Παρνασσός: Για πρόοδο και ωφέλεια του λαού

Ο παλαιότερος σύλλογος της Αθήνας συμπλήρωσε 150 χρόνια. Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός φιλοδοξεί να συνεχίσει να είναι ένας πόλος έλξης των νέων καλλιτεχνών

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Παρνασσός: Για πρόοδο και ωφέλεια του λαού
Παρνασσός: Για πρόοδο και ωφέλεια του λαού

Ένα απόγευμα του Ιουνίου του 1865, στο ισόγειο δωμάτιο υπηρεσίας του αρχοντικού της οδού Παρθεναγωγείου, μετέπειτα οδού Πεσμαζόγλου της οικογενείας Λάμπρου , τέσσερα αγόρια συζητούν. Πρόκειται για τους τέσσερις γιους του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου. Θα ζητήσουν την στήριξη του πατέρα τους για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους. Να συστήσουν έναν πολιτιστικό σύλλογο, ο οποίος με την πολύπλευρη και πολυδύναμη ακτινοβολία θα εργαζόταν «για την κοινή πρόοδο και ωφέλεια του λαού».

Ο σύλλογος ονομάστηκε «Παρνασσός», καθώς κατά την παράδοση ο Παρνασσός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα και τις Μούσες. Είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας. Πέντε μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή του ο Σύλλογος εξελισσόταν σε πανελλήνιο πνευματικό κέντρο με πλούσια δράση κορυφαίων εκπροσώπων της πνευματικής, ακαδημαϊκής, πολιτικής ζωής του τόπου.

«Μη γελάσετε ακούγοντας φιλολογικό σύλλογο», έλεγαν οι γιοί του Λάμπρου. «Εκ μικρών και ευτελών προκύπτουσι μεγάλα και ωφέλιμα».

1896, το αναγνωστήριο
1896, το αναγνωστήριο

Ο Παρνασσός αναπτύσσει στενή σχέση με τις τέχνες, με την λογοτεχνία και δέχεται πολλούς εκπροσώπους της στους κόλπους της. Εδώ θα βρουν στέγη οι εκπρόσωποι της Νέας Αθηναϊκής σχολής με τον Παλαμά και τον Δροσίνη, τον Σουρή, τον Τυπάλδο, τον Βαλαωρίτη και άλλους πολλούς λογοτέχνες όπως τον Ροΐδη, τον Ξενόπουλο, τον Μυριβήλη στα μέλη του. Οι λογοτέχνες ήταν τα πιο δραστήρια μέλη του συλλόγου και καθόρισαν εν πολλοίς το στίγμα του κατά τον πρώτο αιώνα της ζωής του. Δεν έλειψαν από τα μέλη του οι ξένοι λογοτέχνες όπως οι Gabriele D’ Annunzio, Frédéric Mistral , Edmond Rostand. Οι ζωγράφοι αποτελούν άλλο ξεχωριστό τμήμα των επίλεκτων μελών του. Κωνσταντίνος Μαλέας, Σοφία Λασκαρίδου, Ουμβέρτος Αργυρός, Μιχάλης Οικονόμου, Βασίλειος Ιθακήσιος, Βασίλειος Γερμενής, ανάμεσα στα ονόματα των μελών. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της λειτουργίας του ο Παρνασσός αριθμούσε περισσότερα από 300 μέλη και το 1890 περισσότερα από 800. Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, ξένοι ηγέτες όπως ὁ William Gladstone, Georges Clémenceau, και ο Winston Churchill, μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες όπως ο Συγγρός, ο Μαρασλής, ο Αβέρωφ και ο Μπενάκης. Δε λείπουν οι μουσικοί όπως ο Φρειδερίκος Καρρὲρ και ο Μανώλης Καλομοίρης, άνθρωποι του θεάτρου, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης ο Δημήτρης Μυράτ και ο Αλέξης Μινωτής.

Παράλληλα με το ρόλο που παίζει ο Παρνασσός στην πνευματική πορεία της Ελλάδας, σημειώνεται και η κοινωνική του δράση. Οι σχολές ήταν ότι πολυτιμότερο είχε να επιδείξει ο σύλλογος από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Έδωσε άσυλο στα ανάπηρα παιδιά και μόρφωση στα άπορα. Όχι παίζοντας απλώς φιλανθρωπικό, αλλά κοινωνικό ρόλο δυναμικής παρέμβασης. Η νυχτερινή του σχολή στεγάζεται μέχρι σήμερα σε ένα άλλο κτίριο εξαιρετικού κάλλους, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος.

Το σχολείο του Παρνασσού
Το σχολείο του Παρνασσού

Μέχρι τη δεκαετία του 60 ήταν ένας από τους μοναδικούς χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης στην Αθήνα. Με άγνωστες ακόμα τις γκαλερί, αποτελούσε ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών, αφού εκεί εξέθεταν για πρώτη φορά. Το ίδιο συνέβαινε και με τους λυρικούς καλλιτέχνες. Από εδώ πέρασε η Μαρία Κάλλας και η Τζίνα Μπαχάουερ, η οποία δίδασκε στον Παρνασσό.

Η βιβλιοθήκη σήμερα
Η βιβλιοθήκη σήμερα

Ο σύλλογος σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο μέγαρο επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8. Το ιστορικό τριώροφο του Παρνασσού ανεγέρθηκε το έτος 1890 και συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων διατηρητέων κτηρίων των Αθηνών. Το μέγαρο κτίσθηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιφικράτη Κοκκίδη. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογη πινακοθήκη με 250 έργα Ελλήνων ζωγράφων. Σήμερα η βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου διαθέτει πέντε αίθουσες, οι οποίες βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου. Η συλλογή που φιλοξενείται στους χώρους της Βιβλιοθήκης απαριθμεί τουλάχιστον 60.000 τόμους, συλλογές, εφημερίδες, περιοδικά, αρχειακό υλικό κ.α. καλύπτοντας τομείς όπως Φιλολογία, Γλωσσολογία, Ιστορία, Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία, Νομική. Ανάμεσα στην πλούσια συλλογή ξεχωρίζουν σπάνια και εξαντλημένα βιβλία, αλλά και όλοι οι τόμοι του περιοδικού του Φιλολογικού Συλλόγου από το 1877 έως σήμερα.

Στο ισόγειο βρίσκεται το εντευκτήριο για τους επισκέπτες. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται ἡ πλούσια Βιβλιοθήκη του Συλλόγου με περισσότερους από 60.000 τόμους. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων και στο μεσαίο επίπεδο η αίθουσα Κωστής Παλαμάς. Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται η συλλογή εικαστικών έργων του Παρνασσού.

Η πινακοθήκη σήμερα
Η πινακοθήκη σήμερα

Σήμερα ὁ Παρνασσός βαδίζοντας στα χνάρια του παρελθόντος συνεχίζει την παράδοσή του και αποκτά μία πολυδιάστατη δράση στον επιστημονικό και πνευματικό χώρο. Με επιστημονικές ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια για φιλοσοφικά, κοινωνικά και ιστορικά θέματα, οι εκθέσεις εικαστικών τεχνών και οι μουσικές εκδηλώσεις τονώνουν την πολιτιστική ζωή της πόλης.

Παρνασσός: Για πρόοδο και ωφέλεια του λαού - εικόνα 6

«Εκείνο το οποίο είναι γεγονός», μας λέει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Λεωνίδας Γεωργόπουλος, «είναι το ότι ο Παρνασσός μετά το μεγάλο έργο που έχει πραγματοποιήσει επί μια εκατονταετία και παρουσίασε μια κάμψη. Η κάμψη αυτή έφτασε τα τελευταία χρόνια και με τη δραματική οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Όλα τα σωματεία και ιδρύματα που έχουν αγαθοεργούς σκοπούς πάσχουν, προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν καλύτερο. Επίσης υπάρχει ένας τεράστιος ανταγωνισμός σε πάρα πολλά πράγματα».

Τι σκέφτεστε για το αύριο του Παρνασσού;

Με την ευκαιρία των 150 χρόνων θέλουμε να ανοίξουμε τον Παρνασσό στους νέους γιατί αυτοί που τον έφτιαξαν ήταν νέοι και πραγματοποίησαν το όραμά τους να φτιάξουν ένα μοναδικό κέντρο και εμείς πρέπει να το φέρουμε στη σημερινή εποχή και να το συνεχίσουμε. Έτσι φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τις εκδηλώσεις μας, να προσελκύσουμε νέους καλλιτέχνες, λογοτέχνες, ποιητές και να κάνουμε ημερίδες, έτσι ώστε να γίνει ο Παρνασσός το σπίτι τους και να περάσουν μέσα από τον Παρνασσό το μήνυμα ότι οι τέχνες , μπορούν να αναδείξουν νέα πρόσωπα. Όπως θα θέλαμε να θεσπίσουμε και κάποια βραβεία.

Πιστεύετε ότι είναι η κατάλληλη εποχή να ανοίξετε τον Παρνασσό στους νέους;

Πιστεύω ότι μπορούμε να αναβιώσουμε την δυναμική του παρουσία. Φταίμε γιατί δεν είδαμε και δεν ανοίξαμε έγκαιρα τον Παρνασσό, δεν πήραμε το ρίσκο να κάνουμε και λάθη, αλλά αν δεν τα κάνουμε ακόμα και σήμερα θα μαραθούμε. Αυτή τη στιγμή ακόμα και με τα παιδικά προγράμματα που έχουμε τα παιδιά μαθαίνουν τον Παρνασσό και να αρχίζουν να τον βλέπουν σαν ένα σημείο αναφοράς.

Πόσο ανοιχτοί είστε στη σύγχρονη τέχνη και δημιουργία;

Δεν μπορούμε να έχουμε προκαταλήψεις με την τέχνη, και πρέπει να είμαστε ανοιχτοί ακόμα και σε αυτό που δεν κατανοούμε λόγω ηλικίας πολλές φορές. Θα πρέπει να καλωσορίσουμε οποιαδήποτε μορφή τέχνης και να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα από εμάς και να μπορέσουμε να τους πούμε εδώ είναι το σπίτι σας.

Παρνασσός: Για πρόοδο και ωφέλεια του λαού - εικόνα 7

Οι εκδηλώσεις του Παρνασσού για τον Νοέμβριο είναι:

ΠΕΜΠΤΗ 5.11 ΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Τον ποιητή θα παρουσιάσει η φιλόλογος και μελετήτρια του έργου του, Ελένη Αντωνιάδου. Θα ακολουθήσει συζήτηση του Τίτου Πατρίκιου με τον κριτικό και ποιητή Δημήτρη Χουλιαράκη. Η βραδιά θα κλείσει με ανάγνωση ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή.
19.00 | Είσοδος ελεύθερη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6.11 ΜΟΥΣΙΚΗ

THE SWING ERA

Η μοναδική στο είδος της Big Band του Δήμου Αθηναίων σε μια ξεχωριστή συναυλία μουσικής jazz. Οι μουσικοί της έχουν επιλεγεί μεταξύ των ικανότερων Ελλήνων σολίστ και διακρίνονται για τη δεξιοτεχνία τους και την ευελιξία τους στην ερμηνεία των διαφορετικών ρευμάτων της jazz. Ταξιδέψτε στο Chicago στην εποχή της ποτο-απαγόρευσης με ρυθμούς swing όπως παλιά!

20.30 |Είσοδος με εισιτήριο

ΣΑΒΒΑΤΟ 7.11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ

Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιώργου Μπουζιάνη που έγινε το 1949 στην αίθουσα του Παρνασσού, τα παιδιά ανακαλύπτουν το έργο του ζωγράφου, αλλά και τον Παρνασσό που του έδωσε την ευκαιρία να εκθέσει τα έργα του. Μέσα από μια δραματοποίηση των έργων του, τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στα συναισθήματά τους.
Με τη Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, θεατροπαιδαγωγό (Δρ Εκπαιδευτικού Θεάτρου/Δράματος)

11:00-12:30

Για παιδιά 6-12 ετών | Εισιτήριο: 7€

ΣΑΒΒΑΤΟ 7.11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ | ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ

Ένα αίνιγμα βρίσκεται καλά κρυμμένο στο υπέροχο κτίριο του Παρνασσού… Λύνοντας γρίφους και περνώντας από κάποιες δοκιμασίες, τα παιδιά ανακαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για το κτήριο, την αρχιτεκτονική του και την ιστορία των 150 χρόνων που πέρασαν.
Με την Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγό

11:00-12:00 & 12:00-13:00

Για παιδιά 6-12 ετών | Συμμετοχή με εισιτήριο (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

ΤΡΙΤΗ 10.11 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΦΩΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Έκθεση της συλλογής του Παρνασσού με έργα ζωγραφικής και ιστορικά κειμήλια που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, περνώντας από τη σκιά στο φως.
Διάρκεια έκθεσης: 10/11-10/12/2015

Εγκαίνια: Είσοδος με πρόσκληση | Λοιπές ημέρες: είσοδος ελεύθερη

11.00-20.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13.11 ΜΟΥΣΙΚΗ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΓΧΟΡΔΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Εορταστική συναυλία με τα έγχορδα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ που θα μας ταξιδέψει από την κεντρική Ευρώπη μέχρι τις κορυφές του Παρνασσού.Σολίστ οι Δημήτρης Σέμσης και Απόλλων Γραμματικόπουλος. Την ορχήστρα διευθύνει ο Δημήτρης Αγραφιώτης.

‘Ωρα έναρξης: 20.30 | Είσοδος με εισιτήριο

ΣΑΒΒΑΤΟ 14.11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΟΜΗΝIΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ Η’ EL GRECO ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Παρουσίαση της ζωής και του έργου του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, προδρόμου του Μοντερνισμού μέσα από τα ίδια του τα έργα. Τα παιδιά παρακολουθούν μία προβολή και παίρνουν μέρος διαδραστικά σε μία συζήτηση πάνω στα έργα. Μέσα από την τεχνολογία του 3D mapping επιλεγμένα έργα του ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Ακολουθεί σχετική εικαστική δραστηριότητα όπου τα παιδιά εμπνέονται από τον ζωγράφο, για να κάνουν το δικό τους έργο.
Με τη Μαριλένα Κουβίδη, αρχιτέκτονα και την Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγό

11:00-12:30

Για παιδιά 6-12 ετών | Συμμετοχή με εισιτήριο (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

ΣΑΒΒΑΤΟ 14.11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν την αρχιτεκτονική τους παρατήρηση και περιήγηση από το κτήριο του Παρνασσού. Έχοντας πάρει οδηγίες από την αρχιτέκτονα Μαρία Ζαχαριάδου και έχοντας επιλέξει την ατομική τους «λέξη- έννοια-κλειδί» θα διανύσουν μαζί της μια συγκεκριμένη επιλεγμένη διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας. Η διαδρομή τελειώνει με επιστροφή στον Παρνασσό, όπου θα επεξεργαστούν το υλικό τους και τέλος θα κατασκευάσουν ένα χάρτινο ανάγλυφο, αποτυπώνοντας και επικοινωνώντας τα ευρήματα και τις ιδέες τους. Στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης. Τα έργα θα εκτεθούν και θα ακολουθήσει βράβευση.

11:30-15:00

Για νέους 15+ ετών | Συμμετοχή με εισιτήριο

ΚΥΡΙΑΚΗ 15.11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: ΤΟ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΟ

Το παλιόπαιδο είναι η ιστορία ενός παιδιού συνηθισμένου σαν όλα τα παιδιά και ξεχωριστού σαν κάθε παιδί. Την ιστορία ενός παιδιού που μεγάλωνε φορώντας την γκρίζα θλίψη ενός δανεικού παλτού που του έπεφτε μεγάλο. Όλοι το φώναζαν Παλιόπαιδο – ίσως επειδή ήταν το πιο φτωχό και θλιμμένο απ’ όλα τα παιδιά. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισε πως, αν σε λένε Παλιόπαιδο, πρέπει και να γίνεις. Όμως, είσαι στ’ αλήθεια… παλιόπαιδο; Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή των μουσικών του El Sistema και της διεθνούς φήμης συμφωνικής ορχήστρας «Bolivar» της Βενεζουέλας. Μια ιστορία για την πίστη στον άνθρωπο και στον ανθρωπισμό. Μια ιστορία για τη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση, η οποία θα παρίσταται στην εκδήλωση. Με την Ομάδα Τέχνης Πάροδος.

11:00

Για παιδιά από 8 ετών | Είσοδος με εισιτήριο

ΤΕΤΑΡΤΗ 18.11 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τιμώντας το μακροχρόνιο κοινωνικό έργο του Παρνασσού, συζήτηση για την κακοποίηση των παιδιών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ, με τους διακεκριμένους επιστήμονες Δρ Αλεξάνδρα Σολδάτου, Δρ Τίνια Απέργη, Δρ Ηλέκτρα Κουτσούκου. Πρώτη πανελλαδική προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους "Between Black & White" του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σωκράτη Αλαφούζου.

19.00 | Είσοδος με πρόσκληση

ΠΕΜΠΤΗ 19.11 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Οι καθηγητές Μάνος Μπίρης, Ελένη Φεσσά, Γιάννης Αίσωπος και η διακεκριμένη αρχιτέκτων τοπίου Έλλη Παγκάλου σε μια δημιουργική αναζήτηση της διαδρομής της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής στη νεότερη ιστορία μας, στο πλαίσιο της εξέλιξης της κοινωνίας και του πολιτισμού.

19.00 | Είσοδος ελεύθερη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20.11 ΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Ο καθηγητής Γεράσιμος Ζώρας θα παρουσιάσει την πολισχεδή δράση του Κωστή Παλαμά ως μέλος του Παρνασσού (1884 Κ.Σ.). Η Δρ Δέσποινα Δούκα θα παρουσιάσει τις ανέκδοτες επιστολές του Κωστή Παλαμά προς τη Λιλή Πατρικίου-Ιακωβίδη. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τις επιστολές του ποιητή. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά.

18.00 | Είσοδος ελεύθερη

ΣΑΒΒΑΤΟ 21.11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΑΦΗΓΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Απ’ τα μικρά και ταπεινά προκύπτουν τα μεγάλα. ΑΦΗΓΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ Μια φορά κι έναν καιρό τέσσερα παιδιά αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν... τέσσερα νεαρά αγόρια συνωμότησαν για καλό σκοπό... τέσσερα αδέρφια ξεκίνησαν τη δικιά τους περιπέτεια... κι όπως συχνά συμβαίνει με τα αληθινά παραμύθια ακολουθώντας το όνειρό τους δημιούργησαν έναν ολόκληρο κόσμο!
Η προφορική αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη δημιουργεί ένα πρόγραμμα για τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό. Αληθινά περιστατικά, αποσπάσματα από έργα σπουδαίων λογοτεχνών που πέρασαν από τους χώρους του, όπως οι Δροσίνης, Παλαμάς, Παπαδιαμάντης, Πολέμης, Βιζυηνός και άλλοι, μαζί με μύθους και παραμύθια φέρνουν κοντά μας μια εποχή μακρινή αλλά... όχι και τόσο!
Σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, στοιχεία τραγουδιού: Σάσα Βούλγαρη

11:00 |Για παιδιά από 8 ετών | Είσοδος με εισιτήριο (τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21.11 ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΤΙΡΙΜΟΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΤΖΙΝΑ ΜΠΑΧΑΟΥΕΡ

Ο Παρνασσός στο πλαίσιο των επετειακών του εκδηλώσεων παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στη μεγάλη πιανίστα η οποία στον ίδιο ακριβώς χώρο επανειλημμένα, έλαμψε καλλιτεχνικά. Μια σύντομη αναφορά στη Τζίνα Μπαχάουερ και στα έργα θα παρουσιάσει ο Χρίστος Παπαγεωργίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Φραντς Σούμπερτ: Σονάτα αρ. 21 σε σι ύφεση μείζονα, D960

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Φρεντερίκ Σοπέν: 24 Πρελούδια, έργο 28

‘Ωρα έναρξης: 20.30 | Είσοδος με εισιτήριο

ΚΥΡΙΑΚΗ 22.11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Τα παιδιά ξεναγούνται με χαρτί και μολύβι στους διάφορους χώρους του Παρνασσού.
Με κινήσεις και στάσεις του σώματός τους, ζωντανεύουν τα σκίτσα τους.
Με την Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτρια – χορογράφο.

11:00-12.30 |Για παιδιά από 6-10 ετών | Είσοδος με εισιτήριο(περιορισμένος αριθμός θέσεων)

ΔΕΥΤΕΡΑ 23.11 ΝΟΜΙΚΗ

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ στις αρχές του 20ού αιώνα με αφορμή το "Σχέδιο Νόμου περί Αναγκαστικής Εκτελέσεως ψηφισθέν υπό του Νομικού και των Πολιτικών Επιστημών Τμήματος του Φ.Σ. Παρνασσός". Ομιλητής ο καθηγητής Νίκος Κων. Κλαμαρής.

19.00 |Είσοδος ελεύθερη

ΤΡΙΤΗ 24.11 ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Παρουσίαση σε πάνελ για τη σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό ενότητα της σατιρικής χαρτογραφίας από τους καθηγητές Ευάγγελο Λιβιεράτο, Κατερίνα Γαρδίκα, Αλέξανδρο Γαρύφαλλο, Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, Παναγιώτη Ν. Σουκάκο και την Antique Maps Researcher Ashley Baynton-Williams.
Συντονίζει ο Χρήστος Χωμενίδης. Παράλληλη έκθεση σατιρικών χαρτών από την προσωπική συλλογή του Παναγιώτη Ν. Σουκάκου.

19.30 |Είσοδος ελεύθερη

ΤΡΙΤΗ 26.11 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολη του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Παρελθόν και μέλλον. Το πάνελ απαρτίζεται από την Κατερίνα Δασκαλάκη, πρών Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στην Ουνέσκο, τον καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη, Διευθυντή Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, την Έφη Τσιότσιου, Διευθύντρια Προσωπικού Ιδρύματος Ωνάση και τον Τάσο Κριεκούκη, Πρέσβυ ε.τ.
Επιμέλεια και συντονισμός Παύλος Αποστολίδης, Πρέσβυς ε.τ.

19.00 | Είσοδος ελεύθερη

ΤΕΤΑΡΤΗ 27.11 ΜΟΥΣΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Γεννημένη από νεοφερμένους μετανάστες σ’ ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, ένα μόλις χρόνο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η Μαρία Κάλλας επέστρεψε ως έφηβη μιας διαλυμένης οικογένειας στην Αθήνα της καταγωγής της, θύμα κι αυτή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 1928 και των συνεπειών της. Στα 1938, νεαρή σπουδάστρια του Εθνικού Ωδείου ακόμη, η Μαριάννα Καλογεροπούλου τραγούδησε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 ετών λειτουργίας του Φ.Σ.Π., η Δήμητρα Θεοδοσίου τιμά την «απόλυτη πριμαντόνα» με μιαν ατομική εμφάνιση σε ρόλους που οι 2 διεθνείς Ελληνίδες ερμήνευσαν εμβληματικά επί σκηνής και όχι μόνο. Τη διάσημη υψίφωνο συνοδεύει ο διακεκριμένος πιανίστας Δημήτρης Γιάκας. Την εκδήλωση προλογίζει και παρουσιάζει ο κριτικός μουσικής και επί πολλά έτη συνεργάτης του Γ’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Κυριάκος Λουκάκος.

19.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 28.11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Τα παιδιά ξεναγούνται στην αίθουσα συναυλιών του Παρνασσού και αναλύουν τα στοιχεία που συνθέτουν έναν τέτοιον χώρο. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και με διάφορα υλικά κατασκευάζουν το δικό τους συναυλιακό χώρο σε μια αυτοσχέδια μακέτα. Το κάθε παιδί θα χρησιμοποιήσει από ένα κουτί το οποίο θα περιέχει ό,τι χρειάζεται για να κατασκευάσει τη δική του φανταστική σκηνή. Με την ομάδα Playroom.

Για παιδιά από 8-12 ετών (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

11.00 | Είσοδος με εισιτήριο

ΚΥΡΙΑΚΗ 29.11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ BURGER PROJECT

Οι Burger Project, το συγκρότημα που προσαρμόζεται σαν χαμαιλέοντας σε κάθε διαφορετική συνθήκη, ετοίμασε μία ακόμα διαδραστική παιδική παράσταση στην αίθουσα συναυλιών του Παρνασσού για το καλωσόρισμα των Χριστουγέννων!
Η δημιουργική παρουσίαση των οργάνων και ο ρόλος τους σε ένα μουσικό συγκρότημα, ο αυτοσχεδιασμός, οι πολλαπλές δυνατότητες της φωνής είναι κάποια από τα δρώμενα που θα δώσουν ερεθίσματα και θα διεγείρουν τη φαντασία.
Η ζωντανή μουσική, ο χορός και το τραγούδι θα διασφαλίσουν ότι θα περάσουμε όλοι καλά!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.

ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:19

"Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, με εξαιρετικό καστ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ, Πάρτυ Γενεθλίων, έρχεται στην Αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:14

Cyprien Katsaris: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεγάλο πιανίστα που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου.