Follow us

Η μετακύλιση των βαρών στις επόμενες γενιές έχει και τα όριά της

Θα γίνουμε ένα κράτος συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων και παγιδευμένων πολιτών

Δημήτρης Τέλλης
ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΤΕΛΛΗς
Η μετακύλιση των βαρών στις επόμενες γενιές έχει και τα όριά της

Θα ξεκινήσω κάπως αιρετικά. Το ασφαλιστικό σύστημα έχει υπερφορτωθεί σε τέτοιο βαθμό από την επί μακρόν χορήγηση δυσανάλογα υψηλών παροχών στους ασφαλισμένους, που η εξυγίανσή του δίχως την παραμικρή επιβάρυνση των νεότερων γενεών φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Το να επωμισθούν, μάλιστα, οι νεότεροι ένα μέρος του συνολικού βάρους είναι - εκτός από αναγκαίο οικονομικά - και εν μέρει δικαιολογημένο ηθικά. Και εξηγούμαι: είναι λογικό αυτοί που κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής τους επωφελήθηκαν από την πρωτόγνωρη ευημερία που βίωνε η ελληνική κοινωνία και στηρίχτηκαν γενναιόδωρα από τους γονείς τους να συνεισφέρουν μέχρι ενός σημείου, προκειμένου να διασφαλισθεί η πλήρης και αξιοπρεπής συνταξιοδοτική κάλυψη των γηραιοτέρων.

Άλλο όμως η συνεισφορά κι άλλο η αυτοθυσία. Γιατί όταν υποχρεώνεσαι να πληρώνεις ένα 60-70% του εισοδήματός σου σε φόρους και εισφορές minimum, στην ουσία μετατρέπεσαι σε «Ιφιγένεια». Και μάλιστα σε «Ιφιγένεια» ενός συστήματος που δαπανά το 16% του ελληνικού ΑΕΠ, ενω ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 10%. Ενός συστήματος που μετά από 7 χρόνια κρίσης εξακολουθεί να συντηρεί προνόμια και στρεβλώσεις – όπως οι φόροι υπέρ τρίτων ή οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις- με τα λεφτά των επόμενων. Ενός συστήματος που δεσμεύει πόρους για υψηλά εφάπαξ και – ενίοτε- υπέρμετρα υψηλές συντάξεις την ώρα που η ιδιωτική οικονομία αργοπεθαίνει.

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, είναι φανερό πως η προσπάθεια μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού πρέπει να εστιάσει κυρίως στην περιστολή δαπανών. Με στοιχειώδη σεβασμό στην αρχή της ανταποδοτικότητας – ώστε να μην κινητροδοτείται η εισφοροδιαφυγή - αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη που συνεπάγεται την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων. Με συνυπολογισμό της μεσομακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας που θα βελτιώσει την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Ακόμα και με μελλοντική επιβάρυνση των σημερινών ασφαλισμένων. Και, ναι, ας είμαστε ρεαλιστές: η μείωση των μελλοντικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη εφόσον θέλουμε να αποτρέψουμε τόσο τον στραγγαλισμό της αγοράς όσο και τις αιματηρές περικοπές των τωρινών συντάξεων.

Δίχως όμως αύξηση εισφορών για τους νέους που επιχειρούν να στεριώσουν στο επάγγελμα τους ή και για τους μεγαλύτερης ηλικίας επαγγελματίες που πασχίζουν να επιβιώσουν ή να επεκταθούν, προσφέροντας δουλειά σε νέους. Κι αυτό όχι μόνο επειδή είναι άδικο να πληρώνουν οι νυν όλα «τα σπασμένα» των πρώην ούτε απλώς γιατί θα τροφοδοτήσει νομοτελειακά μια σύγκρουση γενεών που θα διαβρώσει τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά πρωτίστως διότι - ευτυχώς ή δυστυχώς - αυτοί που θα κληθούν να σηκώσουν τη χώρα στις πλάτες τους για τις επόμενες δεκαετίες, να δημιουργήσουν πλούτο και να ανατάξουν την καθημαγμένη οικονομία μας είναι οι σημερινοί εργαζόμενοι με προεξάρχουσα τη νέα γενιά. Αν όλοι αυτοί αποκλεισθούν από την αγορά εργασίας – όπως θα συμβεί αν εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα φορολογικά μέτρα - και εξαθλιωθούν ή επιλέξουν τη μετανάστευση με ακόμη μεγαλύτερη μαζικότητα από ό,τι έως τώρα, η Ελλάδα θα μαραζώνει αέναα και θα μικραίνει –εντός ή εκτός εισαγωγικών- σε όλους τους τομείς.

Θα εξελιχθούμε σε κράτος συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων και παγιδευμένων - περιθωριοποιημένων πολιτών χωρίς δυνατότητα φυγής στο εξωτερικό. Και η παράλυση της ιδιωτικής οικονομίας λόγω υψηλών φόρων - εισφορών, γραφειοκρατίας και γενικότερου αντιεπιχειρηματικού κλίματος θα μας κατάστησει χώρα παράσιτο σε μια ιδιότυπη «γκρίζα ζώνη» των ευρωπαϊκών συνόρων. Ή ακόμα χειρότερα χώρα απομονωμένη και πλήρως «λατινοαμερικανοποιημένη» στο νοτιονατολικό άκρο της Βαλκανικής. Με μοναδική χρησιμότητα την εξαγωγή μυαλών στις προηγμένες χώρες.

Ανήκοντας, λοιπόν, κι εγώ με την ευρεία έννοια σε αυτήν την κατάφωρα αδικημένη ως προς το επαγγελματικό της ξεκίνημα γενιά, συναισθάνομαι απόλυτα την ανάγκη του λεγόμενου «κινήματος της γραβάτας» να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει. Αρκεί η διεκδίκηση αυτή να μην δώσει χώρο σε βολικές ψευδαισθήσεις περί αναίμακτων λύσεων ή σε αφελείς εμμονές που διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Σύντομα όλοι θα μιλούν για μια Καμηλοπάρδαλη στα Εξάρχεια: Ποιο είναι το νέο cool wine bar της γειτονιάς

Το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 13 Σεπ 2025 | 08:26

Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων – Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ 12 Σεπ 2025 | 12:32

ΥΠΟΙΚ: Αυτοί είναι οι 83 φόροι που μείωσε η κυβέρνηση από το 2019 ως σήμερα [πίνακας]

Από τις 83 μειώσεις φόρων και εισφορών, οι 25 αφορούν σε έμμεση φορολογία.

ΠΑΚΕΤΟ ΔΕΘ 12 Σεπ 2025 | 11:01

Μαρινάκης: Εμείς μηδενίζουμε τον φόρο για τους νέους, η Αριστερά έχει συνηθίσει να κάνουν καταλήψεις

Για το πακέτο της ΔΕΘ μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοινώνοντας "την έμμεση αύξηση μισθών από την 1η Ιανουαρίου του 2026".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Σεπ 2025 | 06:36

Τι αλλάζει στην εφορία όσων έχουν οικογένεια – Ποιοι κερδίζουν έως 5.000 ευρώ και ποιοι… τίποτα

Οσο περισσότερα τα παιδιά τόσο μεγαλύτερο το όφελος και όσο υψηλότερο το εισόδημα επίσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Σεπ 2025 | 12:16

Ο λογαριασμός της ΔΕΘ: Μείωση φόρου από... 0 έως και 5.300 ευρώ τον χρόνο - Ποιοι κερδίζουν και πόσα

Ακόμη και σε… χιλιάδες ευρώ μετριέται το όφελος που προκύπτει για τους φορολογούμενους από την νέα κλίμακα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Σεπ 2025 | 10:02

Αλλάζουν όλα στη φορολόγηση των οικογενειών: Οι αδικίες που διορθώνει η εισαγωγή του "οικογενειακού εισοδήματος"

Σήμερα η απόκτηση του πρώτου παιδιού επιβραβεύεται φορολογικά με... 10 ευρώ τον μήνα και του δεύτερου με επιπλέον 18,3 ευρώ.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Σεπ 2025 | 13:24

Χατζηδάκης: Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση της για το καλώδιο

Ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα έργο το οποίο είναι ενταγμένο στον ευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό, από το οποίο κυρίως ωφελημένη θα είναι η Κύπρος.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 02 Σεπ 2025 | 20:00

Χατζηδάκης για τo my1521: "Άμεση επαφή, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους φορολογούμενους"

"Έχουμε υποχρέωση να μειώνουμε τους φόρους όσο μπορούμε, αλλά και να εξυπηρετούμε τους φορολογουμένους με τον καλύτερο τρόπο", είπε ο Κ. Χατζηδάκης

24 Σεπ 2025 | 07:52

Η "κατάληψη" στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Υποθέτω έχει να κάνει και με την αδυναμία της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό ρεύμα και κίνημα και να δώσει μορφή και περιερχόμενο στον αγώνα τους. Στον αγώνα τους να φύγει επιτέλους ο Μητσοτάκης.

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 22 Σεπ 2025 | 06:15

Το δράμα του πολυεκατομμυριούχου

Πώς θα ήταν ένας κόσμος δίχως καθόλου ενσυναίσθηση; Σίγουρα θα ήταν ένας κόσμος όπου δεν θα ήθελα να ζήσω ή όπου δεν θα ήθελαν να ζήσουν τα παιδιά μας.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 20 Σεπ 2025 | 13:26

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΚΜ

Το ερώτημα παραμένει: Γιατί όλοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουμε ούτε έναν να έκανε την αντίστροφη πορεία;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΑΨΗΣ 17 Σεπ 2025 | 08:03

Πλέον δεν είναι ούτε δημοκράτης ούτε απλά δεξιός

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον είναι απλά νεκρός. Ούτε δημοκράτης, ούτε απλά δεξιός. Μακαρίτης.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 15 Σεπ 2025 | 06:15

Η ιδεολογία του δολοφόνου

Είναι οι δολοφόνοι εκ προοιμίου "δεξιοί" ή εκ προοιμίου "αριστεροί", όπως θέλουν να μας πείσουν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές παρατάξεις;

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ 14 Σεπ 2025 | 13:18

"Απόλυτη" και κάτι παραπάνω

Η Άννα Βίσση απέδειξε για ακόμα μια φορά γιατί παραμένει η "Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ", ίσως... και κάτι παραπάνω.

13 Σεπ 2025 | 12:37

Η πρώτη δημοσκόπηση

Το πιο χαρακτηριστικό νούμερο από τη δημοσκόπηση, είναι αυτό για την "ικανοποίηση" από τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ. Οι μισοί από εκείνους που εκτιμούν ότι θα έχουν όφελος από τη μείωση της φορολογίας, δηλώνουν ταυτόχρονα ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα. Γιατί; Γιατί δεν τους αρέσει η κυβέρνηση είναι η απάντηση.

10 Σεπ 2025 | 07:52

Ο πάντα προκλητικός Άδωνις Γεωργιάδης

O Γεωργιάδης ήταν προκλητικός. Προκλητικός που ακύρωσε την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Δράμας, προκλητικός και με τα όσα είπε μετά για τα επεισόδια στην είσοδο του νοσοκομείου πριν από την άφιξή του.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

08 Σεπ 2025 | 06:05

Τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Η βιβλιογραφία γύρω από την εμπορία "ιερών λειψάνων" εμπλουτίστηκε σε σημείο ώστε να αδυνατούμε να την εξαντλήσουμε στο πλαίσιο ενός σύντομου κειμένου.

06 Σεπ 2025 | 09:44

Δημογραφικό: Να ξυπνήσουμε γιατί χανόμαστε (Τάσος Γιαννίτσης)

Διαβάζοντας την εισήγηση για το δημογραφικό πρόβλημα που έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στην επετειακή εκδήλωση για τα 51 χρόνια του ΠΑΣΟΚ (και μπράβο τους για την ιδέα), σε πιάνει η ψυχή σου.

03 Σεπ 2025 | 07:15

Στην Αξιώτισσα στη Νάξο

Όποτε βλέπω σε ταβέρνα ή εστιατόριο, πανό, αφίσες και λοιπά πολιτικά μηνύματα, τα οποία "μοστράρει" ο ιδιοκτήτης πιστεύοντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτό επηρεάζει πεινασμένες συνειδήσεις, απλώς αποχωρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

01 Σεπ 2025 | 07:21

Εκλογολογίες και κομματικοί σχεδιασμοί

Ακόμα και η αναμενόμενη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με τις γνωστές παροχές του Σεπτεμβρίου εντάσσεται πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε μια εκλογική στρατηγική.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 01 Σεπ 2025 | 06:10

Η Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής

Ζούμε σε οργουελικούς καιρούς. Ο Τζορτζ Όργουελ, αυτός ο σκοτεινός προφήτης του εικοστού αιώνα, μπορεί να μην έπεσε σε όλα μέσα (συμπεριλαμβάνονται και ηχηρές αστοχίες στις προβλέψεις του), αλλά σίγουρα πέτυχε διάνα το κυριότερο.