Το κοστολόγιο των παροχών: Βγαίνουν τελικά τα νούμερα;

Προφανώς η μείωση του αφορολογήτου είναι βασική προτεραιότητα. Εϊναι ένα μέτρο που κοστίζει δύο δισ. ευρώ δημοσιονομικά.

to-kostologio-twn-paroxwn-bgainoun-telika-ta-noumera
|
SHARE THIS
0
SHARES

Έχουν ήδη βγει τα κομπιουτεράκια στο οικονομικό επιτελείο μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού περί παροχών ακόμη και μέσα στο 2019. Το τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας θα φανεί πολύ σύντομα. Υπάρχουν «κρυμμένα» χρήματα τα οποία είναι έτοιμα προς διανομή;

Η όλη συζήτηση απλώς αφορά στην εξειδίκευση και ανάλυση του πως θα μοιραστεί ο δημοσιονομικός χώρος των επόμενων ετών; Θα ρισκάρει η κυβέρνηση από τώρα να υλοποιήσει ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα προσβλέποντας ότι θα υπάρξουν και φέτος υπερπλεονάσματα για να καλύψουν το όποιο κενό δημιουργηθεί;

Το Μάιο δεν θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού. Θα υπάρξει όμως ένα ακόμη επιχείρημα στη φαρέτρα της κυβέρνησης: η παραγωγή υπερπλεονασμάτων για τέταρτη συνεχή χρονιά. Στις 23 Απριλίου, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,9-4,1% για το 2018 έναντι στόχου 3,5%. Άρα, στους θεσμούς – οι οποίοι θα φτάσουν τον Μάιο στην Αθήνα- η ελληνική πλευρά θα μπορεί να ισχυριστεί ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και το 2019. Και οι δύο πλευρές, θα έχουν προφανώς τα επιχειρήματά τους.

Η ελληνική πλευρά θα  ισχυρίζεται ότι οδεύει άνετα για πρωτογενή υπερπλεονάσματα και το 2019 και η πλευρά των θεσμών θα υποστηρίζει ότι είναι νωρίς για εξαγωγή συμπερασμάτων. Βέβαια, αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά δεν έχει στον ορίζοντα μια ασφυκτική προθεσμία ή μια αξιολόγηση που πρέπει να κλείσει. Άρα, και η ανάληψη ενός «ρίσκου» (λελογισμένου) προκειμένου να υπάρξουν ανακοινώσεις ευνοϊκών μέτρων από την πλευρά του πρωθυπουργού, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο.

Προφανώς η μείωση του αφορολογήτου είναι βασική προτεραιότητα. Εϊναι ένα μέτρο που κοστίζει δύο δισ. ευρώ δημοσιονομικά. Υπάρχει επομένως ένα μειονέκτημα: θα πρέπει να εξοικονομηθούν δύο δις. ευρώ για ένα μέτρο από το οποίο κανείς δεν θα κερδίσει. Απλώς θα αποτραπούν οι απώλειες για περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενους.

Η κυβέρνηση προφανώς και δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη μόνο από αυτό. Γι’ αυτό θα εξεταστούν κάποια άλλα σενάρια όπως:

1. Παρά τη μείωση του αφορολογήτου, να μην ακυρωθεί ολόκληρη η μείωση του βασικού συντελεστή της κλίμακας. Μια εναλλακτική θα μπορούσε να είναι η μείωση σε δύο δόσεις: από το 22% που είναι σήμερα στο 21% και στη συνέχεια στο 20%.

2. Να μην ακυρωθεί η αλλαγή της κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

3. Να βρεθούν πόροι για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

4. Να ανακοινωθεί πλάνο μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ.

Θεωρείται δεδομένο ότι στο πλαίσιο του προεκλογικού εντυπωσιασμού, η κυβέρνηση θα επιλέξει να εξειδικεύσει όλες τις παροχές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν με τα υπερπλεονάσματα όλης της περιόδου μέχρι και το 2023 τα οποία αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα 5,5-6 δις. ευρώ.

Όσον αφορά στο 2019, θα μπορούσε να υποθέσει βάσιμα κάποιος ότι το σενάριο ενός «επιδόματος αδείας» ή ενός «δώρου Χριστουγέννων» θα είχε θετικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα ενόψει των εκλογών. 

 

 

Φωτο: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook