Follow us

Αλλαντίαση: Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση που σκότωσε την 32χρονη Ελληνίδα στο Μπορντό - Τι να προσέξετε

Τι είναι η φονική αλλαντίαση που στέρησε τη ζωή στην 32χρονη Ελληνίδα στο Μπορντό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μια 32χρονη Ελληνίδα, μόνιμη κάτοικος Παρισιού, έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της από αλλαντίαση, αφού πρώτα κατανάλωσε σαρδέλες σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας. Στο νοσοκομείο, σε κρίσιμη κατάσταση και ο Ιρλανδός σύζυγός της.

Διαβάστε Επίσης

Την περασμένη εβδομάδα, η νεαρή γυναίκα είχε ταξιδέψει μαζί με τον σύζυγό της και φίλους τους μέχρι την πόλη του Μπορντό στο πλαίσιο γαστριμαργικού τουρισμού και επισκέφτηκαν το διάσημο εστιατόριο "Tchin Tchin Wine Bar". Εκεί έφαγαν σαρδέλες σε βαζάκι που είχε παρασκευάσει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εστίασης.

Όμως, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι σαρδέλες δεν είχαν κονσερβοποιηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν βακτήρια που προκάλεσαν αλλαντίαση, με αποτέλεσμα η νεαρή γυναίκα να χάσει τη ζωή της.

Αλλαντίαση: Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση από την οποία πέθανε η 32χρονη Ελληνίδα στο Μπορντό

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τροφιμογενής αλλαντίαση από την οποία έχασε τη ζωή της η 32χρονη Ελληνίδα προκύπτει όταν το βακτήριο Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.

Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).

Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.

Ως εκ τούτου, συστήνεται η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αλλαντίαση:

Μπορείτε να προφυλάξετε εσάς, την οικογένειά σας και τους άλλους τηρώντας τις ακόλουθες οδηγίες:

Γνωρίστε τα τρόφιμα που μπορεί να αποτελούν πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης

Τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας αποτελούν την πιο συχνή πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης που συνδέεται με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων που παρασκευάζονται σε οικιακό περιβάλλον.

Η τιμή του pH των τροφίμων αυτών είναι μεγαλύτερη από 4,6. Στην κατηγορία των τροφίμων χαμηλής οξύτητας περιλαμβάνονται:

  • Η πλειονότητα των λαχανικών (π.χ. σπαράγγια, πράσινα φασολάκια, παντζάρια, πατάτες, καλαμπόκι)
  • Ορισμένα φρούτα (π.χ. σύκα, κάποιες ποικιλίες ντομάτας)
  • Γάλα
  • Κρέας (όλα τα είδη)
  • Ψάρια
  • Θαλασσινά

Η επιμόλυνση ενός τροφίμου μπορεί να γίνει λόγω ακατάλληλου χειρισμού του κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη χρήση του.

Παραδείγματα τροφίμων που έχουν επιμολυνθεί με την τοξίνη της αλλαντίασης είναι:

  • Ψιλοκομμένο σκόρδο σε λάδι
  • Κονσέρβα σάλτσας (sauce) τυριού
  • Κονσέρβες ντομάτας
  • Χυμός καρότου
  • Ψημένες πατάτες τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο

Χρησιμοποιείστε κατάλληλες πρακτικές κονσερβοποίησης τροφίμων

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της τροφιμογενούς αλλαντίασης, κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης τροφίμων στο οικιακό περιβάλλον, είναι η τήρηση των επίσημων οδηγιών των φορέων που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των τροφίμων. Αποφεύγουμε συμβουλές και οδηγίες ακόμη και εάν προέρχονται από συγγενείς και φίλους.

Χρησιμοποιείστε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τα τρόφιμα που θέλετε να κονσερβοποιήσετε

Η κονσερβοποίηση υπό πίεση είναι η μόνη συνιστάμενη μέθοδος για την παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων χαμηλής οξύτητας στο οικιακό περιβάλλον.

  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ συσκευή κονσερβοποίησης με νερό που βράζει για τα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας διότι δεν προστατεύει από την τοξίνη της αλλαντίασης.
  • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική πολύ-συσκευή μαγειρέματος ακόμη και εάν έχει τις ενδείξεις "κονσερβοποίηση ή κονσερβοποίηση με ατμό".

Για την κονσερβοποίηση υπό πίεση, να θυμάστε:

  • Χρησιμοποιείστε συσκευή πίεσης στη σχάρα της οποίας μπορούν να τοποθετηθούν τουλάχιστον 4 βάζα του 1 λίτρου σε όρθια θέση.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μανόμετρο/δείκτης πίεσης της συσκευής είναι ακριβές και λειτουργεί ορθά. Στην περίπτωση που έχετε αμφιβολίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή της συσκευής.
  • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τον καθαρισμό και την αποστείρωση των αντικειμένων και των εξαρτημάτων της συσκευής που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του κονσερβοποιημένου προϊόντος.
  • Εξαερώστε τη συσκευή πριν τη διαδικασία πίεσης και ακολουθήστε τα συνιστώμενα βήματα ψύξης.
  • Ακολουθείστε τους χρόνους επεξεργασίας και τις τιμές πίεσης, που έχουν επικαιροποιηθεί πρόσφατα. Να λαμβάνετε πάντα υπόψη το είδος του τροφίμου, το μέγεθος του βάζου και την τεχνική συσκευασίας του τροφίμου στο βάζο. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν έχετε να χειριστείτε τρόφιμα χαμηλής οξύτητας.

Όταν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα ενός τροφίμου, απορρίψτε το

Διατηρείτε τις οικιακές κονσέρβες μόνο για ενδεδειγμένο χρόνο. Μετά την ασφαλή επεξεργασία και παρασκευή του τροφίμου, τοποθετήστε ετικέτες στα βάζα με την ημερομηνία παρασκευής και αποθηκεύστε τα σε καθαρό, δροσερό και σκοτεινό χώρο. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε θερμοκρασίες από 10oC έως 21oC. Μην κονσερβοποιείτε ποσότητες τροφίμων μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως καταναλώνετε ετησίως, εκτός εάν οι επίσημες οδηγίες για την παρασκευή ενός συγκεκριμένου είδους τροφίμου είναι διαφορετικές.

Εάν αμφιβάλλετε για το αν έχουν ακολουθηθεί ορθά οι οδηγίες και οι ασφαλείς πρακτικές οικιακής κονσερβοποίησης, μην καταναλώνετε το κονσερβοποιημένο τρόφιμο.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που είτε έχουν παρασκευαστεί σε οικιακό περιβάλλον είτε έχουν αγοραστεί από κάποιο κατάστημα, μπορεί να είναι μολυσμένα με τοξίνες ή άλλα παθογόνα βακτήρια όταν:

  • ο περιέκτης έχει διαρροή, είναι διογκωμένος ή φουσκωμένος
  • ο περιέκτης φαίνεται κατεστραμμένος, σπασμένος, χτυπημένος ή σκουριασμένος
  • κατά το άνοιγμα του περιέκτη εκτοξεύεται υγρό ή αφρός
  • το τρόφιμο είναι αποχρωματισμένο, έχει μούχλα ή άσχημη οσμή
  • Απορρίψτε με ασφάλεια το τρόφιμο και τις κονσέρβες που μπορεί να έχουν μολυνθεί, χρησιμοποιώντας γάντια από πλαστικό ή λάτεξ, πριν χειριστείτε ανοικτούς περιέκτες τροφίμων που πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί.
  • Χρησιμοποιείστε διάλυμα χλωρίνης για τον καθαρισμό και την απολύμανση των διαρροών ενός τροφίμου που μπορεί να είναι μολυσμένο.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη της αλλαντίασης;

  • Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή το τουρσί (πίκλες) πρέπει να συντηρούνται πάντα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους.
  • Συντηρείτε πάντα στο ψυγείο έλαια με σκόρδο ή βότανα που έχετε παρασκευάσει στο οικιακό περιβάλλον και απορρίψτε τα, εάν δεν τα χρησιμοποιήσετε εντός 4 ημερών.
  • Εάν έχετε ψήσει πατάτες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, διατηρήστε τις ζεστές (θ>60oC) μέχρι να τις σερβίρετε ή συντηρείστε τις σε ψυγείο με χαλαρό το περιτύλιγμα ώστε να αερίζονται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ! 05 Σεπ 2025 | 07:58

4+1 τρόποι αποτοξίνωσης μετά τις διακοπές - Πώς θα επανέλθετε πλήρως

Με αυτούς τους πέντε απλούς τρόπους, η μετάβαση από το ανέμελο καλοκαίρι στην απαιτητική καθημερινότητα γίνεται πιο ήπια και αναζωογονητική.

ΕΡΕΥΝΑ 05 Σεπ 2025 | 06:20

Ποια τρόφιμα μας προσθέτουν κιλά και μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: επιδείνωση ποιότητας σπέρματος, αύξηση βάρους, διαταραχές στις τιμές χοληστερίνης και πίεσης.

ΕΛΠΙΔΑ 04 Σεπ 2025 | 18:55

Economist: Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν έναν νέο, ισχυρό τρόπο πρόληψης του καρκίνου

Τα κύτταρα με ελαττωματικό DNA μπορούν να εμποδιστούν να εξελιχθούν σε πλήρως ανεπτυγμένους καρκίνους μέσω της δραστηριότητας των υγιών κυττάρων γύρω τους

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 04 Σεπ 2025 | 06:10

Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη - Εντοπίζονται σε προχωρημένο στάδιο

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ 03 Σεπ 2025 | 06:22

Καρκίνος του δέρματος: Τι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που εμφάνισε ο γνωστός σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ

Ο πασίγνωστος σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αφαίρεση καρκίνου του δέρματος.

02 Σεπ 2025 | 15:47

Βλέπεις θολά μόλις ξυπνάς το πρωί; 10 αιτίες που σου συμβαίνει αυτό

Μάθε γιατί βλέπεις θαμπά το πρωί και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 02 Σεπ 2025 | 06:22

Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι: Ποια τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αποφυγή αλατιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ 30 Αυγ 2025 | 08:31

Η υψηλή "καλή" χοληστερίνη δεν είναι πάντα... καλή: Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

Η "καλή" χοληστερόλη (HDL) έχει συνδεθεί με προστασία της καρδιάς, επειδή βοηθά στη μεταφορά της περίσσειας χοληστερόλης στο ήπαρ, όπου διασπάται

29 Αυγ 2025 | 22:56

Το θαυματουργό ρόφημα που πίνουν τα μοντέλα για καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα

Δεν είναι ούτε detox ούτε superfood powder — είναι το πιο απλό ρόφημα που βοηθά πραγματικά την επιδερμίδα να παραμείνει καθαρή.

29 Αυγ 2025 | 14:15

Πώς δουλεύει το σώμα σου; Τα πιο σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό - Πλήρης οδηγός

Από το ασβέστιο μέχρι το σελήνιο, μάθε πώς τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία κρατούν το σώμα σου σε ισορροπία – και πού θα τα βρεις.

29 Αυγ 2025 | 10:30

Επιστημονικά αποδεδειγμένο: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας - ακόμα και αν έχεις το "γονίδιο του Αλτσχάιμερ"

Νέα έρευνα δείχνει πώς η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να "νικήσει" ακόμη και την πιο ισχυρή γενετική προδιάθεση.

28 Αυγ 2025 | 11:10

5 "καλές" συμβουλές ύπνου που μπορούν να επιδεινώσουν την αϋπνία – Και τι να δοκιμάσεις αντ’ αυτών

Όταν το "σωστό" sleep hygiene γυρίζει μπούμερανγκ: γιατί κάποιες κλασικές συμβουλές χειροτερεύουν την αϋπνία σου και τι να κάνεις στη θέση τους.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 28 Αυγ 2025 | 06:10

PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται, τι προκαλούν

Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του 1940 και έκτοτε κατέκλυσαν τη βιομηχανία και την καθημερινότητά μας.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 27 Αυγ 2025 | 20:35

Τοποθετούνται απινιδωτές σε μετρό και ταξί

Οι απινιδωτές θα συνδέονται με κεντρικό τεχνικό σύστημα άμεσης βοήθειας, το οποίο θα παρέχει οδηγίες εξ αποστάσεως για τη διαχείριση του περιστατικού και θα ειδοποιεί αν απαιτείται η συνδρομή άλλης μορφής βοήθειας

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 27 Αυγ 2025 | 14:00

Ελληνικά αυγά: Βρέθηκαν χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα - Τι δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ

Η ανησυχία του κοινού και των επιστημόνων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια για την παρουσία των χημικών ουσιών PFAS στα τρόφιμα

27 Αυγ 2025 | 10:55

Πώς μπορείς να προστατευτείς από τον διαβήτη – Ο απλός συνδυασμός που προτείνουν οι επιστήμονες

Μικρές καθημερινές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

26 Αυγ 2025 | 10:53

3 σημάδια που δείχνουν ότι η επιδερμίδα σου έχει ανάγκη από μια ισχυρή ρουτίνα αντιγήρανσης

Άκου τις ανάγκες της επιδερμίδας σου και χάρισέ της την κατάλληλη φροντίδα.

26 Αυγ 2025 | 10:00

7 τροφές που καίνε λίπος χωρίς να χάνεις μυς - Μια διατροφολόγος προτείνει

Ποιες τροφές σε βοηθούν να χάσεις λίπος και να διατηρήσεις τους μυς σου με ασφάλεια και αποτελεσματικά.

26 Αυγ 2025 | 09:25

Γιατί κάποιοι άνθρωποι "γερνούν" πιο γρήγορα - Οι 6 τύποι ανθυγιεινής γήρανσης σύμφωνα με έρευνα

Πάνω από 400 γονίδια ρίχνουν φως στο γιατί άλλοι διατηρούνται νεανικοί, ενώ κάποιοι εμφανίζουν νωρίτερα τα σημάδια της ηλικίας.

ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 26 Αυγ 2025 | 06:15

Οι 4+1 χρυσοί κανόνες για να τρώμε σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Η σωστή διατροφή πρέπει πάντα να στηρίζεται σε 5 βασικές αρχές, σύμφωνα με τους ειδικούς της Ιατρικής του Harvard.

25 Αυγ 2025 | 11:00

Το μυστικό κινέζικης ιατρικής για επίπεδο στομάχι: Πώς να νικήσεις το φούσκωμα σε 5 λεπτά

Μάθε το τρικ της Dr. Felice Chan που ανακουφίζει άμεσα το φούσκωμα και ξελαφρώνει το στομάχι σου.

ΣΥΧΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΣ 25 Αυγ 2025 | 06:20

Ανησυχία από τη μαζική γαστρεντερίτιδα στην Τζια - Τι είναι ο νοροϊός και τι προκαλεί

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 24 έως 48 ώρες μετά τη μόλυνση - O ιός αυτός είναι σύμφωνα με τα δεδομένα και η αιτία για τη μαζική γαστρεντερίτιδα στην Τζια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Αυγ 2025 | 08:40

Πού κρύβεται η ζάχαρη: Ακόμη και σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και φαίνονται υγιεινά

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αρκετές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και κατάθλιψη.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 20 Αυγ 2025 | 18:30

Γεωργιάδης: "Παρέα με Ουρά" - Σκύλοι θεραπείας δίπλα σε ογκολογικούς ασθενείς στο Μεταξά

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτηση του στο Χ κάνει λόγο για μια συγκινητική και σπουδαία δράση

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Αυγ 2025 | 06:36

Πότε έχει πραγματικά σημασία η ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα

Αν και είναι σημαντικό να προσέχουμε τις τυπωμένες ημερομηνίες σε ορισμένα τρόφιμα, εκτιμάται ότι ενάμιση εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο εξαιτίας της σύγχυσης γύρω από τις ημερομηνίες.

19 Αυγ 2025 | 12:41

Ποια τυριά έχουν λιγότερο αλάτι; Η λίστα με τα πιο "καθαρά" και τα πιο αλμυρά

Πώς να ξεχωρίζεις τα τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και πώς να απολαμβάνεις με μέτρο τα πιο αλμυρά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 18 Αυγ 2025 | 14:43

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για 5 συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την καρδιά

Τα προϊόντα αυτά προωθούνται ως συμπληρώματα διατροφής και είναι πιθανόν να έχουν διακινηθεί και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, λέει ο ΕΟΦ.

18 Αυγ 2025 | 11:27

Νέα μελέτη: 30λεπτη προπόνηση φρενάρει την πρόοδο του καρκίνου κατά 30%

Μια μόνο δυνατή προπόνηση μπορεί να ενεργοποιήσει "χημικά μηνύματα" των μυών που βάζουν φρένο στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

18 Αυγ 2025 | 11:25
14 Αυγ 2025 | 11:04

Πώς να αποφύγεις τις πτώσεις μετά τα 60 – Οι καλύτερες ασκήσεις ισορροπίας

Μάθε πώς η καθημερινή άσκηση μπορεί να ενισχύσει την ισορροπία σου, να προλάβει πτώσεις και να σου χαρίσει περισσότερη αυτοπεποίθηση στην κίνηση.

14 Αυγ 2025 | 10:57

Πού "κρύβονται" τα μικρόβια το καλοκαίρι: Τα πιο επικίνδυνα σημεία - εστίες μόλυνσης

Πώς το καλοκαίρι γίνεται περίοδος υψηλού κινδύνου για λοιμώξεις - Και τι να κάνεις.

13 Αυγ 2025 | 14:16

Ζήσε μέχρι τα 100: Τι τρώνε, πώς κινούνται και ποιοι είναι οι κανόνες των μακροβιότερων στον κόσμο

Ανακάλυψε τα μυστικά των Blue Zones και μάθε πώς μικρές αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητά σου μπορούν να σου χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής.

ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ 12 Αυγ 2025 | 20:16

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τη δυνατότητα που δίνεται σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με το ΕΣΥ

Ιδιώτες ιατροί όλων των ειδικοτήτων δύνανται να συνεργάζονται με νοσοκομεία/φορείς του δημοσίου συστήματος υγείας για την πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων

11 Αυγ 2025 | 14:21

Τοπικό πάχος ή κάτι άλλο; Η χρόνια πάθηση που μοιάζει αλλά κρύβει κάτι πολύ πιο σοβαρό

Όσα πρέπει να ξέρεις για την πάθηση που επηρεάζει κυρίως γυναίκες και δεν φεύγει με δίαιτα ή γυμναστική.

11 Αυγ 2025 | 13:08

Δεν φταίει μόνο η διατροφή – Το βραδινό λάθος που σαμποτάρει το αδυνάτισμα (και τον ύπνο)

Μπορεί να κάνεις κάτι χωρίς να το καταλαβαίνεις – και να εμποδίζεις το σώμα σου να αλλάξει.

ΣΤΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 10 Αυγ 2025 | 11:19

Σπάνια επέμβαση για θρομβοεκτομή στέφθηκε με επιτυχία για 15χρονη - Το μήνυμα Γεωργιάδη

Είναι ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής, στον οποίο διενεργήθηκε θρομβεκτομή σε πνευμονική εμβολή στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα πιο σπάνια Πανευρωπαϊκά

09 Αυγ 2025 | 08:00

Φόβος για τον τοκετό; 2 παράγοντες που βοηθούν τις γυναίκες να γεννούν με σιγουριά

Πώς μια νέα έρευνα ρίχνει φως στους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία της εγκύου πριν τον τοκετό.

08 Αυγ 2025 | 13:15

Επιληψία και αιφνίδιος θάνατος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και γιατί

Μετά τον ξαφνικό θάνατο της Λένας Σαμαρά, ο SUDEP μπαίνει στο μικροσκόπιο: Τι πρέπει να γνωρίζεις αν ζεις με επιληψία.

08 Αυγ 2025 | 12:00

7 σημάδια ενός επιληπτικού επεισοδίου

Τα προειδοποιητικά σημάδια ενός επιληπτικού επεισοδίου δεν είναι ίδια για όλους - υπάρχουν όμως τρόποι να τα εντοπίσεις εγκαίρως.

ΕΟΔΥ 07 Αυγ 2025 | 20:16

Κορονοϊός: Σε ανοδική τάση η θετικότητα - Τρεις θάνατοι και μία διασωλήνωση σε μία εβδομάδα

Ο αριθμός νέων εισαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά τις τελευταίες εβδομάδες

07 Αυγ 2025 | 08:00
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 06 Αυγ 2025 | 14:50

Προειδοποίηση από τον ΕΟΦ για φάρμακο που λαμβάνουν όσοι πάσχουν από διαβήτη

Προσοχή συνιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στους ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο

06 Αυγ 2025 | 14:00

Είναι πιο υγιεινά τα τρόφιμα με λίγα συστατικά; Τι πρέπει να προσέχεις

Μύθοι και αλήθειες για τα τρόφιμα με λίγα συστατικά - Πόσο υγιεινά είναι τελικά;

06 Αυγ 2025 | 13:47

Καρκίνος εγκεφάλου: Η Kέλλυ Μακ πέθανε στα 33 της από γλοίωμα – Τι είναι η σπάνια μορφή όγκου

Ηθοποιός του The Walking Dead έφυγε πρόωρα, σκορπίζοντας θλίψη - γνωρίζεις τα συμπτώματα του γλοιώματος;