋπολογισμό αναμένεται να συμπεριληφθούν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ 08 Δεκ 2025 | 07:32

ΑΑΔΕ: Σαφάρι ελέγχων για πλασματικά ενοίκια - Φρένο στη φοροδιαφυγή με την ηλεκτρονική πληρωμή

Ελέγχους σε μισθωτήρια συμβόλαια με εξωπραγματικά χαμηλά ενοίκια, ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

ΑΑΔΕ 03 Δεκ 2025 | 12:07

Μέτρα μετά το φιάσκο με τα ενοίκια των 5 και 10 ευρώ - Στο τραπέζι σχέδιο ξεκαθαρίσματος των μισθωτηρίων

Σε λιγότερο από έναν μήνα, η ΑΑΔΕ θα έχει πλήρη εικόνα για τον αριθμό των λαθών που έγιναν κατά την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης των ενοικιαστών.

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ 28 Νοε 2025 | 07:05

Σήμερα η επιστροφή ενοικίου στους δικαιούχους – Ανάσα για ένα εκατ. ενοικιαστές

Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί αυτόματα, έπειτα από την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων ανάμεσα στις φορολογικές δηλώσεις και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια της ΑΑΔΕ.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ 26 Νοε 2025 | 08:51
ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 07:12

Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν

Προσδοκίες για σημαντική αύξηση της ανταπόκρισης των ιδιοκτητών κατοικιών απέναντι στο μέτρο της χορήγησης τριετούς φοροαπαλλαγής στα εισοδήματα από ενοίκια.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ 21 Νοε 2025 | 14:13

Gov.gr Wallet: Ξεκινά η πρόσβαση στην ψηφιακή εικόνα ακινήτων από 21 Νοεμβρίου

Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες μόνο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί "σε λειτουργία" από το "Ελληνικό Κτηματολόγιο"

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 20 Νοε 2025 | 09:04

Πάνω από 1 στα 4 σπίτια του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστά - Τι συμβαίνει σε βόρεια και νότια προάστια

Ο βασικός "ένοχος" για το μεγάλο έλλειμμα κατοικιών διαθέσιμων είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση, φαίνεται να είναι ο τεράστιος όγκος των κλειστών κατοικιών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Νοε 2025 | 08:03

Στις 28 Νοεμβρίου η επιστροφή ενός ενοικίου: Ποιους αφορά - Πώς υποβάλλονται τα δικαιολογητικά

Πρόκειται για μόνιμου χαρακτήρα μέτρο, που θα επαναλαμβάνεται κάθε Νοέμβριο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2025 | 14:19

Αναζητούνται ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων με "ζεστό χρήμα" - Οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος και ο κόφτης

Ουσιαστικά, αναζητούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν αφήσει αναξιοποίητη την περιουσία τους για οικονομικούς λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2025 | 08:54

Ποιοι θα πάρουν σπίτι με επιδότηση - Ολα τα νέα κριτήρια

Το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2" διευκολύνει την απόκτηση στέγης από άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 50 ετών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Νοε 2025 | 13:04

Πρόγραμμα ανακαίνισης ακινήτων: Τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε - Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις

Άλλο ένα "χαρτί" για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος ρίχνει στην αγορά η κυβέρνηση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Νοε 2025 | 07:43

Απόφαση σταθμός του ΣτΕ για τα "μαύρα" στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Τι προβλέπει

Από κόσκινο περνάει η εφορία τούς τραπεζικούς λογαριασμούς στις μεταβιβάσεις ακινήτων και, εφόσον αποδειχθεί ότι το πραγματικό τίμημα είναι υψηλότερο από το αναγραφόμενο, επανυπολογίζει τον φόρο μεταβίβασης και επιβάλλει πρόστιμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Νοε 2025 | 08:24

Τριετής φοροαπαλλαγή ενοικίων: Τι αλλάζει, ποιοι τη δικαιούνται, πότε χάνεται για τους ιδιοκτήτες

Με τις αλλαγές που επέρχονται, απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος όσοι εκμισθώνουν κατοικία η οποία παρέμενε κενή για 36 συνεχόμενους μήνες.

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 13 Νοε 2025 | 11:13

"Σπίτι μου 2": Επανεξετάζονται τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια - Προσπάθεια διεύρυνσης των δικαιούχων

Μπορεί να αυξηθεί το εισοδηματικό και το ηλικιακό κριτήριο όχι όμως και η παράμετρος της παλαιότητας του ακινήτου.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΑΔΕ 13 Νοε 2025 | 07:49

Η εφορία επιστρέφει ποσά ΕΝΦΙΑ από το 2014 - Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομικά

Τα ποσά ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν κατά την εξαετία 2014-2019 θα λάβουν πίσω από την εφορία χιλιάδες ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 12 Νοε 2025 | 15:16

Το υπ. Αμυνας θα κατασκευάσει 10.454 κατοικίες για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων- Ερχεται και "καλάθι" αγορών

Ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι "η χρηματοδότηση θα γίνει από ίδιους πόρους"

«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ 12 Νοε 2025 | 14:24

Εκτοξεύτηκε το κόστος επισκευής και ανακαίνισης ακινήτων: Δυσεύρετοι και πανάκριβοι υδραυλικοί και μπογιατζήδες

Ακριβότερα υδραυλικά, ηλεκτρολογικά και ελαιοχρωματισμοί – Τριπλάσιος ρυθμός αυξήσεων σε σχέση με τον πληθωρισμό.

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ 12 Νοε 2025 | 08:17

Airbnb: Ακόμη 14 περιοχές της Αθήνας "υποψήφιες" για μπλόκο στην έκδοση νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου

Σε ακόμη 14 περιοχές της Αθήνας είναι πιθανό να ισχύσει η απαγόρευση έκδοσης νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 11 Νοε 2025 | 12:35

Ενοίκια, κρέας, σοκολάτες και φρούτα οδηγούν το τρενάκι της ακρίβειας: "20 ευρώ για ένα κιλό μοσχάρι;"

Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τον μέσο όρο. Βλέπουν μήνα με τον μήνα, βασικά αγαθά να ανατιμώνται με ταχύτητα και αυτό επιδεινώνει τη γενικευμένη αίσθηση της ακρίβειας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Νοε 2025 | 10:42

Εκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για ανακαίνιση ακινήτων: Επεκτείνεται ως το τέλος του 2026 - Τι πρέπει να ξέρουμε

Οι δαπάνες ανακαίνισης και επισκευής των ακινήτων κατανέμονται στο έτος που πραγματοποιείται η δαπάνη ή μέρος αυτής.

ΗΛΕΙΑ 06 Νοε 2025 | 13:04

Απάτη και στο πρόγραμμα "Ανακαινίζω - Νοικιάζω": Επιτήδειοι δήλωσαν το ίδιο σπίτι... 20 φορές

Χιλιάδες αιτήσεις για το πρόγραμμα κατατέθηκαν μόνο από την Ηλεία και το καμπανάκι χτύπησε κόκκινο.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ 06 Νοε 2025 | 07:49

Τα δύο ακίνητα "φιλέτα" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που βγάζει σε διαγωνισμό ο ΕΦΚΑ

Δύο διατηρητέα ακίνητα, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βγάζει σε διαγωνισμό προς αξιοποίηση ο ΕΦΚΑ.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 05 Νοε 2025 | 12:43

Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026

Ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας, που θα πλήξει και την ανάπτυξη περισσότερων προσιτών επιλογών στέγασης, προβλέπουν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων.

ΣΤΟ ATHENS TAX FORUM 2025 04 Νοε 2025 | 17:32

Πιερρακάκης: Νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό - Προτεραιότητα η στήριξη των πολιτών και η μείωση των άμεσων φόρων

Ο υπουργός προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος στέγασης.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 04 Νοε 2025 | 09:47

Απρόσιτα τα καινούρια διαμερίσματα για τους περισσότερους Έλληνες αγοραστές - Τιμές έως 7.275 ευρώ/τ.μ.

Η απόκτηση ενός σύγχρονου, "πράσινου" και θωρακισμένου αντισεισμικά ακινήτου, αποτελεί "προνόμιο" λίγων, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβη την δεκαετία του 2000

ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ 03 Νοε 2025 | 17:39

"Ντροπή": Οργισμένη η Μιχαηλίδου για τις αντιδράσεις σχετικά με τη δημιουργία κατοικιών ΑμεΑ στο Μαρούσι

"Το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να ζουν μέσα στην κοινωνία, όχι στο περιθώριο, είναι αδιαπραγμάτευτο", τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου

ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ 03 Νοε 2025 | 16:15

"Ώρα μηδέν" για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων: Με διπλό ΕΝΦΙΑ πιέζει η κυβέρνηση τις τράπεζες

"Γκάζι" σε τράπεζες και servicers για την αξιοποίηση των διαμερισμάτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Οκτ 2025 | 10:49

Νέο πρόγραμμα "Ανακαινίζω το Σπίτι μου": 520.000 τα κλειστά ακίνητα, γερασμένα τα μισά

Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε το νέο πρόγραμμα να δώσει λύσεις στη στεγαστική κρίση.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 29 Οκτ 2025 | 12:09

Νέο πρόγραμμα "Ανακαινίζω το Σπίτι" με κρατική επιδότηση: Για να μπουν νέα σπίτια στην αγορά και να πέσουν τα ενοίκια

Στροφή πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση στην ανακαίνιση με στόχο τη συγκράτηση των ενοικίων – Φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις – Γιατί μένουν στα αζήτητα τα επιδοτούμενα δάνεια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 29 Οκτ 2025 | 08:11

Περισσότερες αλλά μικρότερης επιφάνειας οι νέες κατοικίες που θα κατασκευαστούν

Σε τροχιά προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά κατοικίας, μετά την απόφαση του ΣτΕ που κατήργησε τα "μπόνους" δόμησης του ΝΟΚ, βρίσκεται η οικοδομική δραστηριότητα.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 26 Οκτ 2025 | 08:26

"Ξεκλειδώνουν" χιλιάδες ακίνητα: Όλα τα κίνητρα και τα οφέλη για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οι ιδιοκτήτες που θα εκμισθώσουν κατοικία η οποία παρέμενε κενή τουλάχιστον τα προηγούμενα τρία χρόνια, απαλλάσσονται για 36 συνεχόμενους μήνες από το φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Οκτ 2025 | 08:01

Κλειστά ακίνητα: Εως 900.000 κατοικίες είναι σήμερα κενές σε όλη τη χώρα

Μία από τις "αιώνιες" παθογένειες της αγοράς ακινήτων, που κρατά κλειστά και αναξιοποίητα εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, έρχεται σήμερα στο προσκήνιο, εν μέσω στεγαστικής κρίσης.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΤΕ 23 Οκτ 2025 | 07:49

Οι τρεις βασικοί παράγοντες που "εξαφάνισαν" από την αγορά χιλιάδες κατοικίες

Τα νοικοκυριά που αναζητούν στέγη βρίσκονται αντιμέτωπα με μια ξέφρενη κούρσα τιμών.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Οκτ 2025 | 13:21

Σχεδόν τα μισά προς πώληση ακίνητα είναι γερασμένα - Οι ιδιοκτήτες ζητούν ό,τι τιμές... θέλουν

Μεταξύ του 1960 και του 1981 έχουν κατασκευαστεί τα περισσότερα προς πώληση σπίτια

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 22 Οκτ 2025 | 07:17

Ολο το νέο πακέτο μέτρων για τη στεγαστική κρίση - Πώς θα αυξηθεί η προσφορά σπιτιών

Στις βασικές αλλαγές του νέου προγράμματος είναι ότι δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

REAL ESTATE 21 Οκτ 2025 | 07:45

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πώς η ηλικία των αγοραστών αλλάζει την αγορά ακινήτων - 1 στους 4 επενδυτές κάτω των 40 ετών

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα τα τελευταία χρόνια προσελκύει ολοένα και περισσότερους επενδυτές, όμως αυτό που ξεχωρίζει πλέον είναι η ηλικία τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 21 Οκτ 2025 | 07:32

Επιδότηση ενοικίου: Εως τις 20 Νοεμβρίου η καταβολή - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Οι πληρωμές θα γίνουν χωρίς αιτήσεις ή επιπλέον δικαιολογητικά, καθώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία αντλούνται απευθείας από τις δηλώσεις μίσθωσης και τις φορολογικές δηλώσεις.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 20 Οκτ 2025 | 22:00

Τα πάνω και τα κάτω του ΕΝΦΙΑ για το 2026 - Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο

Πάνω από 2 εκατομμύρια οι εκπτώσεις φόρου – Ποιοι δικαιούνται κούρεμα 50% - Πότε ισχύει το 20% και πότε εφαρμόζονται συνδυαστικά και οι τρεις εκπτώσεις

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 Οκτ 2025 | 13:40

Τσουκαλάς για στεγαστική κρίση: Ως πότε θα αρνείται την πραγματικότητα ο πρωθυπουργός;

"Ως πότε θα αρνείται την πραγματικότητα", ερωτά ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Οκτ 2025 | 11:26

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2026: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο για τα ακίνητα και ποιοι περισσότερο

Οι μεγάλοι κερδισμένοι του 2026 θα είναι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς της χώρας με έως 1.500 κατοίκους.

"ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ" 19 Οκτ 2025 | 08:38

ΝΟΚ: "Ξεπαγώνουν" 3.000 κτίρια - μεγαθήρια, θα συνεχίζεται η κατασκευή με πληρωμή τέλους ή με "έργα αναβάθμισης"

Με ένα ποσό ή έργα για το Δήμο και την κοινότητα θα μπορούν να συνεχιστούν ακίνητα-μεγαθήρια που έκαναν χρήση του ΝΟΚ

AIRBNB 17 Οκτ 2025 | 08:25
16 Οκτ 2025 | 09:09

Στεγαστική Κρίση: Μικρότερα τα σπίτια που μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν τα νοικοκυριά

Οι Έλληνες μένουν πλέον σε σπίτια που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους και δεν τους ικανοποιούν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΜΙΔΑ 15 Οκτ 2025 | 08:44

Γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στερούν ακίνητα από την αγορά κατοικίας

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την ανάληψη της υποχρέωσης τακτοποίησης των προς πώληση κατοικιών από τους αγοραστές και όχι τους πωλητές.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 15 Οκτ 2025 | 08:30

Πώς το Δημόσιο θα εντοπίζει τα ακίνητα από τις σχολάζουσες κληρονομιές - Ο ρόλος του Περιουσιολογίου

Άμεση πρόσβαση στα στοιχεία ακινήτων φορολογουμένων που έχουν αποβιώσει και δεν έχουν κληρονόμους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Οκτ 2025 | 06:55

Ερχονται νέα προγράμματα 2 δισ. ευρώ για ανακαινίσεις παλιών κατοικιών

Με βάση την απογραφή κτιρίων του 2021, μόλις το 11,6% των κατοικιών είναι ηλικίας έως 25 ετών. Το υπόλοιπο 88,4% είναι από 25 ετών και πάνω.

ΤΙΜΕΣ, ΖΗΤΗΣΗ 12 Οκτ 2025 | 10:21

Η αθηναϊκή αγορά κατοικίας αλλάζει μορφή: Από τις βίλες έως τα εργοστάσια και τα μεσοαστικά διαμερίσματα

Νέες πολυκατοικίες και κτίρια κατασκευάζονται με προδιαγραφές που διαφέρουν ακόμη και από το πρόσφατο παρελθόν

12 Οκτ 2025 | 09:14

Στεγαστικό: 8+1 νέα μέτρα στήριξης ύψους 450 εκατ. ευρώ για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Ξεκινούν από τον Νοέμβριο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ανακούφιση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 10 Οκτ 2025 | 08:14

Αφορολόγητα ενοίκια για τρία χρόνια σε όσους ανοίγουν κλειστά ακίνητα – Τι αλλάζει

Οι αλλαγές δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια στους ιδιοκτήτες, με στόχο να διατεθούν προς ενοικίαση χιλιάδες σπίτια, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΑΔΕ 06 Οκτ 2025 | 07:19

Ακίνητα: Αυξημένες οι γονικές παροχές, μειωμένες οι αγοραπωλησίες

Περισσότερα από 24.800 ακίνητα συνολικής αξίας 2,62 δισ. ευρώ, άλλαξαν χέρια στο οκτάμηνο τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια που έχουν αναρτηθεί.

ATHENS RIVIERA FORUM 2025 05 Οκτ 2025 | 08:34

Η Ριβιέρα της Αθήνας ως διεθνές brand: Από την κοσμοπολίτικη παράδοση στην έξυπνη πόλη του αύριο

Γεωγραφικά η Αθηναϊκή Ριβιέρα εκτείνεται κατά μήκος μιας εντυπωσιακής ακτογραμμής 70 χιλιομέτρων, από τον Πύργο του Πειραιά έως το Ακρωτήριο Σούνιο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Οκτ 2025 | 08:14

Νέα εποχή για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα - Πώς αλλάζει την αγορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Ιστορικά ρεκόρ σημειώνει η βραχυχρόνια μίσθωση - Αυστηροί έλεγχοι και κυρώσεις.

ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 04 Οκτ 2025 | 12:09

Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα στις πολυκατοικίες - Τι πρέπει να προσέχουν διαχειριστές, ιδιοκτήτες και ένοικοι

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν είναι λίγα τα θέματα που αναδείχτηκαν αλλά απασχολούν μέχρι και σήμερα χιλιάδες ένοικους και διαχειριστές πολυκατοικιών.

LAMDA DEVELOPMENT 03 Οκτ 2025 | 07:52

Ελληνικό: 17.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 110 χώρες - Ποιοι αγοράζουν και γιατί, οι μισοί το βλέπουν ως επένδυση

Μέχρι σήμερα, περίπου 17.000 ενδιαφερόμενοι από περισσότερες από 110 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις κατοικίες στο Ελληνικό.