Η μεσογειακή διατροφή έχει καθιερωθεί ως πρότυπο υγιεινής διατροφής, με πολλά και σημαντικά οφέλη για την καρδιά. Ωστόσο, μια λιγότερο γνωστή, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένη δίαιτα, η λεγόμενη "Portfolio Diet”, φαίνεται να προσφέρει αντίστοιχα οφέλη, με έμφαση στη μείωση της "κακής” χοληστερίνης (LDL).
Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον καθηγητή David Jenkins του Πανεπιστημίου του Τορόντο, γνωστό για τη συμβολή του στη διατροφολογία. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια διατροφή που να βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικά συστατικά με αποδεδειγμένη καρδιοπροστατευτική δράση.
Λέγεται έτσι γιατί η ιδέα της δίαιτας βασίζεται σε ένα "χαρτοφυλάκιο" τροφών, όπως το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να ρίξει σημαντικά τη χοληστερίνη. Όμως αν συνδυάσουμε πολλές τροφές που η καθεμιά βοηθά λίγο, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μεγάλο, όπως όταν έχεις ένα χαρτοφυλάκιο με διάφορες "επενδύσεις" που μαζί φέρνουν καλύτερο κέρδος.

Η δίαιτα βασίζεται σε τέσσερις βασικές ομάδες τροφών:
- Φυτικές ίνες (από βρώμη, κριθάρι, chia), που "παγιδεύουν” τη χοληστερίνη και βοηθούν στην αποβολή της από τον οργανισμό.
-Φυτικές πρωτεΐνες (όπως σόγια, τόφου, φακές και ρεβίθια), που αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας.
-Ξηρούς καρπούς και σπόρους, πλούσιους σε καλά λιπαρά οξέα.
-Φυτοστερόλες, δηλαδή φυσικές ουσίες που υπάρχουν στα δημητριακά ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς, στα φρούτα και στα λαχανικά.
Αντίθετα, αποθαρρύνεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, κόκκινου κρέατος, βουτύρου και γαλακτοκομικών υψηλών σε κορεσμένα λιπαρά.
Η "Portfolio Diet” δεν απαιτεί ριζική αλλαγή διατροφής, μεταδίδει το CNBC. Όπως σημειώνει η ερευνήτρια Andrea Glenn από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ακόμη και μερικές μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών ή βρώμης στο πρωινό, μπορούν να φέρουν ορατά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.
"Όσο περισσότερα στοιχεία της διατροφής αυτής εντάσσει κανείς στο καθημερινό του μενού, τόσο αυξάνεται και η προστασία από καρδιακές παθήσεις", τονίζει η Glenn.
Τα οφέλη για τη χοληστερίνη
Οι πρώτες μελέτες του Jenkins έδειξαν ότι η "Portfolio Diet” μπορεί να μειώσει τα επίπεδα LDL χοληστερίνης έως και 30%, ποσοστό συγκρίσιμο με αυτό ορισμένων φαρμάκων. Νεότερη ανάλυση δεδομένων κατέγραψε 14% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ όσων ακολουθούσαν παρόμοιο διατροφικό πρότυπο.
Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποδειχθεί πλήρως η αιτιώδης σχέση, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Τι μπορούμε να τρώμε για να προστατεύσουμε την καρδιά μας; Η μέρα μπορεί να ξεκινήσει με ένα μπολ βρώμης με φυτικό ρόφημα και λίγα καρύδια ή αμύγδαλα. Οι διαλυτές ίνες της βρώμης βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης, ενώ οι ξηροί καρποί προσφέρουν υγιή λιπαρά που προστατεύουν την καρδιά.
Το μεσημεριανό μπορεί να είναι ένα πιάτο φακές ή ρεβίθια, συνοδευμένα από άφθονα λαχανικά και λίγο ελαιόλαδο. Το απόγευμα, ένα σνακ με ένα μικρό γιαούρτι φυτικής προέλευσης ή μερικά αμύγδαλα κρατά τη διάθεση σταθερή και αποτρέπει την υπερκατανάλωση το βράδυ. Το δείπνο παραμένει απλό: ψητά λαχανικά, λίγο καστανό ρύζι ή κινόα και, για όσους το επιθυμούν, μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μαλακή μαργαρίνη εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
