Follow us

Οι 780 χιλιάδες υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για τα Τέμπη είναι γροθιά στην κυβέρνηση: Η συγκάλυψη και οι ευθύνες Καραμανλή

Αριθμό ρεκόρ 780 χιλιάδων υπογραφών έχει συγκεντρώσει το ψήφισμα για τα Τέμπη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΕΜΠΗ

Αριθμό ρεκόρ 780 χιλιάδων υπογραφών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το ψήφισμα που διακινεί μέσω πλατφόρμας η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της Μάρθης, της νεαρής φοιτήτριας που βρήκε τραγικό θάνατο στο δυστύχημα των Τεμπών.

"Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τη Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!" αναφέρει το διαδικτυακό ψήφισμα.

Οι 780 χιλιάδες υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για τα Τέμπη είναι γροθιά στην κυβέρνηση: Η συγκάλυψη και οι ευθύνες Καραμανλή

Η μαζική υπογραφή του κειμένου, δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το αίτημα να χυθεί φως στα αίτια της τραγωδίας και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, είναι σε αναντιστοιχία με το κλίμα και το συναίσθημα της κοινής γνώμης. Μοιάζει η κυβέρνηση να θέλει η υπόθεση να ξεχαστεί. Αλλά το βάρος της τραγωδίας δεν το επιτρέπει. Μοιάζει η κυβέρνηση να θέλει η ευθύνη για την τραγωδία να πέσει στους ώμους των μικρομεσαίων στελεχών του ΟΣΕ και της ΤΡΕΝΟΣΕ και κυρίως στους ώμους του (ακατάλληλου προφανώς) σταθμάρχη. Αλλά το βάρος της τραγωδίας δεν θα το επιτρέψει.

Μπορεί η Δικαιοσύνη να έχει προχωρήσει ήδη σε 32 ποινικές διώξεις, μπορεί σύντομα να προστεθούν και άλλα πρόσωπα, μπορεί η ηγεσία της Δικαιοσύνης να υπεραμύνεται των ενεργειών της και της ταχύτητας με την οποία διεξάγεται η έρευνα, αλλά η πεποίθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι ότι

α. προστατεύονται τα πολιτικά πρόσωπα και

β. επιχειρείται συγκάλυψη.

Τραγωδία στα Τέμπη

Οι άστοχες ενέργειες που προκάλεσαν τους συγγενείς

Οι άστοχες ενέργειες από κυβερνητικές πλευράς είναι πολλές και έχουν προκαλέσει- όχι αδίκως- τους συγγενείς των θυμάτων. Η σπουδή με την οποία έκλεισε η Εξεταστική Επιτροπή, η εξ αρχής άρνηση της πλειοψηφία της Βουλής να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, η άρνηση των γαλάζιων βουλευτών να εξετάσουν μάρτυρες- όπως οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ- που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο δυστυχήματος, έδειξαν ότι η σπουδή της κυβέρνησης ήταν να "κουκουλωθεί" η υπόθεση και όχι να βρεθούν τα αίτια της τραγωδίας και οι υπαίτιοι. Εξ ίσου άστοχες ενέργειες όπως το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ενισχύουν αυτή την πεποίθηση.

Διαβάστε Επίσης

Τα όσα δήλωσαν χθες Δευτέρα σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ οι συγγενείς των θυμάτων είναι ανατριχιαστικά:

"Λίγες μέρες μετά κι ενώ ακόμα η Εριέττα αγνοείται, αρχίζει η απομάκρυνση χώματος σε βάθος ενός μέτρου. Κάποια από τα φορτία μεταφέρθηκαν στο Κουλούρι, τα υπόλοιπα σε άγνωστο προορισμό. Περιείχαν και στάχτες τριάντα θυμάτων, των δικών μας νεκρών. Η τέφρα τους πετάχτηκε, ύψιστη ύβρις και ασέβεια στα θύματα". Είναι τα λόγια της μητέρας του αδικοχαμένου Γιώργου Παπάζογλου, Δέσποινας Γκανίδου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ

Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής

Αυτό που όμως έχει προκαλέσει ακόμα περισσότερο τους συγγενείς των θυμάτων και όσους δεν έχουν ξεχάσει την τραγωδία, είναι το πέπλο προστασίας που έχει σηκωθεί γύρω από τον Κώστα Καραμανλή από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η αρχή έγινε με την αποδοχή από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκης της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές. Λες και η επανεκλογή του στη Βουλή να μπορούσε να τον απαλλάξει από τις ευθύνες.

Η παρουσία του κ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή, δεν βοήθησε καθόλου, απεναντίας ενίσχυσε το αίσθημα της συγκάλυψης των πολιτικών υπευθύνων, που είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το ψήφισμα Καρυστιανού.

Όπως έγραψε στο Βήμα η Νίκη Λυμπεράκη: "Ο κ. Καραμανλής για παράδειγμα, προσήλθε με υψωμένο το δάχτυλο και με τη σιγουριά ανθρώπου που αισθάνεται στο απυρόβλητο (γιατί είναι στο απυρόβλητο). Ο πρώην υπουργός έπαιξε με τις λέξεις, τη νοημοσύνη και τα νεύρα μας, υποστηρίζοντας – μεταξύ άλλων – πως ένα εξώδικο που λέει πως υπάρχει θέμα ασφάλειας του σιδηροδρόμου δεν λέει πως ο σιδηρόδρομος δεν είναι ασφαλής ή πως και τα συστήματα ασφαλείας να είχαμε, πάλι άνθρωποι θα τα λειτουργούσαν."

Κώστας Καραμανλής

Από την πλευρά του ο Παντελή Μπουκάλας στην Καθημερινή έγραψε: "Ακολουθώντας σεβαστικά τη θλιβερή παράδοση, η επιτροπή έδειξε προς τα πού της είχε ταχθεί να οδεύσει ήδη με την επιλογή ως προέδρου της ενός από τους πλέον επιθετικούς και ρηχούς λαϊκιστές της ΝΔ. Λειτουργώντας με συνοπτικές διαδικασίες, δεν σκόπευε να αναδείξει έστω το πλατωνικό "εν τρίτον από της αλήθειας" αλλά να ψευτογιατρέψει (με τη συγκαλυπτική εμμονή στο ανθρώπινο σφάλμα) τη βαριά τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης. Και να φτιασιδιώσει το προφίλ του Κ. Αχ. Καραμανλή ο οποίος σαν εταίρος της κληρονομικής δημοκρατίας μας , φρονεί ότι γεννήθηκε απαλλαγμένος ισόβια από την υποχρέωση της λογοδοσίας και της ευθύνης".

Η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υποτιμούν το αίσθημα αδικίας και την οργή που νιώθουν οι συγγενείς των θυμάτων, υποτιμά το αίσθημα συγκάλυψης και προστασίας των πολιτικών υπευθύνων που νιώθουν όλοι όσοι υπέγραψαν το ψήφισμα, όσοι θα το ψηφίσουν και όλοι εκείνοι που μπορεί να μην υπογράψουν, αλλά αυτό ακριβώς νιώθουν. Και αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη στην ελληνική κοινωνία. Και η υποτίμηση από πλευράς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι μέγα λάθος.

Τι αναφέρει το ψήφισμα:

"Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

"Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!

Δείτε το ψήφισμα ΕΔΩ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 22 Απρ 2024 | 20:37

Κοινή επίσκεψη Μητσοτάκη - Ιερώνυμου στον Ωρωπό την Παρασκευή

Μετά την καταδίκη Ιερώνυμου στις επιθέσεις κατά "γαλάζιων" βουλευτών, ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί από κοινού με τον Κ. Μητσοτάκη σε δομή της αρχιεπισκοπής.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 22 Απρ 2024 | 17:24

Σύσκεψη Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές - Οι 12 υπουργοί που αναλαμβάνουν να "τρέξουν" από μία περιφέρεια

Στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα και έγινε επισκόπηση των προετοιμασιών που έχουν γίνει για την προεκλογική περίοδο.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ 22 Απρ 2024 | 13:44

Μητσοτάκης από λαχαναγορά Ρέντη: Συνεχής η μάχη κατά της ακρίβειας - Υπάρχει πτώση τιμών σε αρκετά προϊόντα

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με εμπόρους για την πορεία των τιμών, τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς αγαθών.

57 ΧΡΟΝΙΑ 21 Απρ 2024 | 19:40

Κασσελάκης από την Νάξο για την 21η Απρίλη: Βαθιά υπόκλιση στους αγώνες της Αριστεράς

"Τιμούμε τους αγώνες του Μανώλη Γλέζου", ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 57 ΧΡΟΝΙΑ 21 Απρ 2024 | 16:22

Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας για την "μαύρη" επέτειο της 21ης Απριλίου

Τι ανέφεραν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα για τα 57 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 21 Απρ 2024 | 12:31

Καρυστιανού: Ντροπή της Δικαιοσύνης η αρχειοθέτηση της μήνυσής μας - Θα βρούμε όσα πέταξαν

Χιλιάδες πολίτες θέλησαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για την τραγωδία των Τεμπών, με κεντρική ομιλήτρια την Μαρία Καρυστιανού.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 21 Απρ 2024 | 11:04

Λέσβος: Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου - Ο δρόμος που εγκαινίασε ο Μητσοτάκης

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 21 Απρ 2024 | 10:50

Κυριακάτικη ανάρτηση Μητσοτάκη: Η καλή πορεία της οικονομίας επιτρέπει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

Χάρη στις πολιτικές αυτές η Ελλάδα βρίσκεται στην 2η θέση στον Ο.Ο.Σ.Α σε παροχές στήριξης της μητρότητας, έγραψε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 20 Απρ 2024 | 22:20

Μητσοτάκης στο TikTok για επίδομα μητρότητας: Κρατική στήριξη για εννιά μήνες σε όλες τις μητέρες [βίντεο]

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, όλες οι μανάδες, ανεξαρτήτως το πού εργάζονται, θα λαμβάνουν κρατική στήριξη για εννιά μήνες.

ΣΤΟΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ 20 Απρ 2024 | 14:37

Μήνυμα Μητσοτάκη στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ: Όχι χαλαρότητα στις ευρωεκλογές, δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να παραμείνει η Νέα Δημοκρατία πολιτικά κυρίαρχη το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 20 Απρ 2024 | 09:19

Γιατί ο Μητσοτάκης σταματάει να ασχολείται με τον Κασσελάκη - Η νέα στρατηγική του μέχρι τις εκλογές

Άλλωστε και χθες από την Μυτιλήνη, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε αναφορές στην αντιπολίτευση και δεν "άγγιξε" τον Στέφανο Κασσελάκη.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 19 Απρ 2024 | 18:26

Τέμπη: "Ντροπή, σιχάματα" - Η οργισμένη αντίδραση του Νίκου Πλακιά για τα υπολείμματα οστών στο οικόπεδο με τα μπάζα

Ο Νίκος Πλακιάς, είναι ο πατέρας που έχασε τις δίδυμες κόρες και την ανιψιά του στα Τέμπη

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΦΕΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ 19 Απρ 2024 | 17:51

Τέμπη: Απερρίφθη η προσφυγή Αγοραστού να μη συσχετιστεί η ποινική δίωξη για το μπάζωμα με την κύρια υπόθεση

Ο τέως περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θα απολογηθεί στον Εφέτη Ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση