
Πόσο μπορούμε να αφήσουμε εκτός ψυγείο το μαγειρεμένο μας φαγητό το καλοκαίρι; Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ταχεία ανάπτυξη μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις με επιπτώσεις από ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα έως σοβαρά προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα πρέπει οπωσδήποτε να φυλάσσονται στο ψυγείο και ποιες πρακτικές θα μας προστατεύσουν.
Κατ’ αρχάς, τρόφιμα που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες όπως το ωμό ή μαγειρεμένο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά πρέπει να διατηρούνται πάντα σε θερμοκρασία ψυγείου κάτω από 4°C. Ακόμη και αν το φαγητό έχει μαγειρευτεί, δεν πρέπει να παραμένει εκτός ψυγείου για περισσότερες από 2 ώρες, ή μόλις 1 ώρα σε περιβάλλον με θερμοκρασία άνω των 30°C, όπως συμβαίνει συχνά το καλοκαίρι. Αν ξεπεραστεί αυτό το χρονικό όριο, ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων όπως η σαλμονέλα ή το κολοβακτηρίδιο αυξάνεται σημαντικά.
Για τα αυγά, το καλοκαίρι συστήνεται να φυλάσσονται στο ψυγείο ώστε να διατηρούνται φρέσκα και να περιορίζεται ο κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Σε κάθε περίπτωση, τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες, ειδικά μετά το μαγείρεμα ή το άνοιγμά τους.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, ανάλογα με το είδος τους, συνήθως μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου, αρκεί να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκιερό και ξηρό περιβάλλον, μακριά από άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, φρούτα όπως τα μούρα, τα σταφύλια, τα μήλα και τα ακτινίδια διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο και πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες για να μη χαλάσουν. Αντίθετα, λαχανικά όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε καλά αεριζόμενο χώρο.
Επίσης, είναι σημαντικό να οργανώνουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο με βάση την ευπάθειά τους, τοποθετώντας τα πιο ευπαθή σε ψυχρότερα σημεία (συνήθως στο κάτω ράφι), ενώ τα μαγειρεμένα φαγητά να φυλάσσονται σε καθαρά, αεροστεγή δοχεία. Επιπλέον, συστήνεται να αποθηκεύουμε τα γεύματα σε μικρές μερίδες ώστε να καταναλώνονται γρήγορα και να αποφεύγεται η παρατεταμένη παραμονή εκτός ψυγείου κατά το σερβίρισμα.
Η ταχεία ψύξη των μαγειρεμένων φαγητών είναι κρίσιμη: καλό είναι να τα τοποθετούμε στο ψυγείο το πολύ εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα, ενώ σε καύσωνα ή υψηλές θερμοκρασίες το χρονικό όριο μειώνεται στη 1 ώρα. Σε περίπτωση που πρόκειται να μεταφερθούν εκτός σπιτιού, όπως για εκδρομές ή πικνίκ, η χρήση ισοθερμικών δοχείων με παγοκύστες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων.
Τέλος, για να περιορίσουμε τον κίνδυνο δηλητηριάσεων, η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη. Πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια πριν και μετά την επαφή με τρόφιμα, ειδικά όταν χειριζόμαστε ωμό κρέας ή ψάρια. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη μόλυνση, χρησιμοποιώντας ξεχωριστά μαχαίρια και επιφάνειες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr