
Τα παιδιά μπορεί να λαμβάνουν σχεδόν τις μισές των θερμίδων τους από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs), και αυτό το ποσοστό αυξάνεται μέχρι την ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το UCL.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, εξέτασε δεδομένα από 2.591 παιδιά που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2007 και 2008, των οποίων οι γονείς κατέγραψαν τι έτρωγαν και έπιναν για τρεις ημέρες.
Τα πιο συχνά καταναλωμένα UPFs από τα νήπια -που ήταν 21 μηνών όταν οι γονείς τους κατέγραψαν τη διατροφή τους- ήταν τα γιαούρτια με γεύσεις και δημητριακά ολικής άλεσης, προϊόντα που συνήθως θεωρούνται υγιεινά. Μέχρι την ηλικία των επτά ετών, τα πιο κοινά UPFs ήταν τα γλυκά δημητριακά, το λευκό ψωμί και τα γλυκά.
Η επικεφαλής συγγραφέας, Dr. Rana Conway από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Φροντίδας Υγείας του UCL, δήλωσε: "Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι όλα κακά για την υγεία μας και τα τρόφιμα που καταναλώνονταν συνήθως από τα νήπια στη μελέτη μας θεωρούνται αρκετά υγιεινά.
Ωστόσο, ορισμένα δημητριακά ολικής άλεσης και γιαούρτια με γεύσεις περιέχουν υψηλά επίπεδα πρόσθετης ζάχαρης και αλατιού, και η μελέτη μας έδειξε ότι τα νήπια που κατανάλωναν περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν επίσης υψηλότερη πρόσληψη αυτών των συστατικών. Αυτό είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα καθώς τα νήπια γενικά καταναλώνουν περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι από το συνιστώμενο.
Εκτός από τη ζάχαρη και το αλάτι, μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να συνηθίσει τα παιδιά στις φυσικές γεύσεις των μη επεξεργασμένων τροφίμων και επομένως λιγότερο πιθανό να ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή αργότερα στη ζωή τους".

Η καθηγήτρια Clare Llewellyn από το ίδιο Ινστιτούτο πρόσθεσε: "Τα διατροφικά πρότυπα στα πρώτα χρόνια είναι σημαντικά, καθώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνηθειών που μπορεί να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και στην ενηλικίωση. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στα ευρήματά μας, με τα νήπια των 21 μηνών που έτρωγαν περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι πιθανό να είναι υψηλοί καταναλωτές τέτοιων τροφίμων και στην ηλικία των επτά".
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη διδύμων Gemini, χρησιμοποιώντας την ταξινόμηση Nova για να διαιρέσουν τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώθηκαν σε τέσσερις ομάδες: μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα (αυγά, γάλα, λαχανικά, ψάρι και φρούτα), επεξεργασμένα συστατικά μαγειρικής (αλάτι, βούτυρο και λάδι), επεξεργασμένα τρόφιμα (κονσερβοποιημένα ψάρια, φυστικοβούτυρο και τυρί) και UPFs (δημητριακά, γιαούρτια, βιομηχανικά φτιαγμένο ψωμί σε φέτες, μπισκότα, λουκάνικα, πατατάκια).
Τα UPFs παράγονται συνήθως βιομηχανικά και περιέχουν συστατικά που δεν χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιούνται σπάνια στο μαγείρεμα στο σπίτι, όπως γαλακτωματοποιητές, χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες.
Τα νήπια χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι τα νήπια στην ομάδα με τη χαμηλότερη κατανάλωση UPFs λάμβαναν το 28% των θερμίδων τους από αυτά, ενώ για τα νήπια στην ομάδα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, το ποσοστό αυτό ήταν 69%.
Επίσης, βρήκαν ότι τα νήπια που κατανάλωναν τα περισσότερα UPFs ήταν 9,4 φορές πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση UPFs στην ηλικία των επτά, σε σύγκριση με τα νήπια που κατανάλωναν το χαμηλότερο ποσοστό UPFs.
Σε όλες τις πέντε ομάδες UPFs, η κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων από τα νήπια ξεπέρασε το συνιστώμενο ανώτατο όριο του 5% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις δύο υψηλότερες ομάδες UPFs, η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης ξεπέρασε το 10% κατά μέσο όρο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr