Follow us

Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

Κώστας Στούπας
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΣΤΑς ΣΤΟΥΠΑς
Κώστας Στούπας

1) Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...
Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

Το ίδιο ισχύει ενδεχομένως και για αρκετά είδη πρώτων αναγκών της θέρμανσης μη εξαιρουμένης.

Εκτός του σοκ της αύξησης στις τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου που οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους, υπάρχει και το μεταπανδημικό σοκ των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Οι παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει ήδη τις ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλά ράφια του λιανεμπορίου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κενά ράφια αλλά λιγότεροι κωδικοί προϊόντων από πριν.

Πρόσφατα πολυεθνικές όπως η Nike και η Adidas ενημέρωσαν τους αναλυτές και επενδυτές πως περιμένουν μείωση των πωλήσεων λόγω της διαταραχής των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Στελέχη μιας άλλης εταιρείας αθλητικών ειδών, της New Balance, ανέφεραν στο Barron’s πως τα εργοστάσιά της στο Βιετνάμ θα μπορούσαν να ανεβάσουν την παραγωγική δυναμικότητα στο 60% έως 70% μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, έναντι 30% έως 40% σήμερα.

Το Βιετνάμ πλήττεται από αναζωπύρωση του κύματος της πανδημίας με αποτέλεσμα πολλές παραγωγικές μονάδες να σταματάνε την παραγωγή.

Μην κοιτάμε όμως μακριά, οι πρόσφατες αναφορές του ομίλου της Jumbo είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

"Για "χαοτικές καταστάσεις" στην τροφοδοτική αλυσίδα κάνει λόγο ο όμιλος Jumbo σε ενημέρωσή του για την πορεία των πωλήσεων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος διατηρούνται σε ιστορικά απαράδεκτα επίπεδα".

Κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου -συνήθως- ο Όμιλος Jumbo πραγματοποιεί το 35% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Ωστόσο:

- Τα προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα όχι μόνον δεν έχουν την τάση να επιλυθούν αλλά οι καταστάσεις συχνά γίνονται χαοτικές.

- Το κόστος της Ενέργειας συνεχίζει την ανοδική πορεία.


- Οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος διατηρούνται σε ιστορικά απαράδεκτα επίπεδα.

Το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω, στις χώρες των Βαλκανίων όπου το διαθέσιμο εισόδημα είναι παραδοσιακά χαμηλό.

Επιπλέον, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές αυξάνεται οδηγώντας τις αρχές σε λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις βαλκανικές αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, λαμβάνονται για πρώτη φορά φέτος, μέτρα περιορισμού στην κίνηση της αγοράς κάτι που δεν συνέβη εκτεταμένα το 2020...".

Τα ίδια συμβαίνουν παντού: "Είναι ένας εφιάλτης, ένας παγκόσμιος εφιάλτης", λέει στο Barron's για τις καθυστερήσεις ο Isaac Larian της MGA Entertainment η οποία κατασκευάζει τις κούκλες Bratz. "Σαράντα τρία χρόνια ασχολούμαι με την επιχείρηση. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο".

Όλα αυτά συγκλίνουν πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά (...όχι καλύτερα). Ας ελπίσουμε κατά την περίοδο της Ανάστασης να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους στις μεταφορές σε συνδυασμό με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις αναταράξεις στην παραγωγή και τις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να ακυρώσει τις προσδοκίες για εκτίναξη της οικονομίας ως πιεσμένου ελατηρίου...

Ας μην είμαστε αφελείς, υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα με κρατικοδίαιτες οικονομίες θα είναι αυτές που θα πληρώσουν το υψηλότερο κόστος.

2) Πληθωρισμός
O πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε πάλι τις προβλέψεις έστω και οριακά φτάνοντας το 5,4% έναντι 5,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή από το 2008. Χωρίς τρόφιμα και καύσιμα η μεταβολή είναι στο 4%.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ήταν όλοι τους εκεί: Οι σημαντικότερες εμφανίσεις στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του αθηνοράματος

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2025 από το "αθηνόραμα" απονεμήθηκαν για 27η χρονιά την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 10 Νοε 2025 | 06:10

Η πίστη και η ευπιστία

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής άκουσα στο θυροτηλέφωνο τη γνώριμη πια φωνή της δικαστικής επιμελήτριας: "Θυμίστε μου σε ποιον όροφο είστε".

05 Νοε 2025 | 12:52

Τα συμπεράσματα από το "δράμα" των ΕΛΤΑ

Ποια είναι τα συμπεράσματα από το πολιτικό μελόδραμα που παίχτηκε με τα ΕΛΤΑ;

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

03 Νοε 2025 | 07:02

Η Χρυσή Ζωή

Αν κατάλαβα καλά από τα πρακτικά της Βουλής, τα δημοκρατικά εύσημα που διεκδικεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι οι αγώνες επί χούντας των γονέων της.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 03 Νοε 2025 | 06:10

Σφαγές εκτός κάδρου

Οι σφαγές λάμβαναν χώρα τώρα, σήμερα, το σωτήριο έτος 2025, στο Σουδάν, σε έναν από εκείνους τους πολέμους που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξεχασμένους".

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 27 Οκτ 2025 | 06:13

Πόσο διεφθαρμένος αισθάνεσαι;

Εφόσον δυσκολευόμαστε να καταλήξουμε μεταξύ μας ποιος συμπολίτης μας είναι περισσότερο διεφθαρμένος από τον άλλον, ας στραφούμε προς τη ξένη διαιτησία

25 Οκτ 2025 | 08:50

Το μνημείο του άγνωστου ακτιβιστή

Αν υπάρχει μια απορία, είναι ποια ακριβώς ήταν η στόχευση του ΠΑΣΟΚ και γιατί συστρατεύθηκε ξανά, μαζί με τις δυνάμεις του αντισυστημισμού.

22 Οκτ 2025 | 09:30

Η προκλητική δήλωση του προκλητικού Τούρκου ΥΠΕΞ

Οι δηλώσεις ή καλύτερα η συνέντευξη του Χακάν Φιντάν έγινε δεκτή από τα Μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, όπως συνήθως καταναλώνονται οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 20 Οκτ 2025 | 06:26

Η αδύνατη ειρήνη

Όλοι οι πόλεμοι –και ιδίως οι μακροχρόνιοι, εκείνοι που κακοφορμίζουν- συνιστούν μια δυσχερέστατη προς επίλυση εξίσωση, αλλά ειδικά η επίλυση της εξίσωσης Χαμάς – Ισραήλ δείχνει πραγματικά απίθανη.

18 Οκτ 2025 | 14:13

Η μόνη κρίση που δεν είδε ο Καραμανλής

Η μόνη κρίση που δεν μυρίστηκε ο Κώστας Καραμανλής ήταν η μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

15 Οκτ 2025 | 09:45

Η κατάληψη του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη

Ο μόνος που δεν θέλησε να μετάσχει στον αχταρμά των έξαλλων αντιδράσεων ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ 13 Οκτ 2025 | 06:24

Ο χρονοδιακόπτης της αξιοπρέπειας

Το 1999 ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη αποφοιτήσει καν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μολονότι είχε ήδη θέσει τα γερά θεμέλια μιας πολιτικής καριέρας, εξαιρετικά ιδιότυπης, από πολλές απόψεις.

11 Οκτ 2025 | 10:23

Ο εκνευρισμός Ανδρουλάκη και η επιστροφή Τσίπρα

Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να κουνήσει τη βελόνα και το υποψήφιο κόμμα Τσίπρα αποκτήσει υπόσταση, πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ενδεχόμενο της συνεργασίας τους;