Follow us

Αλλαντίαση: Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση που σκότωσε την 32χρονη Ελληνίδα στο Μπορντό - Τι να προσέξετε

Τι είναι η φονική αλλαντίαση που στέρησε τη ζωή στην 32χρονη Ελληνίδα στο Μπορντό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μια 32χρονη Ελληνίδα, μόνιμη κάτοικος Παρισιού, έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της από αλλαντίαση, αφού πρώτα κατανάλωσε σαρδέλες σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας. Στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση και ο Ιρλανδός σύζυγός της.

Διαβάστε Επίσης

Την περασμένη εβδομάδα, η νεαρή γυναίκα είχε ταξιδέψει μαζί με τον σύζυγό της και φίλους τους μέχρι την πόλη του Μπορντό στο πλαίσιο γαστριμαργικού τουρισμού και επισκέφτηκαν το διάσημο εστιατόριο "Tchin Tchin Wine Bar". Εκεί έφαγαν σαρδέλες σε βαζάκι που είχε παρασκευάσει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εστίασης.

Όμως, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι σαρδέλες δεν είχαν κονσερβοποιηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν βακτήρια που προκάλεσαν αλλαντίαση, με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να χάσει τη ζωή της.

Αλλαντίαση: Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση από την οποία πέθανε η 32χρονη Ελληνίδα στο Μπορντό

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τροφιμογενής αλλαντίαση από την οποία έχασε τη ζωή της η 32χρονη Ελληνίδα προκύπτει όταν το βακτήριο Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.

Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).

Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.

Ως εκ τούτου, συστήνεται η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αλλαντίαση:

Μπορείτε να προφυλάξετε εσάς, την οικογένειά σας και τους άλλους τηρώντας τις ακόλουθες οδηγίες:

Γνωρίστε τα τρόφιμα που μπορεί να αποτελούν πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης

Τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας αποτελούν την πιο συχνή πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης που συνδέεται με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων που παρασκευάζονται σε οικιακό περιβάλλον.

Η τιμή του pH των τροφίμων αυτών είναι μεγαλύτερη από 4,6. Στην κατηγορία των τροφίμων χαμηλής οξύτητας περιλαμβάνονται:

  • Η πλειονότητα των λαχανικών (π.χ. σπαράγγια, πράσινα φασολάκια, παντζάρια, πατάτες, καλαμπόκι)
  • Ορισμένα φρούτα (π.χ. σύκα, κάποιες ποικιλίες ντομάτας)
  • Γάλα
  • Κρέας (όλα τα είδη)
  • Ψάρια
  • Θαλασσινά

Η επιμόλυνση ενός τροφίμου μπορεί να γίνει λόγω ακατάλληλου χειρισμού του κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη χρήση του.

Παραδείγματα τροφίμων που έχουν επιμολυνθεί με την τοξίνη της αλλαντίασης είναι:

  • Ψιλοκομμένο σκόρδο σε λάδι
  • Κονσέρβα σάλτσας (sauce) τυριού
  • Κονσέρβες ντομάτας
  • Χυμός καρότου
  • Ψημένες πατάτες τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο

Χρησιμοποιείστε κατάλληλες πρακτικές κονσερβοποίησης τροφίμων

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της τροφιμογενούς αλλαντίασης, κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης τροφίμων στο οικιακό περιβάλλον, είναι η τήρηση των επίσημων οδηγιών των φορέων που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των τροφίμων. Αποφεύγουμε συμβουλές και οδηγίες ακόμη και εάν προέρχονται από συγγενείς και φίλους.

Χρησιμοποιείστε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τα τρόφιμα που θέλετε να κονσερβοποιήσετε

Η κονσερβοποίηση υπό πίεση είναι η μόνη συνιστάμενη μέθοδος για την παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων χαμηλής οξύτητας στο οικιακό περιβάλλον.

  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ συσκευή κονσερβοποίησης με νερό που βράζει για τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας διότι δεν προστατεύει από την τοξίνη της αλλαντίασης.
  • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική πολύ-συσκευή μαγειρέματος ακόμη και εάν έχει τις ενδείξεις "κονσερβοποίηση ή κονσερβοποίηση με ατμό".

Για την κονσερβοποίηση υπό πίεση, να θυμάστε:

  • Χρησιμοποιείστε συσκευή πίεσης στη σχάρα της οποίας μπορούν να τοποθετηθούν τουλάχιστον 4 βάζα του 1 λίτρου σε όρθια θέση.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μανόμετρο/δείκτης πίεσης της συσκευής είναι ακριβές και λειτουργεί ορθά. Στην περίπτωση που έχετε αμφιβολίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή της συσκευής.
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τον καθαρισμό και την αποστείρωση των αντικειμένων και των εξαρτημάτων της συσκευής που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του κονσερβοποιημένου προϊόντος.
  • Εξαερώστε τη συσκευή πριν τη διαδικασία πίεσης και ακολουθήστε τα συνιστώμενα βήματα ψύξης.
  • Ακολουθείστε τους χρόνους επεξεργασίας και τις τιμές πίεσης, που έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα. Να λαμβάνετε πάντα υπόψη το είδος του τροφίμου, το μέγεθος του βάζου και την τεχνική συσκευασίας του τροφίμου στο βάζο. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν έχετε να χειριστείτε τρόφιμα χαμηλής οξύτητας.

Όταν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα ενός τροφίμου, απορρίψτε το

Διατηρείτε τις οικιακές κονσέρβες μόνο για ενδεδειγμένο χρόνο. Μετά την ασφαλή επεξεργασία και παρασκευή του τροφίμου, τοποθετήστε ετικέτες στα βάζα με την ημερομηνία παρασκευής και αποθηκεύστε τα σε καθαρό, δροσερό και σκοτεινό χώρο. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε θερμοκρασίες από 10oC έως 21oC. Μην κονσερβοποιείτε ποσότητες τροφίμων μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως καταναλώνετε ετησίως, εκτός εάν οι επίσημες οδηγίες για την παρασκευή ενός συγκεκριμένου είδους τροφίμου είναι διαφορετικές.

Εάν αμφιβάλλετε για το αν έχουν ακολουθηθεί ορθά οι οδηγίες και οι ασφαλείς πρακτικές οικιακής κονσερβοποίησης, μην καταναλώνετε το κονσερβοποιημένο τρόφιμο.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που είτε έχουν παρασκευαστεί σε οικιακό περιβάλλον είτε έχουν αγοραστεί από κάποιο κατάστημα, μπορεί να είναι μολυσμένα με τοξίνες ή άλλα παθογόνα βακτήρια όταν:

  • ο περιέκτης έχει διαρροή, είναι διογκωμένος ή φουσκωμένος
  • ο περιέκτης φαίνεται κατεστραμμένος, σπασμένος, χτυπημένος ή σκουριασμένος
  • κατά το άνοιγμα του περιέκτη εκτοξεύεται υγρό ή αφρός
  • το τρόφιμο είναι αποχρωματισμένο, έχει μούχλα ή άσχημη οσμή
  • Απορρίψτε με ασφάλεια το τρόφιμο και τις κονσέρβες που μπορεί να έχουν μολυνθεί, χρησιμοποιώντας γάντια από πλαστικό ή λάτεξ, πριν χειριστείτε ανοικτούς περιέκτες τροφίμων που πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί.
  • Χρησιμοποιείστε διάλυμα χλωρίνης για τον καθαρισμό και την απολύμανση των διαρροών ενός τροφίμου που μπορεί να είναι μολυσμένο.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη της αλλαντίασης;

  • Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή το τουρσί (πίκλες) πρέπει να συντηρούνται πάντα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους.
  • Συντηρείτε πάντα στο ψυγείο έλαια με σκόρδο ή βότανα που έχετε παρασκευάσει στο οικιακό περιβάλλον και απορρίψτε τα, εάν δεν τα χρησιμοποιήσετε εντός 4 ημερών.
  • Εάν έχετε ψήσει πατάτες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, διατηρήστε τις ζεστές (θ>60oC) μέχρι να τις σερβίρετε ή συντηρείστε τις σε ψυγείο με χαλαρό το περιτύλιγμα ώστε να αερίζονται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ 05 Νοε 2025 | 06:20

Σπλαχνικό λίπος: Το επικίνδυνο λίπος στην κοιλιά που δεν φαίνεται και τι σημαίνει για την υγεία των ανδρών

Ακόμα κι αν το συνολικό βάρος παραμένει φυσιολογικό, είναι πιθανό να έχουμε συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

04 Νοε 2025 | 14:24

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Χειμερινή Αποστολή της Ομάδας Αιγαίου στην Κύθνο

Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκαν 823 ιατρικές εξετάσεις σε 360 κατοίκους, από 18 διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες.

04 Νοε 2025 | 11:25

7 "απαγορευμένες" τροφές για τον πονόλαιμο

Αν έχεις πονόλαιμο, η διατροφή σου μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην ανακούφιση και στον περισσότερο πόνο.

03 Νοε 2025 | 21:10

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί επειγόντως μέτρα για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας υγείας

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι για το 2025, η διεθνής βοήθεια στην υγεία επρόκειτο να μειωθεί κατά περισσότερο από 30%

ΤΟ "ΟΡΟΣΗΜΟ" ΤΩΝ 4.000 ΒΗΜΑΤΩΝ 01 Νοε 2025 | 08:06

Δύο νέες έρευνες δίνουν απαντήσεις για το περπάτημα: Πόση ώρα και πόσα βήματα είναι αρκετά

Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα μπορεί να αποδειχθεί πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από πολλές σύντομες διαδρομές

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 31 Οκτ 2025 | 14:37

New York Times: Η κοινή παραδοχή για τη γήρανση που ίσως είναι λανθασμένη

Το πρόβλημα που ίσως συνδέεται με τον τρόπο ζωής στις πόλεις.

31 Οκτ 2025 | 11:08

7 λάθη στο πρωινό που βλάπτουν το έντερο, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

Πώς οι πρωινές σου συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τη χώνεψή σου και τι να αλλάξεις από αύριο.

30 Οκτ 2025 | 18:25

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Ενα σοβαρό κρούσμα γρίπης που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Μείωση της θετικότητας τόσο στον κορονοϊό όσο και στη γρίπη καταγράφει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 20-26 Οκτωβρίου

ΥΓΕΙΑ 30 Οκτ 2025 | 17:32

Ψηφιακός Βοηθός Ιατρού: Διαθέσιμος από σήμερα για τους επαγγελματίες υγείας - Πώς θα λειτουργεί

Οι ιατροί μπορούν να ρωτήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό σε απλή γλώσσα ή να επιλέξουν ερωτήσεις όπως "τι φάρμακα χορηγήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο;", "ποιοι εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι σήμερα;"

30 Οκτ 2025 | 12:18

Παρακεταμόλη ή ιβουπροφαΐνη; Μάθε ποιο σε ανακουφίζει πιο γρήγορα από πυρετό και πόνο

Ποιο φάρμακο δρα πιο γρήγορα, ποιο διαρκεί περισσότερο και πότε είναι σωστό να τα επιλέγεις.

30 Οκτ 2025 | 12:00
30 Οκτ 2025 | 11:18

Πώς η σωστή διατροφή φτιάχνει τη διάθεση: 3 μέταλλα που μειώνουν την κατάθλιψη

Τα 3 μέταλλα που θρέφουν το μυαλό και προστατεύουν την ψυχική σου ευεξία. Μάθε πώς να τα εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΛΥΣΕΙΣ 29 Οκτ 2025 | 19:37

Πρεμιέρα για τον Ψηφιακό Βοηθό Γιατρού: Το "εργαλείο" για τους επαγγελματίες υγείας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τον δικό τους Ψηφιακό Βοηθό, εκτός από τους γιατρούς, θα έχουν σε περίπου ένα μήνα και οι πολίτες

29 Οκτ 2025 | 14:00

4 γρήγορες ιδέες για πρωινό με ~20 γρ. πρωτεΐνης

Ξεκίνα τη μέρα σου δυνατά με πρωινά που σου χαρίζουν ενέργεια και πρωτεΐνη!

29 Οκτ 2025 | 13:25

Καθιστική ζωή; Αυτό το ρόφημα μπορεί να "ακυρώσει" τη ζημιά από το καθισιό

Νέα έρευνα δείχνει ότι το κακάο πλούσιο σε φλαβανόλες μπορεί να προστατεύσει τα αγγεία σου – ακόμα κι αν κάθεσαι ώρες.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 29 Οκτ 2025 | 07:00

Βιταμίνη D: Πώς μπορεί να "φρενάρει" το βιολογικό μας ρολόι και να επιβραδύνει τη γήρανση

Τα τελευταία χρόνια, πλήθος ερευνών έχουν εξετάσει τη σχέση της βιταμίνης D με τη μακροζωία, τη μείωση της φλεγμονής και την προστασία από χρόνιες παθήσεις.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 27 Οκτ 2025 | 23:51

Έρευνα: Γιατί η αλλαγή ώρας επηρεάζει την υγεία μας

Το πρόβλημα με την αλλαγή της ώρας την άνοιξη είναι ότι υπάρχει περισσότερο φως το βράδυ, την ώρα που ετοιμαζόμαστε για ύπνο

ΕΡΕΥΝΑ 27 Οκτ 2025 | 06:17

Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να προλάβουμε την εμφάνιση καρκίνου αργότερα - Τι ρόλο παίζουν τα περιττά κιλά

Παράγοντες όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να επηρεάζουν ουσιαστικά

ΠΡΟΣΟΧΗ 25 Οκτ 2025 | 08:10

Κέικ, γαριδάκια, αλλαντικά προκαλούν εθισμό: Νέα μελέτη δείχνει ανησυχητικές συνδέσεις του εγκεφάλου με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωσή τους αλλάζει ακόμη και τη δομή του εγκεφάλου.

24 Οκτ 2025 | 11:23

6 τρόποι να μειώσεις φυσικά την κορτιζόλη

Η διαχείριση του στρες αρχίζει με τη ρύθμιση της κορτιζόλης σου.

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 24 Οκτ 2025 | 10:54

Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα - Τι δείχνουν μελέτες

Η νοσογόνος παχυσαρκία δεν είναι απλώς θέμα εμφάνισης. Πρόκειται για μια χρόνια μεταβολική και ορμονική διαταραχή που επηρεάζει την υγεία συνολικά και ιδιαίτερα τη γυναικεία γονιμότητα.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ 24 Οκτ 2025 | 06:22

Γιατί η κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία μπορεί να γίνει θανατηφόρα - Πώς προκαλείται οξεία δηλητηρίαση

Η αλκοολική τοξίκωση ή οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

23 Οκτ 2025 | 11:02

Κατακράτηση υγρών: 9 φυσικοί τρόποι να "ξεφουσκώσεις" άμεσα

Πώς να μειώσεις πρήξιμο και κατακράτηση με απλές, φυσικές συνήθειες στην καθημερινότητά σου.

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ 23 Οκτ 2025 | 09:01

Μελέτη: Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης στη βρεφική ηλικία προστατεύει την καρδιά στην ενήλικη ζωή

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών καρδιακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 23 Οκτ 2025 | 06:30

Ελπίδα στους καρκινοπαθείς δίνουν τα εμβόλια mRNA- Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους

Ασθενείς με καρκίνο που είχαν κάνει εμβόλιο mRNA για την Covid, πριν ξεκινήσουν ανοσοθεραπεία, έζησαν σημαντικά περισσότερο σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

22 Οκτ 2025 | 22:42

Πυκνός μαστός: Τι ακριβώς σημαίνει & απαντήσεις σε βασικές απορίες

Μπορώ μέσω της αυτοεξέτασης να καταλάβω εάν έχω πυκνούς μαστούς και άλλες συχνές ερωτήσεις.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ 22 Οκτ 2025 | 20:32

Κορονοϊός: Το εμβόλιο mRNA έδωσε επιπλέον ζωή σε καρκινοπαθείς - Πυροδοτεί ανοσολογική αντίδραση κατά της νόσου

Η παρατήρηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα πολυαναμενόμενο καθολικό εμβόλιο κατά του καρκίνου

22 Οκτ 2025 | 16:15

Φυσική χαλάρωση: 4 βασικά βότανα για ηρεμία + πώς να τα καταναλώσεις

Μάθε πώς κάποια αρχαία βότανα μπορούν να μειώσουν το άγχος, να βελτιώσουν τον ύπνο σου και να γεμίσουν ενέργεια τη μέρα σου.

21 Οκτ 2025 | 12:15

Ορθοπεδικός αποκαλύπτει: Οι 3 απλές ασκήσεις που μειώνουν τον πόνο στη μέση στο σπίτι

Μάθε πώς να ανακουφίσεις τη μέση σου με απλές κινήσεις, ενδυνάμωση κορμού και χαλαρωτικό περπάτημα, σύμφωνα με ειδικούς.

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 20 Οκτ 2025 | 19:25

"Δεν συνειδητοποιούμε πόσα κρατάμε μέσα μας!": Ενα "Scream Club" επιτρέπει να αποβάλει κανείς το στρες... ουρλιάζοντας

Τα δύο τρίτα των νέων στη Βρετανία βιώνουν ή έχουν ήδη βιώσει προβλήματα ψυχικής υγείας, που συνδέονται κυρίως με τις σπουδές ή με οικονομικά προβλήματα

20 Οκτ 2025 | 12:30

3 αντικείμενα μπάνιου που δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεσαι – Μια ειδικός εξηγεί γιατί

Τι κρύβουν τα αντικείμενα του μπάνιου σου και γιατί καλό είναι να προσέχεις.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ 20 Οκτ 2025 | 06:31

Επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου σταματά την ανάπτυξη όγκων χωρίς να βλάπτει υγιή κύτταρα

Μια νέα, ελπιδοφόρα θεραπεία υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου. Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ 19 Οκτ 2025 | 12:27

Σε κρίση η ψυχική υγεία των εργαζομένων: Ανησυχητικά τα σημάδια σωματοποίησης

Η κούραση και η μειωμένη αντοχή κυριαρχούν και, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους δηλώνουν ότι βιώνουν ένα επαγγελματικό burnout

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ; 19 Οκτ 2025 | 11:38

Όταν φταίει πάντα ο άλλος - Οι αιτίες πίσω από τη δυσκολία στις σχέσεις

Το ζήτημα της ευθύνης είναι καίριο και δυσκολεύει τις σχέσεις των ανθρώπων

18 Οκτ 2025 | 09:00

Λιγότερη ζάχαρη: Η στροφή της βιομηχανίας τροφίμων σε πιο υγιεινές λύσεις

Η αλλαγή αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα προϊόντα διαίτης.

Η ΕΡΕΥΝΑ 18 Οκτ 2025 | 08:52

Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια - Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ

Η μελέτη για τη σχέση χοληστερίνης και άνοιας βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε Αγγλία, Δανία και Φινλανδία

17 Οκτ 2025 | 11:46

Μακροζωία 101: Οι συνήθειες που ενισχύουν το σώμα και το μυαλό σου

Απλές καθημερινές συνήθειες για μακροζωία που αυξάνουν την ενέργεια, βελτιώνουν τη συγκέντρωση και κρατούν το σώμα σου υγιές.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Οκτ 2025 | 06:30

Μόνο οι 6 στις 10 αξονικές τομογραφίες που γίνονται στην Ελλάδα είναι πραγματικά αναγκαίες

Εφόσον οι γιατροί χρησιμοποιούν τις αξονικές τομογραφίες μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται, οι ασθενείς λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα και εκτίθενται σε λιγότερη ακτινοβολία.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 16 Οκτ 2025 | 20:48

Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για 4 κατηγορίες

Καθημερινά στον ΕΟΔΥ καταγράφονται περιστατικά σοβαρής νόσησης και νεκρών από κορονοϊό, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Οκτ 2025 | 17:24

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφονται σποραδικές περιπτώσεις διασωληνώσεων και θανάτων

16 Οκτ 2025 | 16:18

Η σωστή διατροφή ξεκινά από το καλάθι μας

Οι υγιεινές επιλογές δεν ξεκινούν από την κουζίνα, αλλά πολύ νωρίτερα— από τη στιγμή που κάνουμε τις αγορές μας.

16 Οκτ 2025 | 12:25

8 λάθη που κάνεις με τη διαλειμματική νηστεία και δεν έχεις αποτέλεσμα

Μάθε ποια λάθη σαμποτάρουν τη διαλειμματική νηστεία σου και πώς να δεις πραγματικά αποτελέσματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2025 | 06:26

Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex και PET/CT - Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Τα χρονικά διαστήματα επανάληψης πολλών συνηθισμένων διαγνωστικών εξετάσεων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ορίζει απόφαση του υπουργείου Υγείας.

16 Οκτ 2025 | 06:12

Νέες οδηγίες για χρόνια δυσκοιλιότητα: 5 τρόφιμα που βοηθούν πραγματικά

Πέντε τροφές που οι ειδικοί προτείνουν τώρα για να ανακουφίσεις τη δυσκοιλιότητα, βασισμένες σε επιστημονικές αποδείξεις.

15 Οκτ 2025 | 14:30

Φυσικό αντιιικό από την κουζίνα: Το αρωματικό μπαχαρικό που δείχνει ισχυρή δράση σε νέα μελέτη

Ένα κοινό συστατικό της κουζίνας φαίνεται να ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού απέναντι στους ιούς.

15 Οκτ 2025 | 14:25

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει το στόμα - 3 συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει και τη στοματική σου υγεία. Δες ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξεις.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ 15 Οκτ 2025 | 14:04

Ο ΕΟΦ απαγορεύει συμπλήρωμα διατροφής που έχει υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Το συμπλήρωμα διατροφής έχει υποστεί επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία χωρίς αυτό να δηλώνεται στην επισήμανσή του

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 15 Οκτ 2025 | 06:28

Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

Περίπου το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας βρίσκεται γύρω από το έντερο.

14 Οκτ 2025 | 15:18

EINAΠ: Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου

H EΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να δώσουν το παρόν στα δικαστήρια

14 Οκτ 2025 | 12:24

Κεφάλαιο "Τριχόπτωση" : Πότε είναι φυσιολογική και πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Αυτό το beauty brief θα σου εξηγήσει τα πάντα γύρω από την τριχόπτωση.

14 Οκτ 2025 | 10:54

Πέρα από τη βιταμίνη C - 5 τροφές που ενισχύουν φυσικά το ανοσοποιητικό σου

Ξέχνα τα κλασικά ποτήρια πορτοκαλάδας. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ποιες τροφές βοηθούν πραγματικά το σώμα σου να αντέξει τον χειμώνα.

13 Οκτ 2025 | 12:10

Πώς να καταλάβεις τη θρόμβωση πριν να είναι αργά – Αυτά είναι ύπουλα συμπτώματα

Μάθε να αναγνωρίζεις τα αρχικά σημάδια της θρόμβωσης και πάρε μέτρα πριν προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 13 Οκτ 2025 | 06:40

Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία από το Harvard

Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει πέντε απλές, ρεαλιστικές και διαχρονικές συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της υγείας και της καθημερινότητάς μας.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ 12 Οκτ 2025 | 10:14

Από το τραύμα στην απόλαυση: Ενας διαφορετικός δρόμος να αντιμετωπίσουμε τα ψυχικά τραύματά μας

Κάτω από κάθε τραύμα, υπάρχει πάντοτε μια αδάμαστη δύναμη ζωής - Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τραύμα μας

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ 12 Οκτ 2025 | 10:00

Κρίταμο για το ταξίδι, χαρούπι για απώλεια βάρους και τσάι του βουνού για δυνατή μνήμη - Τα "παραμελημένα" φυτά

Τα παραπάνω είναι λίγες μόνο περιπτώσεις από τα παραμελημένα και υποχρησιμοποιούμενα φυτά

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ 11 Οκτ 2025 | 08:14

Διαλειμματική νηστεία: Εκτός από την απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

Πολλοί διαπιστώνουν, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ότι με τον καιρό, οι έντονες λιγούρες μειώνονται και η σχέση τους με το φαγητό γίνεται πιο ισορροπημένη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 10 Οκτ 2025 | 20:30

Αύγουστος Κορτώ: Δεν επιλέξαμε την αρρώστια μας κι ούτε οφείλουμε να ντρεπόμαστε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο Αύγουστος Κορτώ μίλησε για το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές ασθένειες

10 Οκτ 2025 | 17:07

Maria Branyas Morera: Αυτό έτρωγε καθημερινά και έζησε 117 χρόνια - με κύτταρα 23 χρόνια νεότερα

Το σώμα της υπεραιωνόβιας Maria Branyas Morera, που "έφυγε" σε ηλικία 117 ετών, δόθηκε για επιστημονική μελέτη και αποκάλυψε μυστικά μακροζωίας που εντυπωσιάζουν την επιστημονική κοινότητα.

10 Οκτ 2025 | 12:45

Ο καλύτερος και ο χειρότερος χυμός φρούτων για την υγεία – Τι λένε οι ειδικοί

Μάθε ποιοι χυμοί φρούτων ενισχύουν την υγεία σου, ποιοι κρύβουν κινδύνους και πώς να τους πίνεις σωστά, σύμφωνα με τον διατροφολόγο.

10 Οκτ 2025 | 12:42

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Γιατί οι πιο ικανοί άνθρωποι νιώθουν "άδειοι" και θλιμμένοι;

Μάθε πώς να αναγνωρίζεις την υπαρξιακή θλίψη και να ξαναβρείς χαρά και νόημα στη ζωή σου.

09 Οκτ 2025 | 12:05

Απώλεια βάρους: Πόσο γρήγορα μπορείς να χάσεις κιλά και τι επηρεάζει το αποτέλεσμα

Μάθε πώς το φύλο, η ηλικία και η διατροφή επηρεάζουν την ταχύτητα απώλειας κιλών και πώς να χάσεις βάρος με ασφάλεια.

09 Οκτ 2025 | 12:02

Πρωτεΐνη vs. φυτικές ίνες: Τι πρέπει να προτεραιοποιήσεις στη διατροφή σου;

Δύο τεράστια trends στη διατροφή που υπόσχονται κορεσμό, ενέργεια και υγεία – εσύ ποιο θα διάλεγες;

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 09 Οκτ 2025 | 10:40

Η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση ήπατος από χοίρο σε άνθρωπο - Ο ασθενής επέζησε για 171 ημέρες

Επρόκειτο για βοηθητική ξενομεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε ζωντανό άνθρωπο-λήπτη, την οποία έκανε μια ομάδα γιατρών σε νοσοκομείο της Κίνας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 09 Οκτ 2025 | 06:52

Αυτές είναι οι 5 τροφές που κρατούν ζωντανή τη μνήμη μας μετά τα 50

Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να συμβάλουν στη διατήρηση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 08 Οκτ 2025 | 06:23

Ακόμα και ένα light αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να δημιουργήσει λίπος στο ήπαρ

Τα αναψυκτικά με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.