Follow us

Χυδαίες λέξεις, χυδαίοι άνθρωποι

Υπήρχε ένας πολιτικός που λεγόταν Ευάγγελος Γιαννόπουλος. 'Ελαμψε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος από τη δεκαετία του 1970 ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια ως υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΧΩΜΕΝΙΔΗς
Χρηστος Χωμενιδης

Υπήρχε ένας πολιτικός που λεγόταν Ευάγγελος Γιαννόπουλος. (Το ότι ξεκινάω έτσι σημαίνει ότι έχω την ευγενή φιλοδοξία να απευθύνομαι και σε νεότερους αναγνώστες.) Έλαμψε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος από τη δεκαετία του 1970 ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια ως υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Για ένα, μεγάλο, φεγγάρι ήταν το πιο προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ καθώς εμφανιζόταν καθημερινά στην τηλεόραση, είχε μάλιστα και δική του πολύωρη εκπομπή στο κανάλι 29 – ξενυχτούσε το κοινό του για να τον βλέπει.

Τον παραδεχόμουν τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο; Τον έβρισκα μαχητικό, της πιάτσας, ικανό προσέτι να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που του ανατίθονταν. Του αναγνώριζα επίσης μια γνησιότητα, επρόκειτο για αυτόφωτη φυσιογνωμία, όχι για σφουγγοκωλάριο του εκάστοτε αρχηγού. Ήταν, από την άλλη, ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του πιο μπρούτου λαϊκισμού. Κολάκευε με κάθε τρόπο το κοινό του, αξιοποιούσε το επικοινωνιακό του χάρισμα εναντίον των αντιπάλων του ενίοτε με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Δεν μασούσε τις κουβέντες του. Αθυρόστομος, βωμολόχος συχνά, με εκρήξεις θυμού, οι οποίες μάλλον διασκέδαζαν παρά τρόμαζαν. Αρκετοί τότε τον έβρισκαν στα όρια του γραφικού. Στις μέρες μας θα του αποδίδονταν πολύ βαρύτερες κατηγορίες. Πατριάρχη θα τον έλεγαν, κακοποιητικό, προσβλητικό για τα χρηστά ήθη. Το ΕΣΡ θα του έκανε αυστηρότατες συστάσεις και καθώς δεν θα συμμορφωνόταν, ίσως και να του απαγόρευε να βγαίνει στην τηλεόραση.

Ε, από τα σημερινά "χρηστά" ήθη, εγώ προτιμώ τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

Επελαύνει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα ένας πουριτανισμός που θυμίζει αραχνιασμένο παρθεναγωγείο. Βγαίνει σε δύο συσκευασίες.

Αφενός ως αστικός ή μικροαστικός καθωσπρεπισμός. Ο αγροτοσυνδικαλιστής που στόλισε τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες κηρύχθηκε persona non grata, ανεπιθύμητος στο Μέγαρο Μαξίμου. Σάμπως να συναντιόντουσαν ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας με τους επικεφαλής των μπλόκων για να πιούν τσάι και να κουβεντιάσουν περί τέχνης και όχι σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν κάποια λύση.

Αφετέρου ως πολιτική ορθότητα. Οποιαδήποτε φράση που απευθύνεται σε γυναίκα αν εκληφθεί ως σεξιστική ρίχνει εκείνον ο οποίος την ξεστόμισε ακαριαία στον Καιάδα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι μανούλα στο να παρεξηγείται και να αντεπιτίθεται, συνήθως ασύμμετρα. Το "άσε μας, κουκλίτσα μου!", που της απηύθηνε ο Δημήτρης Καιρίδης δεν αποτελούσε προσβολή; Στη θέση της, θα την προσπερνούσα με ένα ειρωνικό χαμόγελο. Βεβαίως και ο ίδιος ο Καιρίδης, όταν τον αποκάλεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος "κακιά", δεν εξεμάνη σαν να του είχαν πατήσει τον κάλο;

Πρέπει να απευθυνόμαστε ο ένας στον άλλον "με το σεις και με το σας", αποφεύγοντας τις "βρωμοκουβέντες"; Τι το όφελος άμα είμαστε κοσμιότατοι πλην φαύλοι; Άμα με σαλονίσιο σαβουάρ βιβρ πατάμε επί πτωμάτων;

"Μα πού ζεις εσύ;" θα γελάσετε. "Δεν έχεις δει τον οχετό των σόσιαλ μίντια, τα "ψόφα”, τα "Μητσοτάκη γα…εσαι!”, τις δολοφονίες χαρακτήρων; Το λεκτικό του Παύλου Πολάκη, ο οποίος όντως διεκδικεί δάφνες Ευάγγελου Γιαννόπουλου; Τις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη, όπου όλοι βλαστημούν ακατάσχετα;"

Ως υπεραντιδράσεις τα εκλαμβάνω στο κλίμα που πάει να επιβληθεί. Στα σόσιαλ μίντια, όσοι κοπρολαλούν το κάνουν κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα. Οι χαρακτήρες του Οικονομίδη είναι λούμπεν, κανείς δεν θα ήθελε να τους μοιάσει. Όσο για τον "αψύ" Πολάκη, πολύ περισσότερο έβλαψε με την επαμφοτερίζουσα στάση του κατά την πανδημία παρά με την αθυροστομία του. Όπως ασύγκριτα απεχθέστερες και πιο επικίνδυνες είναι οι πράξεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο γκανγκστερισμός του, παρά τα χυδαία δήθεν αστεία του. Τι διαφορά θα έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να εκφράζεται σεμνά και ταπεινά και παραλλήλως να αντιμετωπίζει τις άλλες χώρες σαν οικόπεδα προς καταπάτηση και τους άλλους λαούς σαν εμπόδια στο "Let’s Make America Great Again”;


Θεωρείται χειραφέτηση στους καιρούς μας το να είσαι εύθικτος. Μυγιάγγιχτος. Να έχεις έναν κατάλογο απαγορευμένων λέξεων, που αν στις απευθύνουν ή τις ακούσεις έστω στον χώρο, θα νοιώσεις τρομερά άβολα. Ότι προσβάλλεται βάναυσα η αξιοπρέπειά σου - γενετήσια και μη. Πως χλευάζει ο άλλος το φύλο σου ή την προσωπικότητά σου γενικά. Έμαθα ότι πλέον δεν επιτρέπεται ούτε καν να επαινέσεις κάποιον επειδή αδυνάτισε. Εμμέσως τον κατηγορείς ότι πριν ήταν χοντρός.

"Τι αναπολείς;" θα επιμείνετε. "Την εποχή που τις γυναίκες τις σφύριζαν στον δρόμο και τους ψιθύριζαν τα μύρια όσα;" "Για φλερτ επρόκειτο. Άγαρμπο έστω. Αρκετές κολακεύονταν." "Και άλλες φοβόντουσαν να μπουν σε λεωφορεία μην τις χουφτώσουν εφαψίες! Δεν συμφωνείς ότι είναι πρόοδος ένα τρανς πρόσωπο να μην οδηγείται -θέλοντας και μη- στην πορνεία μα να μπορεί να εργάζεται ταμίας, σύμβουλος πωλήσεων και νομικός αύριο-μεθαύριο;" "Εννοείται!" "Πώς θα συνέβαινε αν δεν μάζευαν οι "άντρες παλαιάς κοπής” τη γλώσσα τους; Κάλλιο να λογοκρίνεσαι παρά να ταπεινώνεις όποιον διαφέρει."

Συμφωνώ. Και επαυξάνω. Ο κόσμος μας είναι ασύγκριτα πιο φιλικός προς τις μειονότητες από τον κόσμο των γονιών μας. Το μπούλινγκ καταδικάζεται αβλεπί, άλλο αν καθημερινά διαβάζουμε για συμπλοκές εφήβων με αιματηρή συχνά κατάληξη. Η ευαισθησία, ακόμα και η υποκριτική, ανακουφίζει.

"Ε τότε; Για ποιο λόγο θυμήθηκες το 2026 τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο και τον παρουσιάζεις μάλιστα σαν συμπαθητική προσωπικότητα; Την κορυφαία τηλεοπτική δημοσιογράφο που την ανεβοκατέβαζε "τσούγδω” τη ρώτησες;"

Στοιχηματίζω ότι η εν λόγω κυρία ουδέποτε τον ξεσυνερίστηκε. Σιγά μην έβαζε τη γάτα της να κλάψει για χατίρι του. Το γέλιο ήταν η καλύτερη απάντησή της.

Εκείνο ακριβώς νοσταλγώ. Έναν κόσμο που αλληλοπειραζόταν και με αριστοφανική ακόμα καυστικότητα, κανείς ωστόσο δεν το έπαιρνε επί πόνου. Κανένας δεν αυτοθυματοποιούνταν. Έναν κόσμο που επέτρεπε και τη χοντρή ακόμα πλάκα – αν σού την έκαναν, ήξερες πώς να την επιστρέψεις.

Κι αυτό ακριβώς με μελαγχολεί, με τρομάζει σχεδόν, στο σήμερα. Το "άνευ θείου και φωσφόρου". Το άνοστο. Το ξενέρωτο. Το πληκτικό. Το έχει πει εξάλλου ο Λορέντζος Μαβίλης, το 1911. Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις. Χυδαίοι άνθρωποι υπάρχουν.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Μία από τις πιο αγαπημένες Ελληνίδες ηθοποιούς και η σουρέαλ θεατρική μεταμόρφωσή της

Μια γυναίκα, είκοσι έξι καθρέφτες, είκοσι έξι φωνές: η πολυτάλαντη Νάντια Κοντογεώργη ερμηνεύει όλους τους ρόλους του κλασικού έργου του Όσκαρ Ουάιλντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγιοπετρίτη Μπογδάνου.

15 Δεκ 2025 | 07:50

Φρικτό μαχαίρι;

Τον είδα προχθές το βράδυ σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κρατάει πιά μπαστουνάκι – τόσο άγαρμπος που ήταν μια ζωή απορώ πώς δεν βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό του.

08 Δεκ 2025 | 07:46

Χαμηλής ποιότητας δραστηριότητα

Μέρες τώρα τους λοιδορούν. Τους αντιμετωπίζουν ως και με οίκτο, σαν τις μωρές παρθένες που έφαγαν πόρτα στη γιορτή. Σαν τους φτωχούς συγγενείς που εξορίστηκαν στον εξώστη.

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ 12 Νοε 2025 | 11:59

Μπρέμπου - Χωμενίδης: Βραδινή εμφάνιση σε θεατρική πρεμιέρα - Το βελούδινο σακάκι της ηθοποιού

Η Γωγώ Μπρέμπου και ο Χρήστος Χωμενίδης πραγματοποιούν συχνά κοινές δημόσιες εμφανίσεις, κυρίως σε θέατρα.

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΞΙΝΟ 01 Σεπ 2025 | 15:04

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα και θυμάται τα "χθεσινά γεμιστά" της μαμάς μας

Για το νέο κόμμα Τσίπρα και την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού γράφει στο Capital ο Χρήστος Χωμενίδης

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

28 Ιουλ 2025 | 07:43

Μοναχός σου χόρευε

Η αντίληψη καλά κρατεί στην κοινωνία μας: Πρέπει να παντρευόμαστε. Όχι μονάχα τον εκλεκτό της καρδιάς μας, που πλέον -πάλι καλά- επιτρέπεται να ανήκει στο ίδιο με εμάς φύλο. Αλλά και την ομάδα μας. Και το κόμμα μας.

21 Ιουλ 2025 | 07:06

Γράμμα από την Μπογκοτά

Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Μπογκοτά, χαράματα, κάποια στιγμή όντως αλαφιάζομαι. Το ταξί βγαίνει εκτός πόλης. Σκαρφαλώνει σε έναν δασωμένο λόφο.

14 Ιουλ 2025 | 07:38

Ζώντας στο ανάμεσα

Κάποτε ένας άνθρωπος πνιγόταν στο χωριό του. Ασφυκτιούσε. Μια και δυό, κίνησε για την πόλη. Έφτασε στον μεγάλο ποταμό. Πλήρωσε στον βαρκάρη για να τον περάσει. Στη μέση όμως της κοίτης, ένιωσε αβάσταχτη νοσταλγία για τον τόπο του.

07 Ιουλ 2025 | 06:46

Το κρίσιμο ερώτημα

Πολλά μπορεί κανείς να σούρει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κυρίως ότι προάγουν στους εφήβους τον στερεοτυπικό τρόπο σκέψης και τη στείρα αποστήθιση.

ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΚΛΙΚ 02 Ιουλ 2025 | 09:42

Ο Χρήστος Χωμενίδης σε μία πολύ σπάνια φωτογραφία με την 14χρονη κόρη του, Νίκη

Η σπάνια ανάρτηση του συγγραφέα με την μονάκριβη κόρη του

30 Ιουν 2025 | 07:44

Και κερατάδες και δαρμένοι

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα -την παρωδία πιο σωστά δημοψηφίσματος- της 5ης Ιουλίου.

16 Ιουν 2025 | 09:02

Κολοβή Βουλή

Εν μέσω των δραματικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ένα γεγονός που όμοιο ή παρόμοιό του δεν είχε συμβεί κατά τα τελευταία τουλάχιστον εβδομήντα τρία χρόνια.

09 Ιουν 2025 | 09:01

Χειρότερο από έγκλημα

Ποια αντίληψη εκφράζει ο Μάκης Βορίδης, ποια ελπίδα ενσαρκώνει; Η Ελλάδα να τσακώσει και να στείλει στον αγύριστο όσους αλλόφυλους διαβιούν εντός της. Να περάσει σε Ανατολή και Δύση το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

02 Ιουν 2025 | 08:00

Φωτιά στα τοπία

Τρελαίνεται ο κολλητός μου φίλος; Έκαψε φλάντζα στο κατώφλι των εξήντα;

26 Μαϊ 2025 | 08:01

Ελισσαίος

Έπρεπε να το είχα καταλάβει. Να το είχα υποπτευθεί αν μη τι άλλο, από την πρώτη στιγμή που μού ανακοίνωσαν, αρχές Αυγούστου, την προαγωγή μου. Το να με κάνουν διευθυντή ξενοδοχείου δεν σήμαινε καλό για μένα. Αλλά κακό για το ξενοδοχείο. Σήμαινε ότι είχε αποφασιστεί η καταδίκη του.

19 Μαϊ 2025 | 08:02

Ζυγαριά, εσένα έχω στην καρδιά

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι ήταν αδύνατοι, μέχρι και ισχνοί.

ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ 13 Μαϊ 2025 | 15:24

Ο Χρήστος Χωμενίδης και οι εντυπώσεις του από το ταξίδι στο Ισραήλ πριν από ένα χρόνο: "Θα έρθει ποτέ εδώ η ειρήνη;"

Η 7η Οκτωβρίου στοιχειώνει τους Ισραηλινούς. Δεν έχει πλήξει απλώς το γόητρό τους, τους έχει στερήσει την αίσθηση της ασφάλειας, τους έχει συγκλονίσει υπαρξιακά

"ΧΥΔΑΙΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ" 13 Μαϊ 2025 | 11:17

Ο Χωμενίδης απαντά στον Αρη Χατζηστεφάνου για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και τους "ναζί καραφλομαλλιάδες"

Για χυδαία διαστρέβλωση κατηγορεί τον δημοσιογράφο Αρη Χατζηστεφάνου ο Χρήστος Χωμενίδης.

12 Μαϊ 2025 | 07:09

Εθελουσίως βλάκες, τζάμπα μάγκες

"Γιούργια!" αναφώνησαν εν χορώ. Πήραν υπό μάλης παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες, πήγαν στον τόπο της εκδήλωσης και τη ματαίωσαν κραυγάζοντας συνθήματα. Εκφώνησαν και ένα απολύτως προβλέψιμο κειμενάκι εναντίον του "κράτος-δολοφόνου".

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ 09 Μαϊ 2025 | 14:51
05 Μαϊ 2025 | 06:46

Χάσκινγκ

Το κινητό έχει γίνει για τους περισσότερους προέκταση της παλάμης τους. Σκρολάρουν και πληκτρολογούν νευρωτικά, βουλιμικά, ακόρεστα. Είτε σε ιδιωτικό χώρο βρίσκονται είτε σε δημόσιο.

28 Απρ 2025 | 07:12

Οι πέντε Φλωρεντίνοι

Απόβραδο της Κυριακής του Πάσχα, χωνεύοντας το σουβλιστό αρνί, παρακολουθήσαμε σε ιδιωτική προβολή -στο σπίτι, εννοώ, ενός φίλου- τους θρυλικούς "Amici Miei". Την ελεγεία στην ανδροπαρέα και στον φαρσικό τρόπο ζωής.

22 Απρ 2025 | 11:43

Η μαγεία του καφενείου

Αυτές τις μέρες, στο Πήλιο, ανακαλύπτω ξανά τη μαγεία του καφενείου. Κάνω, ας πούμε, ένα μεταπτυχιακό, αναστάσιμο, σεμινάριο.

14 Απρ 2025 | 06:37

Ο πιο ωραίος τύπος

Πριν από λίγα χρόνια, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος απέδειξε με το βιβλίο του ότι στα άδυτα του Παναγίου Τάφου δεν συμβαίνει θαύμα. Πως η λαμπάδα του Πατριάρχη προτού ψαλεί το "Χριστός Ανέστη" δεν ανάβει εξ ουρανού αλλά με σπίρτα ή με αναπτήρα ή έστω από το καντήλι.

07 Απρ 2025 | 07:31

Το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι

Δεν καταγράφεται πόσοι ακριβώς Αμερικάνοι πήραν τον Πρόεδρό τους στα σοβαρά, γέμισαν σύριγγες με ντετόλ και το διοχέτευσαν στις φλέβες τους – πρακτικά αυτοκτόνησαν.

31 Μαρ 2025 | 14:32

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: "Θηρίο που μαζί του δεν παίζεις, οι χρυσαυγίτες γατάκια μπροστά της"

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης γράφει στο σημερινό του άρθρο στο Capital.gr για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

31 Μαρ 2025 | 07:08

Κυριάκος ή Ζωή

Εικάζω απλώς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα τρίβουν τα χέρια τους διαβάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν την Πλεύση Ελευθερίας δεύτερη.

24 Μαρ 2025 | 08:31

Καληνύχτα και καλή τύχη

Από τις δεκάδες σπαρταριστές ταινίες του Γούντι Άλλεν, επιτρέψτε μου, φίλες και φίλοι, να ξεχωρίζω, το Match Point. Του 2005. Με πρωταγωνιστές τον Τζόναθαν Ρις Μάγιερς και τη Σκάρλετ Γιόχανσον.

ΣΤΟΝ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ 20 Μαρ 2025 | 08:55

Χωμενίδης: Φοβάμαι τον θάνατο πάρα πολύ - Δεν θέλω να μπει μέσα ο Χάρος και να με πάρει

"Ο δικός μου Χριστός είναι ο ωραιότερος τύπος του κόσμου. Αν ήταν εδώ, θα έκανε ό,τι κάνουμε εμείς και ακόμα χειρότερα", είπε ο Χρήστος Χωμενίδης.

17 Μαρ 2025 | 08:16

Κάτω από το χαλί

Δεν χάθηκε ο Βασίλης Καλογήρου από χέρι φονιά. Πέθανε συνεπώς από φυσικά αίτια; Εδώ η ελληνική κοινωνία σιωπά.

10 Μαρ 2025 | 07:49

Οι οφθαλμοί της επληρώθησαν δακρύων...

Η φράση του βουλευτή Δράμας προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε τόσο τη βαρβατίλα των άξεστων αρσενικών, όσο την προστυχιά μιας θείτσας σε οικογενειακό τραπέζι.

03 Μαρ 2025 | 15:12
24 Φεβ 2025 | 16:31

Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει για τα Τέμπη και τη διαδήλωση της Παρασκευής: Το ξυλόλιο, η αστυνομικοποίηση και ποιος πραγματικά φταίει

Για την τραγωδία, γράφει ο Χρήστος Χωμενίδης, φταίει ο ωχαδερφισμός και το ρουσφέτι, συνεπώς ναι, φταίει η κυβέρνηση, φταίνε όμως και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν

24 Φεβ 2025 | 08:22

Ένοχοι για τα Τέμπη

Όταν προφητεύεις ταραχές και έκτροπα και φτάνεις να αναφωνήσεις "μετά από εμάς το χάος!", τι περιμένεις; Να τρομάξει ο κόσμος και να μην κατέβει στους δρόμους;

17 Φεβ 2025 | 07:50

Μας έχει πάρει παραμάζωμα

Το μόνο για τον οποίο δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι δεν μας είχε προειδοποιήσει. Σε όλους τους τόνους το διακήρυσσε, εδώ και χρόνια.

10 Φεβ 2025 | 07:48

Μπάρμπα Πέτρο να τη βγάλουμε κι εφέτο…

Στην Ελλάδα ακολουθούμε πιστά την προτροπή του παλιού ρεμπέτικου. "Μπάρμπα Γιάννη, μπάρμπα Πέτρο, να τη βγάλουμε κι εφέτο…" Σπανίως διδασκόμαστε από τα παθήματά μας.

03 Φεβ 2025 | 07:15

Προσωπαγνωσία

Εγώ άλλο ζηλεύω στους πολιτικούς. Τη μνήμη ελέφαντα. Αποθηκεύουν μέσα στο κεφάλι τους αναρίθμητες περιπτώσεις και υποθέσεις.

27 Ιαν 2025 | 07:38

Αναστάσιος

Ο Αναστάιος ανέλαβε θέσεις ευθύνης, αξιώματα. Ήταν αρκούντως δυνατός ώστε να μην τον αφομοιώσουν, να μην τον νοθεύσουν στο ελάχιστο. Μα να τα ασκήσει προς όφελος του πάσχοντα συνάνθρωπου.

20 Ιαν 2025 | 07:56

Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα

Η πιο εμβληματική φράση υπέρ του συστήματος ακούγεται σε μια ελληνική κωμωδία. "Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα!" Το "τρούπωμα" θέλει τέχνη. Διανοητικά και ψυχικά προσόντα.

12 Ιαν 2026 | 08:38

Το ραβδί στο σακίδιο

Σήμερα η ράβδος του στρατάρχη του "αντισυστήματος" έχει περάσει στα χέρια της Μαρίας Καρυστιανού.

05 Ιαν 2026 | 08:50

Από τον ρεαλισμό στον κυνισμό

Οι ηγέτες όμως του δημοκρατικού κόσμου τι πρέπει να κάνουν; Πώς να αντιδράσουν στην γκανγκστερική συμπεριφορά του Προέδρου των ΗΠΑ; Εδώ σε θέλω…

29 Δεκ 2025 | 07:29

Ευτυχισμένο το 1978

Σπανίως συναντούσες οικογένειες να ομονοούν ιδεολογικά. Κάποιος ήταν δεξιός, ίσως και βασιλόφρων, αν και η συνομοταξία εκείνη έφθινε μετά τον κόλαφο στο δημοψήφισμα του 1974.

15 Δεκ 2025 | 07:50

Φρικτό μαχαίρι;

Τον είδα προχθές το βράδυ σε μια παρουσίαση βιβλίου. Κρατάει πιά μπαστουνάκι – τόσο άγαρμπος που ήταν μια ζωή απορώ πώς δεν βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στον εαυτό του.

08 Δεκ 2025 | 07:46

Χαμηλής ποιότητας δραστηριότητα

Μέρες τώρα τους λοιδορούν. Τους αντιμετωπίζουν ως και με οίκτο, σαν τις μωρές παρθένες που έφαγαν πόρτα στη γιορτή. Σαν τους φτωχούς συγγενείς που εξορίστηκαν στον εξώστη.

01 Δεκ 2025 | 07:17

Ο κανακάρης

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας έγινε στα 40 του πρωθυπουργός και στα 51 του επιδιώκει, με αξιώσεις, την ολική επαναφορά του, θα έπρεπε να μας προβληματίσει όχι για τον ίδιο. Μα για την κοινωνία μας.

24 Νοε 2025 | 09:21

Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα

Η σημερινή καθήλωση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η αδυναμία της να διεκδικήσει με αξιώσεις εκλογική νίκη, να πείσει ως κυβερνητική πρόταση, θυμίζει την κατάσταση του ίδιου χώρου κατά τη δεκαετία του 1950.

17 Νοε 2025 | 08:33

Στοιχήματα με πομπώδη ονόματα

"Η Ίρις και άλλοι δύο συμμαθητές της έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ. Ο Ορφέας και ο κολλητός του έχουν δυσλεξία. Το κοριτσάκι στο πίσω θρανίο υποψιαζόμαστε ότι βρίσκεται στο φάσμα."

10 Νοε 2025 | 08:02

Μουντρούχα τέχνη

"Ο συγγραφέας πρέπει να φωτίσει τον κόσμο από μιαν απροσδόκητη οπτική γωνία. Να πλάσει, αν έχει το χάρισμα, το δικό του σύμπαν και να μαγέψει τον αναγνώστη."

03 Νοε 2025 | 08:23

Κάποιος να σκίσει τη γάτα

Στην Κρήτη, το να ρισκάρεις κάθε τόσο -χωρίς λόγο- τη ζωή σου και τις ζωές των άλλων περνιέται για παλικαριά. Το να έχεις τον δικό σου "κώδικα τιμής", να διαιωνίζεις βεντέτες, να την ανάβεις σε όποιον θεωρείς ότι σε έθιξε, για μαγκιά.

27 Οκτ 2025 | 09:18

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις

Όποτε πιάνω ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή συγγραφέα, προσδοκώ να διαβάσω αριστουργηματικές σελίδες. Με την ίδια λαχτάρα πάω στο θέατρο, στο σινεμά, σε εκθέσεις.

20 Οκτ 2025 | 09:47

Το τέλος της εργασίας

Το πρόβλημα πάντως, προϊόντος του 21ο αιώνα, δεν είναι η εντατικοποίηση της εργασίας.

13 Οκτ 2025 | 09:31

Γελοίοι

Πώς ορίζω τη γελοιότητα; Ως απώλεια του μέτρου. Των ορίων.

06 Οκτ 2025 | 07:06

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και κουρασμένος

Μεγαλώνοντας, οι γωνίες σου αμβλύνονται. Όλο και σπανιότερα αναφωνείς ότι ο βασιλιάς είναι -σου φαίνεται έστω- γυμνός. Όχι απαραίτητα επειδή κοιτάς τη δουλειά ή το συμφέρον σου.

29 Σεπ 2025 | 07:17

Συγχωριανοί του ψεύτη βοσκού

Έτσι ο Διονύσης Σαββόπουλος, αποφαινόμαστε, είναι ο Μπομπ Ντύλαν της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δικός μας Ντε Γκωλ. Κι όποια γυναίκα δολοφονεί τα παιδιά της μια Μήδεια του σήμερα...

22 Σεπ 2025 | 09:56

Ένα φωτεινό πολιτιστικό γεγονός

Και όμως. Με την έξοδο από τα μνημόνια, η εντόπια βιβλιοπαραγωγή επανήλθε σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

15 Σεπ 2025 | 07:55

Βαθιά Αμερική

Μπορεί η βαθιά Αμερική να ορίσει τις τύχες του πλανήτη, κατά τον τρόπο που ένας καρκίνος μέχρι να ξεπεραστεί, αποσυντονίζει, βασανίζει τον άνθρωπο; Όλα δείχνουν πως ναι.

08 Σεπ 2025 | 07:44

Και πάλι όλοι μαζί

Γιατί τα σημερινά ζευγάρια αποφεύγουν -συχνά τρέμουν στο ενδεχόμενο- να γίνουν γονείς; Η προφανής απάντηση αφορά στο κόστος ζωής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ 01 Σεπ 2025 | 07:23

Χειμερία νάρκη ή γεμιστά της επόμενης μέρας;

Οι αρκούδες. Τα ερπετά. Οι νυχτερίδες και οι σκίουροι. Και ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ιδίως εάν έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί.

25 Αυγ 2025 | 07:11

GET A LIFE

Η περιπέτεια του Γιώργου Μαζωνάκη δεν επηρέασε κανέναν πλην του ιδίου και των στενών συγγενών του. Δεν ήταν συνεπώς είδηση. Κακώς τα ΜΜΕ τη μετέδωσαν, την πρόβαλαν με πηχυαίους μάλιστα τίτλους. Γιατί το έκαναν;

18 Αυγ 2025 | 07:52

59

Πριν από δυό εβδομάδες, έκλεισα τα πενηνταεννιά. Ήταν τα πρώτα γενέθλια της ζωής μου που η χαρά πήγαινε αντάμα με μια δυσφορία.

11 Αυγ 2025 | 11:36

Μια καλλονή και δύο Γκουαγιαβέρες

Η Καρταχένα καμαρώνει για τους συγγραφείς της. Για τον παραμυθά της βασικά, τον μεγαλύτερο παραμυθά στα ισπανικά μετά από τον Θερβάντες.

28 Ιουλ 2025 | 07:43

Μοναχός σου χόρευε

Η αντίληψη καλά κρατεί στην κοινωνία μας: Πρέπει να παντρευόμαστε. Όχι μονάχα τον εκλεκτό της καρδιάς μας, που πλέον -πάλι καλά- επιτρέπεται να ανήκει στο ίδιο με εμάς φύλο. Αλλά και την ομάδα μας. Και το κόμμα μας.

21 Ιουλ 2025 | 07:06

Γράμμα από την Μπογκοτά

Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Μπογκοτά, χαράματα, κάποια στιγμή όντως αλαφιάζομαι. Το ταξί βγαίνει εκτός πόλης. Σκαρφαλώνει σε έναν δασωμένο λόφο.

14 Ιουλ 2025 | 07:38

Ζώντας στο ανάμεσα

Κάποτε ένας άνθρωπος πνιγόταν στο χωριό του. Ασφυκτιούσε. Μια και δυό, κίνησε για την πόλη. Έφτασε στον μεγάλο ποταμό. Πλήρωσε στον βαρκάρη για να τον περάσει. Στη μέση όμως της κοίτης, ένιωσε αβάσταχτη νοσταλγία για τον τόπο του.

07 Ιουλ 2025 | 06:46

Το κρίσιμο ερώτημα

Πολλά μπορεί κανείς να σούρει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κυρίως ότι προάγουν στους εφήβους τον στερεοτυπικό τρόπο σκέψης και τη στείρα αποστήθιση.

30 Ιουν 2025 | 07:44

Και κερατάδες και δαρμένοι

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το δημοψήφισμα -την παρωδία πιο σωστά δημοψηφίσματος- της 5ης Ιουλίου.

23 Ιουν 2025 | 09:43

Τι θα γίνει;

Το καθεστώς των Αγιατολάδων ή θα συνθηκολογήσει άνευ όρων, ταπεινωτικότατα, για να κερδίσει κάποια παράταση ζωής. Ή θα καταρρεύσει σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα.

16 Ιουν 2025 | 09:02

Κολοβή Βουλή

Εν μέσω των δραματικών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ένα γεγονός που όμοιο ή παρόμοιό του δεν είχε συμβεί κατά τα τελευταία τουλάχιστον εβδομήντα τρία χρόνια.

09 Ιουν 2025 | 09:01

Χειρότερο από έγκλημα

Ποια αντίληψη εκφράζει ο Μάκης Βορίδης, ποια ελπίδα ενσαρκώνει; Η Ελλάδα να τσακώσει και να στείλει στον αγύριστο όσους αλλόφυλους διαβιούν εντός της. Να περάσει σε Ανατολή και Δύση το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

02 Ιουν 2025 | 08:00

Φωτιά στα τοπία

Τρελαίνεται ο κολλητός μου φίλος; Έκαψε φλάντζα στο κατώφλι των εξήντα;

26 Μαϊ 2025 | 08:01

Ελισσαίος

Έπρεπε να το είχα καταλάβει. Να το είχα υποπτευθεί αν μη τι άλλο, από την πρώτη στιγμή που μού ανακοίνωσαν, αρχές Αυγούστου, την προαγωγή μου. Το να με κάνουν διευθυντή ξενοδοχείου δεν σήμαινε καλό για μένα. Αλλά κακό για το ξενοδοχείο. Σήμαινε ότι είχε αποφασιστεί η καταδίκη του.

19 Μαϊ 2025 | 08:02

Ζυγαριά, εσένα έχω στην καρδιά

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι ήταν αδύνατοι, μέχρι και ισχνοί.

12 Μαϊ 2025 | 07:09

Εθελουσίως βλάκες, τζάμπα μάγκες

"Γιούργια!" αναφώνησαν εν χορώ. Πήραν υπό μάλης παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες, πήγαν στον τόπο της εκδήλωσης και τη ματαίωσαν κραυγάζοντας συνθήματα. Εκφώνησαν και ένα απολύτως προβλέψιμο κειμενάκι εναντίον του "κράτος-δολοφόνου".

05 Μαϊ 2025 | 06:46

Χάσκινγκ

Το κινητό έχει γίνει για τους περισσότερους προέκταση της παλάμης τους. Σκρολάρουν και πληκτρολογούν νευρωτικά, βουλιμικά, ακόρεστα. Είτε σε ιδιωτικό χώρο βρίσκονται είτε σε δημόσιο.

28 Απρ 2025 | 07:12

Οι πέντε Φλωρεντίνοι

Απόβραδο της Κυριακής του Πάσχα, χωνεύοντας το σουβλιστό αρνί, παρακολουθήσαμε σε ιδιωτική προβολή -στο σπίτι, εννοώ, ενός φίλου- τους θρυλικούς "Amici Miei". Την ελεγεία στην ανδροπαρέα και στον φαρσικό τρόπο ζωής.

22 Απρ 2025 | 11:43

Η μαγεία του καφενείου

Αυτές τις μέρες, στο Πήλιο, ανακαλύπτω ξανά τη μαγεία του καφενείου. Κάνω, ας πούμε, ένα μεταπτυχιακό, αναστάσιμο, σεμινάριο.

14 Απρ 2025 | 06:37

Ο πιο ωραίος τύπος

Πριν από λίγα χρόνια, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος απέδειξε με το βιβλίο του ότι στα άδυτα του Παναγίου Τάφου δεν συμβαίνει θαύμα. Πως η λαμπάδα του Πατριάρχη προτού ψαλεί το "Χριστός Ανέστη" δεν ανάβει εξ ουρανού αλλά με σπίρτα ή με αναπτήρα ή έστω από το καντήλι.

07 Απρ 2025 | 07:31

Το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι

Δεν καταγράφεται πόσοι ακριβώς Αμερικάνοι πήραν τον Πρόεδρό τους στα σοβαρά, γέμισαν σύριγγες με ντετόλ και το διοχέτευσαν στις φλέβες τους – πρακτικά αυτοκτόνησαν.

31 Μαρ 2025 | 07:08

Κυριάκος ή Ζωή

Εικάζω απλώς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα τρίβουν τα χέρια τους διαβάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που φέρνουν την Πλεύση Ελευθερίας δεύτερη.

24 Μαρ 2025 | 08:31

Καληνύχτα και καλή τύχη

Από τις δεκάδες σπαρταριστές ταινίες του Γούντι Άλλεν, επιτρέψτε μου, φίλες και φίλοι, να ξεχωρίζω, το Match Point. Του 2005. Με πρωταγωνιστές τον Τζόναθαν Ρις Μάγιερς και τη Σκάρλετ Γιόχανσον.

17 Μαρ 2025 | 08:16

Κάτω από το χαλί

Δεν χάθηκε ο Βασίλης Καλογήρου από χέρι φονιά. Πέθανε συνεπώς από φυσικά αίτια; Εδώ η ελληνική κοινωνία σιωπά.