Κουτσούμπας: Οχι σε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 - Έχουμε όμως ανοιχτή αγκαλιά στους ψηφοφόρους τους

"Μπροστά" σήμερα σημαίνει μόνο Ελλάδα με την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία, σημαίνει σοσιαλισμός", λέει ο Γ.Γ. Γραμματέας του ΚΚΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δημήτρης Κουτσούμπας

"Κομμουνιστής - Κομμουνίστρια σήμερα σημαίνει να είσαι επαναστάτης και καινοτόμος. Γιατί τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης μπορούν να υπηρετήσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο μόνο αν αντιστοιχηθούν με καινοτόμες σχέσεις παραγωγής, στέλνοντας στο μουσείο της κοινωνικής ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Σημαίνει να κοιτάς κατάματα τον πολύ αρνητικό συσχετισμό στην Ελλάδα και παγκόσμια, μέσα στον οποίο δρα το ΚΚΕ, χωρίς να υποτάσσεσαι",τονίζει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Documento" και προσθέτει:

"Ακόμα και τώρα, που ο τροχός της Ιστορίας φαίνεται να έχει βυθιστεί στις λάσπες, εσύ να συμμετέχεις μαζί με τους συντρόφους σου, να σπρώχνεις "με γόνα και με στήθος να τον βγάλουμε από τη λάσπη", να δείχνεις ότι μπορεί να πάει "μπροστά" και να παλεύεις για αυτό. Και "μπροστά" σήμερα σημαίνει μόνο Ελλάδα με την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία, σημαίνει σοσιαλισμός".

Στους "απολογητές της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος" περιλαμβάνει, "τους γνήσιους εκφραστές αυτού του συστήματος, όπως π.χ. τη ΝΔ", αλλά "και άλλους, π.χ. τον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε δήθεν με στόχο να βάλει "τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη" και βρέθηκε να υπηρετεί τα κέρδη στο όνομα του "ρεαλισμού", της "προόδου" ακόμα και της "Αριστεράς", διαψεύδοντας τις χίμαιρες στις οποίες ο ίδιος είχε επενδύσει και σπέρνοντας την απογοήτευση σε ένα μεγάλο κομμάτι τίμιων ανθρώπων που τον πίστεψαν".

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά με το εργατικό κίνημα αναφέρει ότι "δεν διανύει τις καλύτερες μέρες του, εξαιτίας κυρίως της μακροχρόνιας διαλυτικής δράσης των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού". Υπενθυμίζει ότι χωρίς την παρέμβαση του ΚΚΕ, τη δράση χιλιάδων αγωνιστών στους χώρους δουλειάς και στα εργατικά σωματεία και χωρίς τη δράση του ΠΑΜΕ πανελλαδικά, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα περνούσε "άβρεχτο". "Οργάνωση, ταξική ενότητα, κοινωνική συμμαχία και αλληλεγγύη! Έτσι μένουν στα χαρτιά τέτοιοι νόμοι. Έτσι πετιούνται στα σκουπίδια της ιστορίας και οι εμπνευστές τους" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι από τον Σεπτέμβριο ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις σημειώνει ότι "η καταστολή και ο αυταρχισμός είναι το συμπλήρωμα οποιασδήποτε αντιλαϊκής πολιτικής" και προσθέτει: "Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη είναι καταδικασμένος στη συνείδηση φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων στα Πανεπιστήμια και αυτό έχουν εκφράσει οι μαχητικές κινητοποιήσεις τους, οι οποίες αναμφίβολα θα δυναμώσουν και θα γενικευτούν".

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού σε περίπτωση εκλογών, ο Δ. Κουτσούμπας είπε, μεταξύ άλλων, ότι "αντί ο λαός να περιμένει σε ποιο είδους "σενάριο αναδιάταξης" θα κάτσει η μπίλια, να επιλέξει να γίνει ο ίδιος βασικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, κυρίως με τους αγώνες του και με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού".

Ως προς την ρητορική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για "κοινωνικοπολιτικό συνασπισμό δυνάμεων "που θα εμπνεύσει μια νέα εμπιστοσύνη προς την Αριστερά" σημειώνει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει "νέα εμπιστοσύνη" την άφεση αμαρτιών που αποζητά κάλπικα, και για όσα έπραξε ως κυβέρνηση αλλά και για την στάση του ως αντιπολίτευση, έχοντας στηρίξει δεκάδες νομοσχέδια της κυβέρνησης και κάνοντας υποτονική κριτική σε άλλα".

"Συνεργασίες "κορυφών", σαν αυτές τις οποίες περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησαν με πομπώδη λόγια και κατέληξαν τελικά πλυντήρια της αντιλαϊκής πολιτικής, εφαρμόζοντάς την! Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία κάτω, όσων πλήττονται από την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου, με πανελλαδική και κεντρική διάσταση, σχέδιο και προσανατολισμό, ενάντια στα μονοπώλια και το σύστημά τους, με στόχο την ανατροπή τους. Και το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση κάθε μέρα, κάθε ώρα" τονίζει.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο "συνέχειας κοινών δράσεων του ΚΚΕ με ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, όπως έγινε με το κείμενο υπογραφών σχετικά με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου", επισημαίνει, καταρχήν, ότι το κείμενο αυτό "δεν ήταν κάποια "κοινή δράση" όπως την αντιλαμβάνονται ορισμένοι, θέλοντας να της δώσουν άλλη διάσταση από αυτή που πραγματικά είχε".

"Με τους φίλους και ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, του ΜέΡΑ25, δεν μας χωρίζει τίποτε, έχουμε ανοιχτή αγκαλιά μέσα στο κίνημα, στις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις, για να πορευτούμε μαζί στον αγώνα. Η συμμετοχή στην οργανωμένη διεκδίκηση είναι ο καλύτερος "δείκτης" για το ποιος και για τι παλεύει, για το ποιος είναι τελικά ο πραγματικός αντίπαλος", τονίζει.

Ως προς την πίεση που ασκείται στο ΚΚΕ στην λογική του "εφικτού" και των "άμεσων λύσεων" απαντά με λόγια του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος είχε επισημάνει ότι "κόμματα και κινήματα που ξεπήδησαν από την Αριστερά και δούλεψαν πάνω στο εφικτό όλα αλλοτριώθηκαν και ενσωματώθηκαν στο σύστημα".

Σχετικά με την πιθανότητα άσκησης, όπως το 2012, πίεσης στο ΚΚΕ για συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι "η άρνηση του ΚΚΕ να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού, προκύπτει από την απάντηση που δίνουμε στο ερώτημα "αν υπάρχει πραγματική διέξοδος υπέρ του λαού". Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει! Και βρίσκεται στην πάλη για "να σώσουμε ό,τι σώζεται", "πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε - και πρέπει - να σώσουμε", όπως λέει κι ο ποιητής, διεκδικώντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Με στόχο μία νέα πολιτική και οικονομική οργάνωση της κοινωνίας, τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό".

Απαντώντας, τέλος, σε όσους με επίκεντο το 21ο Συνέδριο του κόμματος κατηγορούν το ΚΚΕ για "αυτοαναφορικότητα, εσωτερική θωράκιση, κομματική περιχαράκωση και για στρατηγική "άλματος" προς το σοσιαλισμό", ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, είπε "να ξαναδιαβάσουν τις Θέσεις της Κ.Ε. για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπως είναι οι Θέσεις της Κ.Ε. και όχι όπως νομίζουν ότι είναι… Και κάτι ακόμα για τους ανιστόρητους ή τους αναθεωρητές της ιστορίας. Το ΚΚΕ ιδρύθηκε το 1918, με διακηρυκτικό του στόχο το σοσιαλισμό. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης και δράσης του. Βρίσκονται "αλλού για αλλού", όσοι ευελπιστούν ότι αυτό υπάρχει περίπτωση να το απεμπολήσει. Τους απαντάμε απλά: "Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή, μητ' όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι, έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει"...".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 29 Ιουλ 2021 | 15:32

Παπαδημούλης - Πόθεν έσχες: Μεγάλωσε με τρία ακόμη διαμερίσματα την περιουσία του - Πόσα χρήματα εισέπραξε από τα ακίνητα

Αρκετά από τα επίμαχα διαμερίσματα που είχαν προκαλέσει αίσθηση παλαιότερα τα μεταβίβασε στα παιδιά του

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Ιουλ 2021 | 21:05

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ "αδειάζουν" την Ελεφάντη: "Απαράδεκτο και σεξιστικό το σχόλιό της για τη Σάκκαρη"

Νίκος Μπίστης, Δημήτρης Χατζησωκράτης αλλά και η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη κατέκριναν το σχόλιο της Άννας Ελεφάντη για τη Μαρία Σάκκαρη

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ" 27 Ιουλ 2021 | 16:26

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υλοποιείτε όσα ακριβώς ζητούσε η Τρόικα από το 2015 έως το 2018 - Έχετε ελιτίστικη αντίληψη

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για "ιδεοληψία" και "ελιτίστικη αντίληψη"

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 26 Ιουλ 2021 | 20:16

Αντίδραση ΝΔ για Άννα Ελεφάντη και ΣΥΡΙΖΑ: "Χυδαίο σεξιστικό σχόλιο για τη Σάκκαρη" - Η απίστευτη ανάρτηση της ηθοποιού

Το σχόλιο της πρωταγωνίστριας των σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μαρία Σάκκαρη προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 26 Ιουλ 2021 | 10:35

Γεωργιάδης για Αντετοκούνμπο: Να ζητήσω συγγνώμη επειδή έκανα σαρδάμ; Τώρα μιλάτε σοβαρά; [βίντεο]

Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο υπουργός απέδωσε τη φράση του σε σαρδάμ.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 25 Ιουλ 2021 | 15:33

Σκληρή απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ και Βαξεβάνη: "Η χυδαιότητά τους ξεπέρασε κάθε όριο"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο γνωστός συκοφάντης κ. Βαξεβάνης συνεχίζουν, όπως κάθε Κυριακή, το γνωστό και αναμενόμενο πλέον πόλεμο λάσπης", τονίζει η ΝΔ.

«ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1974 ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ» 24 Ιουλ 2021 | 14:48

ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: "Συνεχής αγώνας, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα"

"Μόνη πολιτική πυξίδα η προστασία των ελευθεριών και της κοινωνικής ευθύνης", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 24 Ιουλ 2021 | 00:09

Υπουργείο Παιδείας για δηλώσεις Τσίπρα: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να εμπαίζει ευθέως νέα παιδιά"

"Σε ένα απίστευτο κρεσέντο λαϊκισμού, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων" αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 20:04

Απίστευτη υπόσχεση Τσίπρα: Τάζει θέσεις σε ΑΕΙ στους μαθητές που κόπηκαν φέτος, αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους φετινούς υποψηφίους ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία ξανά, θα καταθέσουν μηχανογραφικά με τους φετινούς βαθμούς, για να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Ιουλ 2021 | 19:14

Τραγωδία στο Μάτι: Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ - "Δεν περιμέναμε ούτε τώρα ότι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους"

"Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του θράσους" αναφέρει η ΝΔ για όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στο Μάτι

ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ 23 Ιουλ 2021 | 13:32

Το ΚΙΝΑΛ κάνει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού - Σε δύο βάρκες ο ΣΥΡΙΖΑ, "χαϊδεύει" τους αντιεμβολιαστές

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών. Στον αντίποδα το Κίνημα Αλλαγής κάνει καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού.

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ 22 Ιουλ 2021 | 17:15

Η Βίβιαν Ευθιομοπούλου σχολιάζει τον Νίκο Φίλη και την επίθεση στην Κεραμέως: "Το πιο σιχαμερό μισογυνικό σχόλιο…"

Η δημοσιογράφος Βίβιαν Ευθυμιοπούλου φωτίζει με το σχόλιό της την επίθεση Φίλη σε Κεραμέως