Τα 5 «βήματα» που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται «τούμπα» από την ελληνική πλευρά για την εξαγγελία του πρωθυπουργού περί παγώματος των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τα 5 «βήματα» που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές

Τις πολλές διαφωνίες και τα λίγα σημεία που παρατηρείται σύγκλιση απόψεων συγκεντρώνουν αυτή την ώρα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί με στόχο πολλά από τα μέτωπα που θα παραμείνουν ανοικτά να κλείσουν ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένεται να κατατεθεί άλλο ένα «εφαρμοστικό νομοσχέδιο» στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται «τούμπα» από την ελληνική πλευρά για την εξαγγελία του πρωθυπουργού περί παγώματος των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ).

Υπό την πίεση των θεσμών και σε μια προσπάθεια να μην ακυρωθεί τελείως η πρωθυπουργική εξαγγελία, το «πάγωμα» δεν θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ναι μεν το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την Πρωτοχρονιά –ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών- αλλά θα μπει ως υποχρέωση για όσους θελήσουν να παγώσουν τις οφειλές τους, το να έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου 4μηνου ή 6μηνου (σ.σ δηλαδή του διαστήματος μέχρι και το 2016).

Tο υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι "τα εν λόγω μέτρα, μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσουν σφαιρικότερη και αποτελεσματικότερη προστασία, θα συνδυασθούν με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους των πολυοφειλετών σε ασφαλιστικά ταμεία. Η σχετική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συμφωνήθηκε ότι θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα με τηλεδιασκέψεις".

Οι διαφωνίες που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, είναι οι εξής:

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Για να δοθεί το 2017 σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του μνημονίου, απαιτούνται πόροι περίπου 900 εκατ. ευρώ. Το μνημόνιο ορίζει ότι η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή να μην υπάρξει αύξηση των δημοσίων δαπανών. Ο Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής πλευράς που προβλέπει περικοπές από διάφορους κωδικούς ωστόσο οι θεσμοί διαφώνησαν ζητώντας περικοπές μόνιμου χαρακτήρα. Ουσιαστικά ζητούν περικοπές άλλων επιδομάτων κάτι που ελληνική πλευρά δεν θέλει καθώς προκαλεί πολιτικό κόστος. Και αυτό διότι αυτοί που θα χάσουν το επίδομα, δεν θα είναι τα ίδια πρόσωπα που θα εισπράξουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ακατάσχετος λογαριασμός: Θα αναζητηθεί συμβιβαστική λύση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς γίνεται πόλεμος …ποσοστών. Οι θεσμοί φέρονται να έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα να υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός ωστόσο περιορίζουν το ποσοστό που θα είναι ακατάσχετο στο 20% του υπολοίπου. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ανεβάσει το ποσοστό τουλάχιστον στο 40%. Ανοικτή είναι και η σειρά με την οποία θα ικανοποιούνται εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες από το κομμάτι του τραπεζικού λογαριασμού που θα μπορεί να κατασχεθεί.

Πάντως επειδή οι διαφορές μοιάζουν επί του παρόντος αγεφύρωτες, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν θα κατέβει το σχετικό νομοσχέδιο.

Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων: Πόλεμος ποσοστών και εδώ με τους δανειστές να ζητούν εξαντλητική φορολόγηση ακόμη και άνω του 50% και την ελληνική πλευρά να θέλει να περιορίσει τον συντελεστή φορολόγησης χαμηλότερα (35% ή και χαμηλότερα σε ειδικές περιπτώσεις) ώστε να υπάρξει ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους και δημοσιονομικό όφελος.

«Πάγωμα» οφειλών: Σε αυτό το θέμα οι θεσμοί φέρονται να έχουν βγάλει «κόκκινη κάρτα» παρά το γεγονός ότι αποτελεί εξαγγελία του πρωθυπουργού. Επισήμως, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι δεσμεύτηκε να στείλει στοιχεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα στους θεσμούς που να δικαιολογούν την αναγκαιότητα του «παγώματος». Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το μέτρο θα τονώσει τα έσοδα καθώς περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και έτσι να τονωθούν τα έσοδα του Ενιαίου Ταμείου. Προβληματική κρίνεται από τους θεσμούς και η … προαναγγελία του παγώματος (σ.σ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει από 1/1/2017) καθώς μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών από τώρα.

Εποπτικό συμβούλιο υπερταμείου: Μέχρι και χθες, οι δύο πλευρές επέμεναν στις θέσεις τους με τους δανειστές να απορρίπτουν τις τρεις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και την κυβέρνηση με τη σειρά της να μην αποδέχεται τον Γάλλο πρώην συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ (Ζακ Λε Παπ) για τη θέση του προέδρου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 02 Ιουλ 2020 | 14:35

Σταϊκούρας: Εως 8% η ύφεση - Μείωση προκαταβολής φόρου μέχρι και 100%

Σήμερα ή το αργότερο την Παρασκευή (3/7) θα λάβουν πάνω από 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες - δικαιούχοι, την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ 02 Ιουλ 2020 | 12:18
ΤΟ ΑΙΧΜΗΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ "ΣΚΟΙΛΕΛΙΚΙΚΟΥ" 02 Ιουλ 2020 | 11:59

Αχτσιόγλου: Μέσα σε λίγους μήνες διακυβέρνησης ΝΔ οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 50%

"Τα "σκόιλελικικού" δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα στην αξιοπιστία του κ. υπουργού".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΥΑ 02 Ιουλ 2020 | 10:47

Ως τις 31 Ιουλίου η δυνατότητα προσφυγής για την εξ αποστάσεως εργασία - Βγήκε το ΦΕΚ

Παράταση της δυνατότητας προσφυγής στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ "ΑΤΛΑΣ" 02 Ιουλ 2020 | 09:49

Βρούτσης: Το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης θα διευρυνθεί έως 80%

Σχετικά με τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", ανέφερε ότι πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο στήριξης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΩΝ 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 02 Ιουλ 2020 | 09:06

Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η υπερκάλυψη του 7ετούς ομολόγου

To στόρι που συνοδεύει το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σχετίζεται με το επενδυτικό της πρόγραμμα.

ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 02 Ιουλ 2020 | 07:51

Νέο "θερινό" πακέτο μέτρων θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης: Επιδόματα, ρυθμίσεις οφειλών, χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις εισφορών

Θα ανακοινωθεί η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου ή ακόμη και ο μηδενισμός της.

ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 01 Ιουλ 2020 | 22:55

ΕΕ: Αποθέωσε Ελλάδα ο Τζεντιλόνι - Εύσημα για το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης

Ο Επίτροπος εκτιμά ότι, με την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία θα ανθίσει

01 Ιουλ 2020 | 21:45

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της εταιρείας κατά σχεδόν 1,5 φορά

Η μεγαλύτερη έκδοση ελληνικής εταιρείας στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου καλύφθηκε πλήρως από ιδιώτες επενδυτές και υπερκαλύφθηκε μετά τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 01 Ιουλ 2020 | 19:57

Συν-Εργασία: Οι 3 επιλογές για τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων - Παραδείγματα

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση/δήλωση ένταξης στο μηχανισμό ανά μήνα

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ 01 Ιουλ 2020 | 17:29

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη μηνιαία αποζημίωση σε τουρισμό και επισιτισμό - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αφορά εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ESM 01 Ιουλ 2020 | 16:29

Ρέγκλινγκ: Αυτό είναι το νέο "σχέδιο Μάρσαλ" για την Ευρώπη - Μέτρα στήριξης άνω του 1 τρισ. ευρώ

Τα "πακέτα" από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι περίπου αντίστοιχου μεγέθους με το σχέδιο Μάρσαλ

ΛΟΥΙΣ ΝΤΕ ΓΚΙΝΤΟΣ 01 Ιουλ 2020 | 12:54

ΕΚΤ: Μειωμένος ο αντίκτυπος στα "κόκκινα" δάνεια για τις τράπεζες της Ευρωζώνης λόγω του κορονοϊού

Το πιο ανησυχητικό πράγμα είναι ότι φαίνεται να προβάλλει μία ανάκαμψη δύο ταχυτήτων.