Θετικό το Eurogroup για μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ

Στη συνεδρίαση παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.

thetiko-to-eurogroup-gia-meriki-apoplirwmi-tou-dnt
SHARE THIS
0
SHARES

Για την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,85 δισ ευρώ, που σήμερα έχουν επιτόκιο 5,13% ενημέρωσε τους ομολόγους του, στο  Eurogroup στο Ελσίνκι, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είχε συναντήσεις, με Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Στη συνεδρίαση παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Αποφασίσθηκε να εξετασθεί τον Δεκέμβριο η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας στη βάση της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, εκφράσθηκε ικανοποίηση για την έμφαση σε μεταρρυθμίσεις, ενώ ξεκινά η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

"Παράθυρο" για μείωση των ελληνικών πλεονασμάτων μετά το 2020 άφησε ο Ρέγκλινγκ 

Ειδικότερα, ο κ. Ρέγκλινκγ ανέφερε πως εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον προβλεπόμενο και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσε μετά το 2020 να ανοίξει μια σχετική συζήτηση. «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει αυτή τη συζήτηση», θα δούμε, ανέφερε. 

Η απάντηση δόθηκε μετά από ερώτηση αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα απαιτούνταν για να γίνει μια ενδεχόμενη τέτοια συζήτηση και αφού νωρίτερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε επισημάνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020.

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως επικροτεί την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, την οποία εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός κατά τη σημερινή συνάντηση. Όπως εξήγησε, αυτό συμφέρει τον ESM καθώς θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ ανέφερε ότι η διαδικασίας έγκρισης από το ΔΣ του ESΜ θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες

Την ανάγκη επανεξέτασης του στόχου των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας μας, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η άποψη που διατύπωσε για το θέμα στην Ευρωβουλή η Κριστιν Λαγκάρντ, βρίσκει σύμφωνο το Ταμείο.

 

Φωτογραφία: Reuters

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook