Το δίλημμα μεταξύ πλήρους γάλακτος και γάλακτος χαμηλών λιπαρών δεν είναι νέο.
Οι παράμετροι για το ποιο είναι "καλύτερο" είναι πολλοί: περισσότερα θρεπτικά συστατικά, χαμηλότερες θερμίδες, κορεσμός, καρδιαγγειακή προστασία.
Το ζήτημα της επιλογής μεταξύ πλήρους γάλακτος και γάλακτος χαμηλών λιπαρών επανήλθε στην επικαιρότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως λόγω νομοθετικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην επανεισαγωγή του πλήρους γάλακτος στα σχολικά γεύματα, πέραν των ήδη επιτρεπόμενων επιλογών χαμηλών λιπαρών.
Πάνω από μια δεκαετία μετά την απόφαση της εποχής Ομπάμα να απαγορεύσει γενικά το πλήρες γάλα και το γάλα 2% στα σχολεία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μείωσης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και νομοθέτες υποστηρίζουν την επιστροφή του.
Το πλήρες γάλα περιέχει περίπου 150 θερμίδες και 8 γραμμάρια λιπαρά ανά φλιτζάνι, εκ των οποίων τα 5 είναι κορεσμένα. Το γάλα χαμηλών λιπαρών, όπως το 1% ή 2%, έχει αντίστοιχα λιγότερες θερμίδες και λιπαρά (περίπου 100–120 θερμίδες και 2.5–5 γραμμάρια λιπαρά), ενώ το άπαχο γάλα πέφτει στους 80 περίπου θερμίδες και μηδενικά λιπαρά.
Όλα περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων, και η περιεκτικότητά
τους σε ασβέστιο είναι πρακτικά η ίδια.

Για πολλά χρόνια θεωρούνταν πως το πλήρες γάλα, λόγω των κορεσμένων λιπαρών, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Όμως, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν αμφισβητήσει αυτή την άποψη. Μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet το 2018, έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συνδέεται απαραίτητα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο – και μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή διαβήτη τύπου 2.
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο βάρους, αν και το γάλα χαμηλών λιπαρών έχει λιγότερες θερμίδες, το πλήρες γάλα φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιον να νιώσει πιο πλήρης για περισσότερο χρόνο, ενδεχομένως μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη τροφής.
Παρά τις λιγότερες θερμίδες του, το άπαχο γάλα δεν συνδέεται απαραίτητα με μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε όλες τις περιπτώσεις.
Τέλος, ένα άλλο σημείο είναι η απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η A, D, E και K. Αυτές οι βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα παρουσία λίπους, κάτι που το πλήρες γάλα προσφέρει φυσικά, σε αντίθεση με το άπαχο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr