Τσακαλώτος για ΚΠΙΣΝ: Βήμα σε κάτι διαφορετικό που το χρειαζόταν η Ελλάδα

Τόνισε πως η επιτυχία του αποδεικνύει ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να είναι και στην Ελλάδα μέρος της λύσης κι όχι μέρος του προβλήματος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσακαλώτος για ΚΠΙΣΝ: Βήμα σε κάτι διαφορετικό που το χρειαζόταν η Ελλάδα

Η ανάδειξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ως «ένας μοναδικός εμβληματικός χώρος, υψηλών προδιαγραφών που ξεπέρασε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο οποιαδήποτε πρόβλεψη και προσδοκία», βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΠΙΣΝ με αφορμή τη συμπλήρωση του μισού της θητείας του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, ανέφερε ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί «ένα βήμα σε κάτι διαφορετικό που το χρειαζόταν η Ελλάδα». Επιπλέον τόνισε ότι η επιτυχία του αποδεικνύει ότι «ο δημόσιος τομέας μπορεί να είναι και στην Ελλάδα μέρος της λύσης κι όχι μέρος του προβλήματος. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν τον δημόσιο τομέα να είναι χωράφι για τα δικά τους ιδιωτικά συμφέροντα κι όχι να είναι πραγματικός δημόσιος τομέας». Πρόσθεσε επίσης ότι «Πρέπει όλοι να συγχαρούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΠΙΣΝ, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ο κ. Μανωλόπουλος (σσ διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου) και όλη η ομάδα του, με μια εξαιρετική οικονομική διαχείριση» ενώ απηύθυνε και τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος του ΔΣ, Λυδία Κονιόρδου, επισήμανε: «Σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο αυτός ο μοναδικός αυτός ο εμβληματικός, εντυπωσιακός χώρος, υψηλών προδιαγραφών , υψηλής αισθητικής, υψηλής περιβαλλοντικής ευαισθησίας αλλά κι υψηλών προσδοκιών, ένας χώρος συνάντησης των ανθρώπων, όπως έχει εξελιχθεί, όχι μόνο δεν απογοήτευσε αλλά ξεπέρασε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο οποιαδήποτε πρόβλεψη και προσδοκία, σε επισκεψιμότητα, σε αριθμό, εύρος, ποιότητα εκδηλώσεων αλλά και σε σχέση με την οικονομική του ευρωστία και διαχείριση. Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται προφανές. Δεν είναι δεδομένο, δεν είναι αυτονόητο, αποτελεί προϊόν σκληρής δουλειάς ό,τι έχει γίνει εδώ από την ομάδα Κέντρου Πολιτισμού και των συνεργατών του αλλά και αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ των φορέων που συγκατοικούν και δημιουργούν σε αυτό τον χώρο, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φυσικά είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη στήριξη του αποκλειστικού δωρητή του Κέντρου Πολιτισμού, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Διοικητικού του Συμβουλίου, κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες. Επίσης δεν θα γινόταν χωρίς την υποδειγματική εποπτεία που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών». Και πρόσθεσε: Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι προϊόν συνολικής εργασίας, και σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας θέλω κι εγώ από τη θέση μου να συμβάλω ακόμα περισσότερο με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής της επίδρασης και της ακτινοβολίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από την παραγωγή πολιτισμού σε μία κλίμακα που μόνο μέσα από συνέργειες και από τη σύμπραξη των τριών φορέων μπορεί να επιτευχθεί και να αποκτήσει διεθνή απήχηση και λάμψη, να δώσει ένα ξεχωριστό στίγμα και να γίνει ένα σημείο αναφοράς διεθνώς γιατί αυτός είναι ο δεύτερος άξονας ανάπτυξης που θέτουμε, η εξωστρέφεια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχοντας κερδίσει πλέον το στοίχημα της επισκεψιμότητας, της εύρυθμης λειτουργίας και σωστής διαχείρισης πλέον μπορούμε να εξερευνήσουμε σήμερα τρόπους με τους οποίους όλο αυτό το σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί κι υλοποιηθεί εδώ, αλλά κι αυτό που πρόκειται στο μέλλον να συμβεί να φτάσει τόσο σε άτομα και πληθυσμούς εκτός Αθηνών όσο κι εκτός Ελλάδας».

«Το ΔΣ κι εγώ προσωπικά έχουμε σαν μοναδικό μας στόχο την αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων που παρέχει το Κέντρο Πολιτισμού- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς όφελος της γειτονιάς μας της πόλης μας της χώρας μας χωρίς αποκλεισμούς αλλά και την ανάδειξή του ως ένας σημαντικός παραγωγός και δημιουργός σε διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι, ενός πραγματικού φάρου πολιτισμού», κατέληξε η κ. Κονιόρδου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, σε τηλεδιάσκεψη από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Ένα καλό αποτέλεσμα δεν βγαίνει εύκολα. Έχει έρθει μέσα από χρόνια πολύ καλής συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, μια συνεργασία που αντίστοιχη της δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε δείξει, όχι μόνο με τα λόγια μας αλλά και με τα έργα μας, εδώ και δεκαετίες, ότι πιστεύουμε στην Ελλάδα, πιστεύουμε στους ανθρώπους της, και για αυτό είμαστε εδώ. Η επιτυχία αυτού του έργου -που διαπνέεται από ένα όραμα που υπερβαίνει τον τόπο στον οποίο βρίσκεται- συνδέεται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα. Όλοι εργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό: να πάει καλά η λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και να παραμείνει ένα έργο που δεν ανήκει σε κανέναν και ανήκει σε όλους».

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια του ΚΠΙΣΝ, στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε ένα σχέδιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Η εμβάθυνση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού με παραγωγές μακράς πνοής και διεθνείς συνεργασίες με προϋποθέσεις για διεθνή καταγραφή και παρουσία, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Η δημιουργία νέων «εστιών εμπειριών» στο πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Ο εμπλουτισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΙΣΝ με έμφαση στην συμμετοχή των παιδιών και των ατόμων άνω των 65 ετών, αλλά και ο σχεδιασμός καινούργιων προγραμμάτων για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και συμμετοχικότητας των νέων. Η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής του κοινού στις δραστηριότητες του ΚΠΙΣΝ. Έτσι για παράδειγμα, σχεδιάζεται πρόγραμμα καταγραφής και παρουσίασης της προφορικής ιστορίας, γενικής και πολιτιστικής, των κατοίκων της Καλλιθέας, σε συνεργασία με τον δήμο Καλλιθέας.

Τέλος, από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Νίκος Μανωλόπουλος σημείωσε: «Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της επισκεψιμότητας, κεντρικός στόχος σήμερα είναι ο εμπλουτισμός της προσφοράς του ΚΠΙΣΝ προς το κοινό και το κοινωνικό σύνολο. Η κοινή ανάπτυξη ΚΠΙΣΝ, ΕΛΣ, ΕΒΕ είναι στόχος-κλειδί για την περίοδο που διανύουμε».

ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 11 Ιουλ 2020 | 18:39

Όλα τα SOS για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να επιφέρει καίριο πλήγμα στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Ιουλ 2020 | 09:53

Ποιες επιχειρήσεις και ποια νοικοκυριά δικαιούνται μείωση ενοικίου 40% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Η λίστα με τους ΚΑΔ - Οι δραστηριότητες που εξακολουθούν να θεωρούνται πληττόμενες

ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ 10 Ιουλ 2020 | 21:09

Αποχωρεί από τον ΟΟΣΑ μετά απο 13 χρόνια ο Άνχελ Γκουρία

Είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια ανανέωσε τον ΟΟΣΑ και θα αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2021.

ΠΟΙΑ ΜΕΛΗ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ 10 Ιουλ 2020 | 18:04

Αυτή είναι η νέα Διοικούσα Επιτροπή για τον IAB Hellas

Ολοκληρώθηκε η 19η Γενική Συνέλευση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 15:59

Σαρλ Μισέλ: Αυτή είναι η συμβιβαστική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Πρότεινε μικρότερο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 σε μια προσπάθεια να καταστεί το σχέδιο στήριξης της οικονομίας πιο αρεστό στις φειδωλές βόρειες χώρες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 10 Ιουλ 2020 | 15:37

Επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙ: Συνολικό ποσό 135,4 εκατ. ευρώ πιστώνεται σήμερα σε 17.097 δικαιούχους

Η επόμενη πίστωση ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙ σε δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 10 Ιουλ 2020 | 14:52

Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ - Διαβάστε αναλυτικά

Διευκρινίσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών παρέχει ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 10 Ιουλ 2020 | 14:48

Κρίση του κορονοϊού: Μέχρι και προσωρινές κρατικοποιήσεις στρατηγικών εταιρειών προτείνει το ΔΝΤ

Η κρίση του κορονοϊού θα μετασχηματίσει τις οικονομίες και οι υπεύθυνοι για την άσκηση της πολιτικής πρέπει να προετοιμαστούν γι' αυτό, αναφέρουν κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ 10 Ιουλ 2020 | 14:00

Δώρο Πάσχα: Έως 20 Ιουλίου η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων

Οι εργοδότες υποβάλλουν στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 20 Ιουλίου 2020, το έντυπο.

10 Ιουλ 2020 | 13:14

Η Coca-Cola στην Ελλάδα πρωτοπορεί με την κοινωνική πρωτοβουλία Future Loading, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη

H Coca-Cola με στρατηγικό συνεργάτη το Ίδρυμα Μποδοσάκη σχεδίασαν και πραγματοποιούν μία κοινωνική, συνεργατική πρωτοβουλία για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων καφεστίασης και φιλοξενίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας στον κλάδο.

ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 10 Ιουλ 2020 | 13:02

Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Δεσμεύτηκε και η προσωπική περιουσία της οικογένειας

Είχε προηγηθεί η δέσμευση της περιουσίας της εταιρείας "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΠΕ", ιδιοκτησίας της Τζωρτζίνας Ζηρίδη, που διαχειρίζεται τα Εκπαιδευτήρια "Νέα Γενιά Ζηρίδη".

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ 10 Ιουλ 2020 | 12:36

Υπουργείο Τουρισμού: Tαξιδιωτικά voucher έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα

Άμεσα, για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2020, οι επιχειρηματίες θα τα παρέχουν στους υπαλλήλους τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 12:09

Σαρλ Μισέλ: Ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ να διαμορφωθεί κάτω από το 1,1 τρισ. ευρώ

Υπό συζήτηση είναι ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ.