Βατικανό: Τα μοναδικά έργα του Ραφαήλ μεταφέρονται στην Καπέλα Σιστίνα [εικόνες]

Για μόνο μια εβδομάδα θα εκτεθούν τα έργα του μεγάλου δάσκαλου της Αναγέννησης των οποίων η συντήρηση κράτησε μια δεκαετία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Όταν ο περίφημος Λέων Ι’, ο Πάπας προστάτης των τεχνών και των καλλιτεχνών ανέθεσε στον Ραφαήλ που τότε ήταν ο πιο διάσημος καλλιτέχνης στη ρώμη να κάνει ένα έργο για την Καπέλα Σιστίνα, ήδη ο Μιχαήλ Άγγελος είχε κάνει τις αριστουργηματικές νωπογραφίες του στην οροφή του παπικού παρεκκλησιού.

Βατικανό: Τα μοναδικά έργα του Ραφαήλ μεταφέρονται στην Καπέλα Σιστίνα  [εικόνες]

Οι μόνοι τοίχοι που ήταν "ελεύθεροι" ήταν χαμηλά και έτσι στο εργαστήριο του Ραφαήλ, ένα από τα πιο μεγάλα της εποχής του, άρχισαν να κάνουν τα σχέδια για δέκα ταπισερί με σκηνές από τη ζωή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου για να κρεμαστούν κάτω από τις σκηνές της ζωής του Μωυσή και του Χριστού.

Ως δημιουργός αυτού του συμπληρωματικού έργου, ο Ραφαήλ, φιλοτέχνησε αυτές τις μοναδικές σκηνές από τη ζωή των Ισαποστόλων που υφάνθηκαν στις Βρυξέλλες.

Βατικανό

Βατικανό

Το Βατικανό τιμά τον Ραφαήλ 500 χρόνια από το θάνατό του

Σήμερα, για πρώτη φορά μετά πολλούς αιώνες, οι 12 επιτοίχιοι τάπητες (δέκα έργα και δυο μπορντούρες) που είχε σχεδιάσει αποκλειστικά για το διάσημο παρεκκλήσι στο Βατικανό ο Ραφαήλ, θα αναρτηθούν στους χαμηλότερους τοίχους της Καπέλα Σιστίνα, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 500ή επέτειο από τον θάνατο του καλλιτέχνη, που ευρέως θεωρείται πως αποτελεί την κορωνίδα και την τελειοποίηση του ιδανικού της Αναγέννησης.

"Τις είχε εμπνευσθεί για τούτον ακριβώς τον χώρο, συνεπώς σκεφθήκαμε πως αυτός ήταν ο καλλίτερος τρόπος για να τον τιμήσουμε", δήλωσε προς το πρακτορείο Reuters η Μπάρμπαρα Γιάτα, διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού.

Βατικανό
Βατικανό

Οι τάπητες είχαν υφανθεί στις Βρυξέλλες από το διάσημο εργαστήριο του Πίτερ φαν Έλστ, με βάση τα σχέδια του Ραφαήλ. Στα σχέδια τούτα απαθανατίζονται σκηνές από τις Πράξεις των Αποστόλων, όπως ο "λιθοβολισμός του Αγίου Στεφάνου" και "το εν Αθήναις κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου". Και οι δώδεκα τάπητες έχουν υφανθεί από μετάξι, μαλλί και ασημένια κλωστή, ενώ η συντήρηση κι αποκατάστασή τους από τα συνεργεία ειδικών του Βατικανού ήταν μακρά και δύσκολη και διήρκεσε μία 10ετία.

Βατικανό 4

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξαναβρεθούν στην Καπέλα Σιστίνα, όπου κρέμονταν για όσο χρονικό διάστημα ο Μιχαήλ Άγγελος τελειοποιούσε την εικονογράφηση της οροφής το 1512 και όταν ξεκίνησε να ζωγραφίζει την Τελική Κρίση, στον τοίχο πίσω από το κεντρικό ιερό στα 1536. "Τα τελευταία αρχεία που έχουμε για το ότι όλοι μαζί ήσαν κρεμασμένοι στην Καπέλα Σιστίνα χρονολογούνται από τα τέλη του 1500", τόνισε η επιμελήτρια της έκθεσης Αλεσάντρα Ροντόλφο.

Βατικανό

Βατικανό

Καπέλα Σιστίνα

Κρεμασμένοι στη θέση τους μετά από 500 χρόνια

Οι συντηρητές έδωσαν άδεια να συνεκτεθούν όλοι μαζί μόνον για μία εβδομάδα, εν μέρει για να τους προστατεύσουν, κι εν μέρει διότι κάποιοι εξ αυτών είναι δάνεια από άλλα μουσεία. Ένας από αυτούς προέρχεται και θα επιστρέψει στο Μουσείο των Σκουντερίε του Κυρηνάλιου Προεδρικού Μεγάρου, ενώ ένας άλλος αποτελεί τμήμα της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου, στην οποία και θα επιστρέψει αργότερα εντός του έτους.

Βατικανό

Συνήθως στο Βατικανό εκτίθεται μία εκάστοτε επιλογή τους κι αυτό πάντοτε πίσω από προστατευτικό γυαλί σε κλιματικά ελεγχόμενους χώρους του. Στις προηγούμενες εκθέσεις, που κάποιες είχαν διαρκέσει μόλις κάποιες ώρες, είχαν περιληφθεί μόνον οι 10 μεγαλύτεροι τάπητες, ορισμένοι διαστάσεων έξι επί πέντε μέτρα. Δύο από αυτούς είναι στενότεροι και τοποθετούνται κάθετα ως μπορντούρες.

"Ο χώρος τούτος έχει οικουμενική σημασία, όχι απλώς μόνον για τις εικαστικές τέχνες, αλλά και για την ίδια την πίστη μας. Συνεπώς θέλουμε να μοιρασθούμε το κάλλος με όλους τους ανθρώπους, ακόμη και για μία εβδομάδα μόνον", τονίζει η Γιάτα.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 26 Μαρ 2020 | 13:59

Θετικός στον κορονοϊό υψηλόβαθμος κληρικός που ζει στον ξενώνα του Πάπα Φραγκίσκου

Συνολικά, στο Βατικανό έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό τέσσερα άτομα.

ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ 26 Μαρ 2020 | 07:32

Βατικανό: Οδηγίες για Πάσχα χωρίς πιστούς, 67 ιερείς έχουν πεθάνει από κορονοϊό

Οι πιστοί θα ενημερωθούν για τις ακριβείς ώρες των λειτουργιών, ώστε να προσεύχονται αν θέλουν από το σπίτι τους και να τις παρακολουθούν σε απευθείας μετάδοση.

ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ 16 Μαρ 2020 | 08:41

Το Βατικανό αποφάσισε: Μεγάλη Εβδομάδα οι λειτουργίες χωρίς πιστούς λόγω κορονοϊού

Ο πάπας Φραγκίσκος επέτρεψε μόνον να ανοίξουν οι εκκλησίες της Ρώμης  για μια ανθρώπινη επαφή των κληρικών με τους πιστούς, χωρίς θεία κοινωνία και χωρίς λειτουργίες.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΤΟΣ 11 Μαρ 2020 | 13:54

Ερημη η πλατεία στο Βατικανό - Μέσω βίντεο η ομιλία Πάπα [εικόνες]

Στην καθιερωμένη συνάντηση δεν έφτασε κανένας πιστός.

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 08 Μαρ 2020 | 17:11

Ο πάπας Φραγκίσκος "εγκλωβισμένος" στο Βατικανό- Εκφώνησε το κήρυγμά του μέσω Ίντερνετ

Οι περισσότεροι πιστοί βρίσκονταν σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους, παρακολουθώντας το κήρυγμα του πάπα από τέσσερις γιγαντοθόνες, στην τεράστια πλατεία του Αγίου Πέτρου.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 76 ΕΤΩΝ 01 Απρ 2020 | 13:22

Πέθανε από κορονοϊό ο ηθοποιός του "Σταρ Τρεκ" Άντριου Τζακ

Η σύζυγός του, η οποία βρίσκεται σε καραντίνα στην Αυστραλία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ 30 Μαρ 2020 | 17:41

Κορονοϊός: Πέθανε ο δημιουργός του θρυλικού "I Love Rock N Roll", Αλαν Μέριλ

Μήνυμα στο twitter για τον θάνατο του Άλαν Μέριλ ανάρτησε και η Τζόαν Τζετ που είχε ερμηνεύσει το τραγούδι το 1982, κάνοντας τεράστια επιτυχία.

Ο ΛΥΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ ΧΑΙΡΕΤΑΙ 30 Μαρ 2020 | 17:23

Ολλανδία: Πίνακας του Βαν Γκογκ εκλάπη από κλειστό λόγω κορονοϊού μουσείο

Το ολλανδικό μουσείο έχει κλείσει έπειτα από τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 74 ΕΤΩΝ 29 Μαρ 2020 | 20:22

Με αναπνευστική ανεπάρκεια νοσηλεύεται ο τραγουδιστής Κριστόφ

Είναι θετικός στον κορονοϊο και σε σοβαρή κατάσταση.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 86 ΕΤΩΝ 29 Μαρ 2020 | 10:50

Πέθανε ο σπουδαίος Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι

Ένας καινοτόμος συνθέτης του 20ου αιώνα.

ΜΙΛΑ ΣΤΟ THE TOC 28 Μαρ 2020 | 22:06

Ελένη Γκασούκα: Έγινα γιαγιά και θέλω να δω το μωρό!

Συνειδητοποίησα ότι η καραντίνα ήταν ο πιο σίγουρος δρόμος για να ξαναδώ την κόρη μου και τον εγγονό μου.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 64 ΕΤΩΝ 27 Μαρ 2020 | 08:24
ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ... ΤΡΑΒΙΑΤΑ 26 Μαρ 2020 | 09:36